bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

30-12-2016

B-log: 1 t/m 6 januari 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 14:46

Vrijdag 6 januari:
En hij gaat weer. Verroest, ik ben weer helemaal opgewekt. Bijzonder toch dat er geen specifieke aanleiding is voor een sombere bui én voor hernieuwde levenslust. Ik herken de signalen als er een moeilijke tijd aankomt: vermoeid, slapeloos, opgejaagd, prikkelbaar, verminderde aandacht en concentratie, oorsuizingen. Ik vermoed dat de ‘druk’ rondom financiering van het nieuwe huis mede oorzaak is geweest. Nu is alles ervoor geregeld en hebben we er geen invloed meer op; het moet nu wel heel gek gaan willen we per 15 maart geen dak boven ons hoofd hebben. Wat nu volgt is een tijd van heleboel praktische zaken regelen en dat geeft ook wel druk, maar als het niet lukt vergaat de wereld niet. Niettemin: vanmorgen gilt de genadeloze pieptoon door mijn kop. Het is heel koud op de fiets, maar het beïnvloedt mijn stemming niet. Sterker nog: ik vind het prachtig. Op de werkplek is redelijk wat te doen en ik kan dat in alle rust afhandelen. Tussendoor beluister ik een voicemail van de notaris: men heeft alles in goede orde ontvangen en dus is er voor ons geen actie meer nodig. Scheelt ook weer. Een uur fiets ik via de supermarkt naar huis. Daar een paar tosti’s en ik begin met het aftuigen van de kerstboom. We ruimen alles op, zodat het klaar is voor verhuizen. De Vrouw gaat nog wat boekenkastplanken schilderen en ik bereid avondeten voor. Uien, pastinaak en rode kool in de pan en koken maar. Als het gaar is, pers ik er een goede rodekoolstoemp van. Erbij knoflookyoghurt, lamssaucijzen en een salade van bleekselderij, komkommer, tomaat, kaki en avocado. De Zoon is er om zes uur en helpt mee alles op te eten. Voor een uur is het harmonieus en aangenaam. Dan gaat De Vrouw boven nog wat planken schilderen en De Zoon naar huis. Ik ruim alles op, ga zitten aan de keukentafel en denk. Ook lees en luister ik. Kwart voor elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Platinum (Mike Oldfield), QE2 (Mike Oldfield), Skylarking (XTC), Chicago ’78 (Frank Zappa), After The Exhibition (The Wrong Object), Nearly God (Nearly God), Falling Deeper (Anathema)

170106-027-werkplek-van-vandaag 170106-028-druk-aan-het-werk

170106-029-verkocht 170106-032-rodekoolstoemp-met-lamsworst

Donderdag 5 januari:
Ik kan iets later op. Kwart over zeven wandel ik naar de carpoolplek. Op enkele plekken is het echt glad. Half negen op de werkplek. Eerst maar eens de nieuwe offerte van de verzekering scannen en naar de financiële man mailen. Eind van de ochtend moet ik erachteraan bellen of hij wel binnen is gekomen. Ook bel ik naar de notaris, om bankgegevens op te vragen. Als ik het goed begrijp, gaat de notaris pas iets aan ons sturen als de datum van ontbindende voorwaarden is verstreken. Dat was gisteren of is pas over twee weken. Ik word teruggebeld, belooft men. Dan is er ook echt werk. Veel daarvan handel ik af. Tussen de middag wandel ik door wit veld en wit bos en zon. In de middag werk ik stevig door. Er komt telefoon van de keukenboer: hij wil een afspraak maken om de keuken in te meten. Dan moet hij toch echt bij iemand anders zijn. Ik geef hem het nummer van de verkoper en weet dat het wel vervelend zal worden omdat hij wéér een afspraak moet maken. Wie weet lukt het vrijdagmorgen over een week, als ik er dan toch al ben met de aannemer voor de scheidingswand in de woonkamer? Dat zou wel betekenen dat de keuken niet in week twaalf maar in week dertien komt. Is dat erg? Ik kan het even niet overzien. Hoop gedoe, allemaal. Ik ben om zes uur thuis. De Vrouw heeft carpaccio vooraf en serveert een schotel van kip en witlof. Er is tijd voor bijpraten. Om zeven uur ga ik hardlopen. Het is min een graad, minder koud dan ik verwacht, en lopen lukt goed en het voelt zelfs lekker. Ik kan nog twee uur lezen en luisteren. Tien uur maak ik het.
Muziek vandaag: The Difference Machine (Big Big Train), Dreams & Absurdities (Dave Sturt)

170105-020-matenpark-07-20-uur 170105-021-barnewinkel-07-50-uur

170105-022-schaarsbergen 170105-023-schaarsbergen

170105-025-schaarsbergen 170105-026-schaarsbergen

Woensdag 4 januari:
Slapen lukt redelijk en ik sta ook goed op. De ergste somberheid lijkt weer voorbij; sterker nog, ik ben weer opgewekt. Op de fiets naar de nieuwe werkplek is het goed koud. Op die werkplek ligt weer een mooie stapel klussen; komende weken ben ik er nog wel actief. Tegen een uur fiets ik ook weer terug naar huis. Via de supermarkt, dat wel. Thuis lunch ik en pleeg ik diverse telefoontjes. De documenten van de overlijdensrisicoverzekering zijn nu bij de financiële man, er komt een nieuwe offerte en die sturen we morgen getekend door, plus de financiële man gaat een kortdurende lening regelen zodat we vanaf 1 februari kunnen verbouwen in het nieuwe huis. Ook bel ik een aannemer voor een offerte van een scheidingswand met deuren en-suite in de nieuwe woonkamer. In de kleine studeerkamer boven ruim ik op, zet ik ingepakte dozen praktischer neer en doe ik strijkwerk. In de oude slaapkamer van De Zoon leg ik afdekzeil op de vloer, zodat we daar de planken van de boekenkast kunnen gaan schilderen. De verzekeraar heeft een nieuwe offerte gestuurd. De Vrouw is er om half vijf. Ik ben dan avondeten aan het maken: een curry van ui, peper, knoflook, gember, paprika, wortel en kikkererwten, met een salade van bosui, komkommer, kaki, avocado en blauwe bessen. Ernaast bak ik lamsbiefstukken. De Vrouw moet nog werken, dus reken ik erop dat we om kwart over vijf aan tafel kunnen. Even na vijf uur krijgt ze bericht dat ze niet meer hoeft te werken. Nou ja. We eten in alle rust en kletsen goed bij. Begin van de avond heb ik contact met de verkoper over een mogelijke afspraak volgende week. Het kan waarschijnlijk op de vrijdagmorgen en dat mail ik dan de aannemer weer door. Ook teken ik de offerte; morgen scannen en dan kan hij naar de financiële man. En ik lees in het prachtige boek van Murakami en ik luister tot tien uur.
Muziek vandaag: The Source (Afro Celt Sound System), Dreams Of Reason Produce Monsters (Mick Karn), Please Be Quiet (Gungfly), A Stone’s Throw From The Line (Big Big Train), Spacelines (Nodens Ictus)

170104-018-werkplek-van-vandaag 170104-019-curry-van-wortel-en-kikkererwt-met-lamsbiefstuk

Dinsdag 3 januari:
Ik heb niet goed geslapen. Veel wakker geweest. En dan de gierende giltoon. Nou ja, eenmaal opgestaan lukt het. De reis naar de werkplek verloopt redelijk voorspoedig. Op het werk zelf gaat het. Ik ben nog altijd moe, heb moeite mijn aandacht erbij te houden en werk gaat in een lager tempo. Nou ja. Tussen de middag fiets ik naar een andere locatie voor een nieuw project dat ik tijdelijk ga ondersteunen. Eind van de middag fiets ik ook weer een half uurtje terug en dan kan ik naar huis. Daar ben ik om zes uur. De Vrouw weet te vertellen dat alle documenten van het ziekenhuis voor de overlijdensrisicoverzekering van de hypotheek nu bij de verzekeraar kiggen; die gaat de boel morgen beoordelen en dan kan alles naar de hypotheekverstrekker. De Zoon komt eten en De Vrouw serveert een schotel van shoarma, chinese kool en linzen. Dat vult. Kwart over zeven ben ik buiten aan het hardlopen en het lukt me goed. De rest van de avond lees en luister ik. Kwart over tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: Folklore (Big Big Train), Warp (Jon Balke)

170103-016-schaarsbergen 170103-017-schaarsbergen

Maandag 2 januari:
Bij vlagen goed geslapen; ik ben ook een paar keer wakker geweest. Opstaan lukt. De reis naar de werkplek verloopt voorspoedig. Het is wel koud in de bus. Het gaat niet heel goed, maar ik red het. Druk op mijn hoofd, opgejaagd, wat angstig. Op de werkplek is voldoende afleiding. Het blijkt er wel rustiger dan verwacht. Ik kan veel afhandelen. Tussen de middag wandel ik door het bos. Het is zonnig en koud. In de middag doe ik nog het een en ander. Ik ben moe en kan me moeilijk concentreren; veel kost me meer tijd dan anders. Ik kan met een collega meerijden naar Apeldoorn en om vijf uur ben ik thuis. Ook daar is het stil (en koud). Even zitten en dan ga ik avondeten maken. Geen spektakel: ik warm het restant soep van gisteren op en met behulp van het Turkse brood dat van gisteren over is maak ik pizza’s. Eerst een tomatensaus maken, die wat in laten koken, vervolgens over het Turkse brood verdelen, hoop verse ingrediënten erbij op en dan in de voorverwarmde oven afbakken. De Vrouw is er om kwart over zeven en we eten bijna alles op. Ook kletsen we nog bij. De laatste anderhalf uur lees en luister ik. Zo begin ik in Norwegian Wood (Haruki Murakami). Tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Blade Runner (Vangelis), A Part, And Yet Apart (Bill Bruford’s Earthworks), Niittoaika (UZVA), Modern Primitive (Steve Vai)

170102-013-schaarsbergen 170102-015-werkplek-van-vandaag

Zondag 1 januari:
Negen uur ben ik wakker en ga ik uit bed. Koffie, klussen, webstek. Eind van de ochtend wandel ik het zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer (die zit dicht), Matenpoort en het kanaal. Wat een rust. En wat een troep op straat. Het is ook fiks koud met een stevige wind. Thuis maak ik de bijna traditionele erwtenpompoensoep. We lunchen eenvoudig met oliebollen, kerstbrood en gekookte eieren. Half vier is Reinier er, niet veel later komen Marja, Robert, Richard, De Zoon en Ingrid. We kletsen mooi bij en vieren een nieuw jaar. Begin van de avond vallen ook Heidi en Auke nog even binnen. Zo tegen acht uur wordt het wat schreeuwerig en weet ik dat ik moe ben. Drie kwartier later zijn we weer alleen. Ik ruim het meeste op, merk dat ik alweer heel moe ben en lig om half tien in bed. Ben benieuwd.
Muziek vandaag: Souvenance (Anouar Brahem), Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), The Deform Variations (Adam Holzman), La Boutique Fantastique (La Boutique Fantastique), Turn Of The Wheel (Tempest), Stop Making Sense (Talking Heads), Archipelago (Hidden Orchestra), Momentum (Neal Morse), Blackstar (David Bowie)

170101-001-langs-het-kanaal 170101-002-langs-het-kanaal

170101-003-langs-het-kanaal 170101-004-langs-het-kanaal

170101-005-gelukkig-nieuwjaar 170101-006-gelukkig-nieuwjaar

170101-007-gelukkig-nieuwjaar 170101-008-gelukkig-nieuwjaar

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment