bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

24-07-2015

B-log: 25 t/m 31 juli 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 07:33

Vrijdag 31 juli:
Ik slaap redelijk goed. Om half negen sta ik op. Klussen, koffie, krant. Halverwege de ochtend fiets ik naar de biowinkel en een supermarkt voor de weekend- en volgendeweekboodschappen. Thuis is er koffie met De Vrouw. We lunchen en dan fietsen we naar het centrum. Er staat het een en ander op het programma: antiekmarkt op het Marktplein, expositie bij Coda en een bezoek aan Adnan in het ACEC. Die antiekmarkt blijkt gisteren al geweest en bij Adnan duurt het even voor we tot daadwerkelijke afspraken komen, zodat we Coda voor vandaag afstellen. Wel bezoeken we de grote Turkse winkel en de nieuwe bijbehorende bakkerij. Om vijf uur zijn we thuis en moet ik een gerecht zien te maken met lamsbout. Dat lukt. Hij stooft in dik anderhalf uur gaar met ui en dille en uiteindelijk ook tuinerwten. Erbij komt een roerbakschotel van peper, wilde spinazie en kikkererwten, plus een salade van bladsla, komkommer, bosui en tomaat. De Vrouw heeft ijs gemaakt van watermeloen en yoghurt en daarnaast is er de baklava die we vanmiddag bij de Turkse bakkerij hebben gekocht. Alles smaakt en vult goed. Zeer goed. De rest van de avond lees ik in Boek (256 blz.) (Robert van Eijden) tot het half twaalf is en ik ga slapen.
Muziek vandaag: Venice(Fennesz), Kavita 1 (Mariana Aydar), Trísan (Trísan), Clandestino (Manu Chao), extraOrdinary Rendition (Rupa & The April Fishes), Emigrantshi Raggamuffin (Rotfront), Dark Side Of The Mule (Gov’t Mule)

150731 017 lamsbout gestoofd met groenten 150731 018 baklava en ijs van watermeloen

Donderdag 30 juli:
Half negen moet ik uit bed. Klussen, koffie, krant. Eind van de ochtend fiets ik een boodschappenrondje langs een supermarkt en de Turkse winkel. Thuis is er nog een keer koffie en ik maak een groentesoep voor de lunch. Tegen vier uur lijkt het definitief droog (niet dat het heel veel regent vandaag, maar af en toe is er een druppie) en is het tijd om te gaan hardlopen. Dat doen we dan ook en het gaat lekker. Ook lekker is de fikse pasta die ik maak met een saus van rundvlees, ui, paprika, courgette en tomaten, plus een salade van komkommer, bosui, avocado, zwarte olijven en geitenkaas. Ik lees en luister veel aan de keukentafel tot elf uur. Dan is het boek van Jimmy Carl Black uit en ga ik naar bed.
Muziek vandaag: The Geese And The Ghost (Deluxe Edition) (Anthony Phillips), La Boutique Fantastique (La Boutique Fantastique), Let’s Make Up And Be Friendly (Bonzo Dog Band), Exile (Geoffrey Oreyama), het tweede plaatje van My Generation (Deluxe Edition) (The Who), de drie cd’s van KaLIVEdoscope (3cd+2dvd+bluray) (Transatlantic), Relayer (2014 remaster door Steven Wilson) (Yes), Blues For Tony (Holdsworth-Pasqua-Haslip-Wackerman)

150730 011 pasta met saus van rundvlees tomaten paprika en courgette

Woensdag 29 juli: dagje Amsterdam
De wekker van De Vrouw staat op half acht, maar ik ben er als eerste uit. Beneden wat klusjes, koffie, krant. Vroeg in de morgen fietsen we naar het station en nemen de trein naar Amsterdam. Kwart over elf staan we op het Damrak en bezoeken we Body Worlds. De tentoonstelling gaat over het menselijk lichaam en geluk. De geplastificeerde lichamen en organen zijn indrukwekkend. Daarnaast zijn er veel momenten dat ik uitleg herken en moet bevestigen. Belangrijkste is dat de huidige samenleving vol snelheid, druk en stress een negatieve invloed heeft op de gezondheid van het lichaam. Regelmatig bewegen en ontspanning, met daarnaast gezonde voeding, houdt het lichaam in goede conditie. (Laat ik daar nu net aan werken…) Dik twee uur kijken we er rond. Als we weer buiten zijn, overvalt een enkel plensbuitje ons. Niet erg. We lopen naar het Rembrandtplein en daar drinken en eten we iets. Voorts gaat de wandeling door de Utrechtsestraat en Concerto, alwaar ik boodschappen doe: KaLIVEdoscope (3cd+2dvd+bluray) (Transatlantic), Relayer (2014 remaster door Steven Wilson) (Yes), My Generation (Deluxe Edition) (The Who) en Quadrophenia (Deluxe Edition) (The Who). Het eindpunt is de Albert Cuyp. De Vrouw koopt mooie kleding en we nemen een mooi gerecht bij de Bazar. (En kijk nou eens: mijn zwarte teennagel is niet langer zwart; hij is eraf en waar ik hem heb gelaten is me niet duidelijk.) Erna lopen we door de Pijp naar de tram, iets na zevenen hebben we de trein terug en om kwart over acht zijn we weer thuis. Een leuke dag en ik ben niet eens heel vermoeid. Aan de keukentafel lees en luister ik tot half twaalf.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), het eerste plaatje van My Generation (Deluxe Edition) (The Who), Quadrophenia (DeLuxe Edition) (The Who)

150729 006 salade met geitenkaas - The Old Bell, Rembrandtplein Amsterdam 150729 007 Bazar Amsterdam

150729 009 rund en kip van de spies + stoofpot - Bazar Amsterdam 150729 010 wachten tot er een hapje vrijkomt - Albert Cuyp Amsterdam

Dinsdag 28 juli:
Half negen sta ik weer beneden. Even wat koffie en klussen, dan naar de pc en de foto’s. (Op FOK! krijgen we de week weer aardig gevuld. Er zijn twee nieuwe schrijvers; ik ga voorlopig eens per twee weken plaatsen. Scheelt me weer wat druk…) Later in de morgen is er nog meer koffie met De Vrouw en we lunchen. Begin van de middag rijdt De Zoon ons naar een grote elektronicawinkel in de buurt. Hoog tijd voor een nieuwe computermonitor en terloops kopen we nog wat films, waaronder Nebraska, die ik altijd nog eens wil zien. We betalen met allerlei bonnen die we in de afgelopen maanden hebben opgespaard. Eindbedrag: €3,95. Dat is fijn boodschappen doen. Over boodschappen gesproken: zo gauw we thuis zijn, loop ik naar de supermarkt voor de laatste dingen die De Vrouw nodig heeft voor haar gerecht van vanavond. Terwijl zij kookt, monteer ik de monitor en demonteer ik de oude. Ook ga ik verder met de selectie van vakantiefoto’s voor de webstek. Het schiet op. Op tafel staat uiteindelijk een nasi met saté en zelfgemaakte satésaus. Zeer smakelijk. Iets voor achten is alles op en ook weer opgeruimd. Begin van de avond maak ik de fotoklus af: alles staat hier op de webstek. Pfff. Ik tik nog wat aan het dagboek van die vakantie en dan ga ik het laatste uurtje aan de keukentafel zitten lezen en luisteren tot het half twaalf is.
Muziek vandaag: Dark Intervals (Keith Jarrett), Concerts – Bregenz, May 28, 1981 (Keith Jarrett), SIX Pieces for Orchestra (Tony Banks), Hindsight (Anathema), Song Of Seven (Jon Anderson), Tresspass (Genesis), Nursery Cryme (Genesis), Lovely Difficult (Mayra Andrade), On Lonely Towers (Barren Earth), The Aristrocrats (The Aristocrats), Le Sacre Du Travail (The Tangent)

Maandag 27 juli:
We zijn om half negen op. De Vrouw gaat vanmorgen naar de huisarts voor haar oren (die was de afgelopen dagen écht doof; de televisie stond tamelijk luid); ik ga halverwege de ochtend een rondje boodschappen doen: markt, supermarkt, Turkse winkel. Af en toe regent het, maar dat is niet zo erg. Rond twaalven ben ik weer terug en we drinken nog wat koffie. Als De Vrouw plots iets vraagt over mijn werk, raak ik helemaal van slag. Wat is dit? Ik denk het wel te weten: werk levert me spanning, stress, druk en paniek op. Dat wil ik niet meer. Ik wil best hard en veel werken, maar geen zaken meer die me persoonlijk raken. Dat is de keuze die ik moet gaan maken, dat is me wel duidelijk. Tegen een uur is onze financiële meneer er weer en hij regelt dat onze hypotheek binnenkort helemaal voor elkaar komt. Ik begrijp er allemaal zeer weinig meer van. Hij is met een half uurtje weg en dan gaan we lunchen met kazen en haring. Erna maak ik een begin met het ontdooien van de vriezer in de schuur. Terwijl het ijs smelt, wandel ik langs het kanaal naar een supermarkt. Het regent stort. Iets met bakken en hemel. Drie kwartier later ben ik terug. Ik handel wat mail en dergelijke af. Zo stuur ik onder andere iets naar de familie van het vakantiehuis in Bad Doberan: volgend jaar willen we weer, maar eraan voorafgaand pakken we wat dagen Berlijn en dan van maandag t/m dinsdag in het vakantiehuis. Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Wat in ieder geval nu wel lukt, is het eten: ik maak pakketjes van poon, sjalotten, knoflook, gedroogde tomaatjes, olijven, citroen en paprikapoeder, plus daarnaast een groentetajine van ui, peper, zoete aardappel, spinazie in kerrie, met een salade van rucola, komkommer, bosui en appel. Iemand wat brood erbij? Het is redelijk: het visrecept komt uit een Grieks kookboek en het gerecht is nogal sterk van smaak. De kerrie is tamelijk heet uitgevallen en dan is de salade wat neutraal. Nou ja. Het levert genoeg energie op voor mijn nieuwe stap in het hardlopen: achttien minuten aaneen, dan twee minuten pauze en ten slotte weer tien minuten hardlopen. Als ik terug kom, ben ik moe, maar het was zeker goed te doen. Korte douche en ik ben klaar voor verdere werkzaamheden aan de foto’s. Het laatste stukje van de dag lees en luister ik nog heel even aan de keukentafel. Half twaalf ga ik slapen.
Muziek vandaag: The Deform Variations (Adam Holzman), Woyaya (Osibisa), Tonträger (Provinztheater), Platform One (The Wrong Object), Kong’s Revenge (Inventionis Mater), The Grand Experiment (The Neal Morse Band), 1.001 Centigrades (Magma), Mëkanïk Destruktïw Kömmandör (Magma), Köhntarkösz (Magma), Theme Of Secrets (Eddie Jobson)

150727 003 langs het kanaal 150727 004 langs het kanaal

150727 005 langs het kanaal

Zondag 26 juli:
Pas om half echt ga ik uit bed. Beneden even wat opruimen en rustig doen. Eind van de morgen loop ik mijn gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Het gaat, het gaat. De afgelopen dagen hebben me nog eens doen beseffen dat het nog niet meevalt met die energie; ik wil accepteren dat mijn lijf na intensieve dagen signalen afgeeft dat het te veel is, maar het is nog wel lastig. Tijdens het lopen door de zon ervaar ik dat ik rustiger word. Erna nog een rondje koffie met De Vrouw en dan maak ik de brunch, die we pas om half drie hebben afgerond. In de middag doe ik nog wat klussen, zoals de was en het bewerken van de vakantiefoto’s. (Het bewerken is klaar, nu nog namen geven en de foto’s van De Vrouw invoegen.) Het avondeten wordt eenvoudig: de restjes van de afgelopen dagen, wat lamsbiefstukken en salade erbij. Na het eten ga ik verder met de foto’s. Tot aan het festival is klaar, ook met naamgeven, inclusief de foto’s van De Vrouw erbij in. Het laatste uurtje van de dag lees ik nog iets aan de keukentafel en dan ga ik om half twaalf naar bed.
Muziek vandaag: Dance Me This (Frank Zappa), Koralrevens Klagesang (Panzerpappa), Mëkanïk Destruktïw Kömmandör (Magma), Köhntarkösz (Magma), Astromalist (Panzerpapa), Themes Of Secrets (Eddie Jobson)

150726 001 langs het kanaal 150726 002 langs het kanaal

Zaterdag 25 juli: naar Danny’s vijftigste verjaardag in Haarlem
Welja. Om half acht ben ik echt weer wakker. Ik sta op. Beneden ruim ik de vaatwasser leeg en lees ik de krant. Langzaam worden de anderen ook wakker. We ontbijten eenvoudig en om kwart voor twaalf lopen we met z’n allen naar de bus. Op het station treffen we Heidi en Auke en gezevenen reizen we verder naar Haarlem. Het is druk in de trein, ondanks de weersverwachting: veel regen en hevige wind. Tot en met Amsterdam valt het allemaal mee, maar eenmaal in Haarlem gaat het loos. Danny’s huis blijkt niet zo groot, maar wel heel vol: veel familie uit Amerika, maar ook Martin, Tony en Kay, Jessica en JP, Sven, Steve en Mary-Jane. Het is goed hen allen weer te zien. Toch krijg ik het eind van de middag wat lastig: er is weer veel druk op mijn hoofd, steken, vlagen van paniek. Om zeven uur, als de storm is gaan liggen en de regen voorbij is, maar nog voordat de barbecue aanstaat, vertrekken we. Onderweg in de trein slaat de angst toe. Ik red het wel, maar moet veel moeite doen om rustig te blijven. De reis gaat niet heel voorspoedig: er vallen veel treinen uit vanwege de weersomstandigheden en omgewaaide bomen op het spoor. Pas om elf uur zijn we thuis en ik ga gelijk naar bed.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Arvo Pärt – Complete Music for Violin and Piano and for Piano solo (Ursula Schoch & Marcel Worms)

150725 035 Kay Tony Martin 150725 036 JP Jessica Heidi

150725 042 Sven Steve Mary-Jane 150725 0464 E Luuk Heidi Auke

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment