bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

01-07-2008

Lang leve de staafmixer – een culi-column

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2008 — bazbo @ 21:16

De uitvinder van de staafmixer verdient een standbeeld. Wat een prachtig apparaat is het toch. Alleen al de vrouwelijke vormen doen mij het water de bek in lopen. In de winkel zie je ze in allerlei soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar in een strakke moderne vormgeving, maar ook met zachte rondingen. Ga hierbij uit van je eigen smaak.
Kies er een met een hoog vermogen (Wattage). Tachtig Watt is niets. Er zijn er ook met een vermogen van driehonderd en zelfs meer. Niets is zo vervelend als wanneer jouw mooie mixer het begeeft bij het pureren van je asfaltsoep, je toffeepesto, je bitterkoekjessmoothie, het stemmige sinterklaastaaitaaihapje voor de kleine, of de rubbersaus bij je kerstkalkoen.

Vaak heeft een staafmixer meerdere standen. Bij de laagste stand moet je lang wachten tot je gerecht gepureerd is; bij een hoge stand duurt het allemaal wat korter. Heb je veel tijd, dan kies je voor de lage stand. Heb je haast, dan gebruik je de hoge stand.

Er zijn staafmixers verkrijgbaar met allerlei toebehoren. Na aankoop pak je de doos uit en vind je diverse onderdelen waarvan je je afvraagt wat het is en waar het voor dient. Beslagkom, maatbeker, hulpstukken en zelfs een houder voor aan de muur. Allemaal overbodige zooi, want een beslagkom heb je vast zelf wel en een maatbeker ook. Voor hulpstukken zul je even naar het nachtkastje op de slaapkamer moeten en een staafmixer aan de muur gemonteerd ziet er gewoon niet uit. Bewaar het apparaat op een plaats waar je makkelijk bij kunt, bijvoorbeeld in een keukenkastje waarin je ook je tosti-apparaat, blender of frikadellenpletter hebt verstopt. Wikkel bij het opruimen het snoer niet te strak om de mixer heen, want een breuk in de kabel is zo veroorzaakt, hetgeen weer kortsluiting kan betekenen. Een staafmixer is om te pureren en niet om jezelf een ander kapsel te bezorgen. Daar heb je krultangen voor.

Een staafmixer is bijzonder praktisch in het gebruik. Niks geen enorme keukenmachines meer op het aanrecht; nee, onze fijne vriend is klein en compact en verricht al je zware pureerklusjes. Met het grootste gemak maalt hij alles tot pap.
Doe alle ingrediënten in een mengkom of maatbeker. Steek de stekker in het stopcontact, duw het apparaat met de haken in het voedsel en zet het apparaat aan. Je kunt je mixer ook gewoon in een pan gebruiken, ook al staat die op het vuur. (Zie ook het voorbeeldrecept onderaan deze column.)
Zorg er bij het staafmixen voor dat je de mixhaak goed in de te pureren massa hebt zitten. Als je hem namelijk iets te hoog houdt, vliegen de voedingsmiddelen je om je oren. Nu zijn natte oren niet ongebruikelijk bij het eten van een schijf meloen, maar bij het voorbereiden van je soep of saus is het vrij ongemakkelijk. Zeg dat ik het gezegd heb.

Met behulp van je staafmixer geef je de lekkerste soepen, smoothies, sauzen en babyhapjes in een wip een mooie gladde en egale structuur. Ook als je kauw- en slikproblemen hebt, is het een fantastisch hulpmiddel. Heb je je eten gekookt? Doe dan alles in een pan of bak. Trek je stoere staafmixer uit de kast en pureer de hele handel. Nu kun je je voer makkelijk naar binnen werken zonder dat je veel hoeft te kauwen. En doorslikken is helemaal geen probleem meer. De zooi glijdt gewoon zo je keelgat in!

De staafmixer is bijzonder onderhoudsarm. Na afloop gewoon afspoelen onder de hete kraan en goed nadrogen. Persoonlijk wil ik zelf de stekker nog wel eens in het stopcontact laten zitten terwijl ik het apparaat afspoel. Dan zet ik hem even aan, in de veronderstelling dat hij onder de stromende kraan nog wat extra schoner wordt. Denk hierbij wel aan je vingers. Je hebt er weliswaar een stuk of tien, als alles goed is, maar het geeft zo’n rommeltje op het moment dat je er een kwijtraakt. Helemaal lullig als je net je keuken hebt geboend.

Wie heeft de staafmixer eigenlijk uitgevonden? Als iemand voor mij even wil googlen, dan kan ik verder met het voorbereiden van het standbeeld. Voor het mengen van het cement gebruik ik overigens ook een staafmixer. Lekker multifunctioneel, dat ding. Zou hij ook van pas kunnen komen bij obstipatie?

Ikzelf ben ondertussen al toe aan mijn zesde staafmixer. Ik herinner mij nog goed mijn allereerste exemplaar. Een Tomado. In al zijn eenvoud deed hij zijn werk jarenlang prima. Totdat het ding bij het maken van humus (Turkse kikkererwtenpasta) ineens een penetrante doorbrandlucht begon te verspreiden. Even dacht ik dat mijn schoonmoeder op bezoek was gekomen, maar de hitte in mijn hand verried de werkelijke toedracht. Tja, en toen moest ik op zoek naar een nieuwe. Verschillende goedkope klonen heb ik toen in mijn keuken gebruikt, maar die legden allemaal spoedig het loodje. Momenteel ben ik de trotse bezitter van een stoer apparaat van het merk Tomado. Precies, het is er eentje uit dezelfde fabriek als mijn allereerste staafmixer. Hij werd geleverd met allemaal overbodige rommel erbij. Los verkopen ze die krengen niet, die klootzakken van de witgoedwinkels. (Dood moeten ze!) De overbodige rommel heb ik in een doos gestopt voor als ik mijn zoon op kamers schop; misschien dat hij die zooi dan kan gebruiken. De staafmixer heeft een prominente plek op mijn aanrecht gekregen. Wat een fraaie vormgeving, toch. Alleen de vrouwelijke vormen al doen mij het water de bek in lopen. Of had ik dat al eens gezegd?

Tenslotte een fijn winterrecept, waarbij de staafmixer onmisbaar is.

Paprikasoep

Ingrediënten voor vier personen:
4 rode paprika’s – 1 groene paprika – 1 ui – 1 lepel olie – 1 liter bouillon – 1 eetlepel paprikapoeder – peper en zout – peterselie

Maak de paprika’s schoon. Verwijder de zaadlijsten. Snijd de rode in grove stukken en de groene in kleine blokjes. Snipper de ui.
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui. Bak dan ook de rode paprika mee gedurende vijf à tien minuten.
Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat het geheel zo’n vijftien tot twintig minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep met de staafmixer!
Voeg het paprikapoeder toe, breng de soep zo nodig op smaak met peper en zout, en roer alles goed door. Laat de soep nog even doorkoken.
Strooi vlak voor het opdienen de blokjes groene paprika en de peterselie over de soep.
Eet smakelijk! En lang leve de staafmixer!

Apeldoorn, november 2007

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment