bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

19-11-2015

B-log: 21 t/m 27 november 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 10:39

Vrijdag 27 november:
De wekker gaat ook vandaag op de gewone tijd. Ik heb tijd nodig om goed wakker te worden, want ik sliep op dat moment diep. Beneden maak ik mijn lunch, drink ik koffie, doe ik wat aan de webstek, lees ik de krant, voer ik klusjes uit. Zo half acht stap ik op de fiets naar het station en daar neem ik de trein naar Utrecht. Het is maar goed dat ik een uur langer heb uitgetrokken voor de reis: ik heb ruim een half uur oponthoud (twintig minuten vertraging en vervolgens achter een stoptrein aan moeten blijven). In Utrecht wandel ik langs de Oudegracht en de Weerdsingel naar Hooghiemstra en even voor tien uur schud ik de hand van Donald Suidman. Ik vraag hem naar zijn zoektocht in zijn werk en we concluderen dat de wereld niet meer van zekerheden in elkaar steekt, maar dat het er steeds meer om gaat dat je jouw toegevoegde waarde helder hebt, vervolgens in gesprek gaat met mensen die je daarmee van dienst zou kunnen zijn en pas later bekijkt hoe je het organiseert: een contract, een project of iets anders. Donald geeft boeken uit en ik krijg een exemplaar. Hij vertelt ook over zijn grootste hobbel: zijn eigen onzekerheid en wat hij heeft gedaan om die te overwinnen (gewoon doen, in gesprek gaan met mensen voor wie je mogelijk iets zou kunnen betekenen, soms mislukt het ook, fouten maken en toch een netwerk opbouwen. Mooi gesprek. Het levert me nieuwe inzichten op, maar bevestigt me ook in wat ik al aan het ontdekken ben in mijn zoektocht. (Doen waar je hart ligt en waar je al veel van weet. In gesprek gaan met medewerkers van communicatieafdelingen en vertellen wat ik voorur ze zou kunnen doen, enzovoorts.) Ik dank Donald heel hartelijk voor het uur van zijn tijd en zijn enthousiasme en aandacht en neem afscheid. Aansluitend wandel ik door het centrum van Utrecht. Natuurlijk doe ik boodschappen bij Plato: The Fall (Se Delan), Tap – John Zorn’s Book Of Angels Vol. 20 (Pat Metheny) en Fragile (cd/bluray – 2015 remix door Steven Wilson) (Yes). Nog weer een uurtje later ben ik in een grote boekhandel. Oogst: de grote gids voor Berlijn en Wild Tales – A Rock And Roll Life (Graham Nash). Kwart voor vier ben ik weer thuis. Even bijpraten. Vijf uur stappen De Vrouw en ik op de fiets en samen rijden we naar het centrum. Om de toekomst te vieren eten we bij een restaurant in de Van Kinsbergenstraat: gegratineerde champignons met chorizo en tomaat, plus hertenbiefstukken in port- en sjalottensaus. Goed. Voor mij is er koffie na. Als afzakker nemen we nog een drankje in het oude stamcafé. Het is er niet heel druk, maar toch erg lawaaierig. Heel lang zijn we er niet, zodat we om negen uur thuis zijn. Ik lees en luister aan de keukentafel tot kwart voor elf. Dan ben ik echt heel moe.
Muziek vandaag: The Fall (Se Delan), Tap – John Zorn’s Book Of Angels Vol. 20 (Pat Metheny)

03 Oudegracht 08 Hooghiemstra

12 Voorstraat 13 Plato - Voorstraat

18 Dom 21 Domplein - Universiteit

27 Oudegracht 37 hertenbiefstukken

Donderdag 26 november:
Ik ben op de gewone tijd op. Vroeg, dus. Vannacht ben ik een paar keer wakker geweest, maar ik heb ook diep geslapen. De eerste twee uur kan ik beneden koffie leuten, de krant lezen, wat klusjes doen. Half acht wandel ik de deur uit naar de carpoolplek en een uur later ben ik op de werkplek. Daar is veel te doen. (Hoop mail wegwerken, overzichten maken, interview afnemen dat ik maandag mag uitwerken tot een informatiefolder voor gemeenten.) Tussen de middag loop ik door zon, bos en veld. Daarna weer volop werk. (Een groot uitwissel- en kennosdeeloverleg leiden en vastleggen.) Allemaal intensief en tamelijk vermoeiend, ook al is het naar tevredenheid en levert het me nogal een boel vervolgwerk op. Half zeven ben ik thuis. Daar heeft De Vrouw bijna het eten klaar: stamppot van aardappelen, gebakken uien en rode bieten, met haaskarbonade ernaast. Als om kwart voor acht alles ook weer opgeruimd is, kan ik ontspannen. Er is leuke post: de nieuwe bundel Plaatsbepaling op Vlieland (Willem Bierman). Prachtig vormgegeven en het staat ook nog eens vol met schitterende teksten, briljante regels en mooie woorden in de goede volgorde. De rest van de avond luister en lees ik aan de keukentafel. Kwart over tien ga ik toch echt naar bed.
Muziek vandaag: The Orchestrion Project (Pat Metheny), A Secret Life (D’Agostino/Foxx/Jansen)

151126 257 Schaarsbergen 151126 258 Schaarsbergen

151126 259 Schaarsbergen 151126 260 Schaarsbergen

151126 262 Schaarsbergen 151126 263 Schaarsbergen

151126 264 Schaarsbergen 151126 265 Schaarsbergen

151126 267 Schaarsbergen 151126 268 Schaarsbergen

151126 269 Schaarsbergen 151126 270 Schaarsbergen

Woensdag 25 november:
Het lukt al veel beter met slapen. Zal wel komen doordat ik vandaag een hele dag heb om allerlei dingen te doen en te regelen. Kwart voor acht sta ik op. De Zoon is nog even beneden, maar die gaat ook op tijd naar zijn werk. Ik doe allerlei huishoudelijks, lees de krant, drink koffie en knal dan om een uur of negen de laptop open voor verschillende klussen aan mijn traject en netwerkgesprekken. De Vrouw is ook beneden en zit tegenover mij aan de keukentafel te werken. Tussendeur leuten we koffie, eten we chocolade, is er tijd voor geklets en rond het middaguur lunchen we met soep, brood, kaas en sap. In de middag ga ik verder met mijn opdrachten, maar ook fiets ik een rondje langs twee supermarkten en de Turkse winkel. De Zoon is thuis. We eten perpernoten en amandelspeculaascake. Ik maak het laatste werk voor vandaag af en dan begin ik met het avondeten. De Vrouw gaat nog even werken en verlaat het pand. Ik maak een curry van chorizo, ui, paprika, prei en broccoli, met daarnaast couscous en een salade van komkommer, kaki, tomaat, bosui en rode kool. Half acht is De Vrouw weer terug en kunnen we aan tafel. Er is een nagerecht in de vorm vsn vruchtenyoghurts. Kwart over acht lopen De Zoon en ik buiten onze ronde (s) hard. Even lijkt het te gaan regenen, maar dat valt heel erg mee. Het voelt niet eens koud aan, ook al is het slechts vier graden. Halverwege vind ik het zwaar worden en al ben ik uiteindelijk doodmoe, ik heb het maar wel mooi weer gered. Het laatste uur lees en luister ik aan de keukentafel. Kwart over tien ga ik naar boven, onder de douche en in bed.
Muziek vandaag: Alina (Arvo Pärt), Arvo Pärt: Complete Works For Violin And Piano And For Piano Solo (Ursula Schoch & Marcel Worms), Raising Sand (Robert Plant & Alison Krauss), Wakeman with Wakeman (Rick Wakeman & Adam Wakeman), het eerste plaatje van The First Twenty Years (Spock’s Beard), The Diary (Gentle) (The Gentle Storm), Progeny: Highlights From Seveny-Two (Yes), Counting The Widow (Nad Sylvan), We Live Here (Pat Metheny Group)

151125 256 salade met kaki

Dinsdag 24 november:
Slapen gaat vannacht niet zo goed. Ik ben nogal ’s wakker, maar als de wekker gaat, heb ik het idee dat ik net lekker diep slaap. Nou ja. Ik ben opgewekt, dat wel. Ik ben weer vroeg in Schaarsbergen. Daar valt veel natte sneeuw. Ik mag er een kwartiertje doorheen lopen en ben dan heel op tijd op de werkplek. Daar doe ik van allerlei. Waarom ook niet. Tussen de middag loop ik door veld en bos en natte sneeuw. Eind van de middag wil ik weggaan en ik kom een collega tegen die ook in Apeldoorn woont; ik mag met haar meerijden en zo kan ik om vijf uur thuis zijn. Dat geeft me mooi de gelegenheid even naar de supermarkt op de hoek te lopen voor wat boodschapjes. Ik maak avondeten: shoarma met gebakken aardappels en een joekel van een sla van blad- en veldsla, komkommer, bosui en tomaat. De Vrouw is er om half zeven en niet veel later kunnen we aan tafel. Alles is oké; we praten bij en er is veel te delen. Het laatste deel van de avond kan ik lezen en luisteren aan de keukentafel. Half elf ga ik proberen te slapen.
Muziek vandaag: Stupid Things That Mean The World (Tim Bowness), Weather System (Anathema), Words Are All We Have (Fjieri), Quartet (Pat Metheny Group)

151124 246 Schaarsbergen 151124 247 Schaarsbergen

151124 248 Schaarsbergen 151124 249 Schaarsbergen

151124 250 Schaarsbergen 151124 251 Schaarsbergen

151124 252 Schaarsbergen 151124 253 Schaarsbergen

151124 254 Schaarsbergen 151124 255 Schaarsbergen

Maandag 23 november:
Allemensen, het is koud vanmorgen. Er ligt zelfs ijs op de weg. Niet erg, wel opletten. Vanmorgen verloopt alles voorspoedig; ik ben vroeg op de werkplek. Daar doe ik veel. Er zijn allerlei overleggen en ik regel van alles en nog wat. Tussen de middag wandel ik door de zon en het bos. In de middag heb ik telefonisch contact met Erna. Ik leg wat vragen voor over pensioen (geen probleem), ziektekostenverzekering (ook geen probleem) en salarisschaal en doorgroeimogelijkheden (wat denkt gij zelf?). Vrijdag aan het eind van de middag ga ik nogmaals naar haar toe om de laatste details (aanvangsdatum, werktijden, precieze aantal uren) te bespreken en vast te leggen. Half zeven ben ik thuis. Daar heeft De Vrouw het meeste voorwerk aan de bamisoep al gedaan. Zelf is ze werken. Ik snijd een peper, kook mie en warm de bouillon op. De Zoon en ik kunnen aan tafel. Na de maaltijd gaan we hardlopen in de kou. Niet erg. Al snel vind ik het lekker om buiten te bewegen. En het gaat ook nog eens naar volle tevredenheid. Ik zal niet zeggen dat het volle halfuur me gemakkelijk af gaat, maar ik red het prima en het voelt goed. Thuis kan ik nog een dik uur lezen en luisteren aan de keukentafel. Tien uur ga ik naar boven. Eerst een korte douche, dan slapen.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van The First Twenty Years (Spock’s Beard), Words Are All We Have (Fjieri)

151123 231 Schaarsbergen 07.30 uur 151123 232 Schaarsbergen

151123 233 Schaarsbergen 151123 235 Schaarsbergen

151123 236 Schaarsbergen 151123 237 Schaarsbergen

151123 240 Schaarsbergen 151123 241 Schaarsbergen

151123 239 Schaarsbergen 151123 242 Schaarsbergen

151123 244 Schaarsbergen 151123 245 Schaarsbergen

Zondag 22 november:
Even na negen uur ben ik uit bed. Klusjes, koffie, webstek. Even later is De Vrouw ook beneden. We drinken (bio)koffie uit de cafétière (of hoe spel je dat ding) en fan maken we mijn gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Onderweg blijkt mijn huidige fascinatie voor bomen en dan in het bijzonder de boombast. Zie foto’s. Kwart over twaalf zijn we weer binnen en nemen we nogmaals koffie. Even later zit het hele gezin aan de zondagbrunch: broodjes, kazen, eieren, notenbrood, sap, enzovoorts. Na afloop ga ik met de bezem door de benedenverdieping en vervolgens monteer ik in een wip een film (voor het werk). Het is nog prachtig stralend weer, dus wil ik nog naar buiten. Gelukkig zijn de eieren op en hebben we die morgen nodig, dus wandel ik langs het kanaal naar een supermarkt die open is. Erna is het tijd om aan het avondeten te beginnen, want dat is enigszins bewerkelijk. Het wordt een mooie moussaka met een salade van veldsla, komkommer, bosui, cactusvijg en avocado. Het nagerecht is het laatste restje taart van gisteren. De rest van de avond kan ik ontspannen door te lezen en te luisteren aan de keukentafel. Op tijd, en dat is om tien uur, ga ik slapen.
Muziek vandaag: het derde (extra) plaatje van Live in Paris 28.05.1975 (Fripp & Eno), (Beyond The) Missouri Sky (Pat Metheny & Charlie Haden), The Seven Wonders Of The World (Rick Wakeman), Alice (Tom Waits), Hand. Cannot. Erase. (Steven Wilson), Jabberwocky (Clive Nolan & Oliver Wakeman), Storytone (Neil Young), de cd’s uit de box A Passion Play (Jethro Tull), Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp)

151122 215 Matenpoort 151122 216 Matenpoort

151122 218 langs het kanaal 151122 219 langs het kanaal

151122 221 langs het kanaal 151122 222 langs het kanaal

151122 224 langs het kanaal 151122 225 langs het kanaal

151122 226 langs het kanaal 151122 227 langs het kanaal

151122 228 langs het kanaal 151122 230 moussaka

Zaterdag 21 november:
Acht uur sta ik op. Uitgebreid douchen en dergelijke, beneden eerst wat klusjes, dan koffie en de krant. Ik ben alleen en ervaar dat iedere keer weer als zeer prettig, zo in het weekend ’s morgens. Buiten regent het, maar tien uur stap ik wel op de fiets en rijd ik naar het centrum. Het valt erg mee met de regen. Op de markt koop ik mandarijnen en op de terugweg bezoek ik een supermarkt en de Turkse winkel. Thuis is er nog wat koffie en we lunchen met saucijzenbroodjes, notenbrood en kazen. De Vrouw gaat vanmiddag uit, dus ben ik alleen. Ik knal de werklaptop op de keukentafel en buig me over trajectopdrachten, het verslag van het netwerkgesprek van gisterenmorgen en bijwerken van mijn LinkedIn-profiel. Halverwege de middag loop ik nog even naar buiten om wat kaarten te kopen als bedankje voor mijn netwerkgesprekken. Als ik thuiskom, is De Vrouw er ook weer. Ik begin met het avondeten. Lamsbout snijden en aanbraden, dan ui, knoflook, peper en gember erbij, overgieten met bouillon tot het onderstaat en dan pruttelen maar. De laatste twintig minuten gaat er een halve in stukjes gesneden pompoen bij. Kaneel, piment en koriander maken het af. Salade erbij van komkommer, tomaat, kaki en bosui, plus mooie stukken Turks brood en: klaar! Half zeven zitten we aan tafel en alles is zo op. Gelukkig heb ik nog iets achter de hand: een halve vlaai met vers fruit en slagroom, om te vieren dat ik weer eens een nieuwe werkplek heb. Zeven uur is alles op en opgeruimd. Ik lees en luister aan de keukentafel. Ook zie ik een muziekdvd op de computer. (Tijdens het kijken denk ik plots: Wat heb ik mijn gezin aangedaan? Sta ik ze in de weg? Even is het spannend, maar ik haal adem en weet: Een gedachte is geen feit.) Elf uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Cenotaph (Bass Communion), Quantum Guitar (Steve Howe), Supertramp (Supertramp), Deliverance (Opeth), The Oblivian Particle (Spock’s Beard), Peter Gabriel Plays Live (Peter Gabriel), Benja (Amsterdam Klezmer Band), The Aristocrats (The Aristocrats), de dvd die mee kwam met Second Flight: Live at the Z7 (Flying Colors)

151121 213 151121 214 nagerecht - nieuwe werkplek vieren

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment