bazbo – de wereld van Bas Langereis, het middelpunt der aarde

Bas Langereis leest u voor!

26-07-2024

B-log: 27 juli t/m 2 augustus 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 19:38



Vrijdag 2 augustus:
Het is nog donker als ik opsta. Mijn ronde hard langs Grift en Kanaal lukt goed. Daarna start ik de werklaptob op en ga ik kort aan het werk. Kwart voor acht lopen De Vrouw en ik naar het busstation en een half uur later zijn we in het ziekenhuis. Het duurt even voordat de neuroloog het sein meester geeft: de röntgenkamer, het apparaat, de laborant en radioloog zijn paraat. Na nog geen half uur is De Vrouw weer terug. Ik weet het: ook deze lumbaalpunctie met röntgendoorlichting is niet gelukt. Er is sprake van scoliose, een lichte vergroeiing in de rug, waardoor de neuroloog niet tussen de wervels door kon. We mogen even bijkomen in de behandelkamer van haar spreekkamer en krijgen er zelfs koffie. Dan legt de neuroloog uit dat we moeten accepteren dat de punctie gewoon niet lukt en dat we overgaan op het tweede plan: donderdag is de afspraak met de oncoloog-internist en de dag erna weer met de neuroloog om verdere strategie te bepalen. Half twaalf zijn we weer thuis. Koffie op de galerij in de zon. Vervolgens ga ik weer aan het werk; De Vrouw doet rustig aan. Rond een uur lunchen we. Afwasje. Ik wandel een kort rondje langs kanaal. Verder aan het werk. Vier uur is het welletjes. Even kletsen met De Vrouw op het balkon. Dan ga ik avondeten maken. Eerst een fruitsalade van watermeloen, aardbei en blauwe bes. Dan een salade van bosui, koolrabi, komkommer, zilverui en geroosterde kikkererwt. Vervolgens bak ik ui, courgette en knoflook. Daar roer ik krulandijvie, tomatenblokjes en het restant groenteschotel van gisteren doorheen. Aan het eind leg ik er blokjes feta in. Voor De Vrouw en De Zoon bak ik kipfilet. De Zoon is er om kwart voor zes. We eten alles op. Afwas. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Benja (Amsterdam Klezmer Band), het tweede plaatje (de remaster van het album Passion And Warfare) van Modern Primitive (Steve Vai), MoonDial (Pat Metheny)



Donderdag 1 augustus:
Geslapen. Zeer op tijd op de werkplek. Van alles. Tussen de middag wandel ik door bos. Van alles. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van tuinboon en tomaat met ernaast een salade van komkommer, koolrabi, zilverui en geroosterde kikkererwt. Toe is er het restant fruitsalade van gisteren. We eten alles op. Er is bericht over Zwager: opnieuw een inwendige bloeding, spoedoperatie en naar de IC. Oei. Afwas en afval. Krant op het balkon. Ik bel Onze Vader. Met hem gaat het goed; ik vertel over De Vrouw en het maakt indruk op hem. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Camembert Electrique (Gong), het eerste plaatje van Modern Primitive (Steve Vai)



Woensdag 31 juli:
Gefeliciteerd, Zuster. Zes uur. Ik loop een ronde hard, die nog heel aardig gaat ook. Begin van de ochtend wandel ik naar de super. Het is aangenaam zonnig. Koffie op het balkon. Dan zet ik de werklaptob aan en ga ik kort aan de slag. Meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. Daarna lunch. Afwasje en huishoudelijks. De Vrouw gaat even de deur uit. Ik rond werkzaamheden af en wandel een rondje door park. Lezen op het balkon. De Vrouw is weer terug. Ik maak avondeten. Eerst een fruitsalade van watermeloen, aardbei en rode bes. Dan een salade van bosui, koolrabi, komkommer en geroosterde kikkererwten. Vervolgens prepareer ik een Marokkaanse groentepot van prei, gele paprika en lupineboon. Voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. Smakelijk! Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: The Tooth Mother (Mick Karn), Sound Theories Vol. I & II (Steve Vai)



Dinsdag 30 juli:
Ik sta op de gebruikelijke tijd op en om half zeven ben ik aan het werk. Koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. De Vrouw gaat de deur uit en ik ga verder aan het werk. Er liggen een paar zaken; heel druk is het niet. Meer koffie op het balkon. Het is heel warm buiten. De Vrouw is rond 12.30 uur terug. We lunchen. Afwasje. Ik wandel een klein rondje buiten het centrum en door de hete zon. Nog wat verder aan het werk. Marja is even bij De Vrouw op visite. Vier uur is het werk klaar. We eten zeer op tijd. Kwart voor zes fiets ik naar Peter-Jan. We halen Aad op en rijden naar Wilp. Gedrieën studeren we een choreografie in die Peter-Jan en ik tijdens ons stuk gaan uitvoeren. Half acht zijn Ingrid en Bertus er ook en hervatten we de repetitie van vorige week. Wederom geeft Aad zeer relevante regieaanwijzingen die we gretig ter harte nemen. Kwart over elf pas thuis. Even napraten en dan slapen.
Muziek vandaag: MoonDial (Pat Metheny), de vijf plaatjes uit de set Consequences (Godley & Creme), Bestial Cluster (Mick Karn), Jazz Sabbath (Jazz Sabbath)



Maandag 29 juli:
De wekker gaat op de gebruikelijke tijd. Ontbijt en koffie. Half acht stappen we op de fiets en rijden we naar het ziekenhuis. De ct-scan is snel gemaakt en nog voor negen uur zijn we weer thuis. Koffie op het balkon. Het is warm vandaag. Ik stap op een bus en ben om elf uur in kantoor. Daar allerlei. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van rijst met witte en sperziebonen. Ernaast een salade van komkommer, koolrabi, tomaat en gele paprika. Allemaal zeer smakelijk. Afwas. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Chronomonaut (Glass Hammer), MoonDial (Pat Metheny), Vai: Piano Reductions Vol. 1 (Mike Keneally)



Zondag 28 juli:
Kwart voor zes. Ik loop een ronde hard langs kanaal en buiten het centrum. Thuis nog terug in bed. Om negen uur staan we op. Koffie op het balkon. Meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas en stofzuigen. De Vrouw gaat de deur uit. Ik wandel een rondje langs kanaal. Vier uur is er de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden. (Ik ben aan de beurt: Pat Metheny & Metropole Orkest tijdens het North Sea Jazz Festival, 2003) Erna maak ik avondeten. De Vrouw is inmiddels terug. Een risotto met champignon en krulandijvie, plus een salade van bosui, koolrabi, komkommer, rode bes en geroosterde kikkererwten. We eten alles op. Natafelen. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Meer krant op het balkon.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van Tea For The Tillerman (Deluxe Edition) (Cat Stevens), Between A Breath And A Breath (Dyble Longdon), The Elusive Light And Sound Vol. 1 (Steve Vai)



Zaterdag 27 juli:
Half zes. Allerlei. Begin van de ochtend wandel ik een gebruikelijk zaterdagmorgenronde langs super. Koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. Ik loop het centrum in en bezoek markt en Syrische winkel. Meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. We lunchen. Afwasje en huishoudelijks. Ik wandel een rondje langs kanaal en door park. Lezen op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst rooster ik kikkererwten. Ondertussen kook ik plakken venkel en vul ik paprikahelften met het restant van de preilinzenschotel van gisteren. De venkel en paprika leg ik in een braadslede en die gaat de oven in. Het kleine restant salade van gisteren vul ik aan met komkommer, rode bes en wat geroosterde kikkererwten. Voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. We eten alles op. Afwasje en afval. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek: Sleep Dirt (Frank Zappa), Sála (Kati Rán), Alive In An Ultra World (Steve Vai), het eerste plaatje van Tea For The Tillerman (Deluxe Edition) (Cat Stevens)

• • •
 

19-07-2024

B-log: 20 t/m 26 juli 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 19:21



Vrijdag 26 juli:
Toch om kwart voor zes wakker en op. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal en af en toe door lichte regen. Die is voorbij als we op tijd naar het ziekenhuis fietsen. De Vrouw heeft een afspraak bij de neuroloog en die neemt de tijd. Ze is net zo bezorgd als wij en wil goed uitpluizen waar de klachten vandaan komen. Maandag een ct-scan van borst en romp om uit te sluiten dat er daar tumoren in ontwikkeling zijn; vrijdag opnieuw een lumbaalpunctie, maar nu met röntgendoorlichting zodat zeker is dat er hersenvliesvocht afgetapt kan. Spannend, maar de wetenschap dat het grondig en zorgvuldig gebeurt helpt mee. We spreken Zwager nog even; die heeft tegenslag: hij houdt voeding nog niet goed binnen en zo lang blijft hij nog in het ziekenhuis. Op de terugweg haal ik het groentepakket op. We lunchen. Afwasje. Ik rust uit op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Een beetje inspiratieloos: ik bak ui, prei, paprika en roer daar linzen doorheen. Ernaast een salade van bosui, komkommer, kerstomaat en wilde perzik. Voor De Vrouw en De Zoon bak ik hamburgers. We eten er fiks van. Afwas en afval. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Blitzmash (Amsterdam Klezmer Band), The 7th Song – (Steve Vai)



Donderdag 25 juli:
Slapen lukt. Als de wekker gaat, ben ik heel diep in slaap. Dan is opstaan ingewikkeld, maar daarna gaat het. Op tijd op de werkplek. Daar allerlei. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag nog meer allerlei. Iets eerder neem ik de bus naar het station in Arnhem. Daar tref ik De Vrouw. We reizen per trein naar Amsterdam; op het Amstelstation stappen we over in lijn 12 naar het Concertgebouw. Daar vlakbij is een alleraardigst Nepalees-Indiaas restaurant en daar eten we dumplings, gefrituurde uien, een kipschotel en Nepalese gefrituurde groenten met kerriesaus en naan peshwari. Zeer smakelijk allemaal. Thee toe. Om half acht zijn we in het Concertgebouw. Vanavond speelt de Württemberg Philharmonie Reutlingen drie werken. Eerst een ouverture die ik niet ken (van de Poolse componiste Gra?ina Bacewicz); daarna het befaamde eerste pianoconcert van Tsjaikovski. Pianist Roman Borisov speelt zijn partijen gedreven en beheerst; het orkest klinkt zeer goed gerepeteerd en warm. Na de pauze het stuk waarvoor ik dit concert heb uitgekozen. Ariane Matiakh dirigeert Moussorgski’s Pictures At An Exhibition, (vanzelfsprekend) in de orkestratieversie van Maurice Ravel. Ik vind het intrigerend. Soms gaat het me te snel, dan weer mis ik bepaalde subtiele elementen, maar in z’n algemeenheid is het overweldigend. Blijft een waanzinnig werk. Er is een korte toegift en we halen maar nét de tram van kwart over tien. Die moet omrijden naar het Amstelstation en op de minuut nauwkeurig pakken we de trein naar Arnhem. Die trein komt vol te zitten en te staan met voetbalfans die uit de Arena komen. In Arnhem hebben we vier minuten om over te stappen op de bus en gelukkig is de wat aan de late kant. Om kwart over twaalf zijn we thuis en ga ik zo goed als gelijk slapen.
Muziek vandaag: geen



Woensdag 24 juli:
Iets voor zes uur wakker en op. Goed geslapen. Mijn ronde hardlopen gaat zowaar aardig. Begin van de ochtend wandel ik door de zon naar de super. Koffie met De Vrouw op de galerij. Meer koffie met De Vrouw op de galerij. Lunch. Afwasje en huishoudelijks. De Vrouw gaat even de deur uit. Ik wandel een klein rondje langs kanaal. Krant op het balkon. De Vrouw is weer terug. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een salade van bosui, komkommer, kerstomaat en mozarella. Dan courgette, paprika, champignon en rode ui in een braadslede en Mexicaanse kruiden en olie erdoorheen. Na een kwartier gaat er een blik rode bonen doorheen en dat nog eens tien minuten de oven in. Ondertussen bak ik runderschnitzel voor De Vrouw. We eten alles op. Afwasje. Meer krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Chronometree (Glass Hammer), The Ultra Zone (Steve Vai), Dreams Of Reason Produce Monsters (Mick Karn)



Dinsdag 23 juli:
Slapen lukt niet heel goed, maar ik sta oké op. Vroeg. Vandaag is het donker en bewolkt, maar nog benauwd. Op de werkplek van alles. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Nog meer in de middag en om kwart over vijf ben ik thuis. De Vrouw serveert het restant van de aardappeltuinboontomaatschotel van gisteren en het restant van de salade van gisteren en eergisteren. We eten alles op. Half zeven fiets ik naar Peter-Jan en met z’n vijven rijden we naar Klein Noordijk in Wilp. Aad is vanavond weer bij de toneelrepetities. We werken de eerste helft van het stuk door en krijgen veel, heel veel zeer goede regieaanwijzingen. Kwart voor elf thuis. even napraten en dan slapen.
Muziek vandaag: geen



Maandag 22 juli:
Redelijk geslapen. Op tijd op de werkplek. Allerlei. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. Allerlei. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een ovenschotel van aardappel, tuinboon en tomaat met ernaast een ferme salade van bosui, paprika, komkommer en noten. Zeer smakelijk. We eten er fors van, maar er blijft voldoende over voor morgen. Afwasje. De Vrouw gaat nog even de deur uit. Webstek. Krant op het balkon. De Vrouw is er om half negen weer. Even bijpraten. Dan verder lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Fire Garden (Steve Vai), Weaving Of A Silver Magic (Judy Dyble with the Band of Perfect Strangers and the Ad Hoc Strings)



Zondag 21 juli:
Half zes. Ik loop een ronde hard langs het kanaal. Het is al zeer warm en benauwd, dus ik doe delen wandelend en kort de route ook wat in. Thuis nog terug in bed. Kwart voor negen staan we op. Koffie met De Vrouw op het balkon. Lezen op het balkon. Meer koffie op het balkon. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje en stofzuigen. We stappen op de fiets en rijden (door een ragfijn miezerregentje) naar het ziekenhuis. Zwager is van de IC af, oogt iets fitter, maar is nog zeer verzwakt. Na twintig minuten laten we hem weer alleen. Lezen op het balkon. Dan maak ik avondeten. Ik kook eerst bimi, bak dan shiitake, ui, ristottorijst en doe daar een restant bouillon van vrijdag overheen. Na twintig minuten gaat daar de gekookte bimi bij. Ondertussen heb ik een salade gemaakt van bosui, komkommer, kerstomaat en mozarella. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Untold Tales (Glass Hammer), Mokum – Live At Studio 50 (Amsterdam Klezmer Band)



Zaterdag 20 juli:
Kwart voor zes. Allerlei, waaronder koffie. Begin van de ochtend loop ik mijn gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie met De Vrouw op het balkon. Het is al erg warm. Ik wandel nogmaals het centrum in en bezoek een andere super, de markt en de Syrische winkel. Krant van gisteren en meer koffie met De Vrouw op het balkon. We lunchen. Afwas en huishoudelijks. We stappen op de fiets en rijden naar het ziekenhuis. Zwager is nog altijd op de IC; hij ligt er erg verzwakt bij. We zien dat alles hem veel energie kost en het gaat ook veel tijd kosten om weer op krachten te zijn. Na korte tijd laten we hem weer alleen. We rijden via een kleine omweg (ijswinkel) terug. Ik maak avondeten: aardappel, courgette en champignon uit de oven. Ernaast maak ik een fikse salade: bosui, radijs, komkommer, feta en het kleine restant salade van eergisteren. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: God Save The Queen / Under Heavy Manners (Robert Fripp), In Bloom (Bill Laurance & The Untold Orchestra), Earth Is Sleeping (Judy Dyble), Sex & Religion (Steve Vai)

• • •
 

18-07-2024

Agenda 2025

Filed under: AGENDA! Nieuws - News — bazbo @ 13:21

Januari
19 januari (zo): De verjaardag van Anja – De Walvis, Gigant, Apeldoorn



Februari
16 februari (zo) – De verjaardag van Anja – Theater Fazant, Deventer



Maart
22 maart (za): Jazz Sabbath – Gigant, Apeldoorn
30 maart (zo): De verjaardag van Anja – De Walvis, Gigant, Apeldoorn



April



Mei
18 mei (zo): De verjaardag van Anja – De Walvis, Gigant, Apeldoorn



September
28 september (zo): De verjaardag van Anja – De Walvis, Gigant, Apeldoorn



November
30 november (zo): De verjaardag van Anja – De Walvis, Gigant, Apeldoorn

• • •
 

Vier Franse verhalen (1)

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2024 — bazbo @ 01:00

(De andere drie moet ik nog schrijven.)

Als we de Rue Ganterie voor de zoveelste maal oversteken,
lopen we een plein op dat we nog niet hebben gezien.
Het is net na lunchtijd, de terrassen sluiten en het wordt rustig op straat.
We zijn op weg naar het Musée de Beaux-Arts, voor een toeristische blik
op Vlaamsche en Hollandsche meesters en impressionisten Renoir en Monet.
Ons hotel is dichtbij; het is oud en klein en het kraakt met karakter.
De madame schreef ons in met pen in het schrift met lijntjespapier.
Geen computer – de tijd staat hier stil – hoewel, wel een pinapparaat.

We hebben de Église de Sainte Jeanne d’Arc achter ons gelaten
en slenterden door de eeuwenoude smalle straatjes vol vakwerkhuizen.
Met mijn linkerhand in mijn broekzak – je weet maar nooit of ze hier pickpockets hebben –
kijk ik rond. Er is zo veel te zien; kijk daar verderop bijvoorbeeld, daar is –
plots pijn aan mijn scheenbeen; ik bots tegen een kniehoog lomp blok beton.
Welke imbécile zet hier dan midden op het plein zoiets neer? Quel idiot?
Ik buitel eroverheen, vang mezelf met mijn rechterhand op, maak in de val een mooie draai
en beland sierlijk op mijn rug op het trottoir. En op de tas die aan mijn schouder hangt.

Vijfenveertig jaar geleden wandelde ik in Zwitserland, op vakantie met mijn familie.
De allereerste keer in het buitenland en gelijk al de hoogte in rond Engelberg.
‘Niet lopen en rondkijken tegelijk!’ gilde mama. ‘Of er gebeuren vreselijke ongelukken!’
‘Moet je daar zien,’ wees ik mijn jongere broer en zus en grappig bedoeld stapte ik
naast het pad en deed of ik op deze dag van aankomst heel erg de afgrond in viel.
Die afgrond viel bij nader inzien bepaald niet mee. Onverwacht gleed ik tientallen meters
de diepte in; geschrokken en met veel moeite klauterde ik de steile helling terug omhoog.
Bijkomend van haar lichte hartaanval krijste mama: ‘Ik ga nooit meer met jou weg!’

‘Het is oké!’ zeg ik tegen mijn vrouw die zich onthutst over mij heen buigt.
Ze is niet de enige die zich zorgen maakt. Als ik opkrabbel zie ik
dat een allervriendelijkste dame me te hulp is gekomen.
Ze grijpt me bij de arm en met grote oude ogen kijkt ze me aan.
In rap tempo zegt ze van alles en een zachte rimpelhand voelt koel in de mijne.
Ik versta haar niet – ondanks drie jaar Franse les, ook al vijfenveertig jaar geleden –
maar uit haar toon maak ik op dat ze vraagt of het goed komt.
‘C’est rien,’ weet ik uit te brengen en ik stuntel: ‘I’m fine. Merci beaucoup.’

Over het plein in Rouen schijnt een vroege junizon; hij brandt in de ogen.
De iconische torens van de Cathédrale Notre-Dame zijn van overal te zien.
Van mijn oude knie en mijn scheenbeen zal ik nog twee weken last hebben,
maar we strompelen verder naar le musée en inderdaad: tout ira bien.


Apeldoorn, juni 2024

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

12-07-2024

B-log: 13 t/m 19 juli 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 19:16



Vrijdag 19 juli:
De wekker gaat. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Het is al erg warm en benauwd. Koffie met De Vrouw. Even na half acht wandelen we naar het station en daar nemen we de bus naar het ziekenhuis. We worden ontvangen, krijgen een kamer toegewezen en om negen uur meldt zich de neuroloog van dienst. Die doet bij De Vrouw vier (!) pogingen tot een lumbaalpunctie door middel van een ruggenprik, maar het lukt hem niet om vocht af te tappen. Na dik een half uur geeft hij het op. Over een week staat er een afspraak met de eigen neuroloog en die gaat met ons bespreken wat het verdere plan is. Kwart over tien hebben we een bus terug. Thuis koffie op de galerij in de zon. Het is zeer warm. Lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje om het centrum. Lezen op het balkon. Dan maak ik avondeten. Bamisoep vandaag. De Zoon is er om half zes. We eten alles op. Toe is er nog ijs. Afwas en afval. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Sleep Dirt (Frank Zappa), Passion And Warfare (Steve Vai)



Donderdag 18 juli:
Slapen gaat aardig. Op tijd op de werkplek. Daar veel. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. Erna, in de middag, ook veel. Op tijd thuis. Krant op het balkon. De Vrouw serveert de kliekendag met de restanten schotels van gisteren en eergisteren. Ernaast salade van bosui, komkommer, paprika, tomaat en feta. Smakelijk. Afwasje. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Katla (Amsterdam Klezmer Band), Swaken (Bab’l Bluz), Maisha (Zawose Queens)



Woensdag 17 september:
Kwart over zes. Ik loop een ronde hard die wat moeizaam gaat, maar het lukt. Krant van gisteren op het balkon. Begin van de ochtend wandel ik naar de super. De Vrouw is de deur uit. Ik doe allerlei klussen in huis: van de was ophangen en een deur bijvijlen tot aan planten uit de bakken op de galerij halen en die in de groene container stoppen. Tussendoor koffie. De Vrouw is terug om half een en we lunchen. Afwasje en ander huishoudelijks. De Vrouw gaat opnieuw de deur uit. Ik wandel een kort rondje langs het kanaal. Als De Vrouw terug is, doen we huishoudelijks. Eind van de middag maak ik avondeten: ik bak ui en paarse bataat en courgette, doe daar een klein restant risotto van zondag bij in en vul het aan met linzen. Het restant salade van gisteren vul ik aan met radijs en komkommer. Voor De Vrouw heb ik een kabeljauwfiletpakketje uit de oven. We eten fiks van de schotel en maken de salade op. Afwasje en afval. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Tea For The Tillerman (Deluxe Edition) (Cat Stevens), Summer Dancing (Judy Dyble & Andy Lewis), Valkyrie (Glass Hammer), Flex-Able (Steve Vai)



Dinsdag 16 juli:
Redelijk geslapen. Op tijd weer op de werkplek. Het lukt me net als gisteren nauwelijks om echt productief te zijn, maar toch doe ik van alles en veel. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag van hetzelfde. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een nasi-achtige schotel met veel groenten en quinoa en met een salade ernaast. Zeer smakelijk. Afwasje. Ik fiets door regen naar Peter-Jan en daarna rijden we naar Wilp voor de toneelrepetitie. We spelen het hele stuk door en weten er weer wat verbeteringen in aan te brengen. Dat gaat goed zo. De voorstellingen van eind september komen nu steeds meer in beeld. Elf uur thuis. Er is schriknieuws: Zwager is vandaag in het ziekenhuis opgenomen met een inwendige bloeding en hij ligt op de intensive care. Oei.
Muziek vandaag: geen



Maandag 15 juli:
Op tijd weer op de werkplek. Veel van alles. Tussen de middag wandel ik door veld, bos en zon. In de middag veel van alles. Pas om kwart voor zes thuis. De Vrouw serveert een plaattaart met bosui, knoflookkruidenkaas en vegashoarma; ernaast een salade van eikenbladsla, wortel, komkommer en zonnebloempitten. Smakelijk. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Er is nieuws van Gigant over De verjaardag van Anja: we mogen in 2025 een reeks voorstellingen blijven geven onder dezelfde voorwaarden als de afgelopen jaren: mooi. Lezen op het balkon. Vermoeid en verward vandaag. Toch lukt het.
Muziek vandaag: Double Live (Glass Hammer), Zaraza (Amsterdam Klezmer Band)



Zondag 14 juli:
Kwart voor zes. Mijn ronde hardlopen gaat moeizaam, maar het lukt. Thuis nog terug in bed. Rond negen uur staan we op. Koffie en lezen op het balkon. Dan met De Vrouw in de zon op de galerij. Aldaar meer koffie. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje en stofzuigen. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Daarna lopen De Vrouw en ik naar een ijssalon en een rondje door het centrum. Lezen op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten: een risotto met shiitake, prei, courgette en tomaat. Ernaast een salade van bosui, radijs, komkommer en quinoa. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: New Dawn – Live 1973 (Pat Smythe Quartet), Sála (Kati Rán)



Zaterdag 13 juli:
Kwart over zes. Koffie. Begin van de ochtend loop ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie met De Vrouw op het balkon. Ik ga opnieuw het centrum in voor een bezoek aan een andere super, aan de markt en aan de Syrische winkel. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. Later lunch. Afwasje en huishoudelijks. Ik wandel een rondje langs kanaal en door park. Het gaat vreemd: op zich ben ik niet heel somber, maar er zijn gedachten aan hoe welkom het levenseinde zou zijn. Het slaat nergens op, want ik durf niks en tegelijkertijd wil ik nu de deur uit en even alleen zijn, terwijl ik voortdurend angstig ben om het idee dat de persoon die ik heb achtergelaten er ooit niet meer is. Er is muziek in het Oranjepark en er zijn meer orkestleden op een enorm podium dan dat er luisteraars onder een tent zijn. Uitrusten op het balkon. Dan maak ik avondeten. Ik leg aardappel in een braadslede in de oven, na vijfentwintig minuten gaat daar kastanjechampignon, rode ui en courgette bij in. Ik vul het restant salade van gisteren aan met mandarijn en voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: The Sinking Of The Titanic (Gavin Bryars), Studio Tan (Frank Zappa), het derde, vierde en vijfde plaatje uit Morsefest 2022 – The Ultimate Whirlwind (Transatlantic)

• • •
 

05-07-2024

B-log: 6 t/m 12 juli 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 18:42



Vrijdag 12 juli:
Op tijd op. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal en het lukt redelijk. Bericht: mijn tante Ruth is overleden. Slechts 96 jaar. Veel te jong. Zeven uur aan het werk. Van alles. Koffie. Meer van alles. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. Nog meer van alles. We lunchen. Afwasje. Ik wandel door de stortregen en haal het groentepakket op. In de middag nog veel meer van alles. Vier uur is het klaar. Dan maak ik avondeten. Eerst een salade van spitskool, mango, mandarijn en sultana. Dan een Marokkaanse groentestoofschotel met ui, aubergine, courgette, paprika, kerstomaat, het restant van de schotel van dinsdag en linzen. Ernaast quinoa. Voor De Vrouw en De Zoon bak ik runderschnitzel. De Zoon is er om half zes. We eten de schotel helemaal op; van de salade en de quinoa blijft over. Afwas en afval. Krant op het balkon. Mailwerk voor De verjaardag van Anja. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: The Itself Of Itself (Bass Communion), Bad Leroy Brown (Quartet Guus Essers), Remixed (Amsterdam Klezmer Band), Under An Endless Sky (Dorothy Moskowitz & The United States Of Alchemy), Anam Cara (Oliver Wakeman), de eerste twee plaatjes (het eerste concert) uit de set Morsefest 2022The Ultimate Whirlwind (Transatlantic)



Donderdag 11 juli:
Nog redelijk goed geslapen ook. Minder nekpijn. Op tijd op de werkplek. Daar veel. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. In de middag weer veel. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een schotel van mie met kastanjechampignon, ui, paprika en sperzieboon en ernaast het restant salade van gisteren. Zeer smakelijk. Afwas. Krant op het balkon. Dan naar Gigant voor een ontmoeting met Willem en Reinier. We bereiden De verjaardag van Anja van 22 september voor (programma was al af), bespreken of we willen doorgaan in 2025 (ja) en nog een paar zaken. Daarnaast is het ontspannen op het terras van Gigant. Half tien thuis. Even napraten en dan slapen.
Muziek vandaag: geen



Woensdag 10 juli:
Kwart voor zes. Mijn ronde harlopen gaat moeizaam, maar het lukt. Lichte regen, maar benauwd. Koffie met De Vrouw op de galerij. Halverwege de ochtend wandel ik naar de super. Meer koffie met De Vrouw op de galerij. Dan lunch. Afwasje en huishoudelijks. Ik wandel een klein rondje langs kanaal. Verder nauwelijks energie. Uitrusten op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een salade van spitskool, mandarijn, mango en sultana. Dan bak ik kastanjechampignon, aardappel, ui, aubergine en courgette. Voor De Vrouw bak ik runderschnitzel. We eten – met uitzondering van de salade – alles op. Afwas. Toe is er ijs. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Songs In Waiting (Judy Dyble), The Breaking Of The World (Glass Hammer), het derde plaatje (het concert in Madison Square Garden) uit Bursting Out – The Inflatable Edition (Jethro Tull)



Dinsdag 9 juli:
Niet zo heel goed geslapen. Op tijd op de werkplek. Daar veel. Veel pijn hoog in de rug, ook. Daarom afwisseling in houding, werkzaamheden, enzovoorts. Tussen de middag wandel ik door bos en zon en warmte. In de middag ook veel. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert een verse tomatensoep met crackers, smeersels en salade. Het is zeer smakelijk met dit warme weer en we eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Meer lezen op het balkon.
Muziek vandaag: de eerste twee plaatjes (het originele album) van Bursting Out – The Inflatable Edition (Jethro Tull)



Maandag 8 juli:
Redelijk geslapen. Een weinig nekpijn. Op tijd op de werkplek. Van alles. Veel, ook. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon. In de middag van alles. Veel, ook. Minder nekpijn. Kwart over vijf thuis. De Vrouw serveert aardappel uit de oven met een schotel van tomaat en tuinboon en daarnaast een salade van komkommer, mango, ananas en appel. Zeer smakelijk allemaal. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Ode To Echo (Glass Hammer), Niittoaika (Uzva), Son (Amsterdam Klezmer Band)



Zondag 7 juli:
Kwart voor zes. Mijn ronde hardlopen gaat langs het kanaal en gaat rustig en redelijk soepel. Thuis nog terug in bed. Om kwart over negen zijn we op. Koffie op het balkon. Dan naar de galerij in de zon. Niet lang. Veel nekpijn. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas en stofzuigen. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Vier uur is er de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden (Ringo Starr). Erna maak ik avondeten. Eerst blancheer ik bimi; dan bak ik shiitake en ui en giet daar bouillon op. Dat pruttelt een tijdje en de laatste tien minuten gaat de bimi erbij in. Voor De Vrouw bak ik lamsfilet. Ik zet het restant salade van gisteren erbij op tafel en we eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Tammikuinen Tammela (Uzva), The Itself Of Itself (Bass Communion)



Zaterdag 6 juli:
Kwart over zes. Koffie. Begin van de ochtend loop ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie met De Vrouw op het balkon. Ik heb spierpijn in mijn rug. Nogal erg. Ik loop het centrum in naar een andere super, de markt en de Syrische winkel. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. Later lunch. Afwas en huishoudelijks. Uitrusten op het balkon. De rugpijn is erger. Ik wandel een ronde langs kanaal en door parken. Eind van de middag maak ik avondeten: eerst een salade van bosui, koolrabi, komkommer, mango en ananas, dan een chili van ui, bosui, aubergine, courgette, eikenbladsla, tomaat en bruine boon en voor De Vrouw bak ik lamsfilet. We eten fiks. Natafelen. Afwasje. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: de drie plaatjes van de set Gathering The Threads – Fifty Years Of Stuff (Judy Dyble), Rattle And Hum (U2)

• • •
 

04-07-2024

Lekke – Lotgenoten (0063)

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2024 — bazbo @ 01:00

Lotgenoten,

Het is koud aan mijn blote voeten hier op de vloer in het souterrain. Daar is de lift. De deuren openen en ik stap naar binnen. Ik druk met mijn rechterhand op de knop van de tweede verdieping. In mijn linkerhand heb ik een courgette. Dat komt zo.
In onze kelderbox van het appartementencomplex staat een koelkast. In onze keuken hebben we er ook een, maar die puilt vaak uit. We zijn nogal van de verse groenten. Had ik al eens verteld van dat bijzonder leuke abonnement dat we hebben op een biologisch groentepakket? Nee? Dan heeft u veel van mijn vroegere stukjes gemist. Iedere twee weken haal ik ergens een tas vol biologische groenten op. Daarnaast koop ik allerlei ander vers spul en voor je het weet is er plaats te weinig in de koelkast. Vandaar dat we ooit een tafelmodel aanschaften en die in de kelderbox plaatsten. Weet u dat ook weer.

De lift stopt. Nu al? De tijd gaat snel, maar zo snel toch ook weer niet. Ik kijk op het display. ‘0’, staat er. O. Dan zijn we dus op de begane grond bij het entree. De deuren schuiven open en ik zie een jonge vrouw die in wil stappen.
Ik heb haar wel vaker gezien. Ze woont hier ergens in ons appartementencomplex samen met meerdere andere mensen. Ik weet dat ze in een restaurant werkt en haar meerdere andere mensen ook. Ze is een Chinese en ze stapt in.
‘Waar moet je heen?’ vraag ik, zodat ik voor haar op de juiste knop kan drukken.
Ze is me voor en drukt zelf op knopje drie. Achteraf weet ik dat wel. Dat ze op de derde verdieping woont. Ze kijkt me aan en lacht. Ik glimlach terug. De deuren sluiten.

Ik vind het onbeleefd om haar aan te staren, dus wend ik mijn blik op het display en wacht tot de lift zich in beweging zet. Dat doet hij. Vanuit een ooghoek bekijk ik haar. Ze draagt sportschoenen en een strakke spijkerbroek, een witte korte jas en een honkbalpetje met haar zwarte paardenstaart uit de opening op haar achterhoofd. Ze is klein, tenger bijna en heeft een vrolijke lach en mooie ogen.
Ik vind haar leuk om te zien, maar deze oude man staat gewoon een beetje verlegen weg te kijken.

‘O?’ zegt ze. Ze wijst op wat ik in mijn hand heb, kijkt mij met grote ogen aan en dat is best bijzonder voor een Chinese. Ze vraagt: ‘Lekke?’
Opnieuw sta ik met mijn mond vol tanden. Zal ik haar vertellen van de groentetorens die ik van plan ben te gaan maken? Schijf aubergine, courgette en tomaat op elkaar, iedere laag besprenkelen met een mengsel van olie, geperste knoflook, peper, zout, oregano en verse basilicum, en dan ook nog eens veel peper en zout tussen iedere laag. Dit dan herhalen. Hoppa, vijfentwintig minuten in de oven van 200°C en klaar is uw grandioze bijgerecht.
‘Ja,’ weet ik uit te brengen.

De lift stopt en de deuren gaan open.
‘Tot kijk, hè?’ zeg ik, terwijl ik naar buiten stap. Ik draai me naar haar om.
Nog een keer die vriendelijke ogen en die leuke lach. Ze zwaait en zegt: ‘Doewie!’
Dan sluiten de deuren en ik zucht.

Wat een avonturen weer.


Apeldoorn, juni 2024

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •