bazbo – de wereld van Bas Langereis, het middelpunt der aarde

Bas Langereis leest u voor!

23-08-2024

B-log: 24 t/m 30 augustus 2024

Filed under: B-log 2024 — bazbo @ 20:49



Vrijdag 30 augustus: Valencia
Kwart voor acht op. Douche is niet warm, maar dat blijkt ook niet erg. Rond negen uur gaan we de deur uit. Koffie en eenvoudig ontbijt bij een panaria. Vlakbij is het Plaça de Ayu en daar bevindt zich het toeristenbureau. We krijgen de tip om het naastgelegen stadhuis te bekijken. Verder vragen we hoe we gemakkelijk met de bus naar het strand kunnen en maandag het Estacio Joachin Sorolla kunnen vinden. Die uitleg krijgen we. Het stadhuis blijkt een verrassing, want niet alleen mogen we de ontvangstzaal bekijken, ook krijgen we toegang tot het parlement, de vergaderzaal. De Mercado Central, de grote overdekte markt is niet ver weg en zeer aardig om mee te maken. We lopen verder westwaarts en rusten uit met koffie en water op het Plaça Torran. Vanaf daar lopen we via de Torres Quants naar de Jardim Botanical. Hier brengen we voor een zeer klein bedrag een paar uren door. Deze tuinen zijn weer heel anders dan alle andere die we hebben gezien en ook weer fraai. Het is drie uur als we er tegenover plaatsnemen op een terras. We eten salades en drinken water en thee. Dan gaan we langzaam weer terug. We slenteren door smalle straatjes rond de klokkentoren en vinden een heel aardig restaurant waar we een tafel reserveren voor vanavond. Zes uur zijn we terug in het hotel en rusten we wat uit. Rond acht uur zijn we dan bij ons gerealiseerde restaurant. We eten een millefeuille van aubergine, tomaat, geitenkaas en gekarameliseerde ui, entrecote en vegaburger. Thee toe. Heel erg goed is het allemaal niet, maar heel erg erg ook weer niet. Via een supermarkt (water) en ijssalon gaan we weer terug naar het hotel.



Donderdag 29 augustus: van Montpellier naar Valencia
Kwart voor zeven op. Twee uur later hebben we alles klaar voor vertrek en lopen we de nog geen honderd meter naar het station. We drinken koffie, kopen broodjes voor onderweg en hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken vanaf welk perron de trein vertrekt. Die trein komt uit Parijs en is stipt op tijd. De route loopt naar het zuidoosten. Onderweg zien we veel water, meren en flamingo’s. Bij Perpignan de Spaanse grens over en niet eens heel veel later (half twee) zijn we in Barcelona. Daar hebben we anderhalf uur overstaptijd. Wat onduidelijk waar we moeten zijn voor onze aansluitende trein. Een informatiebalie verwijst ons naar spoor twaalf en dan moeten we door poortjes; bij de poortjes staat een strenge dame die ons verwijst naar een hoekje waar meer mensen zitten te wachten. Na enige tijd blijkt dat onze trein inderdaad vertrekt vanaf spoor twaalf maar omdat er stoel reserveringen nodig zijn moet er gecontroleerd of het allemaal klopt. Onder een soort escorte gaan we naar het perron en daar is alles weer los. De trein is er ruim op tijd. We zitten aan de goede kant; de rit gaat af en toe vlak langs het strand van de Middellandse Zee. Half zeven op Estacio Valencia del Nord. Via Place d’Ayu naar het hotel aan de Carrer de Salva. Bijzonder hotel. We wandelen over verschillende pleinen en komen uit bij de Kathedraal en het Placa del Figen. Daar kijken we wat rond. Ondertussen is het donker en nog steeds 32C. Op straat eten we tapas (batatos bravas) en paella. Op het plein Figen is er ijs. Dan langzaam dezelfde weg weer terug naar het hotel.



Woensdag 28 augustus: Montpellier
Kwart voor acht. We starten rustig op. Wat na negenen wandelen we naar het Place de la Comédie en op een terras nuttigen we een eenvoudig ontbijt. Aan de overkant van het plein zit het bureau de tourisme en daar bemachtigen we een stadsplattegrond. Vervolgens slenteren we door de straatjes van het oude centrum. Af en toe vergis ik me op de kaart. We hebben echter alle tijd, dus: niet erg. Wel wordt het erg warm. Op een klein plein en terras achter de Prétecture drinken we koffie. De Arc de Triomphe is nu vlakbij, de daarachter gelegen tuin met uitzicht op het aquaduct ook. Zeer mooi om te zien. Ook de Cathédrale is nu niet ver meer. In een straatje erachter zitten veel eettentjes en we lunchen met een bowl met falafel of kip, kaas, noten en veel groenten. Dan zijn we ook vlakbij de Jardin des plantes en die bezoeken we uitgebreid. Af en toe de schaduw en een bank opzoeken. Na drieën wandelen we langzaam via andere straatjes terug naar het Place de la Comédie. Onderweg kopen we fruit bij een biokraam en maken we een stop voor ijs. Op het plein een supermarkt in voor oploskoffie en later een apotheek voor muggenbetengel. Na vijf uur zijn we terug in de hotelkamer en rusten we wat uit. Rond achten weer de straat op, op zoek naar een eetgelegenheid. In een zijstraat van een drukke eetstraat vinden we een klein Libanees eethuisje. Het heeft geen zitgelegenheid binnen, maar op straat staan tafels en stoelen. We eten allerlei mezze en het is uitstekend. Via de kleine avondsuper (water voor onderweg) gaan we weer terug naar het hotel. We pakken alvast wat spullen in, zodat we morgenochtend vlot klaar zijn.



Dinsdag 27 augustus: van Apeldoorn naar Montpellier
Half vier gaat de wekker. Ik heb nog geslapen ook. Koffie, ontbijt, afwasje, laatste spullen inpakken en om kwart voor zes lopen we naar het station. De trein heeft een vertraging van tien minuten maar haalt die in. We hebben ruim de tijd op Schiphol. Koffie. Dan de Eurostar naar Parijs. Kaartjes voor de ondergrondse trein kopen we nu soepel bij de automaat. We vinden de trein naar Gare de Lyon en daar hebben we bijna twee uur. Ik start mijn telefoon opnieuw op, toets twee maal de foutieve code in om mijn simkaart te ontgrendelen. Twee maanden geleden een nieuw abonnement en dus ook nieuwe simlockcode. Derde poging? Ook mis. Pukcode? Geen idee. Oei, wat nu. Zonder telefoon geen toegang tot de digitale interrailpas. De Vrouw belt naar de provider, legt rustig uit wat er aan de hand is en na wat persoonlijke gegevens uitgewisseld, krijgt ze mijn pukcode. Opgelost. Pfff. We gaan even buiten op een plein in de schaduw zitten en monsteren dan aan in de hogesnelheidstrein naar het zuiden. Er blijken wat problemen te zijn, maar twintig minuten later (15.00 uur) zijn we op weg. 18.45 aankomst in Montpellier. Het hotel is vlakbij. Aardige kamer. We lopen langs het parkje en komen straatjes met terrassen en winkeltjes tegen. Om acht uur zitten we in een alleraardigst Indiaas restaurant en eten we gemengde pakora, tikki massala en plake paneer. Het is al donker als we naar buiten gaan en nog steeds warm. Via de Place de la Comédie terug naar het hotel. Zeer vermoeid. Op tijd slapen.
Muziek vandaag: The Turning Year (Roger Eno)



Maandag 26 augustus:
Kwart voor zes. Koffie. En alvast wat spullen verzamelen voor de reis van morgen. Begin van de ochtend fietsen we naar het ziekenhuis. Een optometrist en oogarts zien De Vrouw. De optometrist constateert dat de ogen zich onafhankelijk van elkaar bewegen en brengt een folie met prisma aan op het linkerglas van de bril waardoor het dubbelzien minder is. De oogarts kan geen bijzonderheden vinden. Over twee maanden controle bij de optometrist. Op de terugweg rijden we langs supers. Thuis koffie. Ik loop het centrum in naar nog weer een laatste super en dan is alles binnen vóór de vakantie. Lunch. Afwasje. We zoeken de laatste spullen bijeen en pakken koffers in. We redden het in twee kleine koffers, dus we hebben slechts handbagage. De Vrouw gaat even de deur uit; ik bereid vast het avondeten voor (mais en romanesco koken). Krant op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een salade van bosui, komkommer en kerstomaat. Dan bak ik bosui, paprika, romanesco en mais en daar roer ik een restant noedels van vrijdag doorheen. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. Toe is er watermeloen. We eten alles op. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Dream Box (Pat Metheny), MoonDial (Pat Metheny), Live In Europe 2023 (The Flower Kings), True (Jon Anderson & The Band Geeks), The Itself Of Itself (Bass Communion)



Zondag 25 augustus:
Half zes. Ik loop een ronde hard langs Grift en kanaal. Het lukt zeer goed. Thuis nog terug in bed. Om negen uur staan we op. Koffie op het balkon. Meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. We organiseren alle papieren voor de treinreizen. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas en stofzuigen. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Dan lopen we naar een ijswinkel. Op tijd terug voor de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden. Michael valt uit; ik val in (Steve Vai). Dan maak ik avondeten. Eerst een risotto met shiitake, ui, wortel en een restje bindsla. Het restant salade van gisteren vul ik aan met kerstomaat. Voor De Vrouw bak ik tartaar. We eten alles op. Toe is er nog watermeloen met druif. Afwas. Krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Masterpiece Guitars (Steve Howe & Martin Taylor), True (Jon Anderson & The Band Geeks), Touch Of Time (Arve Henriksen & Harmen Fraanje)



Zaterdag 24 augustus:
Zes uur. Koffie en allerlei. Begin van de ochtend wandel ik de gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie op het balkon. Dan loop ik nogmaals het centrum in en bezoek de Syrische winkel en een andere super. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. We regelen nog van alles voor de vakantie. Dan lunchen we. Afwasje en huishoudelijks. Ik stap op de fiets en rijd naar Onze Vader. Het gaat goed met hem, al is hij wat van slag dat ik binnen kom (we hadden het wel afgesproken, maar ik onderbreek hem in zijn televisiekijken) en nu valt me echt op dat zijn handelen en denken vertragen. Niet zorgelijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Rond vier uur ga ik weer weg. Thuis maak ik avondeten. Ik leg aardappel en later ook courgette en Italiaanse falafel in de oven. Ernaast maak ik een salade van bosui, komkommer, koolrabi en vijg. Ook monteer ik een fruitsalade van watermeloen en druif. Voor De Vrouw bak ik steak bavette. We eten alles op; er blijft slechts wat salade en fruit over. Afwasje. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: The Concrete Twin (Mick Karn), Frabjous Days (The Secret World Of Godley & Creme 1967-1969) (Godley & Creme), Joe’s Garage Acts I, II & III (Frank Zappa), True (Jon Anderson & The Band Geeks)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment