bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

27-04-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zaterdag 27 april 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 14:39bazbo 0612: OST – De bekendste liedjes uit Ja Zuster, Nee Zuster – De geschiedenis van een rusthuis vol herrie
Deze heb ik meegenomen uit de kleine platenverzameling van mijn ouders toen ik definitief het huis uit ging op 5 mei 1989. Deze elpee komt uit 1968 en ik kan me niet anders herinneren dan dat we hem thuis hadden. Ik ben van 1965, dus mijn ouders – ik vermoed Onze Vader – moeten hem toen hebben gekocht. Moeders had een koffergrammofoon en we draaiden deze plaat veel op onze slaapkamer, luid de liedjes van de Vara-televisieserie meezingend. De teksten zitten nog altijd voor in mijn geheugen. Dit is Hollandsch erfgoed. Stuk voor stuk klassiekers: Hendrik Haan, Wilt u een stekkie?, Bello, Bello, Bello, M’n Opa, Duifies, duifies en Lodewijk, waar zit je?. Van de televisieserie kan ik me niets herinneren en het is eeuwig zonde dat de originele banden gewist zijn. Maar ik heb de elpee, de enige uitgave ervan. Jeugdsentiment, dit.

0612bazbo 0611: OST – James Bond Grootste Hits
Ik wist niet dat James Bond zelf ook hits had gescoord. O wacht, een of andere Hollandsche platenmaatschappij heeft deze verzamelaar een wat misleidende titel meegegeven. Op deze plaat die De Vrouw ooit kocht staat wat je mag verwachten: de bekendste titelsongs uit de Bondfilms. Van het instrumentale thema tot Goldfinger en van Diamonds Are Forever tot For Your Eyes Only. Wat mij opvalt, is dat de twee stukken met Shirley Bassey met kop en schouders boven alle andere uitsteken. Deze verzamelaar uit 1981 is wereldwijd uitgegeven en wij hebben – zoals de titel doet vermoeden – een Nederlandsche versie ervan.

0611bazbo 0610: OST – The Music Of Cosmos
Cosmos: A Personal Voyage was een dertiendelige Amerikaanse televisieserie, uitgezonden van september tot en met december 1980 door de Public Broadcasting Service omroep. In de serie kwamen allerlei wetenschappelijke onderwerpen aan de orde, van de oorsprong van het leven tot en met de positie van de mens in het heelal. Zelf heb ik die serie van Carl Sagan nooit gezien. Voor de muziek in de serie maakte men gebruik van bestaande klassieke en synthesizermuziek. Bach, Stravinsky en andere klassiers gaan fijn samen met Tomita, Synergy en Vangelis. Hoe ik aan dit album kom: geen idee. Ik vrees dat ik hem heb meegepikt uit een collectie van iemand die al zijn vinyl bij het oud vuil ging zetten. Er is zowaar een Nederlandse versie van het album uit 1981 en die heb ik. Leuk!

0610bazbo 0609: OST – Labyrinth
Deze elpee staat verkeerd in de kast. Moet voor de vorige, want hij komt uit 1986. Nou ja. Ik zag deze door Jim Henson geregisseerde rolprent met David Bowie in de hoofdrol in dat jaar in de bioscoop samen met een toenmalige filmvriendin. Op 4 maart 1987 vond ik de soundtrack voor een mooi prijsje. Op deze elpee staan zes stukken die David Bowie (deels) heeft gecomponeerd, de andere muziekskes zijn van filmmuziekmaker Trevor Jones. Nu ik mijn Europese versie uit het jaar van verschijnen zo na dik vijfentwintig jaar weer eens terug hoor, vind ik het alleraardigst. De Bowienummers blijven overeind, maar de instrumentaaltjes ook. Underground was de grote hit voor Bowie. Onder de liefhebbers heerst de opvatting dat de rol van Bowie in de film niet eens zijn allerslechtste is. Van die hele film kan ik me eigenlijk bijna niets herinneren. Hij staat hier al jaren op dvd in de kast en hij zit nog altijd in het plastic. Wie weet …

0609bazbo 0608: OST – Cry Freedom
Juli 1988. Ik ben nogal verliefd op een leuk meisje en neem haar mee naar de film. Niet de meest romantische, deze rolprent van Sir David Attenborough met Kevin Kline en Denzel Washington in de hoofdrollen. Gebaseerd op het verhaal van Donald Woods, de journalist die halverwege en eind jaren zeventig de Zuidafrikaanse vrijheidsstrijder Steve Biko volgt. Als Biko in een politiecel sterft, schrijft Woods daar kritisch over en dat moet hij bijna met de dood bekopen, maar na een hachelijk ontsnappingsavontuur komt alles goed. Met het leuke meisje en mij ook. Na afloop van de film gaan we bij haar thuis nog iets drinken en dan gebeurt het. Nog geen maand later, op 15 augustus koop ik dit album, de Britse versie. De stemmige muziek van George Fenton en Jonas Gwangwa heb ik bijna dertig jaar niet gehoord en maakt gelijk weer diepe indruk. Krijg zin om de film weer eens te gaan bekijken. Met het leuke meisje en mij loopt het later nóg beter af. Inmiddels zijn we bijna negenentwintig jaar getrouwd.

0608
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment