bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

29-07-2016

B-log: 30 juli t/m 5 augustus 2016

Filed under: B-log 2016 — bazbo @ 06:03

Vrijdag 5 augustus:
Ij heb weer onrustig geslapen en ben ook veel wakker geweest. Half zeven sta ik op. In het anderhalf uur daarop kom ik mooi op gang. Dan fiets ik door de ochtendzon naar de nieuwe werkplek. Daar doe ik van alles aan ordenen en plannen. Een uur is dat ook allemaal af en vertrek ik weer. Via Turkse slager, supermarkt en Turkse winkel fiets ik naar huis. Daar nuttigen De Vrouw en ik een lunch. Aansluitend ga ik een uur in de tuin staan beuken. Het laatste beetje grind helemaal achterin hark ik bijeen en schep ik in de groene container, ik sleur meters hedra uit de coniferen en ruk onkruid uit het grote perk. Dan ben ik moe. Even zitten in de zon en avondeten maken. Uien, knoflook, pepers, courgette en aubergine bakken, rode aardappelen koken en tot puree stampen, groenteprut in ovenschaal doen, aardappelpuree eroverheen scheppen, schotel in de oven zetten en een salade monteren van komkommer, bosui, kerstomaatjes en blauwe bessen. De Zoon is er om zeven uur en dan gaan we aan tafel. Alle voedingdmiddelen op die tafel verorberen we en anderhalf uur later zit ik aan de keukentafel te lezen en te luisteren. Uiteindelijk is het elf uur geweest als ik naar bed ga.
Muziek vandaag: The First Twenty Years (Spock’s Beard), Elevenses (Daevid Allen Weird Quartet), Road Tapes #3 (Frank Zappa)

160805 123 grind weg 160805 124 passiebloem van de buren in onze tuin

160805 125 ovenschotel van aubergine courgette en rode aardappel

Donderdag 4 augustus:
Het opstaan gaat opnieuw lastig, maar daarna ben ik opgeruimd en opgewekt. Ik ga zelfs vrolijk de deur uit en kom op tijd op de werkplek aan. Vandaag ga ik de eerste opdrachten uit het boek van Crabbe in praktijk brengen: doen alsof (één ding anders doen waardoor ik me richt op mijn output in plaats van de input), zelf reactie bepalen (voor welke prikkels ben ik het gevoeligst, welk moment of naar aanleiding van wat? hoe kan ik reageren op een manier die mij het gevoel van beheersing geeft?), gemakzuchtig worden (email ongelezen laten, to-dolijst schrappen), mijn gemoedstoestand omkeren (wat helpt om speelser te worden? muziek, de omgeving?). Als eerste start ik niet met de mailbox openen, alle mail lezen en die als een razende gaan zitten beantwoorden. Ik ga eerst de dingen doen die ik voor vandaag belangrijk vind en pas aan het eind van de ochtend kijk ik wat er aan berichten is. Tussen de middag loop ik door veld en bos. In de middag zelf is er veel (informeel) overleg en uiteindelijk een wat grotere vergadering. Het lukt me wel om zes uur thuis te zijn. Daar heb ik ruim de tijd en gelegenheid om het avondeten te maken. De Vrouw is er om kwart over zeven en een klein half uurtje later De Zoon ook. De pot schaft spaghetti met een saus van rundergehakt, ui, paprika, courgette, sla en tomaten, met daarnaast een fruitsalade van meloen en ananas. Een uur later is alles op en zijn De Zoon en De Vrouw weer vertrokken. Ik ga mijn ronde hardlopen. Ik ga weer te hard, maar gelukkig heb ik geen extra wandelpauzes nodig. Bekaf kom ik thuis. Ik ben sowieso erg moe vanmiddag en vanavond. Een uurtje kan ik nog lezen en luisteren aan de keukentafel. Dan is het half elf geweest. Ik neem een snelle douche en ga dan slapen.
Muziek vandaag: Live in London – Under The Bridge (Lifesigns), Citizen (Billy Sherwood), The Kinks Are The Village Preservation Society (The Kinks)

160804 118 Schaarsbergen Warnsborn 160804 119 Schaarsbergen Warnsborn

160804 120 Schaarsbergen Warnsborn 160804 121 Schaarsbergen Warnsborn

160804 122 Schaarsbergen Warnsborn

Woensdag 3 augustus:
Wederom slaap ik nog of weer diep als de wekker me wekt. De douche maakt me echt wakker. Vanmorgen heb ik wat tijd om op gang te komen en om half negen ben ik op de nieuwe werkplek. Ik spreek Erna; ook zij is los kunnen komen van alle hectiek en heeft de rust teruggevonden. Ik vertel dat vorige week twee ochtenden werken me goed is bevallen; het geeft me meer rust en ruimte en tijd die ik thuis kan besteden. We spreken af dat ik er voorlopig acht uur (in principe op woensdag- en vrijdagochtend) ben en me bezig houd met zaken die haar veel werk uit handen nemen: mail filteren, plannen, ordenen en schrijven. We kijken dit een tijdje aan. Daarnaast gaat zij verder puzzelen op de ondersteuning die zij verder nodig heeft en hoe deze vorm kan krijgen. Wat volgt is een plezierige ochtend waarop ik veel kan doen. Een uur fiets ik weg. Onderweg pak ik een supermarkt mee en als ik dan naar huis rijd, regent het bijna stevig. Ik kom even op adem en ga dan beginnen aan Het Grote Opruimen. Vanuit onze kleine werkkamer pak ik een grote stapel papier, tijdschriften, knipsels, foto’s en andere memorabel spul en begin die te schiften. Ik kom veel spul tegen dat ik nog door wil kijken/lezen en dat doe ik tussendoor. Eind van de middag is De Vrouw er voor korte tijd; ze is wel verbaasd dat ik ben begonnen met ruimen. Als ze weer naar het werk is vertrokken, maak ik avondeten: een curry van ui, venkel, peper, paprika en snijbonen, met daarnaast een salade van rucola, bosui, komkommer, kerstomaat, druif en ei. De Vrouw is er pas na half acht en dan bak ik er nog twee biohamburgers bij. De Zoon kookt vandaag zelf, samen met de ambulant begeleider. Als ons eten op is, maak ik nog de basis voor het avondeten van morgen: ik kook een grote pan pastasaus. Daarna heb ik nog kort de tijd om het laatste beetje van de grote stapel papier door te nemen. Uiteindelijk blijven er een paar foto’s, knipsels en een enkel tijdschrift over. Een grote krat vol gaat bij het oud papier. Zo. De start is gemaakt. Dat ruimt op. Even na tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag:Darkness To Light (Sweet Smoke), DOT (Karmakanic), Hiraeth (Lion Shepherd), From The Law Offices Of (Levin Minnemann Rudess), Metallic Spheres (The Orb & David Gilmour), Koralreven’s Klagesang (Panzerpappa), Astromalist (Panzerpappa), Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny (Cuong Vu Trio & Pat Metheny)

160803 116 bloemen van de buren in onze tuin 160803 117 groentecurry van snijbonen venkel peper

Dinsdag 2 augustus:
Ik slaap nog heel diep als de wekker gaat. Het duurt niet lang voordat ik op gang ben. Opstarten en de reis naar de werkplek verloopt voorspoedig. Op de werkplek zelf is het zeer rustig; er is wel van alles te doen, maar ik kan het in alle kalmte uitvoeren. Lekker, hoor. Tussen de middag loop ik door veld, bos en lichte regen. In de middag is er tijd voor overleg met de intervisiegroep. Om zes uur ben ik weer thuis. Niet veel later is De Zoon daar ook. De Vrouw serveert een schotel van spek, peulen en venkel in roomkaassaus met daarnaast een salade van kikkererwten, avocado, bosui en rucola. Goede kost. De Zoon vertrekt weer en ik ga in de miezerregen hardlopen. Het is gelukkig niet koud, integendeel. Eigenlijk is het zelfs aangenaam. Lopen zelf gaat lekker; ik heb het idee dat ik hard ga. Het kost me wel wat; na afloop ben ik echt bekaf, maar ook dat voelt goed. Snelle douche en daarna lees en luister ik aan de keukentafel. Zo begin ik in Engelen vallen langzaam (Karl Ove Knausgård). Half elf ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Pretending 2 Run (Tiles), Just A Poke (Sweet Smoke)

160802 114 Schaarsbergen 160802 115 Schaarsbergen

Maandag 1 augustus:
Zo. Ik word echt slecht wakker als de wekker afgaat. Ik heb ook wat onrustig geslapen en ben een paar keer wakker geweest. Eenmaal uit bed kom ik rustig op gang en gaat het prima. Ik ben weer zeer op tijd op de werkplek. Over rust gesproken: ik kan er de geplande werkzaamheden doen en heb ook tijd voor wat extra. Tussen de middag loop ik door bos en een minuut of wat door regen. In de middag is er tijd voor vakantieverhalen van collega’s en verdere klussen. Ik ben om half zeven thuis. Daar maak ik een andijviestoemp en warm ik de lamsvleespruttelpot op die ik gisterenavond heb gemaakt. Acht uur zijn De Vrouw en De Zoon er ook weer en kunnen we aan tafel. De pot smaakt en vult prima, zeker omdat ik er een salade van rode bes,aardbeien en meloen naast heb gezet. De Vrouw presenteert haar ijs van watermeloen en ananas, maar dat is nog zó bevroren, dat er geweld en een scherp mes aan te pas moet komen om het uit de bak te krijgen en fijn te hakken. De smaak is uitstekend, overigens. Negen uur zit ik aan de keukentafel te lezen en te luisteren. De Vrouw is volop koopappartementen aan het bekijken op internet; volgende week op woensdagmiddag komt de financiële meneer met ons bekijken wat we te besteden en te lenen hebben. Allemensen, het komt toch niet dichtbij, hè? Ik wilde toch eerst rust en ruimte en tijd hebben om te besteden aan Het Gezin, De Vrouw, De Zoon en allerlei andere mensen en zaken die mijn aandacht tekort zijn gekomen? Zo val ik gelijk in de volgende hectiek. Nu ja, we zien wel hoe het loopt en wat het van me vraagt. Vanavond is er geen druk, spanning of angst. Voor vandaag is het genoeg. Kwart over tien lig ik in bed.
Muziek vandaag: DOT (Karmakanic), From The Law Offices Of (Levin Minnemann Rudess)

160801 107 bushalte 06.40 uur 160801 108 Arnhem Willemsplein 07.15 uur

160801 110 Schaarsbergen 160801 111 Schaarsbergen

160801 112 andijviestoemp met lamspruttelpot 160801 113 ananaswatermeloenijs

Zondag 31 juli:
Ik ben om acht uur echt te wakker en ga uit bed. Half negen ben ik beneden. Koffie, klussen, webstek. Halverwege de ochtend loop ik met De Vrouw het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Om een uur is De Zoon er voor de zondaglunch. Als die op en weg zijn, wachten we heel even tot het droog is en dan maken we een fietstocht om en door het centrum van Apeldoorn om eens te kijken waar we zouden willen gaan wonen en wat er zoal beschikbaar is. Kwart over vier zijn we thuis. We drinken iets, praten bij en ik maak avondeten: de kip en vis van afgelopen dagen, plus een kipcurry met ui, peper, gele paprika en gele courgette. Ernaast maak ik een salade van eikenbladsla, komkommer, bosui en tomaat. Ook ga ik bezig met het vlees voor morgen: lamsbout in de tajine. De Zoon is er om half zeven en hij eet samen met ons alles op. De Vrouw maakt ijs van verse ananas en watermeloen, maar het lukt de ijsmachine niet om het vaste vorm aan te laten nemen. Het gaat in een bak in de diepvries en we eten bio-ijs met vanille- en bosvruchtensmaak. Ook goed. Kwart voor acht is alles op en opgeruimd en is De Zoon weer naar huis. Ik lees (Lemmy uit en opnieuw beginnen in Nooit meer te druk) en luister aan de keukentafel tot tien uur. Dan is het bedtijd.
Muziek vandaag: de tweede twee plaatjes uit Sir Simon Rattle: Igor Stravinsky (Simon Rattle & orchestra), Garden Of Dreams (Gandalf), Letter From Home (Pat Metheny Group), Frank Zappa For President (Frank Zappa), Do You Like My Tight Sweater? (Moloko), >Go! (Dusminguet), Garden Of Dreams – Live In Concert (Gandalf), Blueprint (Keith Tippett)

160731 103 een van de drie trossen dit jaar 160731 104 langs het kanaal

160731 105 langs het kanaal 160731 106 bio-ijs met verse bramen

Zaterdag 30 juli:
Om kwart voor negen ben ik te wakker en ga ik uit bed. Koffie, klussen, krant. Halverwege de ochtend fiets ik een boodschappenronde langs biowinkel, markt en Turkse winkel. Met De Vrouw nog meer koffie en ook De Zoon is er voor een uitgebreide lunch. Erna gaan De Vrouw en De Zoon een auto wassen en ik wandel tussen regenbuien door naar een supermarkt en nogmaals de Turkse winkel. Inmiddels is de middag bijna voorbij en ik ga het avondeten voorbereiden. Tussendoor is De Vrouw enthousiast op internet koopappartementen in en rond het centrum van Apeldoorn aan het bekijken. Haha, wie weet wordt dat snel nog wat ook. Het zou mijzelf niet verbazen. Uiteindelijk serveer ik iets voor half acht een visschotel van victoriabaars in een saus van uien, tomaten, knoflook, courgette, ansjovis en groene asperges. Erbij komt een kleurige fruitsalade van ananas, rode en blauwe bessen. Kwart over acht ren ik een ronde. Gelukkig blijft het droog. Het is niet echt heel warm meer en ondanks dat ik geen extra wandelpauze nodig heb, ben ik aan het einde echt kapot. Korte douche en dan nog wat uitblazen, lezend en luisterend aan de keukentafel. Om elf uur is de zaterdag voorbij.
Muziek vandaag: de eerste twee plaatjes uit Sir Simon Rattle: Igor Stravinsky (Simon Rattle & orchestra), Dreams Of Reason Produce Monsters (Mick Karn), Olias Of Sunhillow (Jon Anderson), Magnolia (The Pineapple Thief), Live Blood (Peter Gabriel), The Crux Of The Biscuit (Frank Zappa), Monagon Infinity (King Gizzard And The Lizard Wizard), Bottled Out Of Eden (Knifeworld)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment