bazbo – de wereld van Bas Langereis, het middelpunt der aarde

Bas Langereis leest u voor!

29-08-2024

Tent – Lotgenoten (0065)

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2024 — bazbo @ 01:00

Lotgenoten,

‘Goedemiddag. We hebben een kamer gereserveerd.’
‘Excuse me. Iek geen Niederlands. Can you speak English?’
Nu is mijn Frans nog verrotter dan mijn Duits, dus ik deed niet moeilijk. Maar wat was dit eigenlijk voor achterlijk gedoe? Kennelijk is de tweetaligheid van Brussel onder te verdelen in Frans en Engels en niet in Frans en Nederlands. We bevonden ons in de benedenstad en hier zou je toch verwachten dat Nederlands de voertaal is. En gezien de enorme aantallen kebabzaken hier in de buurt zouden er nog wel meer andere talen gesproken worden.
‘We booked a room,’ zei ik tegen de Pakistaan of wat dan ook.
Wat de man zei, dat begreep ik niet. Dat zei ik hem. Opnieuw klonk er een stortvloed van woorden. Uit zijn onverstaanbare Anglais de charbon maakte ik wel op dat we tweehonderd euro borg moesten betalen. Maar waarom? Pourquoi? But why? Opnieuw een hele uiteenzetting waar ik niets van kon volgen, behalve dat we die tweehonderd ballen weer terug kregen bij vertrek. Als we de chambre tenminste niet op z’n Keith Moons hadden achtergelaten. Ik had geen tweehonderd euro op zak. Pinnen kon niet. Met credit card, dat kon dan weer wel. Ik had geen credit card. Waar is hier een geldautomaat? ‘ATM? Money machine?’ gebaarde ik?
De Aziaat gebaarde iets terug. Dus hier de deur uit, twee keer links en dan rechts en dan aan je rechterhand. Ach zo.

Verroest, we kwamen uit op de Rue de Anspach, die kende ik wel.
‘Hier rechts moet het dan ergens zijn.’ Ik trok zowel De Vrouw als het rolkoffertje achter me aan. Lang. Heel lang. Hier, eindelijk: een geldautomaat. ‘Mijn Frans is niet meer wat het ook nooit geweest is,’ zei ik, ‘maar volgens mij staat er dat hij buiten werking is.’
‘Ik kijk even op Google Maps of ik er eentje in de buurt kan vinden.’
‘Google Maps? Bestaat dat nog? Heet dat tegenwoordig niet anders?’
De Vrouw antwoordde niet en verdiepte zich in haar telefoon. ‘Eh …’
‘Zeg het maar. Waar moeten we heen?’
‘Geen idee. Iets verderop, denk ik.’
Iets verderop werd een heel eind verderop. We passeerden Ancienne Belgique en kwamen uit bij de beurs.
‘Hier ergens moet er een zijn,’ zei ze.
‘Ik zie niks.’
‘Ik ook niet.’
‘Er is een metrostation.’
‘Maar dat zoeken we niet.’
‘Daar heb je soms, af en toe, vaak een geldautomaat.’
Verdomd. Er was er een. Met een immens lange rij ervoor. We waren niet de enigen op zoek naar contanten.

Dik anderhalf uur nadat we het hotel hadden verlaten, waren we er weer terug. Inchecken ging zonder al te veel verdere problemen, we kregen ieder een plastic kaart die als sleutel diende en gingen op zoek naar onze kamer. Her en der waren trappen en liften en na heel veel zoeken in een doolhof van gangen en bochten en tussentrapjes en branddeuren stonden we eindelijk voor kamer nummer zoveel.
Ik hield de plastic kaart voor het handvat van de deur. Er klonk een bemoedigend piepje, maar de deur bleef gesloten en een lampje werd rood. Nog eens proberen. Rood. Nog eens. Rood.
Ik zuchtte. ‘Ik ga even naar beneden. Als ik beneden terug kan vinden.’
Zowaar. En ik vond de balie van de receptie ook nog.
‘Hello,’ begon ik. ‘We hebben zojuist ingecheckt bij je collega, maar de key doet het niet.’
‘Not satisfied with your room?’ vroeg deze vent.
‘How can I be satisfied when I cannot enter the room? This key isn’t working.’
”k heb ‘m nochtans geactiveerd,’ zei hij met een nogal Vlaamse tongval.
‘Barst,’ zei ik.
‘Pardon?’
‘Hij doet niks. Nothing.’
Ik kreeg een nieuwe sleutel en keek toe hoe de vent ‘m activeerde door ‘m ergens overheen te wrijven. Terug naar boven. Weer een rood lampje. Weer naar beneden.
‘Ik heb hem toch echt opnieuw geactiveerd,’ zei de vent.
‘It’s toch echt not working,’ zei ik.
Ik kreeg wéér een nieuwe sleutel.
‘Gelukkig,’ zei ik, toen er een groen lampje brandde en de deur open ging. ‘Ben benieuwd hoe dat vanavond laat gaat. Of er dan iemand bij de receptie is.’
‘Dat zien we dan wel,’ zei De Vrouw. ‘Laten we gauw gaan. We hebben nog maar een uur om naar de zaal te komen én om wat te eten.’

Lieve help, dat broodje smaakte naar het kartonnen doosje waar het in lag. Wat er tussen lag, weet ik niet, maar het leek niet op de groenten die ik besteld meende te hebben. Dit was nauwelijks vulling en geen voeding. Gauw weg hier. Ik was bang dat fastfood in dit geval ook betekent dat het je lichaam snel verlaat.
We klommen naar de Bovenstad en vonden de ingang van Bozar.
De avond was genoeglijk. Mooie voorstelling, goede muziek, fijne ontmoeting met wat bekenden en toen was het afgelopen.
We daalden weer af naar de Benedenstad en iets na middernacht bereikten we het hotel.

‘Nee hè. Een rood lampje.’ Ik was doodmoe.
‘En nu?’ vroeg De Vrouw.
‘Ik ga naar beneden.’ Ik ging naar beneden.
‘Hello,’ begon ik. ‘This key is not working. Red light, door remains closed.’
Ik kreeg een nieuwe sleutel.
Rood lampje.
‘Hello,’ zei ik bij de receptie. ‘This key is not working. Red light, door remains closed.’
De pief achter de balie zuchtte en pakte een telefoon. Luid begon hij te praten. Toen legde hij hem weg. ‘Someone’s coming.’
Ergens in de lobby ging een deur open en een oudere Pakistaan in hemdsmouwen en slobberbroek en met een dikke buik waggelde naar me toe. ‘What’s problem?’ vroeg hij.
Ik liet hem mijn kaart zien. ‘This key is not working. Red light, door remains closed.’
‘Wait.’ Hij boog over de balie heen en griste een stapel sleutelkaarten tevoorschijn. ‘We use elevator,’ zei hij tegen mij.
Ik draaide me om en liep naar de lift.
‘No, this one.’ Ergens in een hoekje bleek nog een verborgen lift te zijn. Een heel smalle. Die had z’n eigen lift of zo.
Ik wees hem de weg, terwijl ik wist dat het belachelijk was. Dit was zijn hotel. ‘Here we are,’ zei ik, toen we de hoek omliepen en bij de kamer kwamen. Waar was De Vrouw? De deur van de kamer stond op een kier. Binnen brandde licht.
Ik draaide me verontschuldigend om en haalde mijn schouders op. De Pakistaan zuchtte en liep weg.
‘Hoe kom jij nou binnen?’ vroeg ik.
‘Ik had ook een sleutel, hè?’ zei ze. ‘Die van mij deed het wel.’
Het werd geen hete nacht in bed.

Bij het ontbijt bleek de Pakistaanse familie nog veel groter te zijn. Het was een krioelboel aan personeelsleden die overal borden en glazen en kommen van propvolle tafels gristen. De ontbijtzaal was enorm en de hoeveelheid hotelgasten ook. We vonden iets voedzaams, aten het op en gingen naar de receptie. Voor de zekerheid hadden we onze koffer vast ingepakt en meegenomen, zodat we niet weer voor een rood lampje kwamen te staan.
Zowaar, bij de balie kreeg ik die tweehonderd ballen weer terug. Fijn, merci, senkjoe. Onderweg naar het station moest ik die twee biljetten van honderd euro kapot zien te maken, want daar kun je in ons mooie Nederland niet mee aankomen. Bij een Ecki lukte het: koffie, broodje, salade en water voor onderweg.

Op het Centraal Station hoefden we niet lang te wachten op een trein naar Amsterdam. We vonden zitplaatsen en terwijl de trein zich weer in beweging zette, trok ik mijn dikke winterjas uit.
‘Barst!’ riep ik uit.
‘Wat is er?’ vroeg De Vrouw.
‘Mijn jasje! Waar is mijn jasje?’
‘Waar is die?’
‘Oei, die moet nog in de hotelkamer in de garderobekast hangen.’
‘Misschien kunnen ze hem nasturen?’
‘Met mijn zorgpas en ID-kaart er nog in.’
De Vrouw zuchtte. Ik maakte een plan.

Twee minuten later stapten we uit op Bruxelles-Nord. We liepen het station uit en vonden een rustige plek. Ik belde en kreeg iemand aan de lijn. Door een Pakistaans accent verstond ik niet met wie ik sprak. Wel begreep ik: ‘We gaan kijken.’
Ik hing op. We liepen de Vooruitgangstraat af, de Nieuwstraat in, over het Brouckèreplein, achter de Munt langs en de Zuidstraat in, tot we weer voor het hotel stonden.
Een schone dame achter de balie draaide zich om en pakte mijn jasje. ‘Kijkt u eens,’ zei ze glimlachend.
Snel pakte ik het van haar aan en ik controleerde gelijk de inhoud van de binnenzak. Pfff, het metalen mapje met mijn zorgpas en ID-kaart zat er nog in. De wonderen waren de wereld nog niet uit. Deze tent deugde.

Wat een avonturen weer.


Apeldoorn, mei 2024

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

25-08-2024

B-log: 7 t/m 13 september 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:28



Vrijdag 13 september:
Half zeven wakker en op. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Het is koud, maar lopen gaat bijzonder goed. Kranten. Foto’s. Koffie met De Vrouw. Lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje buiten het centrum. Foto’s. Dan maak ik avondeten: een schotel van ui, aubergine, linzen en linzenpasta. Ernaast een salade van spitskool, mandarijn en rozijn. Voor De Zoon en De Vrouw bak ik tartaar. De Zoon is er rond zes uur en we eten alles op. Afwasje. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Navega (Mayra Andrade), Van Halen (Van Halen),



Donderdag 12 september:
Zeven uur. Allerlei. Koffie met De Vrouw. We fietsen naar een sportzaak en daar koop ik een nieuwe hardloopbroek. Meer koffie met De Vrouw. Kranten. Lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje door park. Kranten. Foto’s. Dan maak ik avondeten. Aardappels koken, daar een stoemp van maken met de gele en roze bieten die ik vanmorgen heb gekookt. Ondertussen monteer ik een salade van spitskool, mandarijn en rozijn. Voor De Vrouw bak ik kipfiletblokjes. We eten er fiks van. Afwasje. Half zeven fiets ik naar Peter-Jan en dan met Ingrid en Bertus naar Kleine Noordijk voor de toneelrepetitie. De generale komt in zicht. Tekstueel zit het snor en de komende twee keer kijken we hoe het achter de schermen moet. Inmiddels zijn de vrijdagavond en zondagmiddag uitverkocht. Het belooft wat. Half elf thuis. Nog even napraten en dan slapen.
Muziek vandaag: the skies, they shift like chords (Roger Eno), Country Airs (Rick Wakeman)



Woensdag 11 september:
Zeven uur wakker en op. Ik loop een ronde hard en die lukt zowaar heel aardig. Als ik binnen ben, begint het weer te regenen. Het is weer droog als ik begin van de ochtend naar de super loop. Koffie met De Vrouw. Dan opnieuw het centrum in voor een bezoek aan een andere super. Meer koffie met De Vrouw. Ondertussen hebben we de meeste zaken opgeruimd. Lunch. Afwasje en huishoudelijks. Ik begin met wat kranten van de afgelopen twee weken door te nemen. Halverwege de middag een klein rondje langs het kanaal. Eind van de middag maak ik avondeten: groentetorentjes met kastenjechampignon ui de oven en een salade van bosui, koolrabi, zilverui, komkommer en artisjok. Voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. We eten alles op. Afwasje. Kranten. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Shamal (Gong), Andrew Gold (Andrew Gold), Powder Dry (Tim Bowness), True (Jon Anderson & The Band Geeks)



Dinsdag 10 september: van Lyon naar Apeldoorn
Kwart voor zeven gaat de wekker. We drinken koffie, ontbijten eenvoudig en pakken de laatste spullen in de koffers. Iets na negen uur verlaten we het hotel en gaan we met de metro naar het station Gare Par Dieu. Daar kopen we lunch voor onderweg, drinken we koffie in een brasserie en dan is het nog een weinig wachten op de trein. Precies volgens dienstregeling rijden we om elf uur Lyon uit. De rit gaat via Parijs en na een lange stop in Lille zijn we iets voor half vier in Bruxelles-Midi. De overstap gaat soepel en ondanks bijna tien minuten vertraging redden we de trein van acht over half zeven vanaf Schiphol. Opnieuw wat vertraging maar iets na acht uur staan we op het Stationsplein in Apeldoorn. Deze vakantie hebben we van alle treinritten alle geplande overstappen gehaald. Het is donker en koud en het regent fiks. We eten shoarma en falafel bij de grillroom op het Stationsplein en even voor negen zijn we thuis. Zeiknat. De koffers zijn snel leeg. We drinken nog iets en dan ga ik slapen.



Maandag 9 september: Lyon – Parc de la Tête d’Or
Pas om acht uur op. Vandaag een rustige dag. Na eenvoudig ontbijt nemen we rond elf uur de metro naar het Parc de la Tête d’Or. Het is een zeer groot park, met daarin (jawel) een botanische tuin, een kleine dierentuin, een enorm meer en hele stukken bos. We bezoeken de botanische tuin (de vierde in de vier steden), zien een deel van de zoo en lopen een stukje langs het meer. Af en toe hebben we de paraplu nodig, maar veel regent het niet. De aangekondigde eetgelegenheden zijn of dicht of op het punt van afbreken. Dus wandelen we naar de buurt rond metrostation Roch om daar iets te gaan eten, maar alles is gesloten; we zijn net te laat want het midi-tijdstip voor lunch is net voorbij. We drinken ergens koffie en pakken dan de metro naar Vieux-Lyon. Bij een Italiaan op het terras drinken we thee en eten we enorme borden salade en bruchetta. Via smalle straatjes gaan we terug naar het metrostation. We stappen een halte eerder uit en doen boodschappen bij een grotere supermarkt. Half zes zijn we terug in het hotel. Daar rusten we wat uit en pakken we – voor zover mogelijk – de koffers vast in. Zeven uur gaan we op pad (voor het eerst een vest aan in deze weken) in de richting van het station; daar is een Nepalees-Tibetaans restaurant. We eten curry’s, pakora, daal, rijst en naan en drinken mango lassi’s. Best lekker. Even na negen uur zijn we weer terug in de hotelkamer. Wat zitten en dan slapen.



Zondag 8 september: Lyon – Vieux Lyon
Acht uur op. We komen rustig op gang, drinken koffie en ontbijten eenvoudig met crackers, kaas en druiven. Rond half elf nemen we een metro naar Vieux Lyon en vanaf daar de funiculaire naar Fourvière. We kunnen de Notre Dame wel in, maar er is een mis aan de gang, dus lopen we eerst naar het oude Romeinse amfitheater. Indrukwekkend. De Notre Dame is dan net zo overweldigend, evenals het uitzicht over de stad. We drinken koffie en eten flan en gaan dan weer naar beneden. We slenteren langs de winkeltjes, steken de Saône over en bereiken het Place de Terreaux. Hier kijken we rond, drinken we thee en zien dan ook het operagebouw. Ondertussen is het eind van de middag en we gaan met de metro terug naar de hotelkamer om uit te rusten. Tegen zeven uur pakken we opnieuw een metro naar Vieux Lyon en daar gaan we op zoek naar een geschikte eetgelegenheid. Die vinden we snel. Bij een alleraardigst Libanees eethuisje eten we mezze, kafta, falafel en met kaas gevuld deegrolletjes. Toe is er thee. Inmiddels is het nogal gaan regenen, maar als we weer op weg gaan, is het weer droog. Onderweg naar de metro komen we een ijssalon tegen. Oei. Iets voor tien uur zijn we terug in het hotel.



Zaterdag 7 september: van Barcelona naar Lyon
De wekker gaat om kwart over zes. Al snel hebben we de koffers klaar, het appartement opgeruimd en globaal schoongemaakt, ontbeten en koffie gedronken. Om kwart over acht laten we de sleutels achter op tafel en trekken we de deur achter ons dicht. We lopen naar het station, zoeken uit op welk perron we moeten zijn, kopen broodjes voor onderweg en gaan door de bagagecontrole. De hogesnelheidslijn vertrekt op tijd: twee minuten voor half tien. De rit is lang maar niet saai, want onderweg is er veel te zien. De Spaanse heuvels veranderen in de Zuid-Franse meren en daarna volgen de glooiing en van de druivenstreken van het Zuidoosten van Frankrijk. We hebben al veel vreselijke stations meegemaakt, maar Valence is een van de allerafgrijselijkste. Toch kunnen we er broodjes kopen om het uur dat we hebben om over te stappen. De trein richting Strasbourg heeft vijf minuten vertraging en na een korte rit zijn we om vier uur in Lyon. Al snel vinden we de metrolijn en hoe je kaartjes kunt kopen. Vanaf halte Jean Maché is het een paar minuten lopen naar het hotel in Rue Chevreu. We hebben een ruime studio met wat faciliteiten. Daar maken we nu geen gebruik van; we wandelen naar de Rhône even verderop en die steken we over, zodat we in het hart van Lyon komen. In een supermarkt doen we een paar boodschapjes, we zien de twee bekende pleinen en hebben mooi uitzicht over de Saône en op de Cathédrale Saint-Jean Baptiste en hoog op de berg gelegen Basilique Notre-Dame Fourvière. Dan zoeken we een eettentje en al snel zitten we in een klein Indiaas restaurant. We eten dhal, auberginepakora, tiki massala en palak paneer met naan gevuld met kaas en geconfijt fruit. Zeer goed. Toe is er verse groene thee. Het is donker als we terug wandelen langs de Rhône. Als we bijna bij het hotel zijn, barst de onweersbui die de hele middag al dreigde los. We hebben dus geluk. Even zitten en dan slapen.


• • •
 

B-log: 31 augustus t/m 6 september 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:24

Vrijdag 6 september: Barcelona – Barri Gòtic en La Ribera – Half acht op. Ik haal baguette bij de bakker in de straat. Principal-primero-secundo-tercera-cuarto. De vierde verdieping is op de vijfde. We ontbijten en eind van de ochtend nemen we de metro naar Liceu. We slenteren weer door de smalle straatjes van de Barri Gòtic, doen wat inkopen, komen langs de Catedral, lunchen met salades op het Plaça de San Miguel en komen uiteindelijk in het Parc de Ciutadella. We zien de Arc de Triomph en de grote fontein. Vervolgens lopen we door naar het strand. Daar drinken we smoothies en dan gaan we langs de drukke havenkant weer de Barri Gòtic in naar het Plaça de San Miguel. In hetzelfde restaurant waar we vanmiddag lunchten, eten we tapas: batatas fritas, paddestoelen, rundvlees, gehaktballetjes, kroketten en gefrituurde artisjokken. eer smakelijk allemaal. We eindigen met thee. Bij een ijszaak vlak bij het metrostation nemen we ons nagerecht en redelijk op tijd (half tien) zijn we terug in het appartement. Op tijd slapen, want morgen weer verder.



Donderdag 5 september: Montjuïc
Kwart voor acht op. Vandaag een zonnige dag. Ik haal weer broodjes bij de bakker. Rond elf uur zijn we op pad. Het eerste plan was om vanuit de haven met de kabelbaan de berg Montjuïc op te gaan, maar dat blijkt zeer prijzig. Het kan ook met een tandradbaan en die zit in onze openbaarvervoer kaart inbegrepen. Eerst bezoeken we het Fundacio de Joan Miró, een waanzinnig mooi museum helemaal gewijd aan deze kunstenaar. Schitterende collectie die zijn grote veelzijdigheid laat zien. Na een uur of twee wandelen we wat verder omhoog en vinden we gemakkelijk de Jardi Botanical. Deze is weer heel anders dan de andere botanische tuinen die we de afgelopen dagen hebben bezocht. Als we zijn uitgekeken is de middag bijna voorbij en maken we een plan voor de avond. Op de terugweg naar de funicular komen we langs het oude Olympisch stadion; we kunnen er even naar binnen en werpen een blik op wat nu een voetbalstadion is. Met de funicular en de metro reizen we naar Liceu, een halte midden op la Rambla. We nemen daarvan nog een klein stukje mee, zien het Plaça Reial en vinden dan het grote Libanese restaurant. Daar eten we humus, falafel, lamsstoof en markula, drinken we thee en toeten we met baklava. Het is alweer donker als we door de smalle straatjes van de Barri Gòtic naar het Plaça de Sant Jaume lopen. Daar eten we ijs en vervolgens gaan we met de metro terug naar het appartement. Even zitten en dan weer slapen.



Woensdag 4 september: Barcelona – Gaudi-dagje
Half acht op. Ik loop weer naar de bakkerij in de straat en aansluitend naar een supermarkt. We ontbijten, draaien een was en pas eind van de ochtend gaan we op pad. Het regent nogal, vandaar. We reizen met de metro naar de Sagrada Família. Helaas kun je tickets alleen maar online kopen en daarvoor hebben we nu de spullen niet bij ons, dus houden we het bij een blik van afstand en een wandeling rondom het toch erg imposante bouwwerk. Ondertussen is het redelijk droog geworden. Dan pakken we de metro naar Vallcarca en vanaf daar moeten we nogal omhoog naar Parc Guëll. Gelukkig zijn er her en der roltrappen. Uiteindelijk komen we bij een achteringang aan en ook daar blijkt: alleen tickets online. Maar de website zegt… ja, sinds een maand is dit zo. Voor ons staat een jong Nederlands stel en zij kopen voor ons toegangskaarten. Dank jullie wel! In het park regent het weer wat. We slingeren over de paden, kijken volop rond en komen uiteindelijk bij de beroemde hal met het dak en de officiële ingang met de twee bijzondere paviljoens. Halverwege de middag verlaten we het park en lopen we door de straten naar beneden naar de Plaça de Lesseps. Daar eten we een broodje bij een cafeteria. Vervolgens nemen we de metro naar Diagonal. Daar staat Gaudi’s beroemde Casa Milà. We besluiten het te bezoeken, volgen de audiotour en raken onder de indruk van Gaudi’s werk. Het uitzicht vanaf het bijzondere dak is evenzo bijzonder. Als we weer buiten staan, is het half zeven en we reizen met de metro naar de Barri Gòtic. In een Koreaans eethuisje eten we bibimbap, een grote kom vol met rijst, groenten, sla, paddestoelen en tofu en kipfilet. Ernaast komt een misosoep. Het is zeer smakelijk en heel goedkoop. Dan wandelen we terug naar het metrostation en rond negen uur zijn we terug in Entença. IJs bij de gelateria in de straat. Thuis doen we het kalm aan en ik ga op tijd slapen.



Dinsdag 3 september: Barcelona – Barri Gòtic, El Raval & Ribera
Kwart voor acht. Ik maak koffie en toast. Een wasmachine gaat aan. Ik haal brood bij een bakker in de straat. We ontbijten eenvoudig en gaan na elven de deur uit. Bij metrostation Entença kopen we een vierdagenkaart en dan reizen we naar Plaça de Catalunya. Daar regent het. We lopen een stukje over La Rambla, maar echt interessant vinden we het niet, dus na een paar honderd meter duiken we een grote Mercat in. Vervolgens lopen we de oude Gotische wijk in en we bezoeken de Catedral uitgebreid. Het regent nog steeds en ik vergis me bij het oriënteren en we lopen via een omweg onbedoeld terug naar de Plaça de Catalunya. Nu gaan we de wijk El Raval in. We drinken ergens koffie met baksels en als het weer droog is lopen we naar het Plaça de Colom. We zien de jachthaven, drinken ergens een smoothie en vinden dan de Carrer de Montcada, een zeer aardig straatje met net zo aardige winkels. Voor we het weten zijn we terug in de Barri Gòtic, vlakbij de Catedral. Ook daar bekijken we straatjes en pleintjes. Ondertussen is het acht uur en we vinden een goed Indiaas restaurant. Daar eten we pakora en curry’s met thee toe. Een metrostation is vlakbij en zeer soepel met overstap zijn we om elf uur terug in het appartement. Even zitten en dan slapen.



Maandag 2 september: van Valencia naar Barcelona
Kwart voor zeven gaat de wekker. Redelijk geslapen. In alle rust komen we op gang, pakken we de laatste spullen in en om negen uur verlaten we het hotel. Een koffiehoek is niet ver weg. We drinken koffie en ontbijten er. Dan lopen we naar het station. Onderweg kopen we bij een supermarkt broodjes en gebak voor onderweg. Op het station Estacio Valencia del Nord vinden we snel de pendelbus die ons naar Estacio Valencia Joachin Sorolla brengt, wel vijfhonderd meter verderop. Daar hebben we een dik uur. We drinken uitgebreid koffie en gaan dan door de bagagecontrole. De trein vertrekt om half elf en neemt een iets andere route ( niet vlak langs het strand zoals op de heenreis). Precies volgens dienstregeling zijn we om even na half drie op Barcelona Sants. Met behulp van de telefoon vinden we de Avenida de Roma snel. Na drie of vier huizenblokken einde Carrer d’Entença rechts en nummer 237 is gelijk aan onze rechterhand. Ik bel een telefoonnummer, krijg de beheerder aan de lijn en te horen dat er iemand naar beneden komt. Inderdaad, vijf minuten later ontvangt een jongedame ons en brengt ons naar de vierde verdieping (de vijfde dus, want de eerste is de ‘principal’). Ze spreekt niet heel goed Engels, maar veel beter dan ons Spaans en al snel weten we alles wat we moeten weten over het appartement. We installeren ons en doen vervolgens boodschappen bij de supermarkt om de hoek. Die brengen we in het appartement en we maken een plan voor de rest van de dag. We wandelen via het Parc de Joan Miró naar de Plaça d’Espanya. Het toerismebureau blijkt een houten keetje en gesloten. We lopen iets verder en beklimmen de (rol)trappen naar het Museo Nacional d’Art de Catalunya. Vanaf daar is er een goed uitzicht over een flink deel van de stad. Als de zon bijna onder gaat, wandelen we weer naar beneden en slaan we de Gran Via de les Corts Catalanes in. We zoeken een eettentje en vinden bar Luna. Daar eten we tapas (salade, champignon, frieten, calamares) en steak. Het is tien uur als we langzaam terug gaan naar ons appartement. Op de hoek is de gelateria nog open, dus. Half elf zijn we thuis. Nog even zitten en dan slapen.



Zondag 1 september:
Pas om acht uur op. Ook vandaag doen we rustig aan. Het plan was om de wijk Ruzafa in te gaan en winkeltjes te bekijken, maar online ontdekken we dat op zondag de meeste zijn gesloten. We bedenken een alternatief plan. Allereerst lopen we naar het Porte de la Mar. Daar is een heel aardige ontbijtzaak. Na koffie en broodjes en worteltaart wandelen we de Jardin del Turia weer in. Na een tijdje komen we langs het Musee de Belles Artes. We kunnen er voor niets in en bekijken de vaste collectie (met meesters als Goya) en een tijdelijke tentoonstelling met werk van Antonio Degaráin, heel bijzonder. Na een uurtje of twee steken we de brug over en komen we bij de Torres de Serres. In een zijstraat vinden we een fijn lunchrestaurant. We eten hummus en tzatziki en wrap gevuld met pulled jackfruit, rode kool en ui. Zeer smakelijk. Toe is er ijs onder de Torres. Vervolgens slenteren we door de smalle straatjes van El Carmen en na half vijf zijn we terug in het hotel. We rusten weer wat uiten bereiden vast wat voor aan ons vertrek morgenochtend. Iets voor achten wandelen we de wijk Ruzafa in. In het hart van de wijk, naast de Mercat en onder de kerk is een heel aardig restaurant en daar eten we kipkroketten, paddestoel met prei en gebakken ei, kalfsvlees en gnocchi in zwarte truffelsaus. Erg lekker allemaal. Thee toe. Het is tien uur als we de weg terug zoeken en dat lukt goed.


Zaterdag 31 augustus:
Kwart voor acht op. Vandaag een rustige dag. We starten kalm op en ontbijten eenvoudig bij het Bombay cafeteria dat naast het hotel ligt. Dan lopen we naar de Plaça Porte de la Mar en stappen we in lijn 95, die langs het park Turia en het Centrum voor Wetenschap en Kunst naar de jachthaven en het strand rijdt. We stappen nogal te vroeg uit, waardoor we een stuk langs de haven en door de hitte moeten lopen. Uiteindelijk vinden we de jachthaven en niet veel later staan we aan het strand. We wandelen over de boulevard en lunchen in een van de vele eettentjes. Gegrilde geitenkaas en kibbeh, kip met champignonsaus en pizza vegetale. Dan gaan we een stuk het strand op. Even vlak aan de Middellandse Zee staan. We eten ijs aan de boulevard en lopen dan landinwaarts naar de Mercat. Die blijkt (net) gesloten, dus drinken we iets bij een lokale cafeteria en wandelen daarna terug richting het strand. We pakken bus 95 weer en bij het Musical de Palau stappen we uit. Het laatste stukje wandelen we door de Jardin de Turia, onder de bomen en bruggen door. Tegen half zes zijn we in het hotel terug. Even uitrusten en naar een Nepalees eethuisje dat we online hebben gevonden. Daar eten we pakora en curry’s en we wandelen dan weer terug naar het hotel.

• • •
 

23-08-2024

B-log: 24 t/m 30 augustus 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:49



Vrijdag 30 augustus: Valencia
Kwart voor acht op. Douche is niet warm, maar dat blijkt ook niet erg. Rond negen uur gaan we de deur uit. Koffie en eenvoudig ontbijt bij een panaria. Vlakbij is het Plaça de Ayu en daar bevindt zich het toeristenbureau. We krijgen de tip om het naastgelegen stadhuis te bekijken. Verder vragen we hoe we gemakkelijk met de bus naar het strand kunnen en maandag het Estacio Joachin Sorolla kunnen vinden. Die uitleg krijgen we. Het stadhuis blijkt een verrassing, want niet alleen mogen we de ontvangstzaal bekijken, ook krijgen we toegang tot het parlement, de vergaderzaal. De Mercado Central, de grote overdekte markt is niet ver weg en zeer aardig om mee te maken. We lopen verder westwaarts en rusten uit met koffie en water op het Plaça Torran. Vanaf daar lopen we via de Torres Quants naar de Jardim Botanical. Hier brengen we voor een zeer klein bedrag een paar uren door. Deze tuinen zijn weer heel anders dan alle andere die we hebben gezien en ook weer fraai. Het is drie uur als we er tegenover plaatsnemen op een terras. We eten salades en drinken water en thee. Dan gaan we langzaam weer terug. We slenteren door smalle straatjes rond de klokkentoren en vinden een heel aardig restaurant waar we een tafel reserveren voor vanavond. Zes uur zijn we terug in het hotel en rusten we wat uit. Rond acht uur zijn we dan bij ons gerealiseerde restaurant. We eten een millefeuille van aubergine, tomaat, geitenkaas en gekarameliseerde ui, entrecote en vegaburger. Thee toe. Heel erg goed is het allemaal niet, maar heel erg erg ook weer niet. Via een supermarkt (water) en ijssalon gaan we weer terug naar het hotel.



Donderdag 29 augustus: van Montpellier naar Valencia
Kwart voor zeven op. Twee uur later hebben we alles klaar voor vertrek en lopen we de nog geen honderd meter naar het station. We drinken koffie, kopen broodjes voor onderweg en hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken vanaf welk perron de trein vertrekt. Die trein komt uit Parijs en is stipt op tijd. De route loopt naar het zuidoosten. Onderweg zien we veel water, meren en flamingo’s. Bij Perpignan de Spaanse grens over en niet eens heel veel later (half twee) zijn we in Barcelona. Daar hebben we anderhalf uur overstaptijd. Wat onduidelijk waar we moeten zijn voor onze aansluitende trein. Een informatiebalie verwijst ons naar spoor twaalf en dan moeten we door poortjes; bij de poortjes staat een strenge dame die ons verwijst naar een hoekje waar meer mensen zitten te wachten. Na enige tijd blijkt dat onze trein inderdaad vertrekt vanaf spoor twaalf maar omdat er stoel reserveringen nodig zijn moet er gecontroleerd of het allemaal klopt. Onder een soort escorte gaan we naar het perron en daar is alles weer los. De trein is er ruim op tijd. We zitten aan de goede kant; de rit gaat af en toe vlak langs het strand van de Middellandse Zee. Half zeven op Estacio Valencia del Nord. Via Place d’Ayu naar het hotel aan de Carrer de Salva. Bijzonder hotel. We wandelen over verschillende pleinen en komen uit bij de Kathedraal en het Placa del Figen. Daar kijken we wat rond. Ondertussen is het donker en nog steeds 32C. Op straat eten we tapas (batatos bravas) en paella. Op het plein Figen is er ijs. Dan langzaam dezelfde weg weer terug naar het hotel.



Woensdag 28 augustus: Montpellier
Kwart voor acht. We starten rustig op. Wat na negenen wandelen we naar het Place de la Comédie en op een terras nuttigen we een eenvoudig ontbijt. Aan de overkant van het plein zit het bureau de tourisme en daar bemachtigen we een stadsplattegrond. Vervolgens slenteren we door de straatjes van het oude centrum. Af en toe vergis ik me op de kaart. We hebben echter alle tijd, dus: niet erg. Wel wordt het erg warm. Op een klein plein en terras achter de Prétecture drinken we koffie. De Arc de Triomphe is nu vlakbij, de daarachter gelegen tuin met uitzicht op het aquaduct ook. Zeer mooi om te zien. Ook de Cathédrale is nu niet ver meer. In een straatje erachter zitten veel eettentjes en we lunchen met een bowl met falafel of kip, kaas, noten en veel groenten. Dan zijn we ook vlakbij de Jardin des plantes en die bezoeken we uitgebreid. Af en toe de schaduw en een bank opzoeken. Na drieën wandelen we langzaam via andere straatjes terug naar het Place de la Comédie. Onderweg kopen we fruit bij een biokraam en maken we een stop voor ijs. Op het plein een supermarkt in voor oploskoffie en later een apotheek voor muggenbetengel. Na vijf uur zijn we terug in de hotelkamer en rusten we wat uit. Rond achten weer de straat op, op zoek naar een eetgelegenheid. In een zijstraat van een drukke eetstraat vinden we een klein Libanees eethuisje. Het heeft geen zitgelegenheid binnen, maar op straat staan tafels en stoelen. We eten allerlei mezze en het is uitstekend. Via de kleine avondsuper (water voor onderweg) gaan we weer terug naar het hotel. We pakken alvast wat spullen in, zodat we morgenochtend vlot klaar zijn.



Dinsdag 27 augustus: van Apeldoorn naar Montpellier
Half vier gaat de wekker. Ik heb nog geslapen ook. Koffie, ontbijt, afwasje, laatste spullen inpakken en om kwart voor zes lopen we naar het station. De trein heeft een vertraging van tien minuten maar haalt die in. We hebben ruim de tijd op Schiphol. Koffie. Dan de Eurostar naar Parijs. Kaartjes voor de ondergrondse trein kopen we nu soepel bij de automaat. We vinden de trein naar Gare de Lyon en daar hebben we bijna twee uur. Ik start mijn telefoon opnieuw op, toets twee maal de foutieve code in om mijn simkaart te ontgrendelen. Twee maanden geleden een nieuw abonnement en dus ook nieuwe simlockcode. Derde poging? Ook mis. Pukcode? Geen idee. Oei, wat nu. Zonder telefoon geen toegang tot de digitale interrailpas. De Vrouw belt naar de provider, legt rustig uit wat er aan de hand is en na wat persoonlijke gegevens uitgewisseld, krijgt ze mijn pukcode. Opgelost. Pfff. We gaan even buiten op een plein in de schaduw zitten en monsteren dan aan in de hogesnelheidstrein naar het zuiden. Er blijken wat problemen te zijn, maar twintig minuten later (15.00 uur) zijn we op weg. 18.45 aankomst in Montpellier. Het hotel is vlakbij. Aardige kamer. We lopen langs het parkje en komen straatjes met terrassen en winkeltjes tegen. Om acht uur zitten we in een alleraardigst Indiaas restaurant en eten we gemengde pakora, tikki massala en plake paneer. Het is al donker als we naar buiten gaan en nog steeds warm. Via de Place de la Comédie terug naar het hotel. Zeer vermoeid. Op tijd slapen.
Muziek vandaag: The Turning Year (Roger Eno)



Maandag 26 augustus:
Kwart voor zes. Koffie. En alvast wat spullen verzamelen voor de reis van morgen. Begin van de ochtend fietsen we naar het ziekenhuis. Een optometrist en oogarts zien De Vrouw. De optometrist constateert dat de ogen zich onafhankelijk van elkaar bewegen en brengt een folie met prisma aan op het linkerglas van de bril waardoor het dubbelzien minder is. De oogarts kan geen bijzonderheden vinden. Over twee maanden controle bij de optometrist. Op de terugweg rijden we langs supers. Thuis koffie. Ik loop het centrum in naar nog weer een laatste super en dan is alles binnen vóór de vakantie. Lunch. Afwasje. We zoeken de laatste spullen bijeen en pakken koffers in. We redden het in twee kleine koffers, dus we hebben slechts handbagage. De Vrouw gaat even de deur uit; ik bereid vast het avondeten voor (mais en romanesco koken). Krant op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een salade van bosui, komkommer en kerstomaat. Dan bak ik bosui, paprika, romanesco en mais en daar roer ik een restant noedels van vrijdag doorheen. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. Toe is er watermeloen. We eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Dream Box (Pat Metheny), MoonDial (Pat Metheny), Live In Europe 2023 (The Flower Kings), True (Jon Anderson & The Band Geeks), The Itself Of Itself (Bass Communion)



Zondag 25 augustus:
Half zes. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Het lukt zeer goed. Thuis nog terug in bed. Om negen uur staan we op. Koffie op het balkon. Meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. We organiseren alle papieren voor de treinreizen. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas en stofzuigen. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Dan lopen we naar een ijswinkel. Op tijd terug voor de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden. Michael valt uit; ik val in (Steve Vai). Dan maak ik avondeten. Eerst een risotto met shiitake, ui, wortel en een restje bindsla. Het restant salade van gisteren vul ik aan met kerstomaat. Voor De Vrouw bak ik tartaar. We eten alles op. Toe is er nog watermeloen met druif. Afwas. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Masterpiece Guitars (Steve Howe & Martin Taylor), True (Jon Anderson & The Band Geeks), Touch Of Time (Arve Henriksen & Harmen Fraanje)



Zaterdag 24 augustus:
Zes uur. Koffie en allerlei. Begin van de ochtend wandel ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie op het balkon. Dan loop ik nogmaals het centrum in en bezoek de Syrische winkel en een andere super. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. We regelen nog van alles voor de vakantie. Dan lunchen we. Afwasje en huishoudelijks. Ik stap op de fiets en rijd naar Onze Vader. Het gaat goed met hem, al is hij wat van slag dat ik binnen kom (we hadden het wel afgesproken, maar ik onderbreek hem in zijn televisiekijken) en nu valt me echt op dat zijn handelen en denken vertragen. Niet zorgelijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Rond vier uur ga ik weer weg. Thuis maak ik avondeten. Ik leg aardappel en later ook courgette en Italiaanse falafel in de oven. Ernaast maak ik een salade van bosui, komkommer, koolrabi en vijg. Ook monteer ik een fruitsalade van watermeloen en druif. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op; er blijft slechts wat salade en fruit over. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: The Concrete Twin (Mick Karn), Frabjous Days (The Secret World Of Godley & Creme 1967-1969) (Godley & Creme), Joe’s Garage Acts I, II & III (Frank Zappa), True (Jon Anderson & The Band Geeks)

• • •
 

17-08-2024

B-log: 17 t/m 23 augustus 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 07:07



Vrijdag 23 augustus:
Kwart voor zes. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Niet onaardig. Allerlei. Rond negen uur zet ik de werklaptob even aan en handel ik wat urgente zaken af. Dan ontdooi ik de vriezer en maak ik hem en de planken en laden schoon. Koffie op het balkon. Nog heel even wat werken en dan is het klaar tot 16 september. Ik wandel een rondje en haal het groentepakket op. Meer koffie met De Vrouw. We lunchen. Afwasje. Er is bericht van de plaatselijke platenwinkel in Arnhem dat mijn bestelling klaar is. Ik stap op de bus en haal het op. Om vier uur ben ik terug en heb ik True (Jon Anderson & The Band Geeks) in huis. Ik maak avondeten. Ik bak tomaten en pureer die tot een saus. Vervolgens kook ik bimi. Ondertussen bak ik ui, courgette, een restje bindsla en daar doe ik de tomatensaus en de bimi bij in. Dit laat ik inkoken. Ondertussen maak ik een salade van bosui, koolrabi, komkommer, zilverui en vijg en een fruitsalade van watermeloen en witte druif. Dan kook ik noedels. Voor De Vrouw en De Zoon heb ik een pakketje in de oven met kabeljauwfilet. De Zoon is er even na zes en we eten alles op. Afwasje. De nieuwe Jon Anderson is zo ongeveer de plaat van het jaar: een perfecte mix van Yes en de solozweverigengelenliedjes. De band klinkt als Yes. Geweldig. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Three Part Species (Mick Karn), True (Jon Anderson & The Band Geeks), het vijfde plaatje uit de set Body Of Work (Godley & Creme)



Donderdag 22 augustus:
Redelijk geslapen. Op tijd op de werkplek; klaar voor de laatste werkdag voor de vakantie. Er is nog veel af te handelen en af te ronden. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. In de middag nog veel af te handelen en af te ronden. Om kwart heb ik alles gedaan wat ik moet afhandelen en afronden, sluit ik af en vertrek ik. Kwart voor vijf thuis. Krant op het balkon. De Vrouw serveert het restant van de schotel van gisteren en eergisteren. We eten alles op. Erna is er nog water- en galiameloen. Afwasje. Ik bel Onze Vader. Hij vertelt dat het goed met hem gaat, er geen bijzonderheden zijn en alles zijn gangetje gaat. We spreken af dat ik zaterdagmiddag bij hem op bezoek ga. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Masterpiece Guitars (Steve Howe & Martin Taylor), Live In Europe 2023 (The Flower Kings), Powder Dry (Tim Bowness)



Woensdag 21 augustus:
Kwart over zes. Ik loop een ronde hard en die gaat zowaar zeer soepel. Krant van gisteren op het balkon. Begin van de ochtend wandel ik door de zon naar de super. Koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. We lunchen. Afwasje en huishoudelijks. Dan koppelen we onze treinreizen aan onze interrailpas in de telefoonapp. Het is in een paar minuten gebeurd. Nu kunnen we onze kaarten digitaal laten controleren in de treinen. We kunnen op reis. Ik wandel een rondje langs het kanaal en door een park. Krant op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Ik kook parelcouscous. Dan bak ik ui, bleekselderij en courgette, voeg daar wat bouillon aan toe, laat het goed koken en pureer het tot een saus. Ik bak kastanjechampignon en puntpaprika en die voeg ik samen met de parelcouscous toe aan de saus. Voor De Vrouw bak ik kippendijfilet. Ernaast maak ik nog een salade van bosui, radijs, komkommer en feta. We eten er fiks van. Toe is er nog water- en galiameloen. Afwasje en afval. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Goodbye Blue Sky (Godley & Creme), Lifa Iotungard (Heilung Live At Red Rocks Amphitheatre) (Heilung), Israeli Jazz (Marbin)



Dinsdag 20 augustus:
Niet zo heel goed geslapen. De wekker wekt. Op tijd op de werkplek. Daar veel om af te handelen voor de vakantie. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag ook nog veel. In een pauzemoment ontdek ik dat we treinreserveringen in Spanje gemakkelijk kunnen boeken via een treinreiswinkel en er zijn nog plaatsen. Mooi. Half zes thuis. De Vrouw serveert een schotel van rijst met tomatengroentesaus en het restant salade van gisteren. Toe is er aardbeien met mascarpone. Zeer smakelijk. Afwasje. Binnen tien minuten hebben we de stoelreserveringen voor de treinen in Spanje volgende week geregeld en betaald. (Nou ja.) Dan naar Peter-Jan en van daaruit met Bertus en Ingrid naar Caroline voor de toneelrepetitie. Het verloopt ondertussen zeer soepel en qua spel zit het er nu goed in (behalve mijn mimografie). Volgende week – tijdens mijn afwezigheid – bezig met licht, overige techniek en decor. Als we om tien uur stoppen, regent het nogal. Even na half elf thuis. Bijpraten en om half twaalf slapen.
Muziek vandaag: geen



Maandag 19 augustus:
En weer redelijk geslapen. Minder warm vanmorgen. Op tijd op de werkplek. Daar veel. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag veel. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van ui, sperzieboon, aardappel in kokosmelk, met ernaast een salade van tomaat en mango. Toe is er aardbeien-mascarpone. Zeer smakelijk. Natafelen. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon. We besluiten om een volgende week geboekt appartement te annuleren (te veel gedoe met sleutel en contract, enorme borg) en vinden een (goedkoper) hotel op een toplocatie in de stad. Half tien slapen.
Muziek vandaag: Powder Dry (Tim Bowness), Trout Mask Replica Replica (The One Eighty G’s)



Zondag 18 augustus:
Kwart over zes. Niet heel goed geslapen. Ik loop een ronde hard langs het kanaal. Thuis nog terug in bed. Pas om half tien staan we op. Koffie op het balkon. Meer koffie op de galerij in de zon. We voeren de laatste gegevens in de Interrailapp in. De Zoon is er half een voor lunch. Afwasje en stofzuigen. Dan proberen we toch een treinreservering voor de twee ritten in Spanje te maken. Dat lukt niet. Ook contact met het treinbedrijf kan niet anders dan telefonisch en pas 72 uur van tevoren. Oei. We kijken naar een alternatief – een trein waarvoor we niet hoeven te reserveren – en dat is ook een optie, maar zeer vroeg op en lang onderweg. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Net op tijd voor de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden (Madness). Erna maak ik avondeten. Dit keer een risotto van shiitake, ui, wortel en allerlei restgroenten. Een restant salade van gisteren vul ik aan met bleekselderij, komkommer, kerstomaat en feta. Voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. We eten alles op. Toe is er water- en galiameloen. Afwasje. Krant van gisteren op het balkon. Webstek. Restant krant van gisteren op het balkon.
Muziek vandaag: Do Not Disturb (Van Der Graaf Generator), You (Gong)



Zaterdag 17 augustus:
Half zeven op. Koffie. Begin van de ochtend wandel ik naar de super. Koffie op het balkon. Ik wandel naar de Syrische winkel. Erna lopen De Vrouw en ik de markt over (die is voor de deur). Meer koffie op de galerij in de zon. Nogmaals het centrum in en dan meer bepaald een klerenwinkel. Lunch. Afwasje en huishoudelijks. Vervolgens bereiden we onze vakantiereis voor door de geplande treinritten in te voeren in de interrail-app. Als we eenmaal doorhebben hoe het werkt, schiet het op en we komen een heel eind. Tegen vieren stoppen we voor vandaag. Ik maak avondeten: het restant van de bloemkoolpaprikacourgettemangosultanalinzensalade met tahinknoflookdressing warm ik op in de oven, ik monteer een radijskoolrabikerstomaatzilveruifetasalade en voor De Vrouw bak ik steak bavette. Voor het het nagerecht zet ik het restant fruitsalade van watermeloen, galiameloen en blauwe bes ik op tafel met ernaast een restant ijs. We eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: More Better Different (Mick Karn), After The Flood – At The BBC 1968-1977 (Van Der Graaf Generator), Israeli Jazz (Marbin)

• • •
 

15-08-2024

Hoog tijd voor een kroegverhaal (35)

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2024 — bazbo @ 01:00

Dat kun je wel zeggen. Hoe lang was het geleden dat ik in een of andere gelegenheid was geweest? Veel te kort. Ik ga niet graag naar cafés. Het is er meestal druk en rumoerig, het water uit de kraan is zelden echt goed koud en de meeste bezoekers zijn vaak zo beschonken dat ze druk en rumoerig worden. Waarom ga je dan? zul je je afvragen.
‘Laten we afspreken in café Blij van mijn lijf,’ had Nik voorgesteld. Vooruit dan maar.

‘Nik,’ zei ik, terwijl ik plaatsnam op de hardhouten stoel, ‘houd het kort.’
‘Waarom?’
‘Op dit soort stoelen krijg ik een hardhouten reet.’
‘We kunnen ook verderop op de bank gaan zitten.’
‘Geen haar op mijn hoofd,’ zei ik. ‘En ik heb er nogal veel. Die bank is zó laag, daar kom je nooit meer uit en dan komen ze om de haverklap vragen of je nog wat wil drinken.’
‘Goedendag,’ zei iemand anders. ‘Wat kan ik voor jullie te drinken inschenken?’
‘Dag barbediende,’ zei ik tegen het op zich niet onaardige meiske. ‘Doe mij een plat water. Graag uit de kraan en graag echt goed koud.’
‘Voor mij een speciaalbier. Wat heb je op de tap?’
Het meiske noemde wat speciaalbieren. Nik koos de vierde uit de opsomming.
‘Ken je het speciaalbier dat je bestelde of zei je maar wat?’ vroeg ik.
‘Ik ken het niet,’ antwoordde Nik.
‘Dus zei je maar wat.’
‘Nou, dat nou ook weer niet.’
‘Als het ’t een niet is, dan is het ’t andere.’
‘Hm, dat klopt niet helemaal…’
‘Maar dat kan niemand wat schelen,’ zei ik. ‘Vooruit, wat wil je van me? Ik wil hier niet te lang blijven.’

Nik keek schichtig om zich heen en boog toen samenzweerderig naar me toe. ‘Heb je die oproep gezien?’ fluisterde hij.
‘Nee,’ zei ik hardop. ‘En ik zou niet weten waarom je hier zo stiekem zit te doen. Er is niemand in dit café.
‘Ze zoeken een stadsdichter.’
‘Ik ken er wel een paar.’
‘Neehee.’ Nik klonk een beetje wanhopig.
‘Je klinkt een beetje wanhopig, Nik. Wat scheelt eraan?’
‘De gemeente en een of andere culturele commissie zijn op zoek naar een nieuwe stadsdichter. De oude heeft zijn termijn erop zitten. Waarom word jij geen stadsdichter?’
‘Dat zal ik je uitleggen,’ zei ik. ‘Waarom ik geen stadsdichter word. Een stadsdichter moet op verzoek van gemeente of commissie een gedicht schrijven over iets wat op dat moment actueel is. Dat kan ik niet. Mij lukt het niet om op commando iets poëtisch te produceren. Daar komt nog eens bij: ik bén helemaal geen dichter.’
‘Och kom.’
‘Waar naartoe?’
‘Huh?’
‘Waar naartoe? Toch niet naar de toiletten om daar wat te viezevozen, hè?’
‘Eh, wat bedoel je nu opeens? En … nee, maar…’
‘Het is daar niet echt schoon, weet je?’
‘Kijk eens.’ Het meiske stond weer voor onze neus. ‘Ik heb hier een water uit de kraan, hopelijk goed koud. En een speciaalbier. Ik wist niet meer precies wat u besteld had, dus heb ik deze maar gepakt. De tap was leeg, dus ik heb er eentje voor u op de fles.’ Ze zette een glas water en een bruine bierfles op tafel.
‘Perfect, eh…’ zei ik. ‘Hoe heet je?’
‘Marijke.’
‘Perfect, Marijke. Dank je wel. Hij betaalt.’
‘Ja, dat is goed, eh…’ hakkelde Nik. ‘Mag dat straks? Ik heb even geen contant.’
‘Zal ik een bon voor je openen? Dan kun je na afloop bij de bar pinnen.’
‘Graag.’ Nik keek of hij zijn bankpas was vergeten. Of er geen had, dat kon natuurlijk ook.
‘De service is hier geweldig, Marijke,’ zei ik. ‘Misschien kom ik vaker hier.’
Het meiske kreeg een kleurtje op haar wangen en giechelde. Plots was ze afgeleid.

Met enig lawaai knalde de deur van het café open en er kwam iemand binnen. De mollige jongen droeg een licht grijze joggingbroek waarin je al zijn onderdelen bijzonder goed afgetekend zag. Hij haalde iets uit zijn schoudertasje en spoot een wolk eau de toilette om zich heen.
‘Gadverdamme,’ zei ik. ‘Hoe lang duurt dat tot die mist wat opgetrokken is?’
‘Ik zal hem erop aanspreken,’ zei Marijke.
‘Kom je wel weer terug?’ vroeg ik haar.
‘O? Waarom?’
‘Je bent leuker gezelschap dan deze Nikzondergeld.’
‘Hihi,’ giechelde ze. ‘Dat zal wel meevallen.’
Nee, dat viel niet mee.
‘Momentje.’ Marijke liep naar de stinkende jongeman en bonjourde hem naar buiten. Toen kwam ze weer terug naar onze tafel.
‘Ik weet niet hoe lang ik het hier nog uithoud vanavond,’ zei ik. ‘Die penetrante lucht blijft hangen.’
‘Ik zet even wat deuren tegen elkaar open,’ zei Marijke. ‘Dan kan het lekker luchten.’

De voordeur hoefde ze niet open te doen, want die ging vanzelf al open. Wat een toeval.
‘Laat u de deur maar open staan,’ riep Marijke, terwijl ze naar achteren liep. ‘Beetje frisse lucht is fijn!’
Ik betwijfelde of het frisse lucht was dat binnen kwam. In de deuropening stond een oudere vrouw met een postuur zodanig dat haar buik eerder de finishlijn bereikte dan haar tieten. Tenminste, als ze met haar lijf de finish überhaupt zou halen.
‘Mevrouw,’ vroeg ik haar toen ze binnen was, ‘weet u waar de finish is?’
Ze deed een paar stappen naar onze tafel toe.
‘Nee nee, blijft u alstublieft daar. Ik vroeg u alleen iets. U mag op gepaste afstand antwoord geven.’
Ze keek verward in onze richting. ‘Ik begrijp u niet.’
‘Geeft niet,’ zei ik. ‘Kunt u niets aan doen.’
‘Waar gaat dit allemaal over?’ vroeg Nik.

‘Mevrouw,’ zei ik. ‘Wilt u Nik even uitleggen wat u komt doen? Hij is razend benieuwd.’
‘Nou kijk,’ zei de vrouw, ‘ik werk hier parttime. Meestal op woensdag, donderdag en zaterdag, maar als het druk is of in vakantietijd dan val ik ook op andere dagen in. Ik werk al jaren in de horeca, heb veel in de bediening gestaan in restaurants, maar gezien mijn leeftijd en lichamelijke klachten was dat toch niet vol te houden. En ik kon me wel arbeidsongeschikt laten verklaren, maar dan zit je toch met een zoektocht naar andere werkzaamheden en een sollicitatieplicht en dat vond ik toch allemaal te veel gedoe, dus zocht ik naar wat eenvoudigers en dan is een café best leuk. Bovendien moet er ook brood op de plank komen. Mijn man is bij de gemeente in de plantsoenendienst en dat is geen vetpot en willen we twee keer per jaar naar een resort in Egypte, dan moet ik wel blijven werken en waar vind je tegenwoordig nog wat? Ja, her en der is veel tekort aan personeel maar vind maar eens wat leuks. Ik heb jaren in de horeca gewerkt, dus ik heb veel ervaring en kan dus echt kiezen. Beetje luxepositie heb ik dus wel. Vervelend zijn wel de onregelmatige diensten, altijd laat thuis en dan is m’n man bezopen of hij slaapt al en dan kennen we een beetje fijne pot seks wel vergeten. Niet dat ik op mijn leeftijd nog zit te wachten op iedere nacht een wilde nacht, maar er zijn soms momenten dat ik verlang naar een stevige beurt. Die vent van mij houdt er niet meer zo van, het is hem allemaal te veel gedoe, liever zit hij met een pot bier op de bank en dan kan ik wel naar een ander maar ja, je bent niet voor niks meer dan dertig jaar getrouwd en de kinderen zijn al de deur uit en wie zit er nou te wachten op zo’n oud mens als ik, dus ik prijs me gelukkig dat ik überhau…’
‘Precies,’ onderbrak ik haar. Ik stond op en liep het café uit. Hoog tijd.


Apeldoorn, juli 2024

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

13-08-2024

Kunst-Zinnig-Brein: in het nieuws

Filed under: Kunst-Zinnig-Brein — bazbo @ 13:13
• • •
 

Kunst-Zinnig-Brein – door kunst weer perspectief

Filed under: Kunst-Zinnig-Brein — bazbo @ 12:51

Kunst-Zinnig-Brein was het collectief kunstenaars, die op latere leeftijd hersenletsel hebben opgelopen door een ongeval, ziekte of aandoening.
Kunst-Zinnig-Brein bestond van ca. 2009 tot 2023, onder gedreven aanvoering van Ank.
Ik mocht tien jaar lang betrokken zijn bij Kunst-Zinnig-Brein, van 2014 t/m 2023. In 2024 hebben Ank en ik de laatste zaken rondom de website (www.kunstzinnig-brein.nl bestaat niet meer) en de schilderijen afgerond.

Hoogtepunten:
* Exposities (onder andere in CODA Apeldoorn, Watermuseum Arnhem, stadhuis Apeldoorn, Waterschap Apeldoorn)
* Aanwezig tijdens Nursing Congressen (2015-2023)
* de schilderijenverloting in diverse locaties in Apeldoorn ten bate van Serious Request (2017)
* het verschijnen van het boek Kunst-Zinnig-Brein: door kunst weer perspectief (2016)

Hieronder lees je er meer over.
(- deze pagina is nog in aanbouw – )

• • •
 

12-08-2024

De verjaardag van Anja (13) – zondag 22 september 2024

Dit is de dertienfde keer dat we De verjaardag van Anja vieren.



Datum: 22 september 2024
Tijd: 14.30 – 16.30 uur
Locatie: zaal De Walvis in Gigant, Apeldoorn

Programma:
Is nog een verrassing…



Reclame:

• • •
 

09-08-2024

B-log: 10 t/m 16 augustus 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:26



Vrijdag 16 augustus:
Wekker. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Het lukt. Zeven uur ben ik aan het werk. Tussendoor koffie en een klein boodschappenrondje. Twaalf uur klaar. We lunchen en bereiden avondeten voor. Tegen twee uur zijn Inge en Peter er. We praten enorm bij en serveren een uitgebreide maaltijd. Het is een bijzonder mooie middag en avond. Tegen negen uur vertrekken zij weer en een half uur later zijn we op orde. Even zitten en dan slapen.
Muziek vandaag: Bomba Pop (Amsterdam Klezmer Band), Sheik Yerbouti (Frank Zappa), Hystory Mix Vol. 1 (Godley & Creme)



Donderdag 15 augustus:
De wekker wekt (goh). Ik ben op tijd op de werkplek. Daar werk. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag werk. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert het restant moussaka van gisteren met een salade van koolrabi, komkommer, kerstomaat en feta. We eten alles op. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Merlin Atmos (Van Der Graaf Generator)



Woensdag 14 augustus:
Zes uur. Als ik een ronde ga hardlopen, is het nog steeds zeer warm en benauwd, ondanks de stortbui gisterenavond. Begin van de ochtend wandel ik naar de super. Koffie met De Vrouw op het balkon. We lopen het centrum in, bezoeken een kledingzaak en daarna nog een super. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. Lunch. Afwasje en huishoudelijks. Ik bereid vast iets voor het avondeten voor: ik bak plakken aubergine en laat die uitlekken op keukenpapier. In de middag wandel ik een klein rondje door park. Krant op het balkon. Dan maak ik avondeten. Ik kook plakken aardappel. Ondertussen bak ik ui, paddenstoelen, kaneel, oregano en tomatenblokjes. Ook monteer ik een bechamelsaus. De aardappelplakjes leg ik op de bodem van een ovenschaal, daaroverheen een laag tomatensaus, dan een laag aubergine en ten slotte giet ik daar de bechamelsaus overheen. Dit schuif ik veertig minuten de oven in op 200C. Ondertussen maak ik een salade van koolrabi, komkommer, paprika, druif en feta. Voor De Vrouw zet ik een pakketje kabeljauwfilet in de oven. We eten er fiks van en er blijft voldoende moussaka over voor morgen. Afwasje. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Birds Of Prey (Godley & Creme), Live In Europe 2023 (The Flower Kings)



Dinsdag 13 augustus:
Weer vroeg wakker en op en op de werkplek. Daar is het heel warm en broeierig. Toch doe ik er van alles. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. In de middag nog meer van alles. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van linzen en paprika met ernaast salade. Smakelijk. Afwasje. Dan fiets ik naar Peter-Jan en met hem gaat het naar Wilp voor de toneelrepetitie. Van de mimografie weet ik bijna niets meer, dus dat vraagt nogal wat repetitie, maar de rest verloopt bijzonder soepel. We maken alvast plannen voor de laatste twee weken vóór de uitvoering in het weekend van 27/29 september. Kwart voor elf thuis. Even bijpraten, om half twaalf slapen.
Muziek vandaag: geen



Maandag 12 augustus:
Voor de wakker weer wekker. Op tijd op de werkplek. Daar al snel erg warm. Er is werk. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. In de middag is er ook werk. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van aardappel, cobraboon en knoflookkruidenroomkaassaus en een salade van wortel en sultana. Zeer smakelijk, dus we eten alles op. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Lifa: Iotungard (Heilung Live At Red Rocks Amphitheatre) (Heilung), Fortuna (Amsterdam Klezmer Band)



Zondag 11 augustus:
Half zes. Ik loop een ronde hard langs kanaal en buiten het centrum. Het is zeer benauwd. Thuis nog terug in bed. Kwart voor negen staan we op. Koffie op het balkon. Het wordt een warme dag. Lezen op het balkon. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. Ik loop het centrum in en haal snel een paar kleine boodschappen bij een super. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje en stofzuigen. Ik wandel een rondje langs het kanaal, door de zon en de warmte. Vier uur is er de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden (DRH). Erna maak ik avondeten: een risotto van shiitake, ui, wortel, aubergine en een restje bindsla. Ernaast een salade van komkommer, paprika en kerstomaat, aangevuld met het restant salade van gisteren. Voor De Vrouw bak ik biefstuk. We eten alles op. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Ismism (Godley & Creme), het vierde plaatje uit The Box (Van Der Graaf Generator), MoonDial (Pat Metheny)



Zaterdag 10 augustus:
Half zes. Koffie. Begin van de ochtend wandel ik naar de super. Koffie op het balkon. Dan loop ik het centrum in en bezoek Syrische winkel en markt. Erna nog naar een andere super. Koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. We lunchen. Afwasje en huishoudelijks. Uitrusten op het balkon. Ik wandel een rondje langs kanaal en door park. Eind van de middag maak ik avondeten. Ik leg aardappel in de oven en monteer een salade van bosui, koolrabi, komkommer en paprika. Ten slotte warm ik de restanten stoof en gnocchi van gisteren op. We eten alles op. Afwas. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: de eerste twee plaatjes uit The Box (Van Der Graaf Generator), Sheik Yerbouti (Frank Zappa), het derde plaatje uit The Box (Van Der Graaf Generator)

• • •
 
Volgende pagina »