bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

09-08-2007

Dag 5: vrijdag 20 juli 2007

Filed under: Vakantie 2007 - Istanbul — bazbo @ 22:41

Een poort die open gaat en een harem zonder rondleiding. Een hof of vier, bogen, koepels en blauwe mozaïektegels. Een schatkamer met diamanten en een sultansdolk met robijnen. Een wapenverzameling en een stapel Chinees porselein. Een theehuis in een park en een fantastisch uitzicht. Een Efes in de Ierse Pub en een durum met fish ’n chips. Een boodschapje bij de büfe en een brand in een statig pand in de straat.

Wederom nemen we de tram naar het oude centrum. Deze keer stappen we uit bij Sultanahmet. We lopen naar het Topkapipaleis en deze keer kunnen we wél naar binnen. Op de eerste hof zien we de Hagia Eirene en de Rijksmunt. Als je tussen de bomen door wandelt heb je mooi uitzicht over de Zee van Marmara en de zuidelijke monding van de Bosporus.

Vrijdag ontbijtDeze keer is de Rijkspoort open!Topkapi paleis - Eerste hof met uitzicht op de Bosporus
Ik koop toegangskaarten en water. Dan gaan we naar binnen en komen zo op de tweede hof. Hier omheen liggen gebouwen waar van alles te zien is, maar we gaan eerst kijken of we de harem binnen kunnen. In de boeken staat namelijk dat je er alleen binnen kunt met een rondleiding. We moeten wel betalen om erin te gaan, maar verder geen probleem.

Naar de toegangspoort van het Topkapi paleisToegangspoort tot de tweede hof
In de harem zijn driehonderd kamers waarvan we er maar een paar te zien krijgen, maar ze geven een beeld van het privéleven van de sultans in het paleis. Op een relatief kleine oppervlakte moeten op bepaalde momenten meer dan duizend mensen hebben gewoond. Overal bogen, koepels en blauwe mozaïektegels. En het is er opvallend koel.

Harem - Hof van de Zwarte EunuchenHarem - Hof van de valide sultane, de moeder van de sultanHarem - hof van de concubinesHarem - kamer van de valide sultaneHarem - plafonnetje van de kamer van de valide sultaneHarempoepdoosHarem - sultanskamerHarem - sultanskamerHarem - hof en vertrekken van de favorieten van de sultan
Als we de harem uitkomen bevinden we ons in de derde hof. Hier ook weer allerlei zijgebouwen, waaronder de schatkamers met daarin de beroemde diamant en de sultansdolk met robijnen erin. Jammer, maar hier mag je niet fotograferen. Maar oh, wat mooi.

Derde hof - Bibliotheek van Ahmet IIIUitzicht vanaf de schatkamersUitzicht vanaf de schatkamers
Achter de derde hof ligt de vierde hof, met paviljoens en tuinen met uitzicht op de Bosporus.

Achterkant van het Topkapi paleisbazbo & Luuk lachen naar de cameraVierde hof - BagdadpaviljoenVierde hof - in het IftariyepaviljoenVierde hof - in het IftariyepaviljoenVierde hof - in het IftariyepaviljoenDerde hof - fontein bij de ingang van de bibliotheek van Ahmet III 

Terug op de tweede hof bekijken we de wapens en wapenuitrusting, en natuurlijk ook de Divan, alwaar de sultan en zijn kornuiten hun regeringsbijeenkomsten hielden. Ook betreden we de imposante keukens, waar nu de grootste verzameling Chinees porselein zich bevindt.

Tweede hof - de DivanTweede hof - de keukensTweede hof - de keukensTweede hof - de keukensTweede hof - De Poort der Gelukzaligheid
Het paleis is zó groot en er is zó veel te zien, dat we er een groot deel van de dag kunnen zijn.  Het is al ruim halverwege de middag als we het paleis verlaten.

Langs het Archeologisch Museum lopen we het Gülhanepark in, op zoek naar rust en een aquarium dat in de gids stond. Die rust vinden we wel, en een Gitische zuil ook, maar geen aquarium te zien. Dan maar een theehuis in. Met schitterend uitzicht op de Bosporus slurpen we thee en fanta.

Eerste hofGülhane Parkcaj drinken in een theehuis in Gülhane Parken schitterend uitzicht over de Bosporusen nog meer schitterend uitzicht over de Bosporus
Daarna verlaten we het park voor een grote Efes bij ‘The North Shield’. Men herkent ons, vooral die jongeman die een tijdje in Nederland is geweest. “Hoe gaat het met u?” en dan weet hij het niet meer. We blijven er hangen en eten durum en Luuk fish ’n chips.

Uitblazen in Ierse Pub ‘The North Shield’durum met patatasfish ‘n chips
Via een korte weg komen we op de Yeniçeriter Cadessi en dan zijn we snel weer terug bij het hotel. Zelf loop ik nog even langs de büfe in de buurt voor wat Efes en appelsap. Op de weg terug staat ineens de hele straat onder de rook. Een bovenhuis verderop in de straat staat in brand. Hoop mensen op straat, maar geen brandweer te zien. Als de rook wegtrekt, loopt iedereen door. Je maakt wat mee. Oh, wat mooi.

in de straat van het hotel - etage in de fikDagafsluiting

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment