bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

03-06-2016

B-log: 4 t/m 10 juni 2016

Filed under: B-log 2016 — bazbo @ 06:03

Vrijdag 10 juni:
Wel ben ik voor zes uur wakker. Goed wakker. Slapen ging niet zo heel goed. Ik ga uit bed, doe de gebruikelijke doordeweekse dingen en bewerk foto’s van gisterenmiddag. Half negen ben ik op de nieuwe werkplek voor nieuwe klussen. Die zijn er. Halverwege de ochtend overvalt me de vermoeidheid plots en even zijn er momenten van beklemming. Ik weet de dag door te komen, maar optimaal gaat het niet. Vier uur fiets ik er weer weg. Ik rijd langs de biowinkel en de Turkse winkel voor weekendboodschappen. Thuis is het gedaan. Ik heb hoofdpijn, voel de druk op mijn hoofd, hoor alles (vooral de genadeloze pieptoon) zeer indringend binnenkomen en heb vlagen van angst. De Vrouw heeft een eenvoudig maal gemaakt: kipkarbonades met een salade. De Zoon eet met collega’s buitenshuis. Tijdens het eten merk ik weer eens dat als ik bezig ben, ik niet zo last heb van alles wat me aangrijpt en kan ik een gesprek voeren. De vermoeidheid blijft. Wel ga ik na het eten mijn ronde hardlopen. Het kost me veel, maar het lukt me goed. Erna wil ik het liefst buiten in de tuin blijven zitten, maar een buurman wil langdurig het starten van zijn motor testen en het lawaai maakt me prikkelbaar. Dan maar naar binnen, de stilte in. Hoewel: daar is tv en een telefoonspelletje van De Vrouw. Ik kan nog een uurtje lezen aan de keukentafel en dan moet ik om half tien naar bed.
Muziek vandaag: geen

160610 390 nieuwe werkplek op de tweede verdieping

Donderdag 9 juni:
Vroeg op. Wekker vergeten een uur later te zetten. O. Niet erg. Veel tijd om de webstek bij te werken. Dan naar de nieuwe werkplek. Daar heeft de baas een hectische dag; ik kan in alle rust de werkzaamheden doen die er liggen en meer. In de namiddag gaan we met het hele team van medewerkers op stap. We wandelen een ‘kunstroute’ langs de parken en door het centrum van het zo majestueuze Apeldoorn en belanden op het terras van een eet- en drinkgelegenheid waar we worden voorzien van eten en drinken. Veel zon, leuke mensen en aardige gesprekken. Rond acht uur merk ik dat alle energie op is en ik volledig inzak. Kwart voor negen ben ik thuis. Eerst een moment bijpraten: het saus- en schilderwerk in het nieuwe huis van De Zoon is bijna klaar; De Vrouw is naar de tandarts geweest voor een grote verbouwing na haar valpartij van enige weken geleden. Ik kan nog een uurtje aan de keukentafel lezen en luisteren, maar dan is de koek voor vandaag toch echt op. Even na tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Warp (Jon Balke)

160609 389 uitzicht vanaf de nieuwe werkplek 160609 10 medewerkers de Kap op stap

160609 12 medewerkers de Kap op stap 160609 14 medewerkers de Kap op stap

Woensdag 8 juni:
Het is koel vanmorgen. Alle ramen en deuren staan open en ik wacht met kleren aantrekken. In alle vroegte kan ik rustig op gang komen. Op tijd ben ik ook weer op de werkplek, vandaag in Arnhem. Daar doe ik veel. Tussen de middag wandel ik door zon en bos. De Vrouw belt halverwege de middag. Ze is bij de bedrijfsarts geweest; die heeft haar geadviseerd om nog drie weken rust te nemen om duurzaam te herstellen van de wondroos. Nu nog even haar leidinggevende ervan overtuigd zien. Ikzelf zie ook graag dat ze zorgvuldig herstelt, zodat ze energie heeft om het leven volledig te herpakken, zich beter in haar lijf voelt en optimaal levenslustig wordt. Om zes uur ben ik weer thuis. De Vrouw heeft het avondeten klaar: een schotel van kip, paprika, courgette, wortel en roomkaassaus, plus een salade van tomaat, komkommer, ui en wortel. Een half uur later zitten De Zoon en ik op de fiets. In het nieuwe huis is het sausen bijna klaar; morgen houtwerk schilderen en wie weet kunnen we dan schoonmaken en spullen gaan overhuizen. Het schiet op! Thuis ga ik mijn ronde hardlopen. Het is er geweldig weer voor: niet te warm. Ik loop rustig en het gaat lekker. Op viervijfde houd ik mijn wandelpauze en de rest loop ik ontspannen uit. En dat terwijl ik van de week een keer heb overgeslagen. Mooi. Het is net te fris voor in de tuin, dus lees en luister ik aan de keukentafel tot tien uur.
Muziek vandaag: Looking On (2016 remastered 2cd) (The Move)

160608 371 bushalte 06.40 160608 372 bushalte 06.40

160608 372 Schaarsbergen 160608 373 Schaarsbergen

160608 374 Schaarsbergen 160608 375 Schaarsbergen

160608 376 Schaarsbergen 160608 377 Schaarsbergen

160608 378 nieuwe huis sausen bijna klaar 160608 380 nieuwe huis sausen bijna klaar

160608 381 nieuwe huis sausen bijna klaar 160608 384 nieuwe huis sausen bijna klaar

160608 385 nieuwe huis sausen bijna klaar 160608 387 nieuwe huis sausen bijna klaar

160608 388 nieuwe huis - uitzicht vanaf balkon

Dinsdag 7 juni:
We hebben geslapen met het raam wagenwijd open. Ik word wakker met een fris windje langs mijn lijf. Het is nog geen half zes en ik sta op. In alle rust kom ik op gang. Als ik naar de bushalte loop, is het buiten heerlijk. Ik ben weer zeer op tijd op de werkplek. Daar is het ook niet echt heel druk en ik kan allerlei werkzaamheden doen en achterstallig spul afhandelen. Tussen de middag wandel ik langs bos en door veld en zon en warmte. In de middag werk ik in alle kalmte verder. Om zes uur ben ik thuis. Daar maak ik avondeten: een stoemp van bio- en zoete aardappel met spekjes en andijvie, plus biosaucijzen en een salade van bleekselderij, komkommer, bladsla, tomaat en walnoten. Het smaakt goed. Zo rond half acht fietsen De Zoon en ik nog een keer naar de bouwmarkt voor een emmer saus. Die brengen we naar het nieuwe huis. De schilder schiet goed op; nog slechts de badkamer, de hal en een stukje plafond in de woonkamer gesausd en dan het houtwerk geschilderd. We maken nogmaals een rondje om te zien wat er echt nog aan boodschappen op de lijst voor zaterdag moet en dan weer terug naar huis. Daar een half uurtje in de tuin; vervolgens het laatste uur van vandaag lezen en luisteren aan de keukentafel. Dan is het tien uur.
Muziek vandaag: Folklore (Big Big Train), Warp (Jon Balke)

160607 354 bushalte 06.40 160607 356 Schaarsbergen Warnsborn

160607 357 Schaarsbergen Warnsborn 160607 358 Schaarsbergen Warnsborn

160607 359 Schaarsbergen Warnsborn 160607 360 Schaarsbergen Warnsborn

160607 362 Schaarsbergen Warnsborn 160607 363 Schaarsbergen Warnsborn

160607 366 Schaarsbergen Warnsborn 160607 367 Schaarsbergen Warnsborn

160607 368 Schaarsbergen Warnsborn 160607 370 Schaarsbergen Warnsborn

Maandag 6 juni:
Lukt het met slapen? Een beetje. Ik ben weer vroeg op. Beneden gooi ik de deur naar de tuin open en een vlaag van koude komt het huis binnen. Dat is voor het huis wel lekker, want het is de afgelopen paar dagen goed warm geworden binnen. Heel op tijd weer op de werkplek. Er ligt een leuke stapel zaken die ik wil afhandelen en dat lukt me ook nog. Tussen de middag wandel ik door zon, veld en bos. In de middag ga ik met Ger (voor wie ik allerlei werkzaamheden verricht) mee naar een overleg met afdeling P&O over de inzet van ervaringsdeskundigheid. Ha, hij heeft me gevraagd aan te schuiven; lepe zet, want ik zit er vooral vanuit eigenbelang. Ik kan in ieder geval vertellen dat ik ook ervaringsdeskundige ben en doende om te onderzoeken hoe ik mijn ervaringskennis kan omzetten in ervaringsdeskundigheid. Veel levert het (nog) niet op. Om zes uur ben ik weer thuis. De Vrouw heeft veel snijdwerk al gedaan; ik vul pakketjes met poonfilets, wortel, ui, paprika, ingelegde citroen en kruiden, zet die in de oven, bak aardappelschijfjes en maak een fikse salade van komkommer, bosui, bleekselderij en tomaten. Mooi eten en het is op voor we het weten. Dan gaan De Zoon en ik op de fiets naar de bouwmarkt. Daar kopen we voorstrijkmiddel voor de plafonds (die nog altijd vol vochtrestplekken zitten; de woningcorporatie lijkt er toch niets aan te gaan doen). In het nieuwe huis monteren we een lamp in de badkamer en zoeken we in de meterkast uit welke groep waar zit. De schilder is vandaag mooi opgeschoten. Nog maar een enkele wand, de plafonds en de kozijnen. Half negen zijn we weer terug en zak ik in. Alle energie is op. Ik kan nog iets lezen in de tuin en later wat luisteren aan de keukentafel. Tien uur haal ik net.
Muziek vandaag: One Live Badger (Badger)

160606 343 Schaarsbergen 160606 344 Schaarsbergen

160606 346 Schaarsbergen 160606 347 Schaarsbergen

160606 350 rode poon 160606 351 nieuwe huis - slaapkamer gesausd

160606 352 woonkamer gesausd 160606 353 klaar voor vandaag

Zondag 5 juni:
Half negen uit bed. Koffie, klussen, webstek. Eind van de ochtend als De Vrouw ook beneden is, wandelen we ons gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Het is zeer zonnig en al aardig warm. Thuis nog een kop koffie en vervolgens maak ik lunch. In de middag zit ik een moment in de tuin te lezen. Even na drieën fiets ik naar het centrum. In en bij een café presenteert een plaatselijk collectief haar boekje vol soap. Reinier is een van de vijf auteurs en Willem doet het inleidende woord. Hoop bekenden verder. Het is heel aardig, maar na anderhalf uur heb ik het gezien. Thuis nog een kwartier in de tuin en dan prepareer ik avondeten. Vanavond wél de varkenshazen, met daarbij een groentecurry van ui, peper, knoflook en zoete aardappel, plus een salade van bosui, bleekselderij, komkommer en tomaten. Extra is het restje pastasaus van afgelopen week. De boel gaat er goed in en al alles is opgeruimd, lees ik langdurig in de tuin. Verhip, ik merk dat ik heel moe en snotterig word. Negen uur ga ik naar binnen en aan de keukentafel lees en luister ik nog een klein uur.
Muziek vandaag: Siwan (Jon Balke), Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Ma Ya (Habib Koité & Bamada), Mraya (Abdel Ali Slimani), Narcotango 2 (Carlos Libedinsky), The Unquiet Sky (Arena)

160604 332 langs het kanaal 160604 333 langs het kanaal

160605 337 presentatie boek 055Püntig in Achterom 160605 338 Reinier en Ron

160605 341 160605 342 groentecurry met varkenshaas

Zaterdag 4 juni: ‘Bas, Willem en ik’ lezen voor tijdens het Schrijverscafé in het Cafeetje van Marja
Acht uur ben ik beneden. Koffie, klussen en krant. Die krant lees ik in de tuin. Verwachting was dat het wat regenachtig zou zijn, maar vooralsnog is het zonnig en warm. Halverwege de morgen fiets ik een boodschappenronde langs de biowinkel, markt en Turkse winkel. Aansluitend lunchen we en dan fietsen De Zoon en ik nog eens naar het nieuwe huis. We nemen een trap mee daar wat maten op. Halverwege de middag rijd ik naar het centrum. Op het buitenterras van een kroeg vindt een Schrijverscafé plaats. Bas, Willem en ik doen ook mee, zij het verdeeld tussen andere dichters, vertellers en voorlezers. Ik vind het niveau wel zeer verschillend, maar doordat ieder tien minuten heeft is de middag afwisselend. Volgens mij maak ik met mijn bijdrage Het grote geheim van meneer Van Veen een zeer goede indruk op het veertigkoppige publiek. Dat is altijd mooi. Leuke bijeenkomst en wie weet komt er een herhaling. Pas tegen half acht ben ik thuis en we vinden het te laat om nog varkenshazen te braden, dus wandelen we gedrieën naar de grillzaak op de hoek. Daar hebben ze geen varkenshazen op de kaart; desondanks eten we er onze buiken vol. Even na half negen loop ik mijn ronde hard. Het is nog steeds warm en benauwd en ik heb enkele korte pauzes nodig. Toch is het lekker om te lopen. Ik koel wat af in de tuin. De laatste drie kwartier lees en luister ik aan de keukentafel en om kwart voor elf ga ik proberen te slapen.
Muziek vandaag: Souvenance (Anouar Brahem), The Guide (Wommat) (Youssou N’Dour), Nu-Med (Balkan Beat Box), Night Song (Nusrat Fateh Ali Khan & Michael Brook)

160604 330 KZB-boek in de boekwinkel 160604 331 KZB-boek in de boekwinkel

160604 01 Aankondiging door 160604 07 Reinier

160604 13 Willem 160604 15 Hans Mirck

160604 17 Siebe Palm 160604 18 dagafsluiting

160604 19 dagafsluiting

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment