bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

16-01-2015

B-log: 17 t/m 23 januari 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 10:32

Vrijdag 23 januari:
Ik heb een snelle bus vanmorgen, dus heb ook de vroege aansluiting en de hoop dat ik om half acht al op de werkplek ben. De buschauffeuse vergist zich echter en in plaats van een drukke weg af te slaan, rijden we rechtdoor. Enkele passagiers maken haar attent op haar fout, waarop de chauffeuse wil keren. Op het moment dat we de draai maken, horen we KGGGGGGBMMMMM en staan we stil. Vluchtheuveltje gepakt en we staan vast. Muurvast, dwars op de weg en er kan geen auto voorbij. De straat is echt een drukke verkeersweg. Ik stap uit en ga lopen. Kost me zeker een dik half uur. Bijna aan het eind word ik ingehaald … door de bus. Nou ja. Het is koud, maar ook lekker om door het donker te lopen. Op de werkplek weer van alles te doen. Twee uur zit ik terug in de bus. Half vier thuis en we fietsen naar het centrum van Apeldoorn voor een afspraak bij de loog. We zijn allen opgetogen dat het momenteel zo goed gaat. Voorlopig ga ik op deze voet door, pas over vier weken een volgende afspraak. Mocht er iets tussendoor gebeuren, dan trek ik aan de bel. Mocht er niets gebeuren, ook op langere termijn, dan kunnen we de begeleiding door de loog stopzetten en mag ik overgedragen aan de huisarts. Als ik over een half jaar of jaar medicatie zou willen afbouwen, dan kan ik nog bekijken of ik dat in overleg met huisarts of met ondersteuning van de loog doe. Na een half uur staan we weer buiten. We fietsen langs de supermarkt en Turkse winkel. Thuis leg ik kip in de oven, maak ik een groenteschotel van wortel, bloemkool, spek en spitskool, en daarnaast monteer ik een salade van bladsla, rode kool, bleekselderij en komkommer. Die eten we op ook. Na achten stap ik op de fiets, rijd naar een zeker café en ontmoet Reinier en Willem. We ‘vergaderen’ ouderwets (de bon is op Anja’s verjaardag) en maken plannen voor het komende half jaar. Het is goed deze twee gasten weer eens te zien en te spreken. Ik heb er nog lol in ook. Het is elf uur geweest als ik door de kou naar huis rijd.
Muziek vandaag: +2464-COMFORTZONE (Beardfish), Caravan & The New Symphonia (Caravan)

Donderdag 22 januari:
Vandaag is het nog kouder. Zeker als ik tussen de middag buiten loop, vriest het. Een blik op de werktelefoon leert me dat het min twee is.

049 150122 Schaarsbergen - de hedra rukt op 050 150122 Schaarsbergen

051 150122 Schaarsbergen 052 150122 Schaarsbergen

Op de werkplek is veel te doen, dus tijd om in te zakken krijg ik niet. Een collega zegt dat ik er moe uitzie. Tijdens het werk zelf merk ik het niet, maar tijdens mijn rondje wandelen gaap ik wel. Zes uur ben ik naar huis. De Vrouw is vanavond uit. Ik maak een goed vullende pasta en die eten De Zoon en ik op. Aansluitend gaan we onze hardloopronde maken. Het voelt minder koud dan dinsdagavond. We redden het goed; echt uitgeput zijn we niet eens. Zondagavond de volgende stap: vier keer twee minuten lang hardlopen met steeds twee minuten pauze (wandelen) ertussen. De komende dagen en avonden komt het er helaas niet van, maar langer dan drie dagen hoeft het ook niet. Om half acht zijn we weer terug. De rest van de avond lees ik wat tot een uur of kwart voor tien. Dan is het bedtijd.
Muziek vandaag: I See You (Gong), Catalogue|Preserve|Amass (Steven Wilson)

Woensdag 21 januari:
Het is fiks koud buiten en de bus is laat, waardoor ik ietsie later op het werk ben. Ik ga ook een tik vroeger naar huis. Vier uur ben ik daar en ik fiets gelijk door naar de psychiater. Ik heb even een tijdelijke. Ik vertel hoe het me gaat, benoem echt alles, waaronder ook de bijwerkingen. Zijn advies is uiteindelijk dat ik het zo houd zoals het nu is en de bijwerkingen even aankijk; mogelijk verdwijnen ze toch alsnog en anders moet ik de afweging maken of ik het ermee doe of niet. Een alternatief zou zijn om te wisselen van medicijn, met het grote grote risico dat ik terugval in depressieve klachten. Nu ziet het er goed uit: de medicatie doet z’n werk, ik kan werken aan genezing en vervolgens aan herstel. Is het me dat waard om terug te gaan bij af? We spreken af dat ik het twee maanden zo laat en dan met de loog ga evalueren. Mocht er tussendoor een sessie met de jater nodig zijn, dan kunnen we hem snel inschakelen. Als ik weer thuis ben, ben ik alleen. Na even rusten ga ik eten maken. Ik bak kipfilet, ui en peper, voeg boerenkool toe en wat bouillon en laat dit een half uurtje pruttelen. Erbij zet ik een fikse salade van bladsla, komkommer, tomaat en bosui. De Vrouw is om half acht thuis van het werk en we kunnen aan tafel. Na de maaltijd lees ik nog wat en dan is de dag weer voorbij.
Muziek vandaag: I See You (Gong), Black Light Syndrome (Bozzio, Levin, Stevens), Into The Maelstrom (Bigelf)

Dinsdag 20 januari:
Alweer niet zo goed geslapen, maar als ik opsta is het goed. Ik voel me opgewekt, vrolijk zelfs. (Het moet niet gekker worden.) Op het werk weer van alles te doen en tussen de middag loop ik mijn rondje in het zonnetje.

043 150120 Schaarsbergen 044 150120 Schaarsbergen

045 150120 Schaarsbergen 046 150120 Schaarsbergen

047 150120 Schaarsbergen 048 150120 Schaarsbergen

Om zes uur thuis. Na het eten gaan De Zoon en ik ons rondje hardlopen. Het gaat prima, ondanks de kou. Lijkt het nou zo of gaat het makkelijker? De rest van de avond lees ik en zoals gewoonlijk door de week lig ik voor tien uur in bed.
Muziek vandaag: Live at the Orpheum (King Crimson), Things Buried (Richard Barbieri)

Maandag 19 januari:
Leek het de afgelopen twee dagen dat ik wat beter sliep, vannacht ben ik wakker om twaalf uur, om een uur, om drie uur en om vijf uur. Toch sta ik goed op. Buiten sneeuwt het en ik vind het prachtig. Daarnaast ben ik ook nog ’s op tijd op het werk. Tussen de middag loop ik naar buiten.

039 150119 wachten op de bus 040 150119 Schaarsbergen

041 150119 Schaarsbergen 042 150119 Schaarsbergen

De dag gaat goed, al voel ik me vermoeid; als ik bezig ben, heb ik er geen last van. Ik ben om zes uur thuis en maak eten: stoemp van aardpeer en zoete aardappel en spek en andijvie, met ernaast rundersaucijzen en een salade van komkommer, bleekselderij, tomaat en rode kool. In de avond doe ik iets met mail (een bezwaarschrift sturen aan een deurwaarderskantoor die geld van mij vordert vanwege achterstallige betaling van een telefoonabonnement bij een provider bij wie ik nooit klant ben geweest) en lees ik nog wat, voor het kwart voor tien is.
Muziek vandaag: The Wheel Of Time (Robert Berry), The 10th Anniversary Compilation (Tempest), Cover Version (Steven Wilson)

Zondag 18 januari:
Eind van de nacht is er geluid in de badkamer. De Zoon is wakker. En ziek. Ik slaap nog wat. Niet veel. Om tien uur ben ik uit bed. Beneden wat huishoudelijke dingen. Dan ga ik naar buiten voor mijn gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, de Matenpoort en het kanaal.

034 150118 Matenpoort 035 150118 langs het kanaal

036 150118 langs het kanaal 037 150118 orchidee - alle knoppen open

038 150118 orchidee - alle knoppen open

De Zoon luncht maar half mee. Inmiddels is het buiten gaan regenen en het wordt de rest van vandaag binnen. Ik handel wat mail af en bestel de luxe versie van het album van Steven Wilson dat begin maart zal uitkomen. Aan de keukentafel lees ik. Eind van de middag begin ik met de eenvoudige maaltijd. Ik braad een beenham en maak salade van komkommer, bleekselderij, rode kool en avocado. Als voorafje eten we de soep van gisteren op. Het gaat al wat beter met De Zoon. In de avond lees ik Sporen van de kameleon uit en begin ik aan Guggenheimer in de mode (Herman Brusselmans). Om kwart voor tien ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Chariots Of Fire (Vangelis), Behind The Garden, Behind The Wall, Under A Tree (Andreas Vollenweider), Laterna Magica – Behind The Wall, Under A Tree (Andreas Vollenweider), In Between (Erik Truffaz), Xinti (Sara Tavares), Fairfield Hall, 1974 (Caravan),All This And Heaven Too (Andrew Gold), Whirlwind (Andrew Gold), +4246-COMFORTZONE (Beardfish), Tresspass (Ry Cooder)

Zaterdag 17 januari:
Om negen uur op. De gebruikelijke zaterdagmorgendingen, inclusief een fietstocht naar de biowinkel, twee supermarkten en de Turkse winkel. We lunchen met biokaas en Turks brood. Daarna gaan De Zoon en ik hardlopen. In deze tweede week is het schema anders: acht keer een minuut hardlopen, afgewisseld met een minuut wandelen. We houden het goed vol! Ik merk dat ik iets vermoeider thuiskom dan de vorige week. Na een korte douche loop ik nogmaals naar de Turkse winkel voor wat vergeten fruit. Het is mooi zonnig.

031 150117 langs de Kayersdijk 032 150117 langs het kanaal

033 150117 langs het kanaal

Later maak ik eten: een soep van ui, bleekselderij, wortel, prei, bloemkool en rookworst. Die vult goed. Aan het begin van de avond is er bezoek. Mijn jongste broer met zijn vrouw. Al snel gaat het gesprek over hoe het gaat; hij heeft sinds een jaar of vijf eveneens psychische klachten. In zijn geval ligt de oorzaak mede bij ervaringen uit zijn jeugd en bij een traumatische gebeurtenis enige jaren geleden. De gevolgen en symptomen in zijn geval vertonen veel overeenkomsten met die van mij. Het is een goede avond waarin we goed met elkaar spreken en ook plezier beleven. Iets voor elven is het bezoek vertrokken en na wat napraten ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Chansons Pour La Fin D’Un Jour (Gültekin, Vanvinckenroye, Vandenabeele, Tekin), Dark Intervals (Keith Jarett), Castalia (Mark Isham), The Bruised Romantic Glee Club (Jakko M. Jakszyk), Andrew Gold (Andrew Gold), What’s Wrong With This Picture? (Andrew Gold).

029 150117 Orchidee - bijna alle knoppen uitgekomen 030 150117 Orchidee - bijna alle knoppen uitgekomen

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment