bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

10-10-2016

B-log: 22 t/m 28 oktober 2016

Filed under: B-log 2016 — bazbo @ 07:04

Vrijdag 28 oktober:
Ik slaap goed en sta uitgerust op. Dit is heel andere koek dan gisterenavond. Buiten op de fiets is het zacht. Op de nieuwe werkplek is de stapel werk hoog en ik stel prioriteiten in wat ik wel en niet uitvoer. Veel werk verzet ik; veel ligt tot volgende week. Om een uur zeg ik: ‘Tot volgende week.’ Via enkele winkels rijd ik naar huis. Daar een eenvoudige lunch. Ik bereid avondeten voor door alvast lamsbout te snijden en voor te pruttelen. Ook snijd ik pompoen, die doe ik drie kwartier voordat we aan tafel gaan erbij, net als een zak veldsla, een hand rozijnen en wat water. Ernaast maak ik een salade van radijs, komkommer, bosui en tomaat in een mosterddressing Zes uur is De Zoon er en eten we. Nagerecht bestaat uit diverse soorten bioijs. Vanavond gaan we gedrieën naar de verjaardag van Arie en Freek, iets verderop in de straat. In het begin is het er rustig en gezellig; later is wat meer volk en slaat de vermoeidheid toe. Ik kan gesprekken niet volgen, er is te veel door elkaar en ik ga om kwart voor elf naar huis. Daar ga ik gelijk slapen.
Muziek vandaag: laatste helft van Day Trip (Pat Metheny, Christian McBride & Antonio Sanchez), Sorceress (Opeth), Invention Of Knowledge (Anderson/Stolt), Distant Satellites (Anathema)

161028-128-werkplek-van-vandaag 161028-129-tajine-van-lamsbout-pompoen-pruimen-en-rozijnen

Donderdag 27 oktober:
En weer vroeg op. Ik heb wat meer tijd, want ik wandel pas om tien voor zeven de deur uit. Buiten is het donker, maar zacht. Ik loop naar de carpoolplek en ben om acht uur op de werkplek. Ik krijg een hoop mail in de trant van: ‘Leuk artikel in de krant, Bas!’ Blijkt dat het stuk over de kinderwagen pas gisteren ook in de Gelderlander is verschenen. Inmiddels heb ik de kinderwagen overigens al weggegeven aan een museum in Garderen; binnenkort komen ze ‘m ophalen. Op de werkplek doe ik in de ochtend een paar grote klussen die waren blijven liggen. Ik keek ertegenop en uiteindelijk ben ik binnen een uur klaar, je zult het altijd zien. Dat geeft veel tijd en ruimte voor de rest van de dag. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. Plots voel ik angst en ik weet niet waarom. Is er veel dat er op me af komt? Ja, er is veel. Later doe ik nog veel meer achterstallig werk en uiteindelijk heb ik het deze week in mijn eentje uitstekend gered in ons team. Wel ligt er nog een ongelofelijke hoeveelheid werk voor de komende week, maar dat mag. En ik ben doodop. Zes uur ben ik thuis. Volkomen ingezakt. De Vrouw heeft een schotel gemaakt van chorizo, ui, courgette en tomaten. Zeer smakelijk. Er staat een salade van meloen, mango en ananas naast. Ook goed. Hardlopen gaat minder goed. Ik ben zo vermoeid, dat ik een extra wandelpauze moet houden en uitgeteld kom ik terug. Ik probeer wat te lezen en te luisteren aan de keukentafel, maar ik kan mijn aandacht er niet bij houden. Half tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: Köhntarkösz (Magma), eerste helft van Day Trip (Pat Metheny, Christian McBride & Antonio Sanchez)

161027-122-schaarsbergen 161027-124-schaarsbergen

161027-126-schaarsbergen 161027-127-apeldoorn

Woensdag 26 oktober:
Ik slaap goed. Diep ook. Ik ben nog niet wakker. Opstaan doe ik automatisch. Vijf minuten later is alles redelijk oké. Minder pijn in mijn hand? Het lijkt erop. Acht uur fiets ik naar de nieuwe werkplek. Het is koud, dus heb ik voor het eerst handschoenen aan. Ben benieuwd of ik ze vanmiddag uit kan laten. Vast wel. Op de nieuwe werkplek ligt veel en ik werk gestaag een boel af. Vrijdag verder. Een uur fiets ik via de supermarkt weer naar huis. Daar een eenvoudige lunch en ik zet vervolgens de foto’s van Stockholm op de webstek. De Vrouw is even thuis en om vier uur bezichtigen we een appartement in het centrum. Leuk, licht, maar te weinig ruimte in de woonkamer en de tweede slaapkamer. Volgens mij vindt de makelaar het ook niet wat, want hij vertelt weinig tot niets en laat ons ook niet de berging zien. De Vrouw gaat om half zes nog werken. Ik maak de fotoklus op de webstek af en begin aan avondeten. Hoop restanten: bamisoep, palmkoolschotel en andijviestoemp, maar daarnaast bak ik ook pepersteaks en maak ik een salade van bosui, komkommer, tomaat, rode paprika en pecannoten. De Vrouw is om kwart over zeven thuis en we eten alles op. Erna lees en luister ik aan de keukentafel tot het tien uur is en ik naar bed ga.
Muziek vandaag: Skylarking (2016 Steven Wilson remix( (XTC), Solid Ether (Nils Petter Molvaer), Requiem (Goat), Alive Again (Neal Morse Band), Mëkanïk Dëstruktïv Kömmandöh (Magma)

Dinsdag 25 oktober:
Het lijkt minder met de pijntjes. Mooi. Buiten is het vochtig en mistig. De bus is laat; ik mis de aansluiting in Arnhem en ben een half uurtje later op de werkplek. Daar handel ik veel af. Tussen de middag loop ik door bos en veld. In de middag heb ik een paar schrijfklussen die ik niet af krijg, omdat er ook nog wat tussendoorkomend overleg is. Donderdag moet ik opschieten. Zes uur ben ik thuis. Ik ben erg vermoeid. De Vrouw heeft bamisoep gemaakt en De Zoon komt meehelpen met opeten. Het is donker als ik ga hardlopen. Dat is niet erg. Het lopen gaat lekker. Ik lees en luister nog iets aan de keukentafel en ga om tien uur naar bed.
Muziek vandaag: Forever Changes (Love), 1.001 Centigrades – Magma 2 (Magma)

161025 110 Schaarsbergen Warnsborn 161025 112 Schaarsbergen Warnsborn

161025 116 Schaarsbergen Warnsborn 161025 117 Schaarsbergen Warnsborn

161025 119 Schaarsbergen Warnsborn 161025 120 Schaarsbergen Warnsborn

Maandag 24 oktober:
Red ik het? Ik red het. Mijn hoofd gonst en ik voel wat druk op mijn hoofd. Dat is een teken dat het (te) veel is en dat ik alert ben en ga doseren. Daarbij heb ik sinds enige dagen al pijn in mijn handen en een soortgelijke pijn als ik bepaalde spieren in mijn voeten aanspan. Wat is dat nu weer? Net nu ik het niet meer zo erg vind om ouder te worden, krijgen we dit soort pijntjes. Eenmaal op gang ben ik lekker op gang en gaat het prima. Voorspoedige reis naar de werkplek. Peter heeft me uitgenodigd voor een werksessie in Breda op een woensdagmiddag over twee weken; ik moet wel wat organiseren om daarbij aanwezig te kunnen zijn. Deze week ben ik alleen in ons team op de werkplek en er ligt veel, maar ik heb snel overzicht en handel de belangrijke zaken af. Tussen de middag wandel ik door het bos. Daarna heb ik nog flink tijd en gelegenheid om wat schrijfwerk te doen. Half zeven ben ik thuis. Ik maak avondeten: stoemp van aardappel, knolselderij, spek en andijvie. Erbij braad ik bioworsten en maak ik een fruitsalade van ananas, kaki en aardbeien. De Vrouw is om kwart over zeven thuis en De Zoon even na half acht. We eten de boel op. De laatste anderhalf uur lees en luister ik aan de keukentafel. Tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Skylarking (2016 remix) (XTC), White City (Pete Townshend), Eye Of The Soundscape (Riverside)

161024 101 Schaarsbergen 161024 102 Schaarsbergen

161024 103 Schaarsbergen 161024 105 Schaarsbergen

161024 106 Schaarsbergen 161024 108 andijviestoemp

Zondag 23 oktober:
Ik ben om kwart voor negen beneden. Koffie, klussen, webstek. Halverwege de ochtend lopen De Vrouw en ik ons gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Het is mistig en koud. De Zoon luncht mee en aansluitend brengt hij ons naar de verjaardag van Robert. Het is er prima gezellig, maar de aanwezigheid van veel honden en een brandende haard maakt de lucht heel droog en dat is niet goed voor mijn huid en ogen. Half negen zet De Zoon ons weer thuis af. Ik lees en luister nog iets aan de keukentafel en lig om tien uur in bed.
Muziek vandaag: Last Dance (Keith Jarrett & Charlie Haden), Andando El Tiempo (Carla Bley, Steve Swallow, Andy Sheppard), We Are Three (Joi), Volume Three: Further In Time (Afro Celt Sound System), FEAR (Marillion)

161023 097 Matenpoort 161023 098 Matenpoort

161023 099 langs het kanaal 161023 100 langs het kanaal

Zaterdag 22 oktober:
Kwart over acht word ik pas wakker. Koffie, klussen, krant. Halverwege de ochtend fiets ik mijn boodschappenrondje langs de biowinkel, markt en de Turkse winkel. Met De Vrouw drink ik nog wat koffie. De Zoon luncht mee en daarna ga ik met De Zoon boodschappen doen voor zijn verjaardagsfeest volgend weekend. We bezoeken twee supermarkten in de buurt en brengen alle spullen naar zijn schuur en huis. Ik help nog even mee met het bijvullen van zijn verwarmingssysteem en wandel dan door zonnig herfstweer naar huis. Daar bereid ik het avondeten voor. Uien snijden, plus tomaten ontvellen en snijden. Ik bak ze met knoflook en peper. Dan leg ik een fikse victoriabaars in een ovenschaal en leg het uientomatenmengsel erop. Beetje water erbij en hoppa: veertig minuten in de oven. Dat geeft me tijd voor de bijgerechten: witlof met rode paprika en blauwe kaas en een fruitsalade van ananas, kaki en aardbeien. Tien over zes gaan we met z’n tweeën aan tafel. Een half uur later is alles op en opgeruimd. Hardlopen gaat niet gemakkelijk, maar het lukt uiteindelijk goed. En dan heb ik een hele avond om te lezen in Halfway to Hollywood – Diaries 1980-1988 – Volume Two (Michael Palin) en te luisteren aan de keukentafel. Elf uur.
Muziek vandaag: Rosetta (Vangelis), Discreet Music (Brian Eno), YSQ (Yellow String Quartet), Cover Version (Steven Wilson), The Slide Area (Ry Cooder), Get Rhythm (Ry Cooder), Abandoned Dancehall Dreams (Tim Bowness), The Clockwork Fable (Gandalf’s Fist)

161022 093 onderweg 161022 094 onderweg

161022 095 victoriabaars met uien en tomaat

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment