bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

22-04-2007

Broccoli- en wortelreepjes met sesam-crème

Filed under: Gastronomie - Gastronomy — bazbo @ 20:29

Snijd de gewassen groenten in kleine stukjes en doe ze in een ingevette ovenschaalSpoel de citroen in warm water en rasp de schil erafMaak een ‘dressing’ van limoensap, zout, cayennepeper, zoetstof en olieZet de ovenschaal een uur in de oven die voorverwarmd is tot 200C - afdekken met aluminiumfolieRooster de sesamzaadjes twee minuten in een droge pan - uitkijken dat de boel niet verbrandt!Houd wat sesamzaad achter en maal de rest fijnDoe zure room en twee eetlepels water in een kom en klop tot een egale sausVoeg de gemalen sesamzaadjes toe en kruid met cayennepeper en zoutStrooi de rest van het sesamzaad eroverUiteindelijk aten we het met rollade en rauwkost

Ingrediënten:
500g broccoli
300g wortelen
50g sesamzaad
10g suiker (ik gebruik vloeibare zoetstof)
2 el olie
1 limoen
1 bekertje zure room
cayennepeper
zout

Maak de broccoli schoon. Was en schrap/schil de wortelen. Snijd de groenten in de lengte in schijfjes/stukjes.
Spoel de limoen in warm water en rasp de schil eraf.
In een officieel recept stond dat je de groenten rauw moet serveren, maar daar ben ik niet zo’n voorstander van. Ik verwarm de oven voor op 200C. Vet een ovenschaal in en doe de groenten daarin. Strooi de limoenschilrasp eroverheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat het een uur garen.
Pers het sap uit de limoen. Meng twee eetlepels van dit sap met wat zout, een snufje cayennepeper, suiker/zoetstof en olie. Dit is een ‘dressing’ voor later over de groenten.
Rooster het sesamzaad met wat zout in een pan. Gebruik geen vetstof. Kijk uit dat het zaad niet verbrandt. Twee minuten is meestal voldoende.
Hou een lepel van de zaadjes apart. Maal de rest fijn.
Doe de zure room in een kommetje en voeg twee eetlepels water toe. Roer dit tot een gladde massa. Doe dan de gemalen sesamzaadjes erbij. Kruid het geheel met zout en cayennepeper. Strooi tenslotte de rest van het sesamzaad erover.
Als de groenten gaar zijn, besprenkel ze dan met de dressing. Serveer met de sesamcrème.

E vond het verschrikkelijk, maar ze zei dat de sesamcrème de boel wel eetbaar maakte. Zelf vond ik het experiment geslaagd.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment