bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

04-08-2016

B-log: 6 t/m 12 augustus 2016

Filed under: B-log 2016 — bazbo @ 17:05

Vrijdag 12 augustus:
Zowaar, ik heb redelijk geslapen, al ben ik een paar keer wakker geweest. Opgestaan heb ik beneden alle rust en gelegenheid om te ontbijten en krant te lezen. Als ik die krant uit de brievenbus buiten ga halen, valt me op hoe warm of het is. Anderhalf uur later stap ik op de fiets en rijd ik naar de nieuwe werkplek. Het is nu zeer donker en grijs en het motregent heel licht. Op de werkplek ligt weer een mooie verzameling zaken om af te handelen. Dat doe ik. Daarnaast spreek ik opnieuw collega’s die benieuwd zijn naar de achtergrond van mijn keuze om minder te gaan werken. Mooi: iedereen vindt het een goede keuze om mijzelf en mijn gezondheid voorop te stellen en om meer tijd te nemen voor de mensen dicht om mij heen. Eén uur zit de klus erop en fiets ik via twee supermarkten weer naar huis. Daar een snelle lunch (soep van gisteren en een kaas-bladslatosti). Jaap is vanmiddag op bezoek. Vijf uur ga ik avondeten maken: aardappelen koken om later te bakken, een salade van bataviasla, bosui, komkommer en tomaat, plus pepersteaks braden. Ook zet ik de tweede helft watermeloen op tafel, aangevuld met blauwe bessen. De Zoon is er om zeven uur. Het is een aangenaam etensmaal vol prettige gesprekken. Mooi. Zo mag het vaker zijn. Als De Zoon is vertrokken en alles is opgeruimd, ga ik hardlopen. Buiten is het zonnig en nog steeds warm. Het lopen gaat aardig; ik heb geen extra wandelpauze nodig. Thuis heb ik nog anderhalf uur om te lezen en te luisteren aan de keukentafel voordat het half elf is en ik goed moe naar bed ga.
Muziek vandaag: Technicians Of The Sacred (Ozric Tentacles), Clavell Morenet (La Troba Kung-Fú), EP One (Paul Draper), Courting The Widow (Nad Sylvan)

160812 151 werkplek van vandaag 160812 152 uitzicht vanaf de werkplek van vandaag

Donderdag 11 augustus:
Zal ik nog eens vertellen hoe lastig ik wakker word en opsta? Nee, laat ik vertellen dat me vanmorgen (en eerder al deze week) opvalt hoe donker het om half zes in de ochtend is. Vanmorgen (en eerder al deze week) valt me op hoe donker het om half zes in de ochtend is. Eenmaal beneden heb ik ruim tijd en gelegenheid op gang te komen en dan ga ik naar de oude vertrouwde werkplek. Daar is er nog altijd vakantierust en halverwege de ochtend heb ik weer zeer veel gedaan. Ik spreek mijn naaste collega veel. We hebben het over wat we belangrijk vinden in werk en ontdekken dat we allebei wel iets meer geprikkeld zouden mogen tot werkzaamheden waarbij we onze talenten en kwaliteiten optimaal kunnen inzetten. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en lichte regen. De rest van de middag handel ik allerlei mail en zo meer af. Als ik naar huis ga, ben ik goed moe. Zes uur ben ik bij De Vrouw en zij heeft snel in de gaten dat mijn energie op is. Ik weet dat ze het liefst grote vaart maakt met opruimen van het huis en contact leggen met makelaars om ons huis in de verkoop te zetten, maar ik ben nog niet zo ver. Een uur later is De Zoon er en gaan we aan tafel. De Vrouw heeft een fikse pan aardappelsoep gemaakt en die komt niet leeg. Erbij is er watermeloen. Kwart voor acht vertrekt De Zoon weer. Ik blijf uitgeblust aan de keukentafel zitten lezen en luisteren tot ik om half elf geheel inzak.
Muziek vandaag: The Total Experience Live In Liverpool – Acolyte to Wolflight with Genesis Classics (Steve Hackett)

160811 145 Schaarsbergen Warnsborn 160811 146 Schaarsbergen Warnsborn

160811 147 Schaarsbergen Warnsborn 160811 148 Schaarsbergen Warnsborn

160811 149 Schaarsbergen Warnsborn 160811 150 Schaarsbergen Warnsborn

Woensdag 10 augustus:
Half zeven gaat de wekker en ik heb moeite met uit bed komen. Goh. Ik heb een dik uur en in dat uur kom ik mooi op gang. Dan naar de nieuwe werkplek. Daar blijkt de baas uitgevallen met pijnklachten. Dat betekent niet dat ik weinig te doen heb; integendeel. Er liggen allerlei regel- en organiseerzaken en die handel ik af. Daarnaast is bekend gemaakt dat ik minder ben gaan werken bij de Kap en vanzelfsprekend informeren collega’s daarnaar. Al met al een redelijk gevulde ochtend en om een uur vertrek ik dan ook met een vol hoofd. Tussen buien door fiets ik via de supermarkt en Turkse winkel naar huis. Daar even uitblazen en een tostilunch. De Vrouw is voor drie uur thuis en een uur later is onze financiële man er ook om wat uit te leggen over onze mogelijkheden als het gaat om een nieuw huis kopen en een nieuwe hypotheek afsluiten. Het blijkt dat we toch wat ruimer kunnen zoeken dan we hadden verwacht en dat we dan toch nog aangename maandlasten hebben. En dat ook nog eens op basis van twee deeltijdinkomens; van mij telt alleen mijn vaste contract in Arnhem mee. Volgende stap zou kunnen zijn dat we een verkoopmakelaar zoeken en als we die hebben gevonden kon het wel eens snel gaan. Als de financiële man weg is, vragen we ons hardop af of het zo rap moet gaan. We moeten eerst het huis nog op orde krijgen en wat betekent dat? De schuur leeg, de berging leeg, twee rommelkamers leeg. Is dat te overzien? Misschien. De Vrouw is om kwart over vijf weer naar haar werk en in ga avondeten maken. De venkel die in de schuur lag, is toch te slap en aangedaan om te nuttigen, dus verzin ik iets anders. Het wordt een biorisotto met ui, knoflook en wortel, plus daarnaast een salade van komkommer, meloen en blauwe bessen. Ik bak er twee biefstukken bij en serveer die met de test tajinesaus van gisteren. Iets voor half acht is De Vrouw weer terug en zitten we aan tafel. De boel gaat helemaal op! Acht uur ga ik mijn ronde hardlopen. Deze keer gaat het stukken beter. Ik heb nog één extra wandelpauze nodig, maar voor de rest loop ik lekker. Natuurlijk mag ik doodmoe zijn bij thuiskomst. Daar heb ik nog een dik uur om te lezen en te luisteren aan de keukentafel tot het tien uur is geweest en ik ga slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de 3cd-set The Many Faces Of King Crimson (King Crimson), Once More ‘Round The Sun (Mastodon), Valley Of The Windmill (Circa:), Roux-Ga-Roux (DeWolff), I Can See Your House From Here (John Scofield & Pat Metheny)

160810 143 uitzicht vanaf de nieuwe werkplek - er hangt een donkere wolk ... 160810 144 biefstuk met paddenstoelenrisotto en wortel

Dinsdag 9 augustus:
Wel goed geslapen, maar ik ben drie kwartier voor de wekker wakker. Dan sta ik goed op en in alle rust kom ik op gang. Lekker op tijd op de werkplek. Daar is het ook nog steeds rustig en ik kan dus uitstekend volgens mijn nieuwe systeem werken. Als ik om negen uur naar een overleg ga, heb ik het meeste voor vandaag al gedaan en dan heb ik nog geen mail gezien. Na het overleg gebruik ik de rest van de ochtend om zaken uit dat overleg uit te werken. Het laatste half uur voor de pauze handel ik alle mail af. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en heel lichte regen, hoe dreigend het er ook uitziet. In de middag heb ik alle tijd voor een grote klus, die ik grotendeels af krijg. En dan komt er ook nog iets ‘spoeds’ tussendoor. Het werkt lekker zo. Zes uur ben ik thuis. Toch ben ik weer zeer vermoeid. De Vrouw heeft mijn pruttelpot nog wat verder laten pruttelen, bakt bionaan af en zet er een salade naast van bataviasla, komkommer, bosui en tomaat. Als het opgeruimd is en De Zoon weer is vertrokken, kan ik een moment tot rust komen door wat te lezen aan de keukentafel. Even na achten zijn Heidi en Auke er; we kletsen wat na van de vakanties en vertellen over actuele zaken. Best leuke avond. Het wordt wel laat voor mij: half twaalf ga ik naar bed.
Muziek vandaag: geen.

160809 139 Schaarsbergen 160809 140 Schaarsbergen

160809 141 Schaarsbergen 160809 142 Schaarsbergen

Maandag 8 augustus:
En weer gaat wakker worden niet gemakkelijk. Ik heb dan ook opnieuw wat onrustig geslapen en aan het eind van de nacht ben ik in diepe slaap. Nou ja, ik merk nog steeds dat ik eenmaal opgestaan toch ook weer opgeruimd en opgewekt ben. Er is wel wat ‘ruis’ in de vorm van de hevig aanwezige genadeloze pieptoon. Op naar de werkplek. Daar ben ik mooi op tijd. Ik heb er zowaar ook nog van alles te doen. Ik gebruik het nieuwe principe dat ik eerst het werk doe dat ik belangrijk vind en dat ik echt gedaan wil hebben. Pas eind van de ochtend kijk ik mail en handel ik slechts de noodzakelijke dingen af; de rest laat ik ongelezen of onafgehandeld. Zo veel is het ook niet. Het is vakantietijd en dus redelijk rustig. Tussen de middag wandel ik door het bos en door de zon. Ik observeer dat ik wat onvast loop en af en toe pijnsteekjes in mijn hoofd voel. Even ben ik bang, maar verder lopen gaat goed. In de middag doe ik nog een grote klus die al een paar dagen ligt en eind van de middag maak ik voor de tweede keer een mailronde. Dat was het dan. Om half zeven ben ik weer thuis. Doodmoe, dat wel. Ik begin met het avondeten: een chili met rundergehakt, uien, peper, puntpaprika’s, courgette, tomaten en bruine bonen. Ook maak ik salade van komkommer, bosui en avocado. Terwijl het gerecht doorwarmt, maak ik vast de pruttelpot voor morgen in de tajine: lamsbout, knoflook, uien, paprika, peper, courgette en tomaten. De Vrouw is er om kwart over zeven en De Zoon drie kwartier later. We eten alles zo’n beetje op. Half negen is de rust wat teruggekeerd en kan ik een uurtje uitblazen en ontspannen door wat te lezen en te luisteren aan de keukentafel. Tien uur.
Muziek vandaag: het tweede plaatje (Giles Giles & Fripp) uit de 3cd-set The Many Faces Of (King Crimson), Valley Of The Windmill (Circa:)

160808 131 bushalte 06.40 uur 160808 132 bushalte 06.40 uur

160808 133 Schaarsbergen 160808 134 Schaarsbergen

160808 135 Schaarsbergen 160808 138 Schaarsbergen

Zondag 7 augustus:
Half negen uit bed. Koffie, klussen, webstek. Nog meer koffie met De Vrouw, was ophangen, gegevens uitzoeken. Eind van de ochtend wandel ik het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Dan prepareer ik een lunch die we met z’n tweetjes nuttigen. Aansluitend nemen we de tijd om wat te klussen en op te ruimen. De Vrouw poetst de garagedeur en de carport; ik schoon een grote lading papier, knipsels en schrijfwerk op. Echt heel veel verdwijnt in de blauwe container, maar ik kom ook wat ouder schrijfwerk tegen en dat moet ik toch archiveren. Eind van de middag houd ik kort pauze en dan ga ik avondeten maken. Het wordt een variatie op de kalfsvleespruttelpot van vorige week: deze keer met courgette erin en ik kook er pasta naast, plus maak het af met een salade van meloen en blauwe bessen. Om een of andere reden ben ik wel gespannen; De Vrouw is op haar telefoon bezig en ik merk dat het geluid van filmpjes zeer nadrukkelijk bij mij binnenkomen. De Zoon is er iets voor half zeven en hij helpt mee alles op te maken. Een nagerecht is er ook nog: het watermeloenijs van vorige week, aangevuld met vruchtenroomyoghurt. Het is te veel en te zwaar. Als ik erna ga hardlopen, kom ik niet heel ver. Op éénderde moet ik al een extra wandelpauze houden en daarna om de vierhonderd meter weer eentje. Toch kom ik echt doodmoe terug. Ik douche en heb nog anderhalf uur om te lezen en te luisteren aan de keukentafel voordat ik echt naar bed moet.
Muziek vandaag: The Astounding Eyes Of Rita (Anouar Brahem), The Deform Variations (Adam Holzman), Portraits (Vangelis), Platform One (The Wrong Object), Circa: 2007 (Circa:), Pretending 2 Run (Tiles), Let’s Drink Some Tea (The Muffin Men), Teide 2390 (Nosound)

160807 126 langs het kanaal 160807 127 langs het kanaal

160807 128 langs het kanaal 160807 130 tajine van kalfsvlees met ui courgette rozijn en hazelnoot

Zaterdag 6 augustus: een dagje naar Gouda
Ik ben om half zeven wakker. Een kwartier later ga ik uit bed. Koffie, krant, klussen. De Vrouw is ook op tijd beneden. Om een uur of negen fietsen we naar het station en daar nemen we een bus naar Voorthuizen. We moeten daar even wachten voordat schoonzus en man thuis zijn en we wachten in de plensregen onder hun afdakje in de achtertuin. Als ze er zijn, hebben we anderhalf uur om bij te praten. Het gaat mooi met de schoonzus; ze is alert, reageert adequaat op verhalen en vragen en grapjes, en vertelt zelf ook het een en ander. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar zoals ze er nu bij zit is zeker hoopvol. Twaalf uur pakken we de bus naar Amersfoort en daar stappen we over in de trein. Even voor twee komen we in Gouda aan. Aar en Jolande pikken ons op bij het station en we wandelen naar het centrum. Op de markt nuttigen we een salade bij een lunchroom en vervolgens snuffelen we wat op de markt en de nabije straatjes. Uiteindelijk belanden wij bij Aar en Jolande in de tuin. We hebben volop gelegenheid om bij te praten en beleven een mooie namiddag en avond. Er is soep en broodjes en vooral veel aandacht en gezelligheid. Als we tegen negen uur naar het station wandelen kan ik terugkijken op een uitstekende dag. In de trein zak ik fiks in. De energie is op. Om half elf zijn we thuis en ik ga zo ongeveer gelijk door naar bed.
Muziek vandaag: 1999 (Robert Fripp), Le Pas Du Chat Noir (Anouar Brahem)

01 Kattensingel 02 Markt

04 Arie en Jolanda bij Juuls 05 salade gegrilde camembert

08 Waag 10 Zeugstraat

12 in de tuin 13 Jolande en Arie

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment