bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

22-12-2016

B-log: 24 t/m 31 december 2016

Filed under: B-log 2016 — bazbo @ 15:50

Dit is mijn dagboek van 2016. Het meest recente bericht staat bovenaan. Kijk bij de categorieën B-log voor recenter materiaal.

De aanleiding van mijn blog is zaterdag 16 november 2013, ‘de dag dat ik opstond en een wereld instapte die niet de mijne was.’
Meer weten? Klik dan hier.

b
30 december 2016

Zaterdag 31 december:
Acht uur wakker. Koffie, klussen, krant. Halverwege de ochtend fiets ik een boodschappenronde langs de Turkse supermarkt, biowinkel, markt en Turkse winkel. De Zoon luncht mee. Begin van de middag fietsen De Vrouw en ik naar het ziekenhuis. Plonia ligt er een paar dagen vanwege een ferme longontsteking en we haan een uurtje op bezoek. Gelukkig zit ze er goed bij en ze hoopt maandag weer naar huis te kunnen. We rijden via een supermarkt weer terug. Ik ga een ronde hardlopen. Het lukt niet zo heel goed; op tweederde moet ik een korte wandelpauze houden. Om me heen knalt het vuurwerk al vervaarlijk. Nog heel even uitrusten en dab ga ik eten maken. Eenvoudige dis: ik bak varkenshazen en monteer een salade van komkommer, bosui, tomaat, kaki en blauwe bessen. De Zoon is er om zeven uur en blijft deze oudejaarsavond. Ik blijf in de keuken aan tafel zitten lezen; ik ben moe, er is me te veel lawaai, ik schrik van geluid en ik voel me opgejaagd, gespannen en angstig. Ik red het tot twaalf uur. We wensen elkaar een gelukkig nieuw jaar en om half een lig ik in bed.
Muziek vandaag: Concerts – Bregenz, May 28, 1981 (Keith Jarrett), Dark Intervals (Keith Jarrett), Malpensa (Nits), Dialects (Joe Zawinul), Via Zammata’ (Dweezil Zappa), My Name Is Buddy (Ry Cooder), Sorceress (Opeth)

161231-633-beetje-mistig-boven-het-ziekenhuis 161231-634-oudejaarsavondmaal

Vrijdag 30 december:
Half acht uit bed. Koffie, krant, klussen, waaronder mail en telefoon rondom de hypotheek. De werkgeversverklaring is nu dan wél akkoord en de verkoopmakelaar gaat met de verkoper overleggen of twee weken uitstel van de ontbindende voorwaarden niet te veel is. Hopen dat het lukt. Ik trek het laatste stuk boekenkast uit de woonkamer; naar boven is geen idee, want veel te groot, dus gaat hij onder de carport. Dan trekken we wat oude boekenkasten uit slaapkamers naar beneden en vervolgens begint het grote herinruimen. Dat kost toch meer tijd dan gedacht. De Vrouw gaat vanmiddag met De Zoon naar de bioscoop en ik blijf tot zeker half drie bezig met inpakken van de boekenkasten. Verhip, ik heb het veel te efficiënt gedaan, want ik houd veel ruimte over. Misschien wat muziek bijkopen? Tegen drie uur stap ik op de fiets. Ik rijd via de supermarkt naar een café in het centrum. Daar tref ik De Vrouw en De Zoon en kijken we hoe mijn portret gemaakt door Gerard erbij hangt op het damestoilet. We drinken thee en gaan dan via de supermarkt ook weer terug. Daar maak ik avondeten: een stevige chili. De Zoon komt rond zeven uur mee-eten. Naast de chili staat een salade van bosui, witlof, peer, walnoten en gorgonzola. Ook lekker. Er is bericht van de makelaar van de verkoper van het begeerde huis: verkoper gaat akkoord met een uitstel van ontbindende voorwaarden van veertien dagen. Mooi. Acht uur lees en luister ik aan de keukentafel. Kwart voor elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Archipelago (Hidden Orchestra), The Endless River (Pink Floyd), Stupid Dream (Porcupine Tree), No Earthly Connection (Deluxe Edition) (Rick Wakeman), The Many Faces Of The Who (allerlei), Lick My Decals Off, Baby (Captain Beefheart), Ommadawn (Mike Oldfield), Incantation (Mike Oldfield), Half Alive In Hollywood (Mike Keneally & Beer Fpr Dolphins)

161230-620-voorraadje-muziek-mag-weer-in-de-kast 161230-621-het-wordt-al-leger

161230-622-dat-ruimt-op 161230-623-klaar-om-te-schilderen

161230-624-klaar-om-weer-in-te-ruimen 161230-625-ingeruimd

161230-626-ingeruimd 161230-627-oude-studeerkamer

161230-628-kamer-van-luuk 161230-629-damestoilet-in-art-cafe-sam-sam

161230-630-damestoilet-in-art-cafe-sam-sam 161230-630-keuken-woonkamer

161230-631-keuken 161230-632-chili

Donderdag 29 december:
Niet zo heel goed geslapen en opstaan is daarom lastig. Opstarten en de reis naar de werkplek verlopen echter zeer voorspoedig. Op de werkplek is het stil en rustig om me heen. Ik doe er allerhande achterstallig werk, dat ik tijden voor me uit heb geschoven. Tussen de middag wandel ik door zon, bos en veld. Later die middag handel ik nog wat af. Ook ga ik op tijd weg. Half zes ben ik weer thuis. Er is allerlei gedoe rond de hypotheekaanvraag. Werkgeversverklaring deugt niet, medische verklaring van het ziekenhuis laat op zich wachten en het resultaat is dat ik morgen de verkoper uitstel van betaling moet gaan vragen. De Vrouw is naar de dokter geweest en die heeft een pijnlijke naar binnen gegroeide ooghaar verwijderd. Op tafel komt rijst met een schotel van kip en groenten plus een salade. Allemaal oké. Ik ben moe en heb rugpijn. Toch ga ik hardlopen. Omdat het ook tegen het vriespunt zo koud is, moet ik wel blijven bewegen. Het rennen gaat daarom verbazingwekkend goed. Om acht uur zit ik aan de keukentafel te lezen en te luisteren. Iets na tien uur ben ik echt doodop en ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Archipelago (Hidden Orchestra), het bonusplaatje van No Earthly Connection (Deluxe Edition) (Rick Wakeman)

161229-611-06-30-uur 161229-613-schaarsbergen-warnsborn

161229-614-schaarsbergen-warnsborn 161229-616-schaarsbergen-warnsborn

161229-617-schaarsbergen-warnsborn 161229-618-schaarsbergen-warnsborn

Woensdag 28 december:
Half negen beneden. Koffie en dozen vol pakken met cd’s uit de woonkamer. De Zoon is er om kwart over tien en we brengen een auto vol troep naar de kringloop en stort. Een uurtje later zijn we terug. Even koffie drinken en dan verder inpakken. Tegen een uur of een lunch ik met De Vrouw. Tosti’s en dergelijke. In de middag ruim ik alle elpees weg en breek ik de grote boekenkast af. Kwart voor zes is het meeste gedaan. Ik maak avondeten: een kerriekaassaus gaat over de schotel van gisterenavond, ik bak biorunderchipolatasaucijzen en monteer een salade van komkommer, bosui, tomaat en perzik. Kwart voor zeven is De Vrouw terug van even werken en we gaan aan tafel. De laatste twee uur van vandaag lees en luister ik nog iets (een greep uit de bovenste doos van een stapel die in de woonkamer staat). Tien uur.
Muziek vandaag: Chronicles Of Man (Rick Wakeman), Tender Extinction (Steve Jansen), English Electric Full Power (Big Big Train), When We Are Death (Hexvessel), Unplugged (David Byrne), The Judas Table (Antimatter), Gathering The Threads – Fifty Years Of Stuff (Judy Dyble), The Sound Of Surprise (Bill Bruford’s Earthworks)

161228-605-verhuisdoosje-fz 161228-606-rondje-naar-de-kringloop-en-de-stort

161228-607-kast-bijna-leeg 161228-608-kast-bijna-uit-elkaar

161228-609-hoekje-twintig-jaar-niet-geweest 161228-610-klaar-voor-vandaag

Dinsdag 27 december:
Half zes gaat de wekker. Ik slaap nog diep. Het duurt even voor ik wakker word. Ik kan rustig opstarten. Iets voor zeven uur ga ik de deur uit en even na achten ben ik in Arnhem in een lokatie van de werkplek. Daar ben ik de hele dag bezig als ondersteuner en verslaglegger bij een onderzoek naar een hevig incident. Interessant. Er blijkt nauwelijks tot geen afstemmibg en uitwisseling van informatie te zijn geweest tussen interne hulpverleners en externe behandelaren, er zijn nog wat meer betrokkenen buiten spel, cliënt heeft zich kunnen afzonderen want ‘wilsbekwaam en eigen verantwoordelijkheid’ en bovendien blijkt het begeleidend personeel op de werkvloer, alle goede intenties ten spijt, geen flauw benul te hebben hoe te handelen met cliënten met een zware en complexe psychiatrische problematiek. Cliënt maakt een eind aan haar leven. Interessant, ik zei het al. De interviews duren niet echt de hele dag; half vier wandel ik naar het station en nog voor vijf uur ben ik thuis. Erg moe, dat wel. De Vrouw serveert broccoli en bloemkool met gekarameliseerde uien uit de oven, aangevuld met gebakken chorizo en kipfilet. Half zeven ga ik hardlopen. Het is zwaar, maar het lukt en het doet me goed. Ik lees het mooie boek van Knausgård uit en luister wat. Ik ga om tien uur naar bed.
Muziek vandaag: London Symphony Orchestra Vol. 1&2 (Frank Zappa), Storm Corrosion (Storm Corrosion)

161227-602-willemsplein-arnhem 161227-604-uitzicht-vanaf-plaggeweg-arnhem

Maandag 26 december: Tweede kerstdag
Kwart voor negen ben ik beneden. Koffie, klussen, webstek. Ik begin te lezen in Winter (Karl Ove Knausgård). Eind van de ochtend wandelen we het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Ik maak koekjes van de ingrediënten en het recept uit het kerstpakket. Ondertussen begint De Vrouw met het leegtrekken van de schuur. We lunchen met kerstbrood en het restje pompoensoep van gisteren. Ik kook stoofperen en pak een paar dozen in met cd-boxen en lp’s. Ook maak ik schorseneren schoon en kook ik ze. Ook maak ik een saus van blauwe kaas De Zoon is er rond half vijf en een uurtje later zitten we aan tafel voor het tweedekerstdagdiner. Naast de schorseneren in kaassaus en stoofperen heb ik lamsbiefstukken gebakken en een salade van bosui, komkommer, tomaat en blauwe bessen geprepareerd. Flink vullende hap. Toe is er chocolademousse. Half zeven is alles opgeruimd en zijn we weer alleen. Ik lees in het prachtige boek van Knausgård en luister wat. Tien uur slaap ik.
Muziek vandaag: Blade Runner (Vangelis), A Christmas Album (California Guitar Trio),
Three Ships (Jon Anderson), I Believe In Father Christmas EP (Emerson Lake & Palmer), Christmas Around The World (Putumayo Presents), Christmas Album (Jethro Tull), Christmas Cover Up (allerlei), A Catchy Christmas (allerlei), Oxygene Trilogy (Jean-Michel Jarre), Magic Theatre (Gandalf)

161226-592-langs-het-kanaal 161226-593-langs-het-kanaal

161226-594-koekjes-bakken 161226-596-koekjes-bakken

161226-598-schorseneren-schillen 161226-598-stoofperen

161226-599-ondertussen-elpees-inpakken 161226-600-kerstdiner-lamsbiefstukken-met-schorseneren-in-blauwe-kaassaus

Zondag 25 december: Eerste Kerstdag
Pas om half tien uit bed. Koffie, klussen, webstek. Ik lees het laatste boek van Jan Guillou uit. De Zoon is er om half een en we eten een lichte lunch. Dan stappen we in zijn auto en rijden naar Voorthuizen. Bij OmaD is het aanvankelijk rustig, later komt de rest van de (schoon)familie ook. We zijn er een paar uurtjes en om kwart voor zes rijdt De Zoon ons naar Hoog Soeren. In een goed bezet maar toch opvallend rustig eethuis zijn Onze Vader, Zus en aanhang en Grote Broer. We krijgen er een uitgebreid menu, dat zeer goed smaakt. Ik mag de gehele avond naast Onze Vader zitten en beleef mooie vertelmomenten met hem. Pas na tien uur vertrekken we weer en brengt De Zoon ons naar huis. Daar zit ik nog heel even en even voor middernacht ga ik slapen.
Muziek vandaag: Christmas Variations (Rick Wakeman), Chris Squire’s Swiss Choir (Chris Squire), Christmas Album (Keith Emerson), Christmas Around The World (Putumayo Presents)

161225-575-kerstontbijt 161225-576-kerstontbijt

161225-577-kerstdiner 161225-578-geitenkaas-met-biet-garnalencocktail-gevogelte

161225-579-carpaggio-van-hert 161225-580-wildbouillon-met-room

161225-582-kerstdiner 161225-583-hertenbiefstuk-met-zuurkoolstoemp-en-gestoofde-peer

161225-584-champagneijs-brownie-creme-brulee-mandarijnbavarois 161225-585-kerstdiner

161225-588-kerstdiner 161225-591-hoog-soeren

Zaterdag 24 december:
Half negen ben ik op. Koffie, klussen en ik bewerk de foto’s van gisterenavond en zet ze op de webstek. Halverwege de ochtend fiets ik een boodschappenronde langs de Turkse supermarkt, biowinkel, markt en Turkse winkel. Zo. De weekend- en kerstboodschappen zijn gedaan. De Zoon is er rond een uur voor een lunch. Halverwege de middag fiets ik samen met hem naar een elektronicazaak om te kijken of er een geschikte huistelefoon voor hem is. Die is er. Hardlopen lukt me redelijk; ik red het, maar gemakkelijk gaat het niet. Nou ja. Eind van de middag maak ik het kerstavonddiner. Ik braad een fricandeaurollade, vul paprika’s met de pastasaus van gisterenavond, prepareer een fruitsalade van perzik, peer, mandarijn en blauwe bes, maak een gezouten kruidenboter en serveer alles met Turks brood. Half zeven zitten we aan tafel. De boel smaakt goed en er zijn meerdere soorten ijs toe. De Zoon gaat naar huis en ik lees en luister aan de keukentafel tot het bijna elf uur is.
Muziek vandaag: Blade Runner (Vangelis), Scintilla (Nosound), Tubular Bells (Mike Oldfield), Hergest Ridge (Mike Oldfield), The Geese And The Ghost (Deluxe Edition) (Anthony Phillips), A Song For All Seasons (Renaissance), Eye In The Sky (Alan Parsons Project), The Similitude Of A Dream (The Neal Morse Band), Weir Keeper’s Tale (Damian Wilson & Adam Wakeman)

161224-573-kerstavonddiner 161224-574-kerstavonddiner

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment