bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-05-2007

Mayra Andreda – ‘Navega’

Filed under: MuziekTIPS - Recommended music — bazbo @ 16:50

De mooiste zomerplaat van het jaar - The most beautiful summer album of the year Oei. Ik liep mijn Plato-filiaal binnen en was verkocht. Of nee, deze cd was verkocht. Mayra Andrade is een heel jonge vrouw, afkomstig van de Kaap-Verdische eilanden. Ze was nog geen twintig jaar toen Charles Aznavour haar vroeg om een duet met hem te zingen voor zijn nieuwste album. En hij was niet de enige die talent in haar zag: ook Cesaria Evora en Chico Buarque zijn zeer lovend over haar. Mayra heeft op verschillende plekken in de wereld gewoond (Cuba, Brazilië, Kaap-Verdië en Parijs), en dat hoor je op haar debuutplaat. Invloeden zijn afro, jazz en samba, en maken dit tot een zeer prettig in het gehoor liggend wereldpop album waarop de nadruk op Braziliaans getinte arrangementen ligt. De instrumentatie is merendeels akoestisch: percussie, gitaren, accordeon, piano en Farfisa. En allemachtig wat een heerlijke stem. Mayra zingt voornamelijk in het Kaap-Verdisch, met uitzondering van Comme s’Il En Pleuvait. Een favoriet liedje noemen kan ik niet, of het moet het titelstuk zijn, of het afsluitende Regasu of Nha Nobréza, Tunuka of het lieflijke Mana. Kortom: deze hele plaat is van hemelse schoonheid. De foto van Mayra Andrade op het hoesje trouwens ook. Als La Troba Kung-Fú de leukste zomerfeest-cd van 2007 gemaakt heeft, dan is deze Navega de allermooiste. Deze moet iedere dag een keer in mijn speler. Met dank aan André van mijn Plato-filiaal; hij draaide deze plaat in de winkel en ik was verkocht …

Ouch. I entered the Plato-shop in Apeldoorn and was totally blown away by this cd. Mayra Andrade is a very young woman from the Cape Verdic islands. She wasn’t just twenty years old when Charles Aznavour asked her to sing a duet with him on his latest album. He wasn’t the only one that was aware of her talent: Cesaria Evora and Chico Buarque have been very positive about her. Mayra has lived on many different places on earth (Cuba, Brazil, Cape Verde and Parijs), and you can hear that on her debut album. Influeces are afro, jazz and samba, and they make this a very nice world pop album to listen and relax to. The emphesis is on the Brazilian sounding arrangements. The instrumentation is mostly acoustic: percussion, gitars, accordeon, piano and Farfisa. And wow, what a lovely voice. She sings all songs in Cape-Verdian language, except for Comme s’Il En Pleuvait. I can’t mention a favourite song, but maybe it’s the title track or Regasu, Tunuka or Nha Nobréza, or the sweet Mana. To be short: this whole album is one of heavenly beauty. By the way, Mayra Andrade’s photo on the cover is also gorgeous. If La Troba Kung-Fú has produced the most amusing summer party cd of 2007, then this Navega is the most beautiful one. I really gotta play this cd once everyday. Thankz to André from the Plato-shop, for playing it while I was entering the shop …

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment