bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

26-12-2015

B-log: 26 t/m 31 december 2015

Filed under: B-log 2015 — bazbo @ 10:15

Dit is mijn dagboek van 2015. Het meest recente bericht staat bovenaan. Kijk bij de categorieën B-log voor recenter materiaal.

De aanleiding van mijn blog is zaterdag 16 november 2013, ‘de dag dat ik opstond en een wereld instapte die niet de mijne was.’
Meer weten? Klik dan hier.

b
13 januari 2014

Donderdag 31 december: Oudjaar
Pas om kwart voor negen ben ik echt wakker (hoewel) en ga ik uit bed. Krant en koffie met De Vrouw. Dan fiets ik een klein boodschappenrondje naar de Turkse winkel en de supermarkt op de hoek voor echt de laatste dingen van dit jaar. Thuis doe ik nog wat kleine klussen en doen we de voorbereidingen voor het voer van morgen. Ook is er lunch van tosti’s en kerstbrood en oliebollen. Het is Oudjaar. De voorbereidingen voor Nieuwjaar nemen een groot deel van de middag nog in beslag. Tussendoor lees ik ook wat. Begin van de avond maak ik het diner: ik bak aardappelen, lamsbiefstukken en monteer een salade van komkommer, bosui en tomaat. Voorwaar, geen gekke kost. Ondertussen merk ik verandering in mijzelf: ik weer eens druk op mijn hoofd en voel me opgejaagd. Gelukkig hoef ik niets. Ja, we eten de boel op. En ik ruim op en daarna lees en luister ik aan de keukentafel. Eind van de avond ga ik in de woonkamer op de bank zitten, alwaar de rest televisie zit te kijken. Dan is het twaalf uur. Gelukkig Nieuwjaar. Drie kwartier later ga ik naar bed.
Muziek vandaag: The Deform Variations (Adam Holzman), Portraits Of Bob Dylan (Steve Howe), Bruce Soord (Bruce Soord), Insurgentes (Steven Wilson), The Last Waltz (4cd doos) (The Band), Woyaya (Osibisa), het cd’tje dat meekwam met Roxy – The Movie (Frank Zappa), Not As Good As The Book (The Tangent)

151231 511 pompoenlinzensoep voorbereiden 151231 514 pompoenlinzensoep voorbereiden

151231 515 pompoenlinzensoep voorbereiden 151231 516 pompoenlinzensoep voorbereiden

Woensdag 30 december:
Half negen ben ik echt wakker en sta ik op. De Vrouw is nog even beneden, maar gaat naar het werk. Ik lees de krant, doe iets aan de webstek. Halverwege de ochtend begin ik met een boodschappenronde langs de biowinkel, de markt en een supermarkt. Aansluitend nog een kort rondje naar nóg een supermarkt en de Turkse winkel. Morgen nog brood en water halen en dan zijn we klaar tot zaterdag. Ik neem nog een keer koffie, kook bieten en lees Wild tales (Graham Nash) uit. De Zoon en ik lunchen. Voorzichtig start ik in Avenue van de mysteriën (John Irving). De Vrouw is even thuis. Ik orden eindelijk eens foto’s van ons trouwfeest op 19 september. Beter: ik selecteer een paar representatieve foto’s en die zet ik in een speciale map. Ook plak ik er een aantal op deze webstek. Kwart over vijf gaat De Vrouw weer werken. Ik prepareer avondeten: kippenpoten in de oven, de schotel van rode bieten, witlof, rode ui, peer, walnoten, honing en blauwe kaas ook in de oven en een salade van komkommer, bosui en tomaten. Lijkt me zat. Even na half acht zitten we aan tafel en eten we alles op. Nog geen uur later lopen De Zoon en ik onze ronde. Wederom heb ik op tweederde fikse spierpijn in het rechteronderbeen en na een korte wandelpauze loop ik de rest weer uit. Mooi. De laatste anderhalf uur van vandaag lees en luister ik aan de keukentafel. Kwart voor elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Azymuth ’85 (Azymuth), SIX Pieces For Orchestra (Tony Banks), Citizen (Billy Sherwood), Joe’s Garage – Acts I, II & III (Frank Zappa), het derde plaatje van Songs From The North I, II & III (Swallow The Sun), Music For Wastelands (Ossicles), Fish Out Of Water (Chris Squire), Live In Poland (Emerson Lake & Palmer)

Dinsdag 29 december:
Lemmy Kilminster is dood. Ik heb niet zo veel met Motörhead, maar vind Silver Machine en het album Hall Of The Mountain Grill van Hawkwind wel sterk en Lemmy is natuurlijk een icoon, een legende. Voor de rest gaat het vanmorgen heel goed. Ik ben weer vroeg op de werkplek en rond daar de dingen af. Tussen de middag loop ik door bos en veld. In de middag maak ik alles klaar voor anderhalve week afwezigheid. Om zes uur ben ik thuis. Vakantie. Doodmoe ben ik. En waarom? Toch weer het idee dat ik veel moet? Ik zit ook in een bijzondere situatie. Vaste arbeidscontract van 36 uur omgezet naar 24 en vrij plots weer veertien uur erbij elders. Ik krijg niet de tijd om me rustig verder te oriënteren op verdere stappen met mijn schrijfbedrijf. Over het schrijven gesproken: ik wil heel graag weer écht gaan schrijven en dingen te gaan maken waar ik veel van mijzelf in kwijt kan. Ik overweeg om op FOK! weer een tijdje pauze te houden; in die pauze kan ik mijn gehele boek Party-trilogie (1992/1995) gedurende een jaar in delen daar plaatsen (onder de titel Weggooien is ook zonde). Een van mijn ideeën voor het echte schrijven is een boek/verhaal over mijn vader en zijn belevenissen in de oorlog. Maar ook wil ik oudere projecten oppakken en nieuw leven inblazen (zoals De rubberen poedel met Peter), plus eens kijken of het me daadwerkelijk lukt om me meer beeldend te gaan uiten. Het is veel wat ik wil en die veelheid maakt het me niet gemakkelijk. De Vrouw heeft avondeten klaar: shoarma en een schotel van chorizo, wortel en palmkool. Ook is er een nagerecht: chocolademousse, maar dan wit. Of zo. De Vrouw heeft nog meer. Ze heeft kaarten geregeld voor het concert van Steven Wilson op 23 januari in Brussel. En dat niet alleen. Ook het hotel is al geboekt. Ha, mooi! De rest van de avond doe ik rustig aan. Ik lees en luister aan de keukentafel. Kwart over tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: Passion (Peter Gabriel), Night Of The Demon (Gazpacho)

151229 503 Schaarsbergen 151229 504 Schaarsbergen

151229 506 Schaarsbergen 151229 507 Schaarsbergen

151229 508 Schaarsbergen 151229 510 Schaarsbergen

Lemmy Lemmy2

Maandag 28 december:
Opstaan is geen probleem; ik heb redelijk goed geslapen en ben vroeg uit bed. Ik voel me opgewekt en opgeruimd. Het zal wel te maken hebben met stabiliteit. Ik probeer los te komen van de hoge verwachtingen van mijzelf en van alle dingen die ik vind dat ik moet doen. Volgens mij lukt het me steeds beter. Er is veel dat ik wil en zolang dat niet veel dat ik moet word, is het goed. Het is stil op straat en daardoor heb ik een mooie busaansluiting en ben ik vroeg op de werkplek. Daar zijn we met een man of vier en doe ik in alle rust wat zaken die ik altijd nog ’s had willen doen. Tussen de middag loop ik een rondje door het bos. Ook in de rest van de middag doe ik vooral opruimwerk. Dan ga ik naar huis en daar ben ik om zes uur. Ik maak het avondeten: een pastasaus van ui, paprika, tomaat en pastinaak, met spaghetti en een salade van komkommer, augurk, cranberry en ei. Half acht is iedereen thuis en gaan we aan tafel. Veertig minuten later lopen De Zoon en ik onze ronde buiten. Op eenderde begin ik een pijntje in mijn rechteronderbeen te krijgen en op tweederde is dat pijntje dusdanig dat ik twee minuten moet pauzeren. De rest loop ik gelukkig helemaal uit. De laatste drie kwartier van vandaag lees en luister ik aan de keukentafel. Tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: de eerste twee platen van Songs From The North I, II & III (Swallow The Sun), Dance Me This (Frank Zappa)

151228 497 Schaarsbergen 151228 498 Schaarsbergen

151228 499 Schaarsbergen 151228 500 Schaarsbergen

151228 501 Schaarsbergen 151228 502 Schaarsbergen

Zondag 27 december:
Ik ben om negen uur goed wakker en ga dan uit bed. Beneden ruim ik op, doe ik iets aan de webstek, boen ik de plee. Ook drink ik koffie. Eind van de ochtend doet De Vrouw mee. Ik loop mijn gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Het is nog altijd zeer zacht weer en aan het eind begint het zacht te regenen. Thuis drinken we nog meer koffie en ik bereid de brunch voor. De Vrouw heeft nog een keer garnalencocktail gemaakt. Tegen drie uur is het allemaal gebeurd. Ik lees en luister aan de keukentafel. Begin van de avond maak ik een cranberry compote en salade van komkommer, bosui, augurk en tomaat. Erbij braad ik varkenshazen. De boel is op voor we het goed en wel door hebben. De rest van de avond lees en luister ik verder aan de keukentafel tot kwart voor tien.
Muziek vandaag: Fourth World vol. one: Possible Musics (Jon Hassell & Brian Eno), 1492 (Vangelis), The Piano Album (Rick Wakeman), Christmas Cover Up (allerlei), Frank Zappa: 200 Moyels – The Suites (Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic Orchestra), het plaatje dat mee kwam met de PROG, Citizen (Billy Sherwood), Dead Bees On A Cake (David Sylvian), de bijbehorende singles I Surrender (David Sylvian), Mantelpiece (Ossicles)

151227 483 Matenpoort 151227 484 Matenpoort

151227 488 Matenpoort 151227 489 langs het kanaal

151227 492 langs het kanaal 151227 493 langs het kanaal

151227 494 langs het kanaal 151227 496 langs het kanaal

Zaterdag 26 december: Tweede kerstdag
Half negen ga ik uit bed. Ik doe huishoudelijks (was, vaatwasser, enzovoorts) en iets aan de webstek. De Vrouw is even beneden en we leuten koffie. Dan lees ik iets en vervolgens ga ik de tweede kerstbrunch voorbereiden. Er is nog meer koffie en aansluitend is er die brunch: bacon and eggs, kerstbrood, kazen, broodjes, enzovoorts. Begin van de middag lopen De Vrouw en ik nog een kort rondje. Even na vier uur stappen we met z’n allen op de fiets en rijden naar De Zus. Daar zijn opa en Grote Broer ook. We praten wat bij. Half acht gaan we naar een huiskamerrestaurant. Even lijkt het erop dat het er niet zo prikkelarm is als ik had verwacht, maar uiteindelijk valt het mee. Ik zit naast mijn Vader, heb een mooi gesprek met hem en merk dat we het beiden goed hebben. Pas iets voor twaalf uur zijn we weer thuis en ik ga gelijk naar bed.
Muziek vandaag: Last Dance (Keith Jarrett & Charlie Haden), The Deform Variations (Adam Holzman), A Christmas Album (California Guitar Trio), Putumayo presents: Christmas Around The World (allerlei), Three Ships (Jon Anderson), Christmas Album (Keith Emerson)

151226 470 tweede kerstontbijt 151226 473 b opa

151226 475 carpaccio 151226 476 Marten Cas Marieke Boudewijn

151226 477 wildstoofpot 151226 480 b opa

151226 481 Cas Marieke Boudewijn 151226 482 crème brûlée

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment