bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

26-04-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – vrijdag 26 april 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 15:32bazbo 0607: OST – The Last Emperor
Ik zag de film uit 1987 toen hij net uit was in Nederland en niet lang daarna kocht ik de filmmuziek, op 6 juni 1988 om precies te zijn. Ryuichi Sakamoto verzorgt de eerste plaatkant en zijn materiaal vind ik werkelijk schitterend. Orkestraal met de traditionele instrumenten erin en de zo typische Sakamotomelodieën. Op kant twee staan vijf stukken van David Byrne en eentje van Cong Su. Daarnaast twee marcheerstukjes uit de film en een versie van The Emperor’s Waltz vertolkt door The Ball Orchestra Of Vienna. Ik kan me niet veel meer herinneren van de film, behalve dat ik hem destijds zeer indrukwekkend vond. Mijn versie van de filmsoundtrack is een Britse versie. Vreemd dat ik dit later nooit op cd heb gekocht, want ik vind het nog steeds prachtige muziek.

0607bazbo 0606: OST – Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel – De Bommelplaat
Nee, dan dit! Ik kocht deze op 13 juli 1984, tijdens een van mijn laatste vakanties met mijn ouders, broertje en zusje, in Vlissingen. Er is slechts één versie van deze elpee uit 1983. Ik ben lange tijd een aardige Bommelfanaat geweest. De plaat is een korte geluidsversie van de film. Ik had het leuker gevonden als er slechts muziek op zou staan, want die klinkt goed maar zeer op de achtergrond. De stemmen van veel grote Nederlandse namen zijn te horen: Fred Benavente, Luc Lutz, André van den Heuvel, Arnold Gelderman, Joan Remmelts en Harry Geelen. Maar het leukst zijn die van Paul Haenen en van Fred Emmer (die nieuwslezer speelt). De film is een tijdlang (zal jaren negentig zijn geweest) bijna wekelijks op televisie te zien geweest en dus kwam hij me toen redelijk de keel uit. Voor die tijd wel revolutionair, het was de eerste ‘avondvullende’ tekenfilm van Nederlandsche bodem. Een klein uurtje Hollandsch filmglorie dit en leuk om weer eens terug te horen na meer dan dertig jaar.

0606bazbo 0605: OST – The Kids From Fame
Starmaker was de grote hit van de televisieserie uit 1982. Kan me herinneren dat ik begin jaren tachtig een paar afleveringen heb gezien, maar ik haakte ook al snel af vanwege het zeer voorspelbare karakter van de serie. De muziek voldoet ook aan die verwachtingen. Ik vind het niet wat en De Vrouw volgens mij ook niet meer. Wat houd ik van haar. En wat is Starmaker een kwijlnummer, zeg.

0605bazbo 0604: OST – Fame
De Vrouw was destijds nogal gek van deze film uit 1980. En van de televisieserie. Ik niet. Op zich alleraardigste jarentachtigmeuk. Met grote hit voor Irene Cara. In de hoes staat met pen geschreven dat ze deze kreeg van ene Janny en André. Wie zijn dat nou weer?

0604
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment