bazbo – de wereld van Bas Langereis, het middelpunt der aarde

Bas Langereis leest u voor!

25-10-2024

B-log: 26 oktober t/m 1 november 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:00



Vrijdag 1 november:
Kwart voor zes. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Lopen gaat nog altijd niet soepel, ik hoest en proest en wandel en uiteindelijk is het niet erg. Lezen. Koffie met De Vrouw. Meer lezen. Meer koffie met De Vrouw. Dan lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje langs kanaal. Meer lezen. De Zoon is er om half zes. We lopen gedrieën naar een Afghaans restaurant in het centrum. Daar eten we ter gelegenheid van de tweeëndertigste verjaardag van De Zoon. Het is gezellig, smakelijk en goed. Negen uur zijn we weer thuis. Heel even zitten en dan slapen.
Muziek vandaag: Franks Wild Years (Tom Waits), Baby Snakes (Franks Wild Years)



Donderdag 31 oktober:
Slapen oké. Nog wat snotterig, droge keel, slijmen. Op tijd op de werkplek. Daar ligt werk. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag ligt er werk. Kwart over vijf ben ik thuis. Krant. De Vrouw serveert de restanten schotels van gisteren en zondag, met ernaast het restant salade van gisteren. We eten alles op. Natafelen. Afwasje. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Rain Dogs (Tom Waits), Tree (John Metcalfe)



Woensdag 30 oktober: De Zoon jarig
Kwart voor zes. Van harte. Ik loop een ronde hard. Het gaat heel moeizaam en af en toe moet ik wandelen, maar uiteindelijk lukt het me toch. Begin van de ochtend loop ik naar de super. Koffie. Dan naar Gigant voor de repetitie van Wirwar. Nog wat napraten met Aad en Peter-Jan. Na enen thuis. Lunch, afwasje en huishoudelijks. Dan wandel ik een klein rondje langs kanaal. Even uitrusten. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een salade van spitskool, mandarijn en sultana. Vervolgens spruiten en paprika en rode ui in de oven, later prei erbij, nog later linzen en roquefort. Voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. We eten er fiks van, want het is zeer smakelijk. Afwasje en afval. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Space For The Earth (Ozric Tentacles), Swordfishtrombones (Tom Waits)



Dinsdag 29 oktober:
Zowaar nog aardig geslapen ook. Op tijd op de werkplek. Nog altijd snotterig, maar het voelt beter. Ik doe van alles. Tussen de middag wandel ik door bos. Ook in de middag van alles en om kwart over vijf thuis. Krant. De Vrouw serveert het restant soep van gisteren met een restant Arabisch brood en kruidenkaas. We eten alles op. Natafelen. Afwasje. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Bringing It Down To The Bass (Tony Levin), Strobemørke (Trojka)



Maandag 28 oktober:
Het houdt niet over. Nog altijd snotterig en hoesterig. Toch op tijd op de werkplek. Daar is het stil en kan ik in alle rust van alles doen. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag ook weer van alles en om kwart voor vijf ben ik thuis. De Vrouw serveert een mooie pompoen soep met Arabisch brood ernaast met smeersels en rauwkost. Zeer smakelijk. Morgen nog eens. Natafelen. Afwasje. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Sheltering Skies (King Crimson), Tree (John Metcalfe), The Sinking Of The Titanic (Gavin Bryars)



Zondag 27 oktober:
Pas om kwart voor zeven wakker. En dat is dan de wintertijd, dus reken maar uit. Ik loop een ronde hard, maar die lukt nauwelijks. Hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, lamlendig, wankel op de benen. Ik kort mijn ronde langs het kanaal fiks in en moet veel wandelpauzes houden. Nou ja. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje, huishoudelijks. Dan wandel ik een rondje door zon en park. Krant. Vier uur is het tijd voor de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden (Joe Satriani). Erna maak ik avondeten: een risotto met courgette en veldsla, plus een salade van bosui, koolrabi, komkommer en mango. Voor De Vrouw bak ik steak du chef. We eten alles op, want het smaakt goed en zo veel is het nu ook weer niet. Afwasje. Restant krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Sand (Allan Holdsworth), Heartattack And Vine (Tom Waits), One From The Heart (Tom Waits)



Zaterdag 26 oktober:
Pas om kwart voor zeven wakker en op. Keelpijn, hoesten, snotterig. Gisteren al aan voelen komen. Koffie. Vroeg in de ochtend loop ik naar de markt en vervolgens maak ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie met De Vrouw. We lopen om half elf naar de markt en daar stappen we op een bus. In Zwolle lunchen we eerst met toast met gepocheerd ei en avocado en met kroketten met friet. Dan steken we de straat over en bezoeken we het museum De Fundatie. Ik ben niet fit, dus veel gaat langs me heen, maar toch allemaal aardig om te zien. Indrukwekkend: een paar Appels en een Turner. Drie uur staan we weer buiten. We wandelen door een paar winkelstraten en pakken dan een bus terug. Vijf uur thuis. Ik maak avondeten: de restanten van de schotels van gisteren en eergisteren gaan in de oven, ik vul het restant salade van gisteren aan met bosui, radijs en komkommer en voor De Vrouw bak ik steak du chef. We eten alles op. Afwasje. Webstek. Iets lezen en zeer op tijd slapen want lamlendig, keel- en spierpijn, hoesten en vol in het hoofd. Het mag.
Muziek vandaag: Blue Valentine (Tom Waits), True (Jon Anderson and The Band Geeks), het tweede plaatje uit The Soul Of Armenia (Djivan Gasparyan)

• • •
 

24-10-2024

Slapeloos – Lotgenoten (0067)

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2024 — bazbo @ 01:00

Lotgenoten,

Ik sliep slecht. Dat kwam zo. We gaan op vakantie met de trein. Ik wil niet vliegen. Hoogtevrees, vliegangst, milieu, duurzaam, klimaatdrammer, enzovoorts. U kent het wel. Of niet. De trein, dus. Maar daar lag ik niet van wakker. Dat was om iets anders. Lees gauw verder.
We stippelden een mooie route uit door België en Frankrijk, dan Spanje in en dan later ook weer terug. Gezien onze route was een bepaalde Interrail-pas het voordeligst. In een maand tijd mogen we vijf dagen reizen.
Met een Interrail-pas heb je in Europa toegang tot alle treinen, maar in sommige gevallen moet je een plaatsreservering regelen: in alle hogesnelheidslijnen en in sommige landen in sommige intercity’s ook. Die plaatsreserveringen kosten geld en zo lopen de kosten toch weer aardig op.

Het plannen en reserveren van treinen is tijdrovend en ingewikkeld. Een paar jaar geleden wilden we een voor ons doen complexe reis maken – met de nachttrein naar Kopenhagen, daar overstappen op een trein naar Stockholm – en toen hebben we de hulp ingeroepen van de treinreiswinkel. Daar konden we uitstekend terecht, zowel telefonisch als in de fysieke winkel in Amsterdam. In de winkel zocht iemand alles tot in de details voor ons uit. In sommige gevallen was een treinkaartje nog niet beschikbaar, maar we kregen bericht als dat wel zo was en dan regelde de treinreiswinkel de kaarten en stuurde die uiteindelijk alles zowel digitaal als fysiek naar ons toe. Deze uitmuntende service kostte een of twee tientjes en dat was het zeker waard, want we hadden geen stress en geen slapeloze nachten.
Dat was nu wel anders.

Het plan was als volgt. We reizen van ons zo majestueuze Apeldoorn naar Schiphol. Daar stappen we in de Eurostar naar Parijs. In Parijs moet je overstappen. Tenminste: je moet van station Gare du Nord met een metro naar een ander station: Gare de Lyon. (Dat vonden we een spannende overstap en die hebben we in juni ‘getest’; het leverde een mooi weekendje Rouen op.) Vanaf Gare de Lyon rijden we met een hogesnelheidslijn naar Montpellier. Daar hebben we twee hotelovernachtingen, dus gelegenheid om de stad te bekijken. Op de tweede reisdag gaan we Spanje in. In Barcelona stappen we over op een hogesnelheidslijn naar Valencia. Daar hebben we drie hele dagen om de stad te zien. Dan gaan we hogesnelheidslijnen terug naar Barcelona en daar spenderen we vier hele dagen. Vanaf Barcelona nemen we een hogesnelheidslijn naar Lyon en in Lyon verblijven we drie nachten. Ten slotte reizen we van Lyon naar Brussel, daar stappen we over op een intercity naar Schiphol en dan komen we die dag uiteindelijk weer terug in ons zo majestueuze Apeldoorn.

De reis naar Parijs boeken konden we zelf. Althans: De Vrouw kan dat. Ik niet. Ik laat dit soort zenuwslopend werk graag over haar. Zij is er verrekte handig in geworden. Daarna werd het wat lastiger. De Vrouw hing een hele dag aan de telefoon en kreeg uiteindelijk iemand aan de lijn van NS Internationaal die er wél verstand van had. Aan het eind van die hele dag waren we een boel extra geld kwijt maar hadden we wel gereserveerde stoelen van Parijs naar Montpellier, van Montpellier naar Barcelona, van Barcelona naar Lyon en van Lyon naar Brussel. Maar niet tussen Barcelona en Valencia en weer terug. Dat kon de meneer van de NS ook niet. Och jee, hoe moest dat nu? We hebben het ganse internet tot in de duisterste krochten afgezocht maar: nee, dit lukt niet.
Nu heb ik een boek. Een boek over treinreizen in Europa. Gekregen van De Vrouw, ergens rond afgelopen Kerst, toen we druk vakantieplannen aan het maken waren. En in dat boek, daar las ik dat stoelen reserveren in Spaanse treinen inderdaad lastig is en niet op afstand kan. Je moet naar een loket ter plaatse. Oei oei, maar wat als de trein vol is? Dan moesten we of een trein later nemen en dat is vaak uren later en dan waren we dus heel laat op de plaats van bestemming en kwamen we in de problemen met hotel of appartement, óf dan moesten we een regionale intercity nemen die er uren en uren over doet en dan hadden we hetzelfde probleem. Hoe moest dit nou? U begrijpt inmiddels: nachtenlang wakker liggen.

Twee weken voordat we op reis gaan, voeren we alle gegevens in de Interrail-app op onze telefoons. Met dat we de geplande ritten in Spanje intikken, verschijnt er een link naar het kopen van stoelreserveringen. Het zal toch niet waar zijn? Het is ook niet waar. Ook via de link: lukt niet. Ik ga op mijn desktopcomputer naar de webstek van Interrail en zoek op de Helppagina. Hé, hier staat iets: je kunt een pre-order regelen door te bellen naar een of ander telefoonnummer van de Spaanse treinmaatschappij. Dat kan maximaal 72 uur voordat je reis begint en dan sturen ze je een link waarmee je in Spanje naar de balie moet en dan kun je daar je stoelreservering definitief maken. Ach zo.
Is er geen andere manier om met die treinmaatschappij in contact te komen? Ik worstel me door de site van Renfe heen en klik op ‘Contact’. Mailen kan niet, maar wel contact via Facebook maar ik heb geen Facebook en via Twitter. Twitter! Is het nog ergens goed voor. Ik op Twitter zoeken; blijken er vier verschillende Renfe-accounts te zijn. De eerste die ik benader gaat alleen maar over actuele verstoringen op het spoor en over vertragingen. Die verwijst me wel netjes naar dat ene telefoonnummer. De tweede, die moet ik hebben, maar die kan geen reserveringen maken en verwijst me eveneens naar het ene telefoonnummer.

De volgende dag bel ik het nummer. Ik krijg een enorm snel Spaanspratende computerdame te horen die me van alles vertelt, maar waar ik helemaal niets van begrijp. Dan zegt een andere vrouwenstem: ‘If you want to communicate in English, please press 4.’ Ik press 4. Er gaat een telefoon over en vervolgens klinkt de meest afgrijselijke wachtmuzak die je je maar kunt bedenken. Na zes minuten stopt de muziek en zegt een damesstem: ‘At the moment there is no one of our employees available who can speak English. If you want to connect with us in Spanish, press 1. If you want our conversation in English, please call us again at another moment.’
Die dag en de volgende dag bel ik het telefoonnummer een boel keren, maar steeds is er niemand die mij in het Engels te woord kan staan. (Mijn Spaans is nogal beperkt, ik kan ‘Olé!’ zeggen, maar weet niet wat ik dan eigenlijk uitdruk.)
Ik wil nog één poging wagen en dan geef ik het op en dan zien we maar aan het loket in Barcelona. Helaas: weer niemand in huis die Engels spreekt. Geërgerd verbreek ik de verbinding.

Op dat moment gaat mijn werktelefoon. Een collega die een klusje van mij gaat waarnemen.
We spreken wat praktische zaken door en ronden af.
‘Ga je nog wat leuks doen in de vakantie?’ vraagt hij.
Ik vertel van onze treinreis.
‘O wat gaaf,’ zegt hij. ‘Veel plezier. Ik ben in mei met de trein via Frankrijk en Spanje naar Marokko gereisd. Die rit langs de Franse en Spaanse kust is prachtig. Wij hadden ook een Interrail.’
‘Wacht even. Via de hogesnelheidslijnen?’
‘Ideaal.’
‘Maar hoe heb je dat gedaan met stoelreserveringen? Wij kunnen dat vanuit Nederland niet regelen.’
‘O jawel, hoor. Dat was geen enkel probleem.’
‘Hoe heb je dat dan gedáán?’
‘Via de treinreiswinkel.’
‘Váááát? Via de treinreiswinkel? Maar die bestaat toch niet meer? Die doen toch alleen maar online en voorgeprogrammeerde reizen?’
‘Wij hebben gewoon gereserveerd via hun site.’
‘Ik ga het uitzoeken. Dank je voor de tip!’

Gelijk het internet op en naar de webstek van de treinreiswinkel. Ik zoek via Help en kom op een pagina over reserveringen. Daar staan allerlei landen genoemd en hoe je het via deze site kunt doen. Ik klik op ‘Spanje’ en kom zowaar terug op de hoompeetsj en daar kan ik via een knop ‘Reserveringen’ de reis invoeren die ik wil maken en er volgt een link naar een betaalwijze en …
Ik roep De Vrouw erbij en nog geen vijf minuten later hebben we de benodigde stoelreserveringen voor elkaar. Alles bijeen voor nog geen twintig euro.
Sindsdien geen slapeloze nacht meer gehad.

Wat een avonturen weer.


Apeldoorn, september 2024



Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

23-10-2024

Uncle Meat reunion concert with Kees ’t Hart – Zaal 3, Den Haag – dinsdag 22 oktober 2024

Filed under: Fotogalerij 2024,Muziek - Music - LIVE,Zappa events — bazbo @ 20:40
• • •
 

18-10-2024

B-log: 19 t/m 25 oktober 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 19:48



Vrijdag 25 oktober:
De wekker gaat op de gebruikelijke tijd. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal en door regen en duisternis. Moeizaam, moeizaam. Zeven uur ben ik aan het werk. Anderhalf uur later stop ik. Nog weer een half uur later ben ik bij Peter-Jan. Met Aad rijden we naar het Hoftheater in Raalte, alwaar Theater Wirwar op 20 november een voorstelling zal uitvoeren. We zien de zaal, bespreken technische faciliteiten en maken plannen voor de 20e. Het komt goed. Twaalf uur weer thuis. Lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje en haal het groentepakket op. Dan even zitten in de zon op de galerij. Erna nog wat werkzaamheden en om half vijf is het klaar. Uitrusten. De Zoon is er rond zes uur en De Vrouw serveert een wortelbruinebonenstoemp met salade van koolrabi, komkommer, kerstomaat en mango. Zeer smakelijk. Afwasje. Kranten. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Bustle (Gijs Levelt Spoken Quartet), Foreign Affairs (Tom Waits), Ayeshteni (Natacha Atlas), The Elton Dean Sessions (Supersister)



Donderdag 24 oktober:
De wekker gaat op de gebruikelijke tijd. Zes uur ben ik aan het werk. Tussendoor koffie. De Vrouw gaat eind van de ochtend de deur uit. Lunch. In de middag overleg. Half vier stop ik. Ik loop naar de mondhygiëniste en die doet iets aan mijn mondhygiëne. Langs het kanaal wandel ik terug. Ontspannen. De Vrouw serveert aardappel en bataat uit de oven met ernaast spitskool in kruidenroomkaassaus en het restant salade van gisteren. We eten alles op. Afwasje. Dan naar Gigant voor de preventieve vergadering ter voorbereiding op De verjaardag van Anja op 17 november. We hebben het goed en ideeën voor het programma zat, maar nu moet het nog concreet worden en daarvoor moeten de juiste mensen nog ruimte vrij hebben in de agenda. Gaat lukken. Tien uur thuis. Even bijpraten en dan slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit The Soul Of Armenia (Djivan Gasparyan), Nighthawks At The Diner (Tom Waits), Small Change (Tom Waits), De Amsterdam Klezmer Band met Bob Fosko (De Amsterdam Klezmer Band met Bob Fosko)



Woensdag 23 oktober:
We zijn pas om half acht wakker. Ontbijt en koffie in het hotel. Rond half elf wandelen we het centrum van Den Haag door. Om twaalf uur hebben we een trein. Half twee zijn we thuis. We ruimen op, lunchen, afwasje. Krant van gisteren. Ik maak alvast avondeten. Vijf uur stappen we op de fiets. Bij De Zoon hebben we een kort gesprek met de begeleider erbij om te kijken hoe we de financiële ondersteuning kunnen afstemmen. Dat lukt. Thuis maak ik het avondeten af: een schotel van ui, pastinaak, paprika en bruine bonen met ernaast een salade van koolrabi, radijs, augurk en komkommer. Voor De Vrouw bak ik lamsfilet. We eten er fiks van. Afwasje. Krant van vandaag. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Atavachron (Allan Holdsworth), het tweede deel van de bluray die mee kwam met Aeolus: One Hour Duduk Improvisation (Theo Travis)



Dinsdag 22 oktober: Den Haag
Kwart voor zes. Ik loop een ronde hard. Moeizaam, maar het lukt. Koffie. Kwart voor elf hebben we een rechtstreekse trein naar Den Haag. In Utrecht blijkt dat het spoor rondom Gouda is versperd. Een sprinter rijdt wel en een uur later dan gepland zijn we in Den Haag. Met de tram naar het Kunstmuseum. Daar zien we een expo over Dior, nog wat andere zaken en de vaste collectie rondom Piet Mondriaan. Tussendoor thee met worteltaart. Rond half vier nemen we een tram terug. Ons hotel is aan de Grotemarktstraat. We installeren en rusten even uit. Dan een tram naar Zaal 3. Daar treffen we Peter en Inge. We eten er een hap (linzensoep en gebak na) en praten bij. Half negen begint het reünieconcert van Uncle Meat. De band heeft tien jaar lang niet gespeeld en hebben voor dit optreden slechts één keer kunnen repeteren, maar dat is nauwelijks te horen. Het repertoire is nog hetzelfde als tijdens de twee concerten die ik ooit heb gezien (2003/2004 en tijdens het Zappateersfestival in 2008): veel instrumentaal tetterdetetZappa. De oorspronkelijke zanger is er niet bij (helaas overleden) en zijn vervanger doet aanvankelijk erg krampachtig aan, maar in de paar latere nummers is hij meer ontspannen en naturel. Kees ’t Hart draagt weer enkele fijne vertalingen voor (Evelien, een gemodificeerde hond, Op en neer, Lullige traantjes en Fontein van de liefde). Blaaskwartet Four Pampus zorgt voor een korte (Zappa-)intermezzo. Allemaal zeer gaaf. De band heeft er zichtbaar plezier in. Na vijf kwartier is het klaar. Ik spreek Joop (de trombonist tipte me voor dit concert) en we praten nog wat na met Peter en Inge. Half elf nemen we een tram naar het hotel. Even zitten en dan gaan we slapen.
Muziek vandaag: geen



Maandag 21 oktober:
Het is opnieuw zacht buiten. Op tijd op de werkplek. Van alles. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Van alles. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van wortel, aardappel en palmkool. Zeer smakelijk. Ernaast staat het restant salade van gisteren. We eten alles op. Afwasje en afval. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: The Elton Dean Sessions (Supersister), het vierde en vijfde plaatje (het tweede concert) uit de doos apostrophe (‘) – 50th Anniversary Edition (Frank Zappa)



Zondag 20 oktober:
Kwart voor zes. Ik loop een ronde hard langs het kanaal en die gaat redelijk. Thuis nog terug in bed. Negen uur staan we op. Koffie. Lezen. Meer koffie met De Vrouw. Meer lezen. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje. We stappen gedrieën op de fiets (drie fietsen) en rijden naar De Neef, die eergisteren jarig was maar vanmiddag zijn zevende verjaardag viert. Er is taart, thee en zon in de tuin. Vijf uur zijn we weer terug. Ik maak avondeten. Shiitake bakken, courgette, zapollito en courgette erbij, dan arborio en bouillon en pruttelen maar. Ondertussen monteer ik een salade van bosui, koolrabi, radijs, komkommer en kerstomaat. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op. Afwasje. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Closing Time (Tom Waits), The Heart Of Saturday Night (Tom Waits), Metal Fatigue (Allan Holdsworth with i.o.u.), Rejoice! I’m Dead! (Gong), een deel van de bluray die mee kwam met Aeolus: One Hour Duduk Medititation (Theo Travis)



Zaterdag 19 oktober:
Zes uur. Koffie. Begin van de ochtend loop ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Beetje regen. Koffie. Opnieuw het centrum in voor de markt en de Syrische winkel. Meer koffie met De Vrouw. Lunch. Afwasje en huishoudelijks. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Lezen. Dan maak ik avondeten. Althans, ik warm de twee schotels van gisteren en eergisteren op in de oven en grill, plus ik zet de salades van gisteren en eergisteren ernaast op tafel. Nu eten we alles op. Afwasje. Webstek. Muziekfilm.
Muziek vandaag: Nexus (Virgil & Steve Howe), Lunar Mist (Virgil & Steve Howe), The View (Chad Wackerman), de bluray die mee kwam met A Flare On The Lens – Live In London (Big Big Train)

• • •
 

15-10-2024

De verjaardag van Anja (14) – zondag 17 november 2024



Dit is de veertiende keer dat we De verjaardag van Anja vieren.



Datum: 17 november 2024
Tijd: 14.30 – 16.30 uur
Locatie: zaal De Walvis in Gigant, Apeldoorn

Programma:
– is nog een verrassing –



Foto’s
volgen



Reclame:

• • •
 

13-10-2024

Amsterdam Klezmer Band – Gigant, Apeldoorn – zaterdag 12 oktober 2024

Filed under: Fotogalerij 2024,Muziek - Music - LIVE — bazbo @ 19:56
• • •
 

11-10-2024

B-log: 12 t/m 18 oktober 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:11



Vrijdag 18 oktober:
De wekker gaat op de gebruikelijke tijd. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Het is uitzonderlijk zacht, bijna warm. Lopen gaat wat minder goed, maar dat is niet erg. Zeven uur ben ik aan het werk. Er ligt van alles en dat handel ik af. Tussendoor koffie. De Vrouw gaat de deur uit. Ik lunch, was af en wandel een rondje om het groentepakket op te halen. En weer verder. Kwart over vier is het klaar. Even uitrusten. Dan maak ik avondeten. Niet heel moeilijk: ui bakken, pastinaak en restje bindsla erbij en later nog linzen. Ondertussen monteer ik een salade van bosui, koolrabi, radijs, komkommer en mango. Voor De Vrouw en De Zoon bak ik runderschnitzel. De Zoon is er om zes uur. We eten er goed van, want smakelijk. Afwasje. Krant. Webstek. Muziekfilm.
Muziek vandaag: Aeolus: One Hour Duduk Meditation (Theo Travis), Behind The Gardens – Behind The Wall – Under The Tree (Andreas Vollenweider), Caverna Magica (…Under The Tree – In The Cave…) (Andreas Vollenweider), Gedida (Natacha Atlas), The Man From Utopia (Frank Zappa), Luck And Strange (David Gilmour), Coda (Ryuichi Sakamoto), de dvd met de concertfilm die mee kwam met Bursting Out – The Inflated Edition (Jethro Tull)



Donderdag 17 oktober:
Slapen gaat weer goed. Op tijd op de werkplek. Buiten is het zacht. Veel te doen. Tussen de middag wandel ik door bos. Veel te doen. Half zes thuis. De Vrouw serveert een schotel van rijst, wortel, pompoen en mango. Zeer smakelijk. Ernaast het restant salade van gisteren én nog een gevulde portabello. We eten alles op. Afwasje. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: I See You (Gong), Some Kind Of Golem (Amsterdam Klezmer Band), Bustle (Gijs Levelt Spoken Quartet)



Woensdag 16 oktober:
Kwart voor zes op. Ik loop een ronde hard en die lukt me niet goed. Krampjes en dergelijke. Niet erg. Begin van de ochtend wandel ik naar de super. Thuis koffie en vervolgens naar Gigant voor de repetitie van Wirwar. Half een thuis. We lunchen. Afwasje en huishoudelijks. Ik wandel een kort rondje door park en rond het centrum. Ook haal ik bij de boekhandel mijn bestellingen op: There and back (Michael Palin), Earth to Moon (Moon Zappa). Thuis rust ik uit. Krant van gisteren. Eind van de middag maak ik avondeten: spruiten met paprika en roquefort uit de oven met ernaast gevulde portabello’s (ook uit de oven) en voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. Smakelijk. Afwasje en afval. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Road Games (Allan Holdsworth), Otrabanda (Sam Vloemans), Bustle (Gijs Levelt Spoken Quartet)



Dinsdag 15 oktober:
Opnieuw op tijd naar de werkplek. File op de snelweg, dus wat later. Al snel heb ik veel tijd ingehaald. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag ook weer tijd goed besteden en om kwart over vijf ben ik thuis. Een kwartier later fiets ik naar Peter-Jan. Met Ingrid en Bertus rijden we naar Twello, alwaar we Caroline ontmoeten in een eetgelegenheid. Tijdens een gezamenlijk diner (champignons met knoflook, gevulde aubergine en brownie met chocoladeijs) blikken we terug op anderhalf jaar Doekertoe en spreken we voorzichtig over het aankomende jaar. Mooie avond met goede mensen. Half elf ben ik thuis.
Muziek vandaag: geen



Maandag 14 oktober:
Redelijk geslapen. Redelijk. Op tijd op de werkplek. Daar van alles en veel. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. In de middag weer van alles. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een soep van pompoen en prei met doperwten. Zeer smakelijk en we eten er goed van. Afwasje. We bereiden ons voor op de vergadering van de VvE van vanavond. Veel vragen. Op die vragen krijgen we antwoord tijdens het overleg en zo rond kwart voor tien zijn we weer thuis. Heel even zitten en dan slapen.
Muziek vandaag: geen



Zondag 13 oktober:
Toch om kwart over zes wakker en op. Ik loop een ronde hard langs kanaal en buiten het centrum en door stromende regen. Halverwege wordt het droger. Lopen lukt aardig, maar niet helemaal top. Thuis nog terug in bed. Na negen uur op. Koffie. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er half een voor lunch. Afwasje en stofzuigen. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Even ontspannen. Dan is het vier uur en tijd voor de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden (The Budos Band). Dan maak ik avondeten: eerst een salade van bosui, koolrabi, radijs, komkommer, kerstomaat en zilverui. Vervolgens zapollitorisotto. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op. Afwasje. Webstek. Krant.
Muziek vandaag: Amsterdam Klezmer Band (Amsterdam Klezmer Band), de cd uit de set High Above The Subterranea Club 2000 (Gong), Halim (Natacha Atlas)



Zaterdag 12 oktober:
Kwart voor zes. Koffie. Webstek. Begin van de ochtend loop ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie met De Vrouw. Dan nogmaals het centrum in voor een andere super, de markt en de Syrische winkel. Meer koffie met De Vrouw. Nógmaals naar de Syrische winkel; nu is het brood gearriveerd. We lunchen. Maar niet met het brood uit de Syrische winkel. Afwasje en huishoudelijks. Ik wandel een rondje langs kanaal en door park. Ontspannen. Eind van de middag maak ik avondeten. Niet heel moeilijk. Aardappel uit de oven met opgewarmde schotel van gisteren en eergisteren. Ernaast het restant salade van gisteren. Ten slotte bak ik steak bavette voor De Vrouw. We eten alles op. Afwasje. Webstek. Acht uur lopen we naar Gigant. De Amsterdam Klezmer Band geeft een schitterend concert. Door de invloeden van jazz, dub en reggae is het een zeer afwisselend geheel. De drummer vult het geluid goed aan. Alec Kopyt treedt om gezondheidsredenen niet op de voorgrond; gastzanger Sala maakt dat meer dan goed. Bijzonder aangenaam concertje. Na afloop spreken we Joop uitgebreid; die zien we over anderhalf week in Den Haag bij het reünieconcert van Uncle Meat. Ook doe ik nogal wat boodschappen: veel oud AKB-werk dat ik nog niet had en waarvan ik dacht dat het niet meer te verkrijgen was. We drinken nog iets met Heidi en Auke in het café en zijn rond twaalf uur thuis. Slapen.
Muziek vandaag: Party Animals (Eric Vloeimans’ Gatecrash), Bomba Pop (Amsterdam Klezmer Band), I.O.U. (Allan Holdsworth)

• • •
 

10-10-2024

Boel-sjit

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2024 — bazbo @ 01:00

Dat dan wel as ’t ware.
We hadden het zo leuk met z’n vieren. Met wie? Nou, Sjaak, Teus, Kees en mij. Maar dat werd anders. Zoals het zo vaak in het leven gaat: alles gaat anders. Ook als je het niet wilt. Als je wilt dat alles van hetzelfde blijft. Ik wil dat. Dat alles hetzelfde blijft. Nou ja, niet alles. Maar wel veel. Dat dan wel as ’t ware.

Ik ben namelijk niet zo’n carrièremaker en avonturier in het leven.
Na de Havo ben ik de Meao gaan doen. Zo heette dat toen. Nog. Geen idee hoe ze het tegenwoordig noemen. Zal wel iets nieuwerwets met Applied Sciences zijn. Maar dat weet ik niet zeker. Ik weet ook niet wat Applied Sciences zijn. Ik zag het laatst op een bord op een schoolgebouw. Volgens mij zijn ze het streepje tussen ‘app’ en ‘lied’ vergeten. Want nep is het allemaal. Met hun stomme feekengels. De Meao dus. Echt interessant vond ik het allemaal niet, maar ik haalde mijn diploma. Daarna solliciteerde ik bij de bank en verdomd, ik werd nog aangenomen ook. Om me heen zag ik flitsende jongeren allerlei bliksemcarrières maken. Uitslovers. Ik deed wat ik moest doen en werkte rustig door. Maar alles moest anders. Ik overleefde drie reorganisaties, maar bij de vierde ontslaggolf was ik inbegrepen. Het arbeidsbureau wilde me nog een tijdje helpen om iets nieuws te vinden, maar hun omscholingsmogelijkheden sloten nou niet echt aan bij mijn interesses. Toen ze eindelijk doorhadden dat het met mij echt niet ging lukken, was ik al zodanig gekort op mijn uitkering dat ik rond het minimuminkomen zwierf. Ik vond het niet erg, heb niet veel nodig. Ik was op mijn achttiende uit huis gegaan en woonde sindsdien in een flatje met een woonkamer, keuken en slaapkamer. Een tweekamerappartement noemen ze dat tegenwoordig. Al vanaf dat ik m’n baan kwijt raakte ging ik iedere woensdagavond naar het Grand Café en daar trof ik op zekere avond Sjaak de Groot.

Sjaak was de uitbater van het Grand Café en hij stond op het punt z’n zaak over te dragen aan zijn dochter Zus 1. Hij deed z’n verhaal uit de doeken en voor ik het wist stonden twee kerels erbij mee te luisteren. Het waren twee andere stamgasten: Teus en Kees. Kees had ooit iets belangrijks bij een administratiekantoor gedaan. ‘Iets met cijfertjes,’ zegt hij altijd. Hij hield de lief-en-leedpot op de afdeling bij. Het woord boelsjitbaan bestond nog niet. Wat Teus precies in het leven gedaan had weet ik niet. Volgens mij had Kees een oogje op Teus, maar ik vermoed dat Teus toch meer op vrouwen viel, ook al moesten de meeste vrouwen weinig van hem hebben vanwege zijn lijfgeur. Dat dan wel as ’t ware. Hoe dan ook, Teus en Kees zaten ook zonder werk en hadden weinig te doen en zaten halve dagen in het Grand Café. Sjaak vertelde dat hij het niet meer kon en wilde bolwerken in z’n zaak en van zinnens was de hele boel aan Zus 1 te laten. En wat denk je? Dat deed hij en hij schoof aan bij de stamtafel.
Zus 1 had nou niet echt talent om een horecazaak te runnen, ook al kreeg ze hulp van haar zus: Zus 2. Nee, zo heten ze niet echt: Zus 1 en Zus 2. Hun echte namen zijn veel langer en ingewikkelder. Geen idee wat Sjaak en zijn vrouw Regien bezielde toen die twee meiden werden geboren. Wij noemen ze gewoon Zus 1 en Zus 2: zo houden we ze uit elkaar en het is gemakkelijker onthouden. Zus 2 mag trouwens d’r gezicht nooit laten zien in het café. Iets met verminderde representativiteit of zo, zegt Zus 1. Het klopt dat Zus 2 nogal wat afstuntelt in het de keuken. Om de haverklap horen we wat vallen en laatst had ze geloof ik ook nog eens de halve keuken in de hens gestoken. Je had Zus 1 moeten zien; haar ogen spoten vuur.
In het begin wilde Sjaak zijn dochter nog wel eens adviseren rondom de gang van zaken in het Grand Café, maar daar was Zus 1 niet zo van gediend. Regien was wat dat betreft wat subtieler. Maar Zus 1 is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Nee, zíj was nu de baas van het Grand Café en we konden een koffie bestellen of een Van ’t zelfde (zo noemen we een borrel), maar verder mochten we ons nergens mee bemoeien.
Het was tegen het zere been van Sjaak. Niet zozeer dat-ie door zijn eigen dochter buiten spel werd gezet, maar meer dat zijn leven nogal zinloos was geworden. Eerder lééfde hij voor zijn Grand Café, nu had hij niets meer om handen en we zagen dat hij alle lol in het leven aan het verliezen was. Hij niet alleen. We zaten ons gevieren gruwelijk te vervelen en hadden het idee dat er weinig meer was om voor te leven. En toen kwam Sjaak op een idee.

We spelen een spel, iedere woensdagavond aan de stamtafel in het Grand Café. Sjaak heeft het grotendeels bedacht, maar in de loop van de tijd hebben we gevieren – Sjaak, Kees, Teus en ik – de spelregels verder ontwikkeld. Dat dan wel as ’t ware.
Wil je de spelregels weten? Nou, dit heb je nodig: een speelbord dat op een Monopolyspel lijkt, kaarten, munten en een dobbelsteen die het lot bepaalt. En de beklemmende vraag: Doekertoe? Het doel van het spel is om te ontdekken in hoeverre je ertoe doet: ja of nee of steeds minder. Met als uiteindelijk doel dat alle spelers er weer toe doen. Daarbij moet de Samenpot gevuld zijn met Doekertoe-munten. En om er toe te doen is het zaak om samen te werken met andere spelers. Als je op één van de ik-doe-er-niet-meer-toe-pechplaatsen komt moet je een kaart trekken. Bij die ik-doe-er-niet-meer-toe-pechplaatsen horen twee soorten kaarten, waarvan je er één moet trekken. Of had ik dat al gezegd? Nou, dan heb je dus vier strohalm-kaarten: de uitgestoken hand, het luisterende oor, een tweede kans en een goed gesprek. Of je trekt een ’t-is-gedaan-kaart: de eenzaamheid, het voltooide leven, de klaagzang of het slachtoffer. En dan kan je nog op speciale vakjes komen. Daar heb je d’r ook twee soorten van: de Spelingen-van-het-Lot of de Persoonlijkheidsvarianten. De Spelingen-van-het-Lot zijn: Val-van-Voetstuk, Erbij-horen, Overbodig, Alleen-achterblijven, Aanzien en Meetellen. De Persoonlijkheidsvarianten: De Nietszeggende, De Arrogant, De Grote Bek, De Aandachttrekker, De Genegeerde en De Stille. Kom je op een van die speciale vakjes, dan moet je even op de lijst kijken wat voor consequenties dat heeft. En dan heb je nog de Narcist. Die ligt het hele spel op de loer. Als je op een Spiegel komt, dan kun je die houden en de punten voor jezelf houden of de Spiegel verkopen en het geld aan de Samenpot schenken. Heb je drie Spiegels dan ben je de rest van het spel De Narcist. En de Narcist kan zijn overschot aan Doekertoemunten niet kwijt aan de Samenpot. Snap je? Eigenlijk moet je het gewoon spelen, dan wijst het zich vanzelf. Dat dan wel as ’t ware.

Jarenlang speelden we iedere woensdagavond het spel en bestelden we Van ’t zelfdes. De stamtafel werd de speeltafel en niemand anders mocht aan die tafel zitten. Maar niets blijft hetzelfde. Zus 1 bleek niet zo heel handig in het runnen van een Grand Café en er kwamen steeds minder gasten. Het werd een beetje vergane glorie. Een beetje veel. Met ons vieren aan de stamtafel als lichtend voorbeeld. En er veranderde nog iets.
Vijf jaar geleden ging Sjaak dood. Te weinig beweging en te veel Van ’t zelfdes. En wat denk je? Ging Regien op zijn plek aan de speeltafel zitten. En dat is toch anders: een vrouw erbij. Maar gezien het verlies van Sjaak wilden we Regien niet kwetsen door te zeggen dat ze niet mee kon doen. We schikten ons in ons lot. Dat ging niet gemakkelijk. Regien gebruikt nogal veel woordjes. Het praat te veel. En ons spel is een mannendingetje. Dat dan wel as ’t ware.

Vier weken geleden overleed Teus. Hij was al een tijdje niet goed, maar toch kwam het nog onverwacht. Veels te jong. Dat dan wel as ’t ware. Op de dag dat we hem cremeerden, kwam er plots een vreemde snuiter in het Grand Café. Niet iemand van hier. Dat was iets te toevallig. Er kwam nooit iemand van buitenaf. En niet één keer, maar drie of vier keren. Dat kon geen zuivere koffie zijn. Die vent zag er nog supergladjes uit ook, met z’n glimmende schoenen, z’n blauwe overhemd, z’n blitse jasje en sjaaltje en z’n aktekoffer. Nee, die was ergens op uit. Hij ging in het Grand Café zitten werken met papieren en een telmachine. Op een keer ging hij zelfs aan de speeltafel zitten en pikte hij Teus z’n stoel in! Nou, daar heeft Zus 1 ‘m razensnel vanaf gebonjourd. We vermoedden dat hij uit was op de erfenis van Teus.
Teus had namelijk nogal een geldboompje in zijn tuin. Hij wist alleen niet wat hij met al dat geld moest doen. Ik had me al wel eens afgevraagd waarom hij mij nooit om beleggingsadvies had gevraagd.
We probeerden er bij die vreemdeling achter te komen wat zijn motieven waren. Zus 1 dacht een soort prijvut investigeter uit te hangen en Kees en ik deden een poging hem te ondervragen, maar het lukte niet. Hij liet niets los, deed geheimzinnig en wilde alleen maar weten wat er in de doos op de speeltafel zat.

Maar op een woensdagavond kwam die kerel wéér opdagen. We zaten midden in het spel. Hij zag er niet uit! Z’n haren door de war, z’n hemd uit z’n broek en een paniekerige blik in z’n ogen. Vroeg-ie of-ie de spelregels uitgelegd kon krijgen, want hij deed er niet meer toe. Daar snapten we helemaal niets van. Maar toen hij vertelde dat hij projectontwikkelaar was, zijn laatste project volledig mislukt was, hij aan de kant gezet was, zijn baan was verloren en hij nu een zinloos bestaan had. Kees zei dat hij dan precies tot de doelgroep hoorde waar voor het spel was bedacht. Dus toen hebben we hem de spelregels uitgelegd.
Ik geloof niet dat hij het snapte. En weet je wat Zus 1 toen zei? ‘Misschien moet je het gewoon een keer spelen, dan wijst het zich vanzelf.’ Nou, vooruit dan maar.
Gaat die gast vertellen hoe-ie heet, Quotum. Quotum Nooytgenoeg. Met een q en een Griekse y. Vast van adel, als je het mij vraagt. Oud geld. Niet te onthouden, die naam. Kees noemt hem steeds Klotum en om te pesten zeg ik Scrotum. Maar meedoen mocht-ie.
Dus wij een keer proosten en toen ruimden we het spel op. Je had z’n gezicht moeten zien. Tja. Na twee borrels zijn de tongen los en gaan we met elkaar praten en mogen we onszelf zijn met al je nukken en dommigheden. Die doos die doet er niet toe, maar dat wij hier iedere woensdagavond bij elkaar zijn: dat dan wel, as ’t ware.

Lang verhaal kort: Kees stelt voor dat hij op proef drie maanden mag meespelen en legt die Klotum uit dat hij een en ander nog per post zal ontvangen.
Weet je wat die Scrotum zegt? Dat-ie nog een envelop in z’n koffer heeft zitten die ‘per ongeluk’ daarin terecht moet zijn gekomen. Nou, ik geloofde er niets van. Bleek het een brief van een of andere notaris te zijn namens Teus, met daarin de mededeling dat – hou je vast – al het geld van Teus is nagelaten aan ene E.M. de Groot.
Ha, Regien dacht dat zij het was, maar mooi niet. E.M. de Groot bleek Elisabeth. Zus 2.
En toen zegt Zus 2 vanuit de keuken dat ze niet langer op de achtergrond wil staan, maar mee wil doen met Doekertoe.
Nou, daarvan keek Zus 1 lelijk op d’r bijdehante neus.
Kees vatte de boel mooi samen door te stellen dat we op één avond twéé nieuwe leden voor het spel hadden gekregen. Zus 2 kreeg een koffie verkeerd. Van Zus 1. En Regien kreeg geloof ik een hartverzakking.

Het zal mij benieuwen hoe lang die Klotum en Elisabeth het volhouden aan de speeltafel. Sowieso de vraag of die gewezen projectleider terug komt om ons spel te spelen. Van mij mag-ie. Wie weet hoe veel méér mensen er nog zijn die denken dat ze heel wat zijn in hun werkzame leven, maar die eigenlijk totaal overbodig zijn.
Nou, je merkt het: saai is het nooit bij ons in het Grand Café. Dat dan wel as ’t ware.

Alias


Apeldoorn, september 2024



Doekertoe, een toneelspel voor wie er nog toe wil doen werd geschreven door Peter-Jan de Wilde, geregisseerd door Aad van der Waal en eind september 2024 vier maal uitgevoerd door toneelgezelschap Hoop Gedoe.
Voor dit verhaal maakte ik dankbaar gebruik van tekstfragmenten uit de oorspronkelijke toneeltekst.

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

08-10-2024

Hoop Gedoe

Filed under: Hoop Gedoe (toneelgezelschap) — bazbo @ 11:02

Toneelgezelschap Hoop Gedoe bestaat uit Caroline Buitenhuis, Ingrid Dijkstra, Bas Langereis, Bertus de Vries en Peter-Jan de Wilde.
Doekertoe, een toneelspel voor iedereen die er nog toe wil doen, werd geschreven door Peter-Jan de Wilde, geregisseerd door Aad van der Waal en eind september 2024 vier maal uitgevoerd voor een volle theaterzaal in landgoed Klein Noordijk in Wilp.

Foto: Ernst van Rossum
• • •
 

‘Doekertoe’

Filed under: Hoop Gedoe (toneelgezelschap) — bazbo @ 10:59

EEN TONEELSPEL VOOR WIE ER NOG TOE WIL DOEN

Doel van het spel
Het doel van het spel is om te ontdekken in hoeverre je ertoe doet: ja of nee of steeds minder.
Met als uiteindelijk doel dat alle spelers er weer toe doen.
En daarbij moet de Samenpot gevuld zijn met Doekertoe-munten.

Spelregeloverzicht
Wanneer:
Woensdag 25 september 2024, 15.00 uur (voorpremière voor genodigd publiek)
Vrijdag 27 september 2024, 20.00 uur
Zaterdag 28 september 2024, 20.00 uur
Zondag 29 september 2024, 15.00 uur
Waar:
In de prachtige locatie Kleine Noordijk, H.W. iordensweg 91 te Wilp.

De onderdelen van het spel
Toneelgezelschap Hoop Gedoe:
Zus 1 – Caroline Buitenhuis
Regien – Ingrid Dijkstra
Alias – Bas Langereis
De projectontwikkelaar – Bertus de Vries
Kees – Peter-Jan de Wilde
Tekst: Peter-Jan de Wilde
Regie: Aad van der Waal
Muziek: Evans, Mozart, Purcell, Nyman, Franck, Massenet, Vloeimans, Ravel, Lang, Glass, Bach, Sjostakovich, Beethoven

Voordat het spel begint
Elke woensdagavond spelen vier wat oudere mannen in Het Grand Café een spel, Doekertoe.
Tot de leefstijl van Sjaak, voormalig uitbater van Het Grand Café, zijn tol eist. Dat die tol zijn lot is, is voor zijn vrouw Regien geen verrassing. Op haar beurt eist zij Sjaaks plaats aan de speeltafel op. De drie anderen vinden dat hun tegenargumenten op dat moment nogal ongepast zijn en schikken zich in hún lot. Nu bijna een jaar geleden.
Vorige week is Teus overleden. Van het oorspronkelijke viermanschap zijn alleen Kees en Alias nog over, opgedrongen aangevuld en opgescheept met Regien.
Een vreemde projectleider bezoekt Het Grand Café. Hij maakt kennis met de huidige uitbaatster, dochter van Sjaak en Regien: Zus 1.
Zus 2 werkt mee. Achter de schermen. Vanwege verminderde representativiteit.



Foto’s van de generale repetitie op dinsdagavond 24 september 2024
Door Ernst van Rossum



Reclame

• • •
 
Volgende pagina »