bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-08-2015

B-log: 22 t/m 28 augustus 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 08:29

Vrijdag 28 augustus:
Als ik ben opgestaan, beneden allerlei praktische dingen heb gedaan en de pc aanzet, zie ik dat er iets mis is met de instellingen in Windows 10. Het lijkt wel of we terug zijn naar de fabrieksinstellingen van de hele computer. Ik kan niet in mappen met afbeeldingen en documenten. Wat krijgen we nu? Heel even raak ik in paniek. Gehackt? Virus? Heeft een nieuwe update alles overschreven? Wat is er aan de hand? Niet nu. Niet dit weekend. Ik heb er geen zin in. Wat is het eerste dat ik doorgaans doe in een dergelijk geval? Opnieuw opstarten. Twee minuten later is alles weer zoals het hoort. Dat met die paniek viel wel mee; ik schrok natuurlijk enorm, maar kon toch het besluit nemen eerst eens rustig opnieuw op te starten. Kijk aan. Buiten is het stil, maar aangenaam. Ik ben zeer vroeg op de werkplek. Het wordt nog wat vandaag. Peter, voor wie ik het afgelopen jaar veel werkzaamheden heb verricht en die maandag afscheid zou nemen, heeft een groot conflict met de raad van bestuur en ziet nu af van zijn afscheid. Op zich niet erg, maar ik merk dat de situatie me raakt. Ik houd niet van dergelijke toestanden en conflicten; bovendien brengt het me in een groot loyaliteitsprobleem. Ik werk aan de ene kant voor de organisatie en voel verplichting naar die organisatie; anderzijds heb ik zeer veel begrip, respect en sympathie voor Peter. Ben benieuwd. Vanmorgen doe ik ook enkele huiswerkopdrachten voor mijn oriëntatietraject. Om kwart over twaalf vertrek ik weer en om twee uur heb ik thuis weekend. Eerst maar eens samen met De Vrouw een water drinken en bijkletsen en de krant lezen. Dan stap ik op de fiets en doe ik de weekendboodschappen. Biowinkel, twee Turkse winkels en een supermarkt. (Ik koop biologische shampoo/badgel om uit te proberen. Het zelfgemaakte spul is nog geen succes. Misschien moet ik het langer de tijd/kans geven, maar het is echt onaangenaam. Droge huid en jeuk, stug haar dat droog en vies aanvoelt.) Thuis weer wat drinken en dan aan De Zoon vragen: ‘Ik wil zo gaan lopen. Wil jij nu of liever na het eten?’ ‘Huh? Wat?’ is het enigszins verraste antwoord. ‘Wat wil jij?’ ‘Ik?’ zeg ik. ‘Nu.’ Dus gaan we nu. Stik, de zon schijnt en het is eigenlijk best warm. Toch red ik het half uurtje, zij het in een iets lager tempo. Goed nat kom ik terug en daarna maak ik me nog meer nat onder de douche. Vervolgens kook ik een mooie pasta met een stevige saus. De Vrouw is vanavond uit, dus eten De Zoon en ik alles op. In de avond zie ik een dvd of twee. Ik luister en ik lees aan de keukentafel. Gisterenavond had ik 1000 Years of annoying the French uitgelezen; nu begin ik in Tussen rood en zwart (Jan Guillou). Kwart over elf lig ik in bed. Morgen op tijd op, vandaar.
Muziek vandaag: Coma Ecliptic (The Buried & Me), Van Halen (Van Halen), de dvd die meekwam met Live in Paris ’79 (Supertramp), het beeldmateriaal dat op een dvd meekwam in de doos Minstrel In The Gallery (Jethro Tull), Beginning To Melt (Jansen Barbieri Karn)

150828 108 het is weer de tijd van het jaar

Donderdag 27 augustus:
De wekker staat op half zes, maar ik hoef pas iets voor half acht de deur uit omdat ik met een collega kan meerijden. Het geeft mij de gelegenheid om in alle rust de krant door te nemen en op gang te komen. Op de werkplek is er van alles te doen. Ik doe ook van alles. Goh. Ik neem geen pauze met een rondje buiten lopen (het regent ook, dus echt aantrekkelijk is het niet). Na half vijf ben ik klaar en ik ben om half zeven thuis. De Vrouw serveert pilav zonder rijst maar met perzik en spitskool erin en rauwkost van komkommer, tomaat en radijs. Al snel is alles opgeruimd. Ik lees en luister aan de keukentafel en lig om kwart over tien al in bed.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van de doos Minstrel In The Galery (Jethro Tull), The Oblivion Particle (Spock’s Beard)

Woensdag 26 augustus:
Ik slaap, maar ben nog voor de wekker wakker. Opvallend toch, hoe goed ik me voel de laatste tijd. Ik ben weer iets na achten op de werkplek en wederom doe ik er veel en veel niet. Niettemin, ik schiet lekker op. Tussen de middag loop ik een half uurtje door het bos; het is er heerlijk rustig. Ik ben om half zeven weer thuis. Zo goed als gelijk begin ik met het maken van de avonddis. Ik braad twee tamme konijnenbouten en maak de ovenschotel van rode biet, rode ui, peer, honing en walnoten. Ernaast een salade van komkommer, radijs, bosui en bataviasla. Voor De Zoon is er nog de groentelasagne van eergisteren. Alles gaat helemaal op en om half negen lopen De Zoon en ik hard. Het eerste kwart deel gaat het goed, het tweede kwart is zeer zwaar en ik vraag me af of ik het half uur hardlopen wel ga redden; het derde kwart gaat weer gemakkelijk en het laatste stuk loop ik gewoon op karakter (!) uit. Het lukt me dus en het voelt weer goed. Het is verschrikkelijk benauwd buiten; er is onweer verwacht, maar ik houd het nog droog. Als ik tien minuten binnen ben, gaat het regenen. We hebben contact met Sven, die eind oktober naar ons wil komen. Kijken wat gaat lukken. Ik lees en luister nog wat aan de keukentafel en pas om kwart voor elf ben ik gedoucht en klaar om te slapen.
Muziek vandaag: The Oblivion Particle (Spock’s Beard), de twee plaatjes van Live In Paris 1979 (Supertramp)

150826 104 Schaarsbergen 150826 105 Schaarsbergen

150826 106 Schaarsbergen 150826 107 Schaarsbergen

Dinsdag 25 augustus:
Zo. Vannacht een paar keer wakker geweest. Het leek wel of de wind door de slaapkamer ging. Toch slaap ik diep als de wekker gaat. Het kost me enige moeite op te staan, maar daarna is er – zoals altijd – niet zo veel meer aan de hand. Op het moment dat ik de deur uitga, is het nog wel zeer bewolkt en dreigend, maar wel droog en aangenaam. Opnieuw is de bus laat en om tien over acht ben ik op de werkplek. Daar is van alles te doen en dat doe ik dan ook. (Waarom ook niet?) Pas rond half twee kan ik een rondje buiten lopen en daarna gaat het er weer volop tegenaan met overleg en werkzaamheden. Ik kan veel doen, maar ook veel nog niet. Dat wat ik nog niet kan doen, blijft liggen tot morgen. Niet erg. Ik ga pas iets voor vijf uur de deur uit en om half zeven ben ik thuis. De Vrouw heeft het eten al klaar: wortelen en snijbonen op Indische wijze, kip in peper op Indische wijze, en een salade van bataviasla, komkommer, bosui en tomaat op Nederlandse wijze. Zeer goed. Na afloop kook ik wat bieten (alvast voor morgen) en dan kan ik aan de keukentafel zitten lezen en luisteren tot het weer tijd is om te gaan slapen. Dat is om kwart over tien.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van After The Flood – At The BBC 1968-1977 (Van Der Graaf Generator), Stupid Things That Mean The World (Tim Bowness)

150825 100 Schaarsbergen 150825 102 Schaarsbergen

Maandag 24 augustus:
We gaan weer. Het is heel donker als ik opsta; het mooie weer lijkt voorbij. Toch is het droog en rustig tijdens mijn wandelingetje naar de bushalte. De reis is rustig; enige punt is dat ik de aansluiting mis en dus pas om tien over acht op de werkplek ben. Daar heb ik alle tijd en gelegenheid om veel zaken af te handelen en weer flink op orde te komen. Mooi. Tussen de middag loop ik buiten een rondje. Het is bewolkt, maar qua temperatuur heerlijk. De rest van de middag heb ik voldoende energie om veel te doen. Ik kan met een collega om half vijf meerijden. Mooi! Om vijf uur al ben ik thuis. De Vrouw gaat dan net werken. Ik ga eten maken: een lasagne van courgette en aubergine als lasagnebladen met een saus van lamsgehakt, ui, tomaten, oranje paprikaatjes en peper, bedolven onder verscheidene soorten kaas. Erbij komt een salade van bataviasla, komkommer, bosui en avocado. Kwart voor acht zitten we aan tafel en de enorme schaal komt in een kwartier tijd nog bijna leeg ook. Nog weer een half uur later lopen De Zoon en ik onze ronde hard. Onderweg dreigt het te gaan stortregenen, maar gelukkig blijft het bij een paar spetters. Weer thuis koel ik af met een boel water. Ik lees en luister nog even aan de keukentafel, dan stap ik kort onder de douche en om kwart over tien lig ik in bed.
(Vandaag heb ik ook wat redactiewerk voor FOK! gedaan. Afgelopen weekend ontdekte ik dat momenteel niet goed gaat met FOK!. Weinig lezers, weinig adverteerders, weinig vrijwilligers; er gaan zelfs geluiden dat FOK! gaat ophouden te bestaan. Bij de columns moeten we het al een maand of wat zonder eindredacteur stellen; ik kijk af en toe of de planning nog klopt en nu heb ik een ingezonden stuk ingepland. Een paar minuutjes werk is niet veel, maar ik wil eigenlijk niet eindredacteur zijn en ik ben bang dat er snel weer in gaat sluipen dat ik er niet alleen veel tijd, maar vooral ook energie in ga stoppen. Even aanzien.)
(Vandaag ook begonnen met de zelfgemaakte shampoo/badgel van De Vrouw. Heeft wel onwennige uitwerking op haar en huid: droog, jeuk. Ook even aanzien.)
Muziek vandaag: Coma Ecliptic (Between The Buried & Me), High Above The Suberranean Club 2000 (Gong), American Garage (Pat Metheny Group)

150823 096 Schaarsbergen 150823 097 Schaarsbergen

Zondag 23 augustus:
Kwart voor negen sta ik naast bed. Ik blijf er niet staan, maar ga wat gebruikelijke zondagmorgendingen doen. Halverwege de ochtend loop ik mijn gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Ik maak nog een keer koffie, doe een strijksessie en bereid een brunch voor. Plots merk ik dat ik sta te trillen. Op zich voel ik geen spanning of druk; ik heb alleen vanmorgen nog niets gegeten en mogelijk vraagt mijn lichaam nu gewoon om voeding. Tijdens de brunch besluiten we de rest van vandaag in alle rust door te brengen en dat doen we dan ook. Wat rommelen in de tuin, de nieuwe Zappaloween-info her en der online zetten, en vooral lezen en luieren in de tuin. Eind van de middag begin ik aan avondeten: wortelen, uien en zoete aardappel koken en stampen, aangevuld met een gebraden verse worst. De Vrouw maakt meloenijs. Fijn voedsel. Zeker als er bij het nagerecht ook nog baklava is. Buiten is het wat afgekoeld en bewolkt, dus na het eten blijf ik binnen zitten lezen en luisteren. Precies: tot het bijna kwart over tien en bedtijd is.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Stories Across Borders (Steve Jansen & Richard Barbieri), One From The Heart (OST) (Tom Waits & Christal Gayle), alle drie de plaatjes van The Real… (Henry Mancini), The History Of The Bonzos (Bonzo Dog Doo Dah Band), het eerste plaatje van de Minstrel In The Gallery doos (Jethro Tull), het eerste plaatje van After The Flood – At The BBC 1968-1977 (Van Der Graaf Generator)

150823 092 langs het kanaal 150823 093 langs het kanaal

150823 094 stamp van wortel ui en zoete aardappel

Zaterdag 22 augustus:
Ik wilde om ongeveer acht uur opstaan en dat doe ik dan ook. Vannacht ben ik twee keer wakker geschrokken vanwege een droom waarin ik vlucht en word achtervolgd (één keer vanuit mijn ouderlijk huis; dat wil toch niets zeggen, hè?). Beneden zet ik de was aan en doe ik andere weekendklussen. Ook lees ik de krant en op de pc zie ik dat de nieuwe Windowsversie is gearriveerd. Oei, nu moet ik eraan. Ik download ‘m, maar installeer nog even niets, want hoe gaat dat met Windows Live mail; ik ben toch niet alle oude mail kwijt? Om tien uur gaan De Zoon en ik hardlopen. Het gaat me goed af, ondanks dat het nogal warm aan het worden is buiten. Als we terug zijn douche ik, nemen we nog een koffie en dan doe ik een heel klein rondje laatste boodschappen bij een supermarkt en de Turkse winkel. We eten iets en De Vrouw en ik fietsen naar het centrum. We bezoeken een paar winkels zonder iets te kopen, halen wel cranberry’s op de markt en kijken even rond op het hapjesfestival langs het kanaal. Het is een aardig evenement en het is er niet echt druk, maar we gaan er niet eten of proeven. Alle kraampjes draaien eigen muziek en er speelt ook een band; het is ons beiden wat veel. Een stukje verderop rusten we uit op een bank en dan gaan we naar de grote Turkse zaak om goed en goedkoop vlees voor de komende week te halen. Bij de bijbehorende bakkerij eten we een broodje en in de naastgelegen ijswinkel bestellen we een toetje. Op naar huis. Daar wil De Vrouw zelf shampoo en badgel malen en daar heeft ze een nauwkeurige keukenweegschaal voor nodig. Die hebben we niet, dus stap ik nogmaals op de fiets. Een half uur later ben ik terug. Ik lees (lees: slaap) in de tuin en even na zessen ga ik eten maken. Groentetorentjes van aubergine, courgette, tomaat en basilicumolie uit de oven, lamsbiefstukken en rauwkost à la radijs, komkommer en oranje snoeppaprika. Toe is er vruchten- en stracciatellayoghurt. Dan werk ik een mail af (Aarjan gaat zijn en deze webstek overzetten naar een andere server) en ik zie dat ik binnen twee dagen onze Windows moet upgraden naar 10. Laten we dat gelijk maar doen dan. Ben benieuwd. […] Nou, om negen uur is alles klaar en dat alles werkt ook nog. Mail en e-mailadressen incluis. Hoe bestaat het toch? Inmiddels is het buiten net te donker en te fris om er nog te lezen, dus verhuis ik naar de keukentafel. Daar zit ik tot het bijna half twaalf is.
Muziek vandaag: Theme Of Secrets (Eddie Jobson), Pacific Coast Highway (Christopher Franke), 1996 (Ryuichi Sakamoto), A Natural Disaster (Anathema), The Endless River (Pink Floyd), I See You (Gong), What’s It All About (Pat Metheny)

150822 085 eetfestival aan het kanaal 150822 086 uitrusten langs het kanaal

150822 087 uitrusten langs het kanaal

150822 089 döner met kaas 150822 090 lamsbiefstuk met groentetorentjes 150822 091

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment