bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

18-11-2016

B-log: 19 t/m 25 november 2016

Filed under: B-log 2016 — bazbo @ 07:08

Vrijdag 25 november: naar Heerlen – festival Mosae Zappa
Ik heb goed geslapen. Als ik opsta, is de genadeloze pieptoon er weer genadeloos. Goed signaal. Even rustig op gang komen en dan ga ik naar de nieuwe werkplek. Het is goed koud op de fiets. Korte ochtend op het werk en ik handel er wat af. Halverwege de ochtend belt De Vrouw. De verkoper van het allereerste huis dat bovenaan onze lijst stond en met wie we begin oktober al contacten hadden, wil zijn woning toch graag aan ons verkopen. Of we straks om kwart over twaalf voor een tweede bezichtiging kunnen? Dat kunnen we. Mooi bericht en toch ook vreemd. Maar we zijn benieuwd! Dus rijd ik om twaalf uur naar het appartement in het centrum. [Hier volgt nog tekst.] Daarna gaan we weer terug naar huis. Even lunchen en vervolgens rijden we naar het station. We nemen de trein naar Amersfoort, naar Utrecht en dan naar Heerlen. Tegen zes uur zijn we in het hotel en nog geen half uur later ontmoeten we vrienden in een nabijgelegen café De Kromme Toeter. Eten bij Indonees tegenover het hitel, dan drie stappen verder naar café Bluff. Tim is Zappa-DJ en petjep speelt twee korte sets zoals vanouds onnavolgbaar. In het hol is het benauwd en mensen roken er volop. Ik moet dan ook af en toe naar buiten. Kwart over een gaan we slapen.
Muziek vandaag: verder geen

Donderdag 24 november:
Dat slapen gaat goed. De wekker gaat om half zeven. Kalm opstarten. Kwart voor negen haalt De Zus me op. We rijden naar Onze Vader. Daar stappen we in zijn auto en hij rijdt naar Nieuwkoop. In de kerk zien we al veel familie. Oom Joop krijgt de uitvaart die hij graag heeft gewild. Een man met een gouden hart, recht door zee, klaarstaand voor iedereen en met het onvermogen te spreken over zijn emotie. De dienst is een passend afscheidsritueel en uiteindelijk krijgt hij een rustplaats vlak naast de kerk en aan het water. Na afloop spreken we veel ooms en tantes, neven en nichten. Altijd mooi, al is het bijzonder dat het vaak bij zo’n verdrietige gelegenheid is. Half drie rijden we weer terug en even navieren ben ik thuis. Een moment uitblazen en dan ga ik avondeten maken. Zes uur zitten we met De Zoon aan tafel. Op die tafel staat een curry van chorizo, ui, peper, gember, knoflook, courgette en Chinese kool, plus een salade van bosui, tomaat, bladsla en walnoten. Een uur later ga ik hardlopen. Het gaat opnieuw lekker, ondanks fikse tegenwind vanaf halverwege. De laatste twee uur kom ik tot rust, lezend en luisterend aan de keukentafel. Tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Rosetta (Vangelis), Country Airs (re-recorded version) (Rick Wakeman), The Similitude Of A Dream (The Neal Morse Band), Skylarking (2016 Steven Wilson remix) (XTC), Boil That Dust Speck (Special Edition) (Mike Keneally), Enigmatic Ocean (Jean-Luc Ponty)

161124-346-nieuwkoop 161124-348-nieuwkoop

161124-349-nieuwkoop 161124-350-curry-van-chorizo-ui-peper-courgette-en-chinese-kool

Woensdag 23 november:
Opnieuw iets wakker geweest vannacht, maar toch weer goed ingeslapen. Ik ben op tijd op de nieuwe werkplek. Daar doe ik van alles. Begin van de ochtend heb ik telefonisch contact met de makelaar. Hij gaat een en ander nu in gang zetten: gegevens koper opvragen en concept koopakte opstellen. Wij gaan onze vervolgvragen formuleren (hoe komen we aan een huis, wat is er mogelijk bij de twee optionele woningen die we voor ogen hebben, enzovoorts) en aan hem sturen. Tjonge. Volgens mij hebben we ons huis verkocht. Om twee uur vertrek ik van de nieuwe werkplek, die na 31 december niet langer mijn nieuwe werkplek meer is. Via de supermarkt fiets ik weer naar huis. Daar doe ik wat voorbereidingen aan het avondeten. Als De Vrouw weer aan het werk is, maak ik een opzet voor de vragenmail aan de makelaar. Half acht zitten we aan tafel. De pot schaft een stoemp van wortel, wortelpeterselie, zoete aardappel en postelein, aangevuld met de restanten van de twee schotels van de afgelopen twewdagen. Ook is er salade van bosui, paprika, avocado en jonge bladsla. De laatste anderhalf uur lees en luister ik voordat ik ga slapen.
Muziek vandaag: Little Dots (Frank Zappa), Apricity (Syd Arthur), Seventh Sojourn (The Moody Blues), The Difference Machine (Big Big Train), hat. (Special Edition) (Mike Keneally), Imaginary Voyage (Jean-Luc Ponty)

161123-343-werkplek-van-vandaag

Dinsdag 22 november:
Lastig wakker worden. Opnieuw diepe slaap. Nou ja. Ik kom op gang. Voorspoedige reis naar de werkplek. Daar ben ik op tijd. Veel te doen. Halverwege de ochtend heb ik telefonisch contact met de makelaar. De bieders doen een laatste bod op ons huis. Het bod ligt tweeduizend euro onder het bedrag dat we uiteindelijk voor ogen hadden. Zijn advies: dit is een mooi bod en een redelijke prijs voor de woning. We kunnen afzeggen en wachten op een nieuwe klant met een beter bod; dat kan morgen zijn, maar ook pas over een jaar. Beter kunnen we nu toeslaan. Biedende partij gaat wel akkoord met aanvaarding half maart. We spreken af dat ik morgen laat weten of we op het laatste bod ingaan. Ook gaan we in gesprek over het volgende: hoe gaan we te werk bij de aankoop van een huis, nu de twee voorkeurswoningen verkocht blijken en we over vier maanden uit ons huis moeten zijn? Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag maak ik alles klaar voor de rest van de week. Kwart over vier laat ik alles met een gerust hart achter en om zes uur ben ik thuis. Gaan we akkoord met de bieding? Heel erg lang hoeven we niet na te denken. Ons huis is verkocht. Dan nu: wat nu? Er is een redelijk alternatief, maar er moet en mag veel in gebeuren en de vraag is of we dat voor half maart gedaan krijgen. Nou ja, daar komen we wel uit. En wie weet wat er de komende weken nog verder op ons pad komt. De Vrouw heeft een ovenschotel van spek, ui, gehakt, witlof, aardappel en ei gemaakt en De Zoon is er om ervoor te zorgen dat het op komt. Hardlopen gaat bijzonder goed en doet me ook zeer goed. Had ik eind van de middag en begin van de avond wat somberheid in de kop; nu voel ik me opgewekt. De laatste anderhalf uur lees en luister ik nog iets. Kwart over tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: Beat (2016 Steven Wilson remix) (King Crimson), Aurora (Jean-Luc Ponty)

161122-334-schaarsbergen-warnsborn 161122-335-schaarsbergen-warnsborn

161122-339-schaarsbergen-warnsborn 161122-342-schaarsbergen-warnsborn

Maandag 21 november:
Raar geslapen. Begin van de nacht lang wakker geweest; eind van de nacht slaap ik weer diep en schrik ik wakker van de wekker. De bus mist de aansluiting in Arnhem waardoor ik wat later op de werkplek ben. Daar heb ik veel te doen. Opruimen, bijvoorbeeld. Dat ruimt op. Maar dat heb je zo met opruimen. Dan komt er bericht van De Vrouw: het huis dat op de tweede plaats staat van onze voorkeurenlijst is óók verkocht. Wat nu? De uitvaart van oom Joop is donderdag. Tussen de middag loop ik door het bos. In de middag verricht ik veel werk; ik wil zien om alles van deze week morgenmiddag af te hebben, zodat ik donderdag inderdaad weg kan blijven. Veel lukt. Om half zeven ben ik thuis. Ik maak de pruttelpot af en monteer er een fruitsalade bij van mango, aardbeien en blauwe bessen. Kwart over zeven zitten De Vrouw en ik aan tafel. De boel smaakt goed. Het restant van de tajine gaat woensdag over de dis van dan. We spreken over woonplannen. Morgen contact met de makelaar voor een preciezere zoekopdracht nu de twee droomhuizen van de top van onze voorkeurslijst zijn verdwenen? Er zijn nog twee opties, maar daar zijn we gematigd enthousiast over. Wie weet. Ben benieuwd. De laatste anderhalf uur lees en luister ik aan de keukentafel. Kwart voor tien ga ik naar bed. Alles vraagt meer energie dan ik heb.
Muziek vandaag: Apratice (Syd Arthur), Stand Up – The Elevated Edition (Jethro Tull)

161121-322-bushalte-06-40 161121-323-schaarsbergen

161121-325-schaarsbergen 161121-327-schaarsbergen

161121-328-schaarsbergen 161121-330-schaarsbergen

161121-331-schaarsbergen 161121-333-lamsbout-met-misome

Zondag 20 november:
Half negen ga ik uit bed. Koffie, klussen, webstek. Tijdens de koffie met De Vrouw vraag ik: ‘Hoe laat moeten jullie vanmiddag weg?’ ‘Jullie?’ vraagt ze terug. ‘We gaan met z’n drieën, hoor.’ Ach zo. Geheel niet meegekregen. Niet erg. Wel moet ik mijn plannen voor het menu van de komende dagen aanpassen. Vlak voordat De Vrouw en ik naar buiten willen voor ons rondje lopen, belt De Vader. Mijn peetoom Joop is gisteren overleden. Hij bleek al heel lang heel ziek te zijn, maar liet aan anderen niets merken. Korte tijd geleden moest hij toch plots naar het ziekenhuis en toen was de diagnose snel gesteld. Darmkanker. Vader laat nog weten wanneer de uitvaart is en dan ga ik moeite doen om erbij te zijn. De Vrouw en ik lopen dan het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Het is prachtig herfstweer met fikse wind en miezerregen, maar ook met zon. De Zoon komt lunchen en half drie fietsen we gedrieën naar het cultureel centrum. Pater Moeskroen gaat er een concert geven. Als we er aankomen, kunnen we al de zaal in. De band lijkt bezig met een soundcheck, maar al snel komen we erachter dat het een bijeenkomst van de fanclub betreft, en dat er filmopnames gemaakt worden ter promotie van de theatertournee. Een uurtje later begint het echte optreden. Hoogst vermakelijk! Op het podium vijf zeer veelzijdige muzikanten met een grote verscheidenheid aan instrumenten. Ik zie wel dingen die ik zelf anders zou doen (er is wat knulligheid rondom versterking van sommige instrumenten, de zanger moet teksten vanaf een tablet lezen en de boodschap ‘vier het leven’ is na tien drinkliederen wel duidelijk, daar hoeft geen elfde, twaalfde of 12.354e drinklied meer bij). Na afloop drinken we nog iets en dan gaan we. De Zoon gaat naar zijn eigen huis en om zeven uur zijn we zelf ook thuis. Ik maak knoflookyoghurtsaus en een salade van bosui, komkommer en tomaat. Erbij bak ik lamsshoarma. Ondertussen leest De Vrouw mail. Het huis dat bovenaan onze lijst met voorkeurswoningen staat, blijkt onder voorbehoud verkocht. Is dat een teleurstelling? Nee, maar omschakelen naar de volgende optie is even lastig, al is dat eveneens een buitengewoon geschikte kandidaat. Na het eten maak ik vast de basis voor het avondeten van morgen: een tajine van lamsbout, misome en tomaat. Heel even nog lees en luister ik aan de keukentafel en dan is het kwart voor tien. Bedtijd.
Muziek vandaag: Astrakan Café (Anouar Brahem), Le Pas Du Chat Noir (Anouar Brahem), Big Blue Ball (allerlei), Refugees Of The Heart (Steve Winwood), Eye Of The Soundscape (Riverside)

161120-302-regenboog 161120-304-langs-het-kanaal

161120-305-langs-het-kanaal 161120-306-pater-moeskroen-in-gigant-theater

161120-308-pater-moeskroen-in-gigant-theater-soundcheck 161120-309-pater-moeskroen-in-gigant-theater-soundcheck

Zaterdag 19 november:
Iets voor half acht ben ik echt wakker en ga ik uit bed. Koffie, klussen, krant. Het is stil en donker in huis. Ik ben al afscheid aan het nemen van deze woning. Halverwege de ochtend fiets ik een boodschappenronde langs de Turkse supermarkt, biowinkel, markt en Turkse winkel. Het regent wat, maar ik vind het prachtig en ik voel me rustig en opgewekt. Thuis koffie met De Vrouw. De Zoon is er om een uur voor de lunch. Ik maak een mail aan degene die de bezichtigingen regelt in het appartement dat hoog op onze lijst staat en vraag of het huis nog te koop staat en of we binnenkort nog een keer kunnen komen kijken. Hardlopen gaat niet gemakkelijk. Ik heb snel kramp en loop wat stijf, waardoor ik snel erg moe ben en een extra wandelpauze nodig heb. Toch is het goed en lekker om buiten te zijn en te lopen. Eind van de middag maak ik avondeten. Ik leg een vicoriabaarsfilet in een ovenschaal en giet daar een saus van ui, prei, courgette en tomaten overheen. De schaal gaat bijna een half uur in de oven. Ernaast maak ik een salade van bieten en ei, plus een fruitsalade van aardbeien, kaki en blauwe bessen. Ondertussen ontvangt De Vrouw een koper van speelgoed en striptijdschriften aan de deur: weer wat opgeruimd en er nog wat geld voor gevangen ook. We eten alle kost op en in de avond ontspan ik door te lezen en te luisteren aan de keukentafel. De PROG is uit en ik begin in Een antropoloog op Mars (Oliver Sacks). Kwart voor elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Le Voyage De Sahar (Anouar Brahem), Rosetta (Vangelis),Seed (Afrocelts), Stória, Stória (Mayra Andrade), The Diary (The Gentle Storm), Chicago ’78 (Frank Zappa), het plaatje dat meekwam met de PROG, Unity Band (Pat Metheny), Upon The Wings Of Music (Jean-Luc Ponty)

161119-301-victoriabaars-met-groenten-uit-de-oven

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment