bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

14-08-2015

B-log: 15 t/m 21 augustus 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 07:21

Vrijdag 21 augustus:
Half acht ben ik wakker. Ik heb diep geslapen. De Vrouw is me voor met opstaan; zij heeft vandaag allerlei plannen. Ik niet. Nou ja: weinig. Ik heb een lijstje met dingen die ik graag wil doen. Eerst maar eens ecokoffie maken. Best goed. We kletsen en hebben plezier. Nog voor tien uur stap ik op de fiets en rijd naar de biowinkel, dan naar de supermarkt. In de tuin maai ik het gras en ik eet een paar bioboterhammen met biotomaten en bioLeidsche kaas. Half twee ben ik bij mijn afspraak in de afdeling van GGNet van het ziekenhuis. Wat moet ik daar dan? Ik moet niet zo veel, maar ik wil een kennismakingsgesprek voor een cursus aandachtstraining. (Niet lachen en lees: mindfulness.) Eind september begint de training en ik wil het ervaren. Via een andere supermarkt rijd ik terug naar huis. Daar is De Vrouw terug van allerlei. Tussendoor heb ik vandaag contact gehad met Peter en we ontmoeten hem om vier uur in een koffieschenkerij in het centrum. Het is mooi om met hem bij te praten. Ook mooi is het dat hij meedenkt over fotografie op ons feest over vier weken. Nu beleven we anderhalf genoeglijk uur met zijn drietjes. Kwart over zes zijn we thuis en ik maak een eenvoudig avondmaal: gyros, gebakken aardappels en een salade van rode krulsla, bosui, komkommer, radijs en tomaten. Toe is er ijs. Dan lees ik in de tuin tot het donker en koel is. Binnen gaat het lezen verder en luister ik ook tot een uur of half twaalf. Een mooie en goede dag waarop ik veel heb gedaan, ook onverwachte dingen; het lijkt echt de juiste kant op te gaan.
Muziek vandaag: Sea Airs (Rick Wakeman), Natural Timbre (Steve Howe), My Hotel Year (Tim Bowness), Lavalek (Groupa), Super Riddim Internacional vol. 1 (El Gran Silencio), Merlin Atmos (Van Der Graaf Generator)

150821 083 150821 084

(Bovenstaande foto’s laten een kledingzak zien die De Vrouw vanmorgen aan de straat heeft gezet. Die kledingzak is bedoeld voor het goede doel. In die zak stopte De Vrouw een plastic tas met daarin oude sokken van ons. Ik ging op de fiets weg, zag de zak, de naam van de winkel op de plastic tas en het adres van de winkel dat op die tas staat. Weet iemand nog welke winkel er zat aan de Korenstraat 6 in Apeldoorn? Diskorama. Een platenwinkel. Die winkel is daar zeker vijfentwintig jaar, zo niet dertig jaar al niet meer!)

Donderdag 20 augustus:
Ik slaap heel diep als de wekker voor half zes gaat. Even ben ik bang dat het me niet lukt vandaag, maar ik stap uit bed en het is allemaal oké. Het is koud, maar mooi buiten en zeer vroeg ben ik op de werkplek. Da’s mooi, want ik heb al veel gedaan als de collega’s binnenkomen. Ik maak een mail aan een medewerker van de personeelsafdeling met de vraag of ik in november recht heb op transitiegeld en een half uur later zit ik met haar in gesprek. Het wordt uitzoeken, aankaarten en onderhandelen. Tussen de middag heb ik geen pauze; in plaats daarvan stap ik in de bus naar Velp. Daar heb ik om half twee het eerste trajectgesprek met Henk. Het is nog verkennen en kennismaken, maar ik krijg al wel opdrachten mee om uit te werken. Veel is gericht op waarden in het leven. Ik vertel over mijn situatie, over wat me drijft, over wat me bezighoudt, over de keuzes die ik maak, over hoe ik ben, over hoe mijn thuissituatie is. Wat me gelijk al opvalt: Henk is iemand die niet oordeelt, maar vragen stelt en op die manier letterlijk en figuurlijk veel van me vraagt. Ik mag het ervaren. (‘Laat verwachtingen en doelen los; ga het ervaren.’) Ik mag zijn wie ik ben. Het is een verademing. Vijf uur ben ik thuis. Eerst de krant lezen in de tuin en bijpraten met De Vrouw. Ha, ze wil weten of het gesprek vanmiddag ook over haar ging en of ze er goed van af kwam, de schat. En ik krijg de vraag of ik wil koken. Dat wil ik. De Zoon heeft een spitskool van het werk meegenomen. Ik bak ui, paprika, en spitskool en zet dit even weg. Vervolgens bak ik aardappelschijfjes en daar voeg ik de groenten aan toe. Lamsbiefstukken braden is de volgende actie en uiteindelijk zet ik er een salade naast van rode eikenbladsla, komkommer, tomaten en bosui. Goede voeding. Kwart voor acht lopen De Zoon en ik onze ronde hard. Het gaat weer heel goed, maar als ik op tweederde ben moet ik naar de wc. Dat doe ik in de struiken. Als ik weer verder wil rennen, kom ik niet meer in het ritme; de vaart is eruit. Dus loop ik het laatste stuk in stevige wandelpas. Na een douche kan ik ontspannen, lezen en luisteren aan de keukentafel. Elf uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: SMPTe (Transatlantic), High Above The Subterranea Club 2000 (Gong)

150820 082 Velp

Woensdag 19 augustus:
Slapen lukt beter, vannacht. Vanochtend op de werkplek weer veel te doen. Ik voel lichte druk op mijn hoofd, probeer het los te laten, maar vraag me af of het lukt. Naarmate de ochtend vordert, krijg ik steeds meer klussen af en dat ruimt wel op. Tussen de middag loop ik een rondje door het bos en veld. Ik ben weer om zes uur thuis. Of ik de bonen al gekookt had. Wacht, gisterenavond heb ik kievitsbonen in de week gezet; die moeten natuurlijk eerst nog een tijd garen. Da’s mooi, want terwijl de boel kookt, kan ik in de tuin de krant lezen. Dan aan de slag en om kwart over zeven serveer ik een chili van lamsgehakt, ui, knoflook, peper, paprika, palmkool en kievitsbonen. De Vrouw zet watermeloen ernaast. Goed voer. Drie kwartier later lees en luister ik aan de keukentafel tot het kwart over tien en mooi geweest is.
Muziek vandaag: Technicians Of The Sacred (Ozric Tentacles), Electro Shock Therapy (Barracuda Triangle), Unity Band (Pat Metheny)

150819 079 Schaarsbergen 150819 081 Schaarsbergen

Dinsdag 18 augustus:
Wederom niet heel goed geslapen, ben een paar keer wakker geweest. De wekker is genadeloos: juist als ik diep slaap, gaat-ie af. Nou ja, inmiddels weet ik het: als ik eenmaal uit bed ben, dan gaat het best goed. De bus is opnieuw laat. Het gewone leven in het land lijkt weer begonnen. Hierdoor mis ik de aansluiting en ben ik om tien over acht op de werkplek. Daar een volle dag met veel verschillende werkzaamheden. Tussen de middag neem ik geen pauze; ik loop niet naar buiten. Later in de middag een werkoverleg met mijn leidinggevende. Er is een aangepaste offerte van Henk, waarbij het traject iets ingekort en ingedikt is en waardoor het eind december afgerond zal zijn. Het ziet er goed uit; ik ga er wel mee akkoord. Verder heb ik nogal wat (104) PBL-uren op het boventallige contractdeel; we spreken af dat ik ze grotendeels ga gebruiken voor de uren die ik besteed aan mijn traject. Donderdag heb ik het eerste gesprek en dan kan ik het beter inschatten. Ha, als ik nuchter reken, dan zou ik vanaf nu tot 1 november (als ik uit dienst ga voor die uren) niet meer op woensdag en vrijdag hoeven te werken! Zou mooi zijn, maar dat wil de leidinggevende liever niet. Ik ben om zes uur thuis. De Vrouw heeft bamisoep klaar en die is om kwart voor zeven op. Dertig minuten later lopen De Zoon en ik buiten voor ons rondje. Ik loop er twee en vandaag loop ik in een half uur een grotere afstand dan vorige week. Ha! Het gaat dus alweer gemakkelijker. Snelle douche en dan nog wat lezen en luisteren aan de keukentafel. Half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: The Power And The Glory (Gentle Giant), New Chautauqua (Pat Metheny)

Maandag 17 augustus:
Ik heb niet zo goed geslapen. Het duurde zeker een uur voordat ik gisterenavond in slaap viel en ik ben vannacht een paar keer wakker geweest. Dat maakt dat ik lastig wakker word als de wekker gaat. Eenmaal uit bed is er niet zo’n probleem meer. Wel voel ik me niet uitgerust; het weekend is in mijn beleving zeer kort geweest. Vooruit, we gaan weer aan de slag. Buiten is het nog altijd druilerig. Ik heb geen snelle busverbinding, dus ‘pas’ om tien over acht arriveer ik op de werkplek. Daar gaat de tijd in de ochtend zeer snel. Van alles doe ik en ik zit lekker op schema. Geen pauze. Halverwege de middag reis ik met Peter naar Teuge voor een overleg. Hij dropt me bij de Zutphensestraat en ik loop de rest even naar huis. Ik ben om half vijf thuis. Daar is De Vrouw nog. Ik lees de krant en als De Vrouw naar haar werk is, zoek ik uit wat ik ga maken voor het eten. Ik vul de overgebleven salade van gisteren aan met komkommer en bosui. Verder bereid ik een groenteschotel voor: ui, venkel, peper, courgette roerbakken en dan een blik linzen erbij in. Als De Vrouw om half acht weer thuis is, bak ik ten slotte lamsbiefstukken. Alles bijeen is het mooi voer. Kwart over acht is het afgerond en dan: is het al droog? Kan ik hardlopen? Nah. Dan nog flink luisteren en lezen aan de keukentafel. Kwart over tien vind ik het weer mooi geweest.
Muziek vandaag: Transgression (Theo Travis’ Double Talk), KIN (Pat Metheny Unity Group), A Spark In The Aether (The Tangent)

IMG_20150817_194859

Zondag 16 augustus:
Negen uur op. Beneden klussen, koffie en wat lezen. Eind van de ochtend loop ik mijn gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Terug vervangen we nog een IKEA-lamp in spot in de badkamer. Dat is nog een heel avontuur. (Gezocht op internet, nergens de werking van die Zweedse möklampen te vinden, hè.) Uiteindelijk zelf achter gekomen en gelukt. Lunch en dan beginnen met het avondeten. Pruttelpot met rundvlees en rode uien en … wacht, geen rode uien in huis. Door de regen fiets ik naar een supermarkt en haal gelijk andere dingen. Dan kan ik verder met de pruttelpot. Amandelen erbij, rode ui, knoflook, gemberwortel, koriander, saffraan, onder water zetten en pruttelen maar. Drie uur lang. Dan spitskool, gedroogde pruimen en abrikozen erbij en twintig minuten later een fikse scheut honing. Nog weer tien minuten later zitten we aan tafel. Met salade van komkommer, bosui, radijs, aardbeien en avocado, plus afgebakken Turks brood. Goed voer en het is zo weg. Iets voor acht uur zit ik achter de pc en zie ik het tweede deel van de concertfilm. Half elf ga ik naar bed. Het weekend is voorbij en het ging me sneller dan ik had gewild.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Arvo Pärt – Complete Works for Violin and Piano and for Piano Solo (Ursula Schoch & Marcel Worms), Foreign Affairs (Tom Waits), In The City Of Angels (Jon Anderson), Radio Bemba (Manu Chao), Impressions (Lunatic Soul), Flashlight Beam (Lunatic Soul), de tweede dvd van de doos KaLIVEascope (Transatlantic)

150816 067 langs het kanaal 150816 068 langs het kanaal

150816 073 rudvleestajine 150816 074 rudvleestajine

Zaterdag 15 augustus:
Ik ben om half negen beneden. Bespeur wat spanning in mijn hoofd, waarschijnlijk omdat ik veel wil doen vandaag en vind dat ik veel moet doen vandaag. Kijken of ik het koel kan houden. Eerst maar eens koffie, klussen, krant. Na anderhalf uur stap ik op de fiets voor de eerste lading boodschappen. Twee supermarkten en de Turkse winkel. Spullen thuis droppen en dan naar het centrum. Nog een Turkse winkel (vlees), de biowinkel (kaas, brood) en dan de markt (vis). Half twee lunchen we en daarna fiets ik naar de wijk Orden. Vader is niet alleen; ook Zus en Neef blijken op bezoek. Heel lang blijven ze niet en het laatste uur kanik met Vader bijpraten over van alles en nog wat. Het gaat goed met hem en dat doet me goed om te zien. Het is ook echt goed om er te zijn en ik neem me voor de zoveelste maal voor om hem vaker te bezoeken. Op de terugweg is het frisjes en als ik thuiskom, regent het licht. Niet erg. Ik braad een fricandeaurollade en bak aardappelen. De Vrouw heeft fruitsalade gemaakt en we bunkeren alles op. Ook niet erg. In de avond zie ik een concertfiln op dvd op de pc. Daarna vouw ik nog wat was en om kwart voor twaalf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Dance Me This (Frank Zappa), The Deform Variations (Adam Holzman), Plus From Us (various artists), Go! (Dusminguet), Queen of Cuban Rhythm – The Legendary Seeco Recordings 1959-1965 (Celia Cruz), de eerste dvd van de doos KaLIVEascope (Transatlantic)

• • •
 

2 Comments »

 1. Beste Bas,

  Ik zag foto’s van een platentas va Diskorama op jouw site. Ik ben de eigenaar van deze winkel geweest ben er begin 1990 mee gestopt.

  Vriendelijke groeten,

  Roy

  Reactie by Roy — 14-06-2021 @ 07:03

 2. Hé, dag Roy!
  Wat leuk. Ik kwam begin jaren tachtig regelmatig in de zaak. Heb er veel mooie platen gekocht en ik heb ze natuurlijk nog allemaal.
  Ben wel benieuwd waarom de winkel destijds stopte. Doe je nog altijd iets in de muziekverkoop?
  Groet!

  b

  Reactie by bazbo — 14-06-2021 @ 09:08

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment