Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zondag 28 april 2019
–
bazbo 0620: Clannad – Dúlamán
Clannad 1976. De band speelt de Keltische folk waarmee het ooit begon. Pas veel later schakelden ze over naar de synthesizerzwijmelarij en werden ze bekend. Dit is authentiek werk, gearrangeerd door Cíarán Ó Braonáin. Harp, mandoline, whistles, gitaar en meerdere stemmen bepalen het geluid. Niet eens echt opzienbarend, maar wel degelijk werk. Het titelnummer is wat dat betreft wel representatief. De Vrouw heeft een originele Ierse versie uit 1976 met een uitklaphoes van verrekte dun karton. Ze betaalde er ooit f21,50 voor.
–
bazbo 0619: The Chieftains – Live!
Aha, de legendarische Ieren! De Vrouw betaalde ooit f24,90 voor een Canadese herpersing uit 1983. De hoes heeft jarenlang ingelijst op een prominente plaats in de woonkamer gehangen. Paddy Moloney en de zijnen geven hier een staaltje Keltische folk van hoog niveau ten beste, opgenomen in de Massey Hall in Toronto in 1977. We horen jigs en reels en een enkele air, uitgevoerd op fiddles, bodhrans, whistles, harp en pipes. Prachtig, prachtig.
–
bazbo 0618: Chickenfeed and guests – The Best Of What?
Chickenfeed was een Nederlands bandje dat vooral westernmuziek speelde. Je zou het in eerste instantie niet zeggen, want het klinkt zeer origineel. Tot halverwege de eerste plaatkant ’t Boemeltje van Purmerend klinkt. Dit album komt uit 1977 en er staat een bonte verzameling vertolkingen op. Van Honky Tonk Blues (Hank Williams) tot en met de Maple Leaf Rag (Scott Joplin). Allemaal hoogst vermakelijk. Het instrumentarium is breed: banjo, mandoline, blazers, gitaren, viool, enzovoorts. Op youtube niets te vinden. De band heeft ook maar een plaat gemaakt. Jammer, want het is aanstekelijk! De hoes vermeldt: ‘Recorded At Fendal Sound Studios, Loenen (NL), 1977’ en de plaat is uitgebracht op een label dat Stoof heet.
–
bazbo 0617: Bleizi Ruz – Bleizi Ruz
Begin jaren tachtig bestond er in ons zo majestueuze Apeldoorn een heuse folkscene en De Vrouw maakte daar fanatiek deel van uit. Niet dat ze muziek maakte, maar ze bezocht concerten in de folkclub van Gigant en het gebeurde wel eens dat muzikanten overnachtten in het (studenten)huis waarin ze een kamer had. De leden van Bleizi Ruz sliepen op de gang, zo gaat het verhaal. Meer wil ik niet van het verhaal weten. De Vrouw zegt dat dit jarenlang haar favoriete elpee is geweest. Ik begrijp het wel: het is aanstekelijke Keltische volksmuziek uit Normandië op viool, accordeon, fluit, bodhran, gitaar en meer van zulks. Deze elpee komt uit 1980 en De Vrouw heeft de originele Franse uitgave (daarnaast is er slechts nog een Spaanse). Obscuur spul, maar leuk!
–
bazbo 0616: Joan Baez – A Package Of Joan Baez
De Vrouw vraagt waarom dit bij de folk staat. ‘Het repertoire is hetzelfde als op die plaat van Harry Belafonte!’ zegt ze fel. Ja, en die staat bij de pop-rock-jazz. Joan Baez werd vooral bekend als folkie in de jaren zestig. Ik probeer nog een vergelijking met Dylan te maken, maar De Vrouw heeft met Dylan niks te maken. Dit album is een heruitgave van Joan Baez in San Francisco uit mei 1964. De Vrouw heeft een Duitsche versie uit 1978. Tijdens het concert zingt mevrouw allerlei traditionals en covers. Niet bijster origineel, maar daar gaat het in de folk ook niet om. Waar het wel om gaat, weet ik zo even niet. Mooie stem, maar mij grijpt het niet zo. Gelukkig duurt het album net een half uurtje.
–
bazbo 0615: Africa Soli – Bamoulé
We zijn bij de volksmuziek, folk en wereldmuziekskes! Gelijk de eerste weet ik niet meer van hoe ik eraan kom. Ik vrees dat ik hem heb afgepakt van iemand die zijn hele vinylverzameling bij het oud vuil wilde zetten. Ik heb hem nog nooit gedraaid. Tot vandaag, dan. Africa Soli is volgens mij een Nederlandsche aangelegenheid. De band bestaat uit zes muzikanten waaronder een Nederlander, de plaat is opgenomen in de Vuurland Studio in Utrecht in 1988, de producent heet Stefan van Compenhout en de hoes is ontworpen door Jan Willem Baggerman uit Rotterdam. Op de plaat hoor ik voornamelijk negergetrommel. Leuk voor even, maar na een plaatkant ben ik het wel zat. Gelukkig is er wat afwisseling doordat er af en toe wat negergezang is. Er is maar één versie van deze plaat en gezien het aanbod op Discogs is het niet echt een heel bijzonder iets.
–
bazbo 0614: OST – De Stratemakeropzeeshow – Originele liedjes uit de gelijknamige VARA TV-serie
Deze kreeg ik een jaar of wat geleden van iemand, maar ik zou niet meer weten van wie. Slordig. Het is een elpee uit 1973 en er is maar één versie van. Erop zingen Aart Staartjes (‘De Straat’), Wieteke van Dort (de Deftige Dame) en Joost Prinsen (Erik Engerd) de liedjes met teksten van Willem Wilmink en Hans Dorrestijn. Over jeugdsentiment gesproken. Als kind zag ik het programma op televisie, al mocht de aflevering over seks niet aan. Die over poep en pies nog net. Vandaag de dag onbegrijpelijk dat dit ooit zo controversieel was… Mooi werk, dit.
–
bazbo 0613: OST – Sesamstraat
Hoe komen we hier nu weer aan? De Vrouw denkt dat hij van haar zus is geweest. Toen die uit de kleine kinderen raakte, zaten wij er net in (eentje). Het zou kunnen. Deze elpee komt uit 1976. Ernie heeft nog een lage en bijna fluisterende stem, Tommie juist een hoge, Pino is onherkenbaar en Bert is Bert. Er staan een zwik liedjes op, afgewisseld met dialoog. Wij hebben overigens een heruitgave uit 1981, zie ik nu. Dat u het even weet.