bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

03-12-2015

B-log: 5 t/m 11 december 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 13:26

Vrijdag 11 december:
Kwart over acht ga ik uit bed. Ik heb lang, diep en goed geslapen. De Zoon is nog even beneden, maar die gaat al snel naar het werk. Ik neem koffie, doe iets aan de webstek, lees de krant. De Vrouw komt ook beneden en we drinken nog wat meer koffie. Ik haal de kerstboom naar binnen en zet de lampjes erin, zodat De Vrouw de rest van de decoratie kan doen. Ik wandel door wat miezerregen naar de supermarkt op de hoek voor een paar kleine boodschapjes. We lunchen met balkenbrij, biobrood, vleeswaren en sap. Dan lees ik nog het een en ander in de reisgids over Berlijn en ik krijg zowaar wat zicht op de stad (ik denk zelfs dat ik me zou kunnen oriënteren). Ook kook ik avondeten: het wordt een tajinecurry van ui, knoflook, peper, groene kool, zoete aardappel en kokos, met daarnaast gebraden varkenshazen en een salade van bladsla, komkommer, bosui en tomaat. Alles gaat op! Helaas is het buiten te nat om te gaan hardlopen. De Vrouw moet wel even weg; morgen is ze vrijwilliger bij de Help-portretdag en vanavond is er uitleg. Ik lees en luister. De Vrouw is ook vroeg weer terug. Ik ben net begonnen in Wild Tales – A Rock & Roll Life (Graham Nash). Lezen doe ik tot even na half elf en dan ben ik wel weer ingezakt voor vandaag.
Muziek vandaag: Mussorgsky: Pictures At An Exhibition (orkest- én pianoversie) (Leipzig Gewandhaus Orchestra, Alexander Warenberg), Tap – John Zorn’s Book Of Angels volume 20 (Pat Metheny), Fragile (2015 remix) (Yes), Alone In The Universe (Jeff Lynne’s ELO), Macrocosm Microcosm (Pauw), The Grand Experiment Of Life (The Neal Morse Band), Fall In Love With The World (United Progressive Fraternity), Sleep Dirt (Frank Zappa), Orchestral Favorites (Frank Zappa), Molok (Gazpacho), David Gilmour (David Gilmour), The Drop (Brian Eno)

151211 349 de kerstboom staat 151211 350 varkenshaas met tajine van groene kool en zoete aardappel

Donderdag 10 december:
Slapen gaat redelijk, al ben ik ook een paar keer wakker vannacht. Het ochtendritueel verloopt soepel, evenals de reis naar de werkplek. Daar ligt er van alles: wat achterstallig werk, maar ook enkele overleggen en verslagen ter uitwerking. Ik blijf er lekker bezig. Tussen de middag loop ik een ronde door het bos. Half zeven ben ik thuis. De Vrouw heeft het eten bijna klaar: een groenteschotel van broccoli en wortel met spek en kruidenkaassaus. Daarnaast salade en gebakken worstjes. Half acht zit ik aan de keukentafel te lezen en te luisteren. Ik ben ondertussen volledig uitgeblust en moe. Heel lang houd ik het dan ook niet vol en om tien uur ga ik echt naar bed.
Muziek vandaag: Molok (Gazpacho), David Gilmour (David Gilmour)

151210 338 Schaarsbergen 151210 339 Schaarsbergen

151210 341 Schaarsbergen 151210 343 Schaarsbergen

151210 344 Schaarsbergen 151210 345 Schaarsbergen

151210 346 Schaarsbergen 151210 348 Schaarsbergen

Woensdag 9 december:
Pas na half negen ben ik redelijk wakker en ga ik uit bed. Koffie en de krant. De Vrouw is even thuis, maar vertrekt om elf uur. Ik doe wat aan de webstek en een verslag en een plan. Eind van de ochtend fiets ik naar een bouwmarkt en koop daar een kerstboom. Welja. Thuis lunch ik en maak ik alvast het avondeten: gehaktballetjes in een tomatensaus, zodat De Vrouw, die tussen drie en vijf thuis is, alvast kan eten. Zelf ga ik om vier uur op de fiets en rijd ik naar mijn nieuwe werkplek! Erna heeft het contract klaar en ik teken het. We gaan vandaag over een week beginnen en dit jaar werk ik er dan drie dagen. Het contract is voor vier maanden; na twee maanden evalueren we en kijken we of we verder gaan. Ik heb echt een luxe positie: een baan van vierentwintig en een baan van veertien uur. Daarnaast een mooi iets achter de hand: mijn schrijfbedrijf. Als er in de komende vier maanden niets verandert, dan blijft dat zo en ga ik in mijn eigen tijd heel kalm verder bouwen aan mijn schrijfbedrijf. Komen de uren bij Erna te vervallen, dan kan ik die uren gaan besteden aan mijn schrijfbedrijf; breiden de uren bij Erna uit tot achtentwintig of tweeëndertig uur, dan zeg ik mijn andere contract op en ga ik naast Erna bezig met mijn schrijfbedrijf. Ik heb echt niets te verliezen. Na een uur wensen we elkaar het allerbeste en tot over een week. Ik ben benieuwd! Thuis maak ik het eten warm en kook ik er pasta bij; De Zoon eet zo’n beetje de hele pan leeg. Aansluitend gaan we hardlopen. Er staat weer veel wind en ik moet op tweederde echt weer een pauze inlassen. Nou ja. De rest van de avond lees en luister ik aan de keukentafel. Wachten tot De Vrouw thuis komt van werk, lukt me niet: kwart voor tien ga ik naar bed.
Muziek vandaag: de laatste twee plaatjes van de doos Satie Piano Works (Aldo Ciccouni), Kurt Weill: Die Dreigroschenoper (René Kollo, Ute Lemper, RIAS Berlin Sinfonietta, John Mauceri), Coma Ecliptic (Between The Buried And Me), Rattle That Lock (David Gilmour), The Endless River (Pink Floyd), Words Are All We Have (Fjieri), Fourth World vol. 1: Possible Musics (John Hassell & Brian Eno), Paper Mâché Dream Balloon (King Gizzard and the Lizard Wizard)

Dinsdag 8 december:
Nou, slapen lukte vannacht niet zo. Veel en vaak wakker. Maar opstaan gaat goed en ik ben ook weer opgewekt. Fijn. Ook de reis naar de werkplek gaat lekker: ik ben er heel vroeg. Qua werkzaamheden schiet ik echt heel erg op; de stapel elektronische post en klussen slinkt! Tussen de middag loop ik een rondje door zon, bos en veld. Daarna ga ik weer verder met veel. Eind van de middag rijd ik met een paar collega’s mee naar Nijmegen. In een restaurant vieren we dat Ger twaalfenhalf jaar in dienst is. Het eten is goed en het gezelschap is prima. Als we weer in de auto zitten, merk ik dat de energie op is en ik doodmoe ben. Half elf sta ik in Arnhem bij een bushalte en iets meer dan een uur later ben ik thuis. De Vrouw heeft de woonkamer al grotendeels in kerststemming gebracht. Nog heel even napraten en dan naar bed.
Muziek vandaag: geen.

151208 318 Schaarsbergen 151208 320 Schaarsbergen

151208 321 Schaarsbergen 151208 322 Schaarsbergen

151208 323 Schaarsbergen 151208 324 Schaarsbergen

151208 325 Schaarsbergen 151208 326 Schaarsbergen

151208 327 Schaarsbergen 151208 328 Schaarsbergen

151208 330 met collega's in restaurant Voldaan Nijmegen 151208 332 met collega's in restaurant Voldaan Nijmegen

151208 335 met collega's in restaurant Voldaan Nijmegen 151208 337 met collega's in restaurant Voldaan Nijmegen

Maandag 7 december:
Goed opstaan is lastig, omdat ik vannacht een paar keer goed wakker ben geweest en nu een tijd diep slaap. Maar voor de rest gaat alles voorspoedig. Wat niet zo voorspoedig gaat, is de busrit naar Arnhem: er is een ongeluk op de snelweg gebeurd, waardoor het verkeer echt stilstaat. Uiteindelijk ben ik pas na half negen op de werkplek. Pech gehad. Veel verschillende dingen te doen; ik merk dat, doordat ik vorige week een dag afwezig was, er veel werk zich heeft opgestapeld. Het kost me ruim tijd om alles weg te werken. Tussen de middag loop ik door veld en bos. In de middag zelf is er een teamoverleg, waarin ik iets vertel over mijn loopbaantraject en over dat ik voor mijn ‘ontslagen’ uren al een invulling heb per half december. Men is verrast en blij voor mij; anderen noemen het ‘welverdiend’. Half zeven ben ik thuis. Ik ga gelijk aan het werk met het avondeten. (Ik ben aan het eind van mijn Latijn en bang dat ik finaal instort, vandaar.) Eerst monteer ik een salade van komkommer, veldsla, rode ui, blauwe kaas, walnoten en peer. Dan bak ik aardappelen en als De Vrouw thuis is gaan de lamskoteletten in de pan. Het valt allemaal zeer goed uit. Gelijk na het eten gaan De Zoon en ik hardlopen. Vanavond is er geen wind en het lukt me uitstekend om onafgebroken door te rennen. Het voelt goed en ik krijg er zowaar weer wat zelfvertrouwen door. Het moet toch niet gekker worden. De laatste drie kwartier van vandaag lees en luister ik aan de keukentafel. Kwart voor tien ga ik naar boven.
Muziek vandaag: Alexandrine (Grice), Flux + Mutability (David Sylvian & Holger Czukay)

151207 303 Schaarsbergen 151207 305 Schaarsbergen

151207 307 Schaarsbergen 151207 312 Schaarsbergen

151207 313 Schaarsbergen 151207 315 Schaarsbergen

151207 316 Schaarsbergen 151207 317 lamskoteletten

Zondag 6 december:
Half tien uit bed. De was, koffie, plee boenen, enzovoorts. Dan met De Vrouw het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Aansluitend nog wat meer koffie en dan een brunch. Rond half vier stappen we op de fiets en rijden we naar het centrum. Bij Gigant kopen we kaarten voor het concert van The Steel Breeze op 5 februari. In Sam Sam hangt mooi werk van fotografen Ron en Cees; het vreet mijn aandacht en prikkelt me vragen te stellen. Mooi werk dus. Verder zijn er prima mensen om me heen en ik vind het fijn om zo veel mensen even te zien. Er is ook veel lawaai en na een uur hoor ik weinig meer en is mijn energie grotendeels op. Toch blijven we tot zes uur. Dan ben ik echt doodop. Thuis maak ik het laatste van de erwten-pompoensoep warm en bak ik biologische hamburgers met uien. Om de hele boel dicht te slibben zet ik er minstens tien flessen, flacons en potten saus naast. Eet smakelijk. De laatste anderhalf uur van vandaag lees en luister ik aan de keukentafel. Nog voor kwart voor tien stort ik in en is dit weekeinde voorbij.
Muziek vandaag: Neroli (Brian Eno), I Robot (Alan Parsons Project), Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards (Tom Waits)

151206 299 langs het kanaal 151206 300 langs het kanaal

151206 301 langs het kanaal 151206 303 hidihi E Auke in Sam Sam

Zaterdag 5 december:
Als ik rond acht uur wakker ben, is er wederom druk op mijn hoofd. Ik heb het idee dat ik heel veel moet. Dat moet ik niet. De wetenschap dat het even niet goed mág gaan, helpt voor dit moment. De druk op het hoofd, de genadeloze pieptoon en de angst blijven. Beneden regel ik de was, neem ik koffie en lees ik de krant. De Vrouw is even later ook beneden. Ik begin om elf uur mijn fietsrondje langs de Turkse supermarkt, de biowinkel, een wandelrondje door het centrum, de markt, de supermarkt, nog een supermarkt en de Turkse winkel. Half twee ben ik thuis. Was ophangen, boodschappen opruimen en nog meer koffie. De Vrouw is uit. De Zoon en ik lunchen. Dan is het alweer drie uur. Ik zet de laptop aan en buig me eens over een online cursus SEO die ik had aangevraagd. De middag glijdt voorbij. Kwart voor vijf is De Vrouw weer terug. Er zijn nieuwe pannen en er zijn hapjes (die we bewaren voor later) en met mij gaat het beter omdat het vandaag minder goed mag zijn. De Vrouw gaat achter de pc zitten en een half uur later weten we dat we begin september 2016 naar Aylesbury (Engeland) gaan om twee concerten van King Crimson bij te wonen. Wat een Vrouw heb ik. Ik maak avondeten: een schotel van kip met ui, knoflook, courgette en peper, met daarnaast de koolcurry en bulgur van eergisteren en de chili van de dag daarvoor. Als het op is, blijkt de Sint langs geweest: er is snoepgoed voor ieder en een deel ervan gebruiken we als nagerecht. Ik blijf aan de keukentafel zitten lezen (Het hout is uit) en luisteren tot kwart voor elf. Dan is de hoofdpijn, de druk en de angst weer stijgende.
Muziek vandaag: The Shutov Assembly (Brian Eno), het tweede plaatje uit de doos Too Old To Rock ‘n’ Roll: Too Young To Die! – The TV Special Edition (Jethro Tull), Space Ritual (Hawkwind), I See You (Gong), In The Eye Of The Storm (Roger Hodgson), de Storm-cd van The Diary (The Gentle Storm), The Elements – Tourbox 2015 (King Crimson)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment