bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

25-01-2009

Intiem Onderzoek

Filed under: Publicaties voor FOK! - 2009 — bazbo @ 21:36

Geachte heer bazbo,
We willen u een aantal vragen stellen over een onderwerp dat vaak in reclames aan bod komt. Dit willen wij graag via internet doen, zodat we u ook filmpjes en afbeeldingen kunnen laten zien en u de vragenlijst kunt invullen wanneer u dat uitkomt. Wij stellen het zeer op prijs als u deelneemt aan dit onderzoek.
Wij willen u vragen om de online vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. U kunt de vragenlijst de komende week invullen. Om de vragenlijst te openen klikt u op deze link: [om privacyredenen gewist]. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!
Met vriendelijke groet,

Amanda Gleufgeur
Onderzoeksgroep ‘De Loep’

Tja, die onderzoeksgroep. Daar moet ik toch eens iets over uitleggen. Járen geleden ging eens de telefoon en Vrouwlief nam op. Zij neemt de telefoon op, zelfs op de meest ongelegen momenten. Als ik sta te koken, zit te eten of lig te wippen, laat ik de telefoon gewoon gaan, maar zij zet de pitten uit, legt haar mes en vork in haar bord, kruipt onder mij vandaan, en gaat de telefoon aannemen. Die keer bleek het een onderzoeksgroep te zijn. Of ze mee wilde werken aan een onderzoek. Het onderzoek kostte maar tien minuten van haar tijd. Vrouwlief is lief; ze wil graag meewerken. Sinds dat telefoontje bleek ze ‘lid’ te zijn van de onderzoeksgroep en werd ze regelmatiger gebeld. Geen probleem. Na een jaar vroeg de telefonische onderzoeker naar de heer Vrouwlief en moest ik opeens aan de telefoon komen. Eigenlijk ook niet erg; veel onderzoeken gaan over actuele zaken, we mogen een vragenlijst via internet invullen en meestal is het nog leuk om te doen ook.

Vrouwlief haalde het zich allemaal op de hals en inmiddels zit mijn hele gezin aan de onderzoeksgroep vast. Vrouwlief wordt het meest gevraagd. Zij is het ook die het meest op de hoogte is van het reilen en zeilen in ons huishouden. Tuurlijk, ik ben de man, dus ik ben het belangrijkst, maar achter de schermen is zij allesbepalend. Zo weet zij bijvoorbeeld hoe je moet internetbankieren en regelt zij dus zo’n beetje alle geldzaken in en om huis. Ik verdenk haar er ook van dat ze het stiekem nog leuk vindt ook! Door de bank genomen heb ik geen flauw idee hoe onze financiële situatie is. Zolang ik mijn biertje en cd’tje kan kopen vind ik alles best. Ik ben een man van weinig behoeften. Tuurlijk héb ik wel behoeften, maar die zijn meer lichamelijk en laten zich niet in geld uitdrukken.

Terug naar die onderzoeksgroep. Acht dagen later krijg ik een nieuw mailtje. Het zal wel weer een herinnering zijn, weet ik. Ongeduldige lui, daar bij die onderzoeksgroep.
Misschien moet ik het onderzoek toch invullen. Ze vragen me niet voor niets. Ze hebben me nodig. Maar meestal bellen ze eerst. Nu niet. Ik wacht het even af. Toch lees ik het mailtje zorgvuldig.

Beste heer bazbo,

Een paar dagen geleden hebben we u een e-mail gestuurd voor een onderzoek. We hebben helaas uw ingevulde vragenlijst via internet nog niet ontvangen.
Wij zijn erg geïnteresseerd in uw mening. Zou u zo vriendelijk willen zijn de vragenlijst binnen nu en 2 dagen in te vullen? We hopen dat we op uw medewerking mogen rekenen.
Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 15 minuten. Om de vragenlijst te openen gaat u naar het volgende internetadres: [om privacyredenen gewist]. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!
Met vriendelijke groet,

Amanda Gleufgeur
Onderzoeksgroep ‘De Loep’

Er zitten ook écht léúke kanten aan die onderzoeksgroep, hoor. Een fikse tijd geleden vroegen ze ons of we een nieuw apparaat wilden uittesten. Geen probleem. Een bazbo staat overal voor open. Het bleek te gaan om een nieuw soort koffiezetapparaat, genaamd ‘Senseo’, uitgevonden door de firma Philips, in samenwerking met de firma Douwe Egberts. We mochten de machine een jaar lang uitproberen en raad eens? We kregen gedurende dat jaar de koffie gratis! Was wel grappig, want in huize bazbo schenkt men alleen caffeïnevrije koffie, dus moesten we op zoek naar koffiepads zonder verslavende ingrediënten. Uiteindelijk vonden we een te pruimen smaak en merk en gingen we loos. Na twee maanden al was onze Senseo kapot en na nog eens twee dagen stond er weer een nieuwe. Toen het jaar om was, dachten we dat we het ding wel mochten houden, maar dat bleek niet het geval. Het apparaat moest voor eindtesten terug naar de onderzoeksgroep. Ondertussen waren we al dusdanig gewend aan de machine, dat we nog diezelfde dag er eentje kochten voor onszelf.

“Er is wéér een mail van de onderzoeksgroep binnengekomen,” zegt Vrouwlief wéér twee dagen later. “Het is toch de zoveelste al? Ik heb er vlaggetjes voor gezet, dan weet je dat je er nog iets mee moet doen.”
“Ik doe er helemaal niets mee,” roep ik. “Ze bellen altijd eerst of ik aan een onderzoek wil meedoen. Nu worden ze steeds brutaler en krijg ik ongevraagd mails dat ik mee moet doen!”
“Hebben ze niet gebeld dan? Nou, dan zou ik inderdaad ook niet reageren!” De laatste tijd heb ik steeds meer momenten dat ik mij realiseer dat ik van mijn Vrouwlief houd. Warm van deze mooie gedachte ga ik achter de computer zitten en lees ik de mail. Eigenlijk voel ik me tóch een beetje schuldig dat ik nooit op de uitnodiging voor het onderzoek ben ingegaan.

Geachte heer bazbo,

Enige tijd geleden hebben wij u uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek over een onderwerp dat vaak in reclames aan bod komt. Wij willen hierover graag via internet een aantal vragen stellen. Volgens onze gegevens heeft u de online vragenlijst nog niet of nog niet volledig ingevuld. Wij willen u vriendelijk vragen om dit alsnog te doen.
Normaal gesproken nemen wij eerst even telefonisch contact met u op, alvorens een e-mail te sturen. Bij wijze van uitzondering hebben we dit deze keer niet gedaan. Steeds vaker horen wij dat deelnemers van onderzoeksgroep ‘De Loep’ het niet nodig vinden om voor een internetonderzoek eerst telefonisch toestemming te geven.
Wij willen u vragen om de online vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. U kunt de vragenlijst deze week invullen. Om de vragenlijst te openen klikt u op deze link: [om privacyredenen gewist]. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!
Met vriendelijke groet,

Amanda Gleufgeur
Onderzoeksgroep ‘De Loep’

Oh, vandaar!
In een moment van lichte verveling – ik kan zo gauw geen leuke column bedenken – klik ik de link aan. Vrouwlief staat in de keuken chili te maken en ik kan geen leuke column voor donderdag bedenken. Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar waar het onderzoek over zou gaan. Misschien gaat het wel over intieme zaken. Weet ik veel: erotische telefoonlijnen bellen, sekssites bezoeken of je zak scheren.
“Shit, wat is die computer weer traag,” mompel ik. “Hoog tijd dat ik hem weer eens opnieuw opstart.” Eindelijk.  Het scherm vertelt me het volgende.

Wij stellen het zeer op prijs dat u wilt meewerken aan dit onderzoek. Het invullen van de vragen kost u maximaal 15 minuten. Klik op ‘volgende’ om het onderzoek te starten.

Ik klik op ‘volgende’ en zie:

Bent u de persoon die in uw huishouden de meeste financiële zaken afhandelt?
* Ja
* Nee

Volledig naar waarheid klik ik op ‘nee’. Onmiddellijk komt het volgende scherm. Ik lees:

U bent aan het einde gekomen van de vragenlijst. Uw antwoorden zijn verwerkt. Hartelijk dank voor uw medewerking!
U kunt nu dit venster
hier sluiten.

Ik zucht diep, sta op en ga naar het toilet om daar eens flinterdun te kakken.

Apeldoorn, januari 2009

Hier lees je ‘m op FOK!.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. | TrackBack URI

Leave a comment