bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

19-12-2015

B-log: 19 t/m 25 december 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 09:38

Vrijdag 25 december: Eerste kerstdag
Tegen negen uur ben ik beneden. Koffie, klussen. De Vrouw is er niet veel later ook. We drinken nog meer koffie en maken dan een wandeling door het Matenpark. Als we terug zijn, doen we voorbereidingen voor onze kerstbrunch. Er is verschillend kerstbrood, andere broodjes, kazen, vleeswaren, sappen en De Vrouw heeft garnalencocktail gemaakt. Ondertussen heb ik ook mijn verzameling kerstplaten tevoorschijn getrokken en we draaien er al wat van. Brunch eenmaal op, dan maken we wat nagerechten voor vanavond: kaki-ijs en griesmeelcake met suikerkardemomwater. Tegen half vier rijdt De Zoon ons naar Voorthuizen. In het huis van oma zit allerlei schoonfamilie en er is ook veel eten: hapjes vooraf, gourmetschotels met alles erop en eraan en dan ook nog eens onze nagerechten. Pas elf uur gaan we weer naar huis. Daar ruimen we nog iets op en ik ga om twaalf uur naar bed.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Christmas Variations (Rick Wakeman), Christmas Album (Jethro Tull), Chris Squire’s Swiss Choir (Chris Squire), I Believe In Father Christmas (EP) (Emerson Lake & Palmer), A Catchy Christmas (allerlei)

151225 466 Matenpark 151225 467 Matenpark

151225 468 Matenpark - heemtuin 151225 469 kerstontbijt

Donderdag 24 december:
Vreemde nacht. Aanvankelijk twee uur geslapen, dan een hele tijd wakker en uiteindelijk weer een paar uur (diep) onder zeil. Ik sta goed op. Vandaag is het vijf jaar geleden dat ik ’s morgens om een uur of zes wakker werd omdat de telefoon in de woonkamer overging. Het antwoordapparaat stond aan en de beller sprak in. De stem van mijn vader galmde door het huis. ‘Bas, dit is je vader. Het gaat niet goed met ma. Ik ga nu naar het verpleeghuis. Je hoeft niet op stel en sprong te komen. Ik laat nog wel weten.’ Een uur later stond ik samen met mijn Zus naast hem aan het bed. Eigenlijk konden we niets doen, maar het was goed om er stilletjes te zijn. Ik had telefonisch contact met de zusters en schoonzus van moeder en toen eind van de ochtend mijn eigen Zus en De Vrouw even naar huis waren, had ik een goed moment met mijn vader samen. We spraken over wat er zou gaan gebeuren en over wat hij graag zou willen. Even over twaalven gebeurde het. Moeder overleed. Ik dacht: Kerst zal nooit meer hetzelfde zijn. Vreemd, maar ik bleek het mis te hebben met die gedachte. Ik ben vroeg op de werkplek. Daar doe ik van alles. Tussen de middag loop ik door veld en bos. Ik vertrek iets eerder en onderweg koop ik Frank Zappa: 200 Motels – The Suites (Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic Orchestra). Half zes ben ik thuis. De Vrouw is bezig met ons kerstdiner: ze heeft de salade al klaar en schuift pastinaak, wortel en rode aardappel de oven in. Uiteindelijk bak ik de hertenbiefstukken en kunnen we aan tafel. Er zijn cadeaus: films en games voor De Vrouw en De Zoon, ik ontvang de boeken Onderweg (Oliver Sacks) en Avenue van de mysteriën (John Irving). Nog een nagerecht ook. Dan lees en luister ik aan de keukentafel en het is elf uur als ik ga slapen.
Muziek vandaag: Frank Zappa: 200 Motels – The Suites (Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic Orchestra), Citizen (Billy Sherwood), Mantelpiece (Ossicles)

151224 452 Schaarsbergen 151224 453 Schaarsbergen

151224 455 Schaarsbergen 151224 456 Schaarsbergen

151224 457 Schaarsbergen 151224 458 Schaarsbergen

151224 460 Schaarsbergen 151224 461 Schaarsbergen

151224 462 Schaarsbergen 151224 463 kerstavonddiner - wortelen en pastinaak

151224 464 kerstavonddiner - hertenbiefstuk 151224 465 kerstavonddiner

Woensdag 23 december:
Half zeven op. Rustig aan. Het kan en het mag. Acht uur stap ik op de fiets en rijd ik naar de nieuwe werkplek. Daar is het redelijk rustig, maar ik heb er veel te doen. Veel externe contacten, zaken ordenen, stukken, brieven en mails in concept opstellen en vooral de cultuur van de kleine organisatie leren kennen. Volgens mij is de baas (weer) tevreden met mij. Nu even twee weekjes daar niets en dan weer vrolijk verder. Op de terugweg rijd ik langs de Turkse winkel voor yoghurt, kaki’s, fruit en paprika’s. Thuis ligt een briefje van De Vrouw: ‘Ben naar de oogarts’. Afgelopen twee dagen had ze het idee dat er iets in haar oog zat, maar we zagen niets. Toch even naar de huisarts en die verwees door, vandaar. De Zoon bracht haar op en neer met de auto. Ik heb het eten bijna klaar als ze terugkomen: gelukkig is er niets ernstigs en moet het vanzelf helen. Als dat niet gebeurt weer contact en anders over drie weken controle. Ik heb inmiddels de chili met postelein klaar. Aan tafel. Half zeven wandel ik naar de supermarkt op de hoek voor de allerlaatste dingen, al is het nog geeneens weekend. Als ik terugkom, gaat De Vrouw nog werken. Ik doe iets aan de webstek en vervolgens lees en luister ik aan de keukentafel tot het bijna tien uur is.
Muziek vandaag: The Fall (Se Delan), Tap – John Zorn’s Book Of Angels volume 20 (Pat Metheny), Down And Out In Paris And London (The Tangent), Music For Wastelands (Ossicles)

151223 451 werkplek van vandaag

Dinsdag 22 december:
Al beter geslapen, ook al ben ik af en toe wakker. Opstaan prima en verder geen malle fratsen. Op de werkplek is het stil en dat is bijzonder voor een dinsdag. Ik kan veel achterstallig werk inhalen. Tussen de middag loop ik door veld en bos. In de middag ga ik vrolijk verder. Half vijf stopt er een rode auto voor de deur en ik stap in. Ha, wat een luxe: De Zoon haalt me op. Vijf uur zijn we thuis. De Vrouw heeft het eten bijna klaar: een schotel van kip, ui, paprika en boerenkool. Prima. De Zoon en ik lopen vroeg buiten voor onze ronde. De wind hebben we eerst fors tegen, maar als we achter de volkstuintjes in het donker lopen, hebben we hem enorm mee en dan gaat het hard. Ik loop de hele ronde zonder onderbrekingen uit. Als ik terug ben, is De Vrouw net uit werken. Ik ga iets doen aan de webstek, ontdek dat mijn Jongste Broer een zwik geweldig nostalgische foto’s naar aanleiding van tante Gerda’s tachtigste verjaardag vorig weekend heeft gestuurd en lees in de PROG die vandaag binnenkwam. Tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Music For Wastelands (Ossicles), Bruce Soord (Bruce Soord), Molok (Gazpacho)

151222 442 Schaarsbergen 151222 444 Schaarsbergen

151222 445 Schaarsbergen 151222 447 Schaarsbergen

151222 448 Schaarsbergen 151222 449 Schaarsbergen

Maandag 21 december:
Met slapen lukt het niet zo vannacht. Ik ben veel wakker. Als de wekker gaat, sta ik wel goed op. Ik voel me opgewekt en opgeruimd. Ik ben zeer vroeg op de werkplek, met dank aan een snelle aansluiting. Op de werkplek zelf is het bijna stil: veel collega’s en medewerkers zijn afwezig. Van onze pool ben ik de enige en ik doe naast mijn geplande werkzaamheden ook allerlei ad hocklussen. Ook val ik in bij een overleg. Tussen de middag loop ik een rondje door het bos. Ook in de middag weer van alles en nog wat. Half zeven ben ik thuis. Ik maak avondeten: aardappeltjes schillen, koken en bakken, lamskoteletten braden en een salade monteren van rode kool, komkommer, bosui, tomaat en walnoten. De Vrouw is om half acht thuis en een half uur later zitten we aan tafel. Het is te laat en buiten te nat voor een ronde hardlopen, dus het laatste uur lees en luister ik aan de keukentafel. De PROG is uit. Tien uur ben ik echt heel moe.
Muziek vandaag: Bruce Soord (Bruce Soord), Music For Wastelands (Ossicles)

151221 432 Schaarsbergen 151221 433 Schaarsbergen

151221 434 Schaarsbergen 151221 436 Schaarsbergen

151221 439 Schaarsbergen

151221 440 Schaarsbergen 151221 441 Schaarsbergen

Zondag 20 december:
Pas om kwart voor tien uit bed. Douchen, koffie, webstek, klussen. Eind van de ochtend ga ik naar buiten voor het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Het is nog altijd zacht buiten en ik kan weer veel foto’s maken van bomen. Vreemd, de laatste tijd krijg ik steeds meer de aandrang om me ook meer visueel te gaan uiten: collages maken, een combinatie van fotografie, voorwerpen, verf; geen idee nog waar het heen zal gaan of waartoe het zal leiden. In ieder geval zullen elementen als geschiedenis, nostalgie, verleden en herinnering er belangrijke onderdelen van uitmaken. (Vraag me niet waarom.) Na een uurtje ben ik weer terug. Ik maak verse koffie. De Vrouw fietst naar een winkel en ondertussen bereid ik de brunch voor. Die nuttigen we als het half drie is. Erna kan ik dan eindelijk mijn huiswerk maken. Eind van de middag doe ik dan ook nog het werk voor het avondeten tussendoor: ik snijd lamsbout in blokjes, braad ze aan in de tajine, voeg sjalotten, paprika, peper en knoflook toe, overgiet het met bouillon, roer er wat tomatenpuree en kerstomaatjes doorheen, bestrooi het met tijm en laat het zeker anderhalf uur pruttelen. Maar verhip, ik schiet goed op met die opdrachten en analyses en plannen. Pas om half acht zitten we aan tafel; de stoofpot met couscous gaat helemaal op. Krijg nou wat. De Vrouw zet een nagerecht op tafel: sorbetijs. Ook goed. Het laatste anderhalf uur van vandaag zit ik aan de keukentafel: ik stuur mijn documenten naar coach Henk en lees en luister nog iets. Kwart voor tien – ik ben dan net twaalf uur wakker – ben ik toch vermoeid; de energie is weer verbruikt. Niet erg. Het mag.
Muziek vandaag: Bright Size Life (Pat Metheny), Watercolours (Pat Metheny), Gallery Of Dreams (Gandalf), Pulling Strings (Steve Howe), Bad As Me (Tom Waits), Gallery Of Dreams – Live in Concert (Gandalf), Live in Rome (Steve Rothery Band), Damage (David Sylvian & Robert Fripp)

151220 408 Matenpoort 151220 409 Matenpoort

151220 410 Matenpoort 151220 411 Matenpoort

151220 412 Matenpoort 151220 414 Matenpoort

151220 416 Matenpoort 151220 418 langs het kanaal

151220 419 langs het kanaal 151220 420 langs het kanaal

151220 422 langs het kanaal 151220 423 langs het kanaal

151220 424 langs het kanaal 151220 425 langs het kanaal

151220 426 langs het kanaal 151220 427

151220 428 lamsbout 151220 429 lamsbout

151220 430 tajine van lamsbout 151220 431 tajine van lamsbout

Zaterdag 19 december:
Ik ben pas om kwart voor negen uit bed. De Vrouw en De Zoon gaan vanmorgen vroeg naar de bioscoop, dus ik ben even alleen. Klussen, krant, koffie. Halverwege de ochtend begin ik met een eerste ronde boodschappen langs twee supermarkten en de Turkse winkel. Terug heb ik heel even om een kop koffie te drinken en de was op te hangen; daarna ga ik wederom op de fiets. In het centrum tref ik De Vrouw en De Zoon. We lunchen bij een Ierse pub. De Vrouw gaat nog even mee de markt over en fietst dan naar de andere kant van de stad. Ik bezoek de biowinkel en de grote Turkse supermarkt. Drie uur ben ik thuis. Daar is nog meer was en ook de krant. Later komt De Vrouw weer thuis. We schrijven wat kerstkaarten en ik ga avondeten maken. Ik bak lamsshoarma en monteer een salade van komkommer, bosui, tomaat en avocado. Brood, sauzen en kaas erbij en klaar. Om zeven uur zijn we klaar en gaan De Zoon en ik hardlopen. Het rondje achter de volkstuintjes gaat redelijk, maar op tweederde valt het me toch tegen en neem ik een wandelpauze. De rest van de avond schrijven we nog wat kerstkaarten en lees en luister ik aan de keukentafel. Kwart voor elf wordt het vandaag. Zowaar. Vandaag voel ik me opgejaagd. Ik heb steeds weer het idee dat ik van alles moet, terwijl ik weet dat ik het mijzelf daarmee zo moeilijk maak. De Vrouw ziet het en maakt zich zichtbaar zorgen. Dat helpt ook niet. Slapen wel.
Muziek vandaag: Tap – John Zorn’s Book Of Angels volume 20 (Pat Metheny), Paper Maché Dream Balloon (King Gizzard and the Lizard Wizard), Technicians Of The Sacred (Ozric Tentacles), Us (Peter Gabriel), het plaatje dat met de PROG mee kwam, Pat Metheny Group (Pat Metheny Group)

151219 406 lunchen - salade warme geitenkaas 151219 407 lunchen

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment