bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

12-11-2015

B-log: 14 t/m 20 november 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 18:54

Vrijdag 20 november:
Het is bijna half acht en ik ga uit bed. Beneden ben ik even alleen. Ik neem koffie, handel mail af, ontbijt lichtjes, lees de krant en bereid me verder voor op het gesprek van straks. Half tien ga ik de deur uit. Vanmorgen ben ik bij Jan. Hij is tekstschrijver, trainer, coach, fotograaf, vormgever en in het kader van mijn netwerkcampagne ben ik benieuwd welke adviezen hij mij kan en wil geven. Hij kan en wil veel. Uiteindelijk ben ik ruim anderhalf uur met hem in gesprek. Hij is gedreven en gepassioneerd, behulpzaam en meedenkend, toegankelijk en vriendelijk. Zijn belangrijkste advies bevestigt me weer: ga je bezighouden met teksten over zaken waarvan je al veel weet, blijf bij jezelf. En als ik nog eens wat wil weten, dan kan ik altijd bij hem terecht. Ik ben hem zeer erkentelijk voor zijn tijd, aandacht en tips. Op de terugweg rijd ik langs de biowinkel (brood, kaas, koffie), toko (kokosmelk, sambal brandal), technozaak (telefoonkabel). Pas om half een ben ik thuis. Ik neem nog een keer koffie en ontspan. Vervolgens lunch ik en bereid ik me voor op vanmiddag. Om drie uur ben ik bij de laatste bijeenkomst van de gerichte aandachttraining. Het gaat vandaag veelal over wat ik eraan heb gehad en hoe ik verder ga. Aan de ene kant vind ik het jammer dat de cursus klaar is, want het gaf me een stok achter de deur om er echt mee bezig te zijn; anderzijds ben ik niet zo van het delen in een groep en zou ik liever een individueel traject hebben om er het optimale uit te halen. Maar goed, ik ga kijken hoe ik het geleerde en bewuste nu in mijn dagelijks leven kan vasthouden. In ieder geval blijf ik de bewegings- en ademhalingsoefeningen doen en bewust en intens dagelijkse handelingen verrichten. Half zes ben ik thuis. Even ademhalen en dan ga ik eten maken. De hutspot van gisteren gaat, bedekt met kaas, in de oven. Ik maak een rookworst heet en prepareer een salade van diverse bladsla, komkommer, bosui en rode paprika. Als De Zoon en ik aan tafel gaan, komt De Vrouw thuis van een bezoek aan een wintermarkt. Zij heeft allerlei lekkers en moois meegenomen. We eten en kletsen gezamenlijk bij. Aansluitend gaan De Zoon en ik hardlopen. Het is koud maar droog. Niet voor lang. Halverwege begint het te regenen en al snel is het een beste bui. Ik snijd een stuk af en maak er een kortere ronde van. Thuis is er gedoe met de tv en na een blik online blijkt het een landelijk probleem. Er is mail van Erna. Ik stuur om half negen nog een whatsappje en vijf minuten later heb ik haar aan de lijn. We gaan met elkaar in zee! De medewerker en het bestuurslid hebben het vorige week een prettig gesprek gevonden en verwachten dat het me goed gaat lukken. Maandagmiddag maken Erna en ik telefonisch verdere afspraken. En ja: het is en blijft bijzonder! De rest van de avond lees en luister ik aan de keukentafel. Tot half elf red ik het.
Muziek vandaag: Paper Maché Dream Balloon (King Gizzard & The Lizard Wizard), Alone In The Universe (Jeff Lynne’s Electric Light Orchestra), Bright Size Life (Pat Metheny), Macrocosm Microcosm (Pauw), Sattyg (Kaipa), Wassail (Big Big Train), A Sense Of Loss (Nosound)

Donderdag 19 november:
Ik slaap diep en heb moeite met wakker worden. Het lukt. Het eerst anderhalf uur van de dag ben ik alleen beneden. Ik kan wat mail afhandelen, rustig ontbijten en koffie drinken, de krant lezen en wat oefeningen doen. Iets voor half acht ga ik dan ook ontspannen de deur uit naar de carpoolplek. Op de werkplek is het redelijk rustig. Er is van alles, maar geen spoed- of stresszaken. Mooi. Tussen de middag loop ik een rondje door wind, bos en veld. Hoe vertrouwd de omgeving ook, ik blijf nieuwe dingen zien. Ik heb donderdag 3 december vrij kunnen regelen, zodat ik ’s morgens naar Velp voor een coach- en ’s middags naar een netwerkgesprek kan. Vandaag ben ik om half zeven weer thuis. Alle energie is voor een tijdje op. De Vrouw heeft hutspot met worst gemaakt en er is stoofperenijs met slagroom toe. Zeer smakelijk allemaal. Het lukt me weer om actief te zijn. Kwart voor acht is de vaat zo goed als gedaan en dan kan en mag ik ontspannen. Ik lees en luister aan de keukentafel. Halverwege gebeurt er iets. De Vrouw wil de muziek in de keuken graag iets zachter. ‘Het snijdt,’ zegt ze van de gitaartonen. Ik begrijp dat. Niet iedereen kan overweg met Fripp. Ik wel. Toch is er plots een gevoel van overbodigheid en ik word somber. Als dan ook nog eens een ouderwetse gedachte boven komt (Wat is er toch met me gebeurd?), krijg ik zowaar ook weer tranen in mijn ogen. Ik laat het toe dat het even zo is. Het mag. Alles mag. Dan kan ik verder. Ik lees en luister nog tot kwart over tien. Verder kom ik niet. Dan ga ik slapen.
Muziek vandaag: Live in Paris 28.05.1975 (Fripp & Eno)

151119 201 Schaarsbergen 151119 202 Schaarsbergen

151119 203 Schaarsbergen 151119 204 Schaarsbergen

151119 205 Schaarsbergen 151119 206 Schaarsbergen

151119 207 Schaarsbergen 151119 208 Schaarsbergen

151119 209 Schaarsbergen 151119 210 Schaarsbergen

151119 211 Schaarsbergen

Woensdag 18 november:
Op de gewoonlijke tijd gaat de wekker en ik word nog wakker ook, hoe diep ik ook slaap. Nou ja. Ik heb ruim de tijd, voordat ik om iets voor acht uur de deur uitga naar Velp voor mijn tweewekelijkse coachgesprek. Ik ben er vlot en vroeg; het is stil op de straat en op de snelweg. Het gesprek gaat over hoe ik de veranderingen in mijn werkende leven ervaar en hoe ik in het proces kan vertrouwen op mijzelf, over LinkedIn en hoe ik mij daar beter en efficiënter kan profileren, over het netwerkgesprek bij De Kap van vorige week en hoe ik regie kan nemen en houden in het (sollicitatie-)gesprek. Ik krijg weer een paar flinke opdrachten mee. Het is veel en het is vol, maar het is ook goed. In het centrum van Arnhem koop ik Alone In The Universe (Jeff Lynne’s Electric Light Orchestra). Jeugdsentiment, maar dit is de nieuwe, jaja! Als ik bij het centraal station aankom, kan ik daar niet in. Het hele pand is ontruimd, overal lopen knalgele hesjes en waarom is me niet duidelijk. Ik wandel naar het Willemsplein; mijn bus is daar op de geplande tijd. Een uur ben ik thuis. De nieuwe ELO klinkt ouderwets en toch modern. Vreemd. Mooie melodieën, goede songs, met zevenendertig minuten veel te kort. En dan heb ik nog de luxe editie met de twee bonusliedjes ook. Ik ga lunchen. De Vrouw komt thuis. We kletsen wat en ik wandel dan langs het kanaal naar een supermarkt voor sla, komkommer en bananen en naar een andere supermarkt voor de laatste dingetjes. Thuis lees ik wat. De Vrouw gaat nog werken en De Zoon komt thuis. Ik bereid het avondeten voor: de prut van gisteren, de pompoen-boerenkooltaart van zondag en een salade van komkommer, tomaat, bosui en drakenfruit. Kwart voor zeven zitten we aan tafel. Een uur later lijkt het droog en wagen De Zoon en ik ons aan hardlopen. De eerste vijfhonderd meter gaat uitstekend en is het droog; dan begint het. Eerst wat druppelen, maar al snel een fikse bui. Ik houd het bij één rondje van een kwartier en vlucht dan naar binnen. Daar heb ik nog anderhalf uur om te lezen en te luisteren aan de keukentafel tot het tien uur is en tijd om te douchen en te slapen. Het was aan de ene kant een mooie dag vol leren en ontspannen: anderzijds merk ik dat mijn energie al halverwege de middag zo goed als op is. Het mag zo zijn, al heb ik ook nog wel mijn gedachten het idee dat ik nog van alles moet. (Zeker als er vanavond opnieuw problemen zijn met de internetverbinding.) En levert dat idee niet juist veel druk en spanning? Ik laat er een oefening op los.
Muziek vandaag: Alone In The Universe (Jeff Lynne’s Electric Light Orchestra), Paper Maché Dream Balloon (King Gizzard & The Lizard Wizard), Power Play (Stick Men), Endless (Fjieri), Offramp (Pat Metheny Group)

151118 194 Velp 151118 195 Velp

151118 196 Arnhem CS - ontruiming 151118 197 langs het kanaal

151118 198 langs het kanaal 151118 200 langs het kanaal

Dinsdag 17 november:
Als ik naar de bushalte loop, begint het wat te druppen. Ik doe mijn capuchon omhoog en kom in een andere wereld. Het getik van de druppels op mijn capuchon, het geluid van auto’s die voorbijrazen, de wind door de bomen: alles komt heel anders mijn hoofd binnen en ik beleef een ongekend avontuur. Het is een mooi begin van de dag. Ik ben dan al meer dan een uur op. De rest van de ochtend verloopt voorspoedig. Ik doe weer veel werkzaamheden en tussen de middag loop ik een rondje door veld en bos. Die middag verstrijkt en ik ben om zes uur thuis. De Vrouw heeft het eten op tafel: een curry van kip, pastinaak en spruiten. Ernaast staat salade, stoofperen, rijst en de pastasaus van gisteren. Toe maar. Vroeg is het opgeruimd. Ik lees en luister aan de keukentafel. Tien uur zak ik gewoontegetrouw in en ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Second Flight: Live at the Z7 (Flying Colors), Imaginary Day (Pat Metheny Group)

151117 183 Schaarsbergen 151117 184 Schaarsbergen

151117 187 Schaarsbergen 151117 188 Schaarsbergen

151117 190 Schaarsbergen 151117 192 Schaarsbergen

Maandag 16 november:
De eerste anderhalf uur heb ik vannacht heel goed geslapen. Daarna heb ik een tijdje wakker gelegen en ben uiteindelijk toch weer in slaap gevallen. Als de wekker gaat, is wakker worden nogal lastig. Eenmaal op, is er geen probleem. De ochtend loopt – met uitzondering van de busaansluiting op het Willemsplein – voorspoedig. Op de werkplek veel en van alles te doen en te regelen. Tussen de middag loop ik een rondje door het bos. Vandaag is het twee jaar geleden dat ik opstond en een wereld in stapte die de mijne niet was. De afgelopen twee jaren zijn belangrijk geweest. Ik zal niet zeggen dat het altijd leuk is geweest, maar ze hebben me wel veel opgeleverd. In de middag ben ik nog bezig met klussen; om half zeven ben ik thuis. De Vrouw is tot laat aan het werk. Ik maak een saus van ui, knoflook, postelein, veldsla en tomaten, kook pasta en bak tartaartjes. Die eten De Zoon en ik op en aansluitend gaan we hardlopen. Het is rustig en zacht op straat; ik geniet van de stilte en de beweging. Erna heb ik nog kort om iets te lezen en te luisteren aan de keukentafel. Helemaal aan het eind van de avond komt De Vrouw terug. We kletsen kort bij en ik ga even na tien uur naar boven en bed.
Muziek vandaag: Paper Maché Dream Balloon (King Gizzard & The Lizard Wizard), Doremi Fasol Latido (Hawkwind), The Road To Two (Kenny Wheeler & John Taylor)

151116 179 Schaarsbergen 151116 180 Schaarsbergen

151116 181 Schaarsbergen 151116 182 Arnhem CS

Zondag 15 november:
Half tien pas op. Eerst even alleen beneden. Koffie, webstek, was. Het regent fiks, maar als De Vrouw ook een tijdje beneden is, is het droger en gaan we samen naar buiten, door wind en later ook een beetje regen, voor het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Als we weer binnen zijn, barst een volgende stortbui in allerlei hevigheid los. We lunchen met broodjes, vis, kazen en eieren. Dan rest ons een druilerige zondagmiddag. Ik lees en luister aan de keukentafel. Het mooie Volk is uit en ik begin in Lowside Of The Road – A Life Of Tom Waits (Barney Hoskyns). De Vrouw begint met het avondeten en ik assisteer bij enkele zaken. Uiteindelijk komt op tafel: een boerenkool-pompoentaart, kaassaus en een kleine salade van komkommer, tomaat en bosui. De rest van de avond lees en luister ik aan de keukentafel. Ik voel me de hele dag al ietwat leeg; bij vlagen heb ik hoofdpijn en niet alle geluid is even fijn. Vanmorgen vroeg De Vrouw al of ik een stille dag heb en misschien is dat ook wel zo. Om tien uur word ik nog stiller. Ik ga naar boven en naar bed.
Muziek vandaag: de laatste twee plaatjes uit de Bass Communion doos (Bass Communion), King John And The Magna Charter (Rick Wakeman), Blood Money (Tom Waits), So (Peter Gabriel), The Deep End (Volume 2) en het bijbehorende bonusplaatje Hidden Treasures (Gov’t Mule), Studio Tan (Frank Zappa), het tweede plaatje van After The Flood – At the BBC 1968-1977 (Van Der Graaf Generator), Secrets Of The Beehive (David Sylvian)

151115 176 langs het kanaal 151115 177 langs het kanaal

151115 178 boerenkool-pompoentaart

Zaterdag 14 november:
Acht uur sta ik op. Was, koffie, krant (er zijn grote aanslagen in Parijs geweest, gisterenavond en vannacht!). Ik fiets naar de biowinkel, de markt en de supermarkt voor allerlei vers spul. Gelijk erna nog een keer naar een plein in Apeldoorn-Zuid voor de Turkse winkel en een supermarkt. Dan is alles in huis. Als ik thuis kom, vertrekt De Vrouw; die wil naar een beurs. O, dat was ik even vergeten. Nou ja. De Zoon en ik lunchen. Gelijk erachteraan gaan we hardlopen. De Zoon heeft last van spieren in zijn benen en maakt het kort: een half rondje. Ook voor mij een ietwat korte ronde. De rest van de middag, na een douche, ben ik afwisselend bezig met lezen aan de keukentafel en het voorbereiden van het avondeten. Het worden gebakken kabeljauwfilets en daarnaast bloemkool in kaassaus met een salade van komkommer, tomaten, bosui, avocado en drakenfruit. Alles is goed gelukt en smaakt mooi. Het is op voor we er erg in hebben. Als alles ook weer opgeruimd is, zien we het Vlaamse en Nederlandse journaal, dat natuurlijk grotendeels is gewijd aan de aanslaggebeurtenissen in Parijs van gisterenavond en vannacht. Ik had via een webstek en de krant van vanmorgen al veel meegekregen, maar nu dringt het pas door: dit is dichtbij en beangstigend. Ik begrijp de algehele verslagenheid. Wat ik nog verontrustender vind, is de hevige reacties die het teweeg brengt op de webstek FOK!. Ik kies er al een tijdje voor om reacties onder berichten over vluchtelingen niet meer te lezen; wat velen roepen naar aanleiding van de gebeurtenissen van gisterenavond maakt me ronduit bang: het is extremisme dat niet onder doet voor dat van de daders en de partij die aanslagen opeist. Ik zou er graag niet aan willen denken, maar merk dat ik dat nauwelijks kan. Een oefening brengt me wel tot enige rust. De rest van de avond lees en luister ik aan de keukentafel. Elf uur ben ik moe en ga ik slapen.
Muziek vandaag: de eerste twee plaatjes uit de Bass Communion box (Bass Communion), Greasy Truckers Party (Hawkwind), The Deep End (volume 1) (Gov’t Mule), de cd’s uit de War Child doos (Jethro Tull), het eerste plaatje van After The Flood – At the BBC 1968-1977 (Van Der Graaf Generator), As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls (Pat Metheny & Lyle Mays)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment