bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

06-01-2017

B-log: 7 t/m 13 januari 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 07:08

Vrijdag 13 januari:
Op straat is het wit. Wel vies wit. Geen mooie droge sneeuw, maar pap die her en der verraderlijk glibberig is. Toch kom ik veilig aan op de nieuwe werkplek. Mijn opvolger is er vandaag ook en ik kan haar al veel overdragen en uitleggen. Kwart voor elf stap ik op de fiets en ik rijd naar ons nieuwe huis. De Vrouw is daar ook. En een aannemer. Hij gaat een offerte maken voor een wandje met schuifdeuren en-suite in de woonkamer. Betrekkelijk snel heeft hij gemeten en een idee van wat onze wensen zijn. Vervolgens komt de keukenboer binnen. Hij meet de keuken en constateert: ‘De lengte van de keuken is niet drie meter vijftig, maar drie meter vijf.’ En de breedte van de ruimte doet toch krapper aan en dus moeten we de diepte van het werkblad niet zeventig maar zestig centimeter maken. Dat noopt ons tot het maken van een nieuw ontwerp. Wat mij betreft kan de vaatwasser eruit blijven, zodat ik meer bergruimte heb. En dan de overdracht. Huidige bewoner heeft zeer weinig tijd, dus is genoodzaakt iemand een volmacht te geven voor de overdracht. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het vrijdag 3 februari om 09.15 uur bij de notaris. Het is kwart over twaalf als ik weer terug ben op de werkplek en ik verder kan met alle werkzaamheden. Drie uur is alles wat ik per se af moest handelen afgehandeld en kan ik weg. Ik fiets via de supermarkt terug naar huis. Daar even zitten en bijkletsen met De Vrouw, maar al snel aan de slag met het bakken van pannenkoeken. Kwart over zes is De Zoon er en een uurtje later is de fikse stapel (bijna) op. Ik lees en luister. Mijn eerdere plan was om vanavond naar een café in het centrum te gaan voor een optreden van een bandje met een presentatie erbij van foto’s van Peter en Martin. Vandaag ontdekte ik dat aanvang na tien uur is en de presentatie pas in de tweede helft, dus na middernacht. Dat ga ik niet trekken. Bovendien sneeuwt en regent het en zijn de wegen lastig begaanbaar. In mei een herkansing. Nu ga ik om half elf naar bed.
Muziek vandaag: Buena Vista Social Club (Buena Vista Social Club), Five Miles Out (Mike Oldfield), Crises (Mike Oldfield), Keyholder (Kaipa), Live At The Aquarium (Michael Brook), Reflection (Brian Eno)

170113-079-witte-wereld-07-30-uur 170113-080-pannenkoeken-bakken

170113-080-werkplek-van-vandaag 170113-081-een-blik-uit-het-keukendeurraam

Donderdag 12 januari:
Vroeg op. Even voor zeven loop ik naar de carpoolplek. Nog voor acht uur ben ik op de werkplek. Daar ligt redelijk wat, maar ik heb alle tijd en gelegenheid. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. In de middag doe ik nog iets. Stel je voor. Zes uur weer thuis. De Vrouw heeft een gerecht gemaakt van kip, zoete aardappel, rode biet in een pittige saus en zet daarnaast het restant van de salade van gisteren op tafel. Heel goed. Tegen achten gaat ze nog op bezoek bij een collega. Ik lees en luister. Eerder die avond heb ik de peertjes uit onze ‘klassieke’ lamp in de woonkamer gehaald; Auke zou als het goed is vanavond komen om hem mee te nemen, want iemand in zijn kring gaat hem van ons overnemen. Het ding heeft sinds 5 mei 1989 een prominente plek in onze woonkamer(s) gehad en nu nemen we afscheid. Nee, niet nu, want Auke is er niet. Ik ga verder met lezen en luisteren en lig rond half elf in bed.
Muziek vandaag: Footloose And Fancy Free (Bill Bruford’s Earthworks), het tweede plaatje van Eye Of The Soundscape (Riverside), Hybrid (Michael Brook)

170112-071-matenpark-07-00-uur 170112-072-schaarsbergen

170112-073-schaarsbergen 170112-076-schaarsbergen

170112-077-schaarsbergen 170107-040-lamp-die-we-al-vanaf-ons-eerste-huis-in-de-woonkamer-hebben

Woensdag 11 januari:
Het is wat nat als ik naar de werkplek fiets. In de ochtenduren krijg ik er weer veel afgehandeld. Tussendoor belt de keukenboer. Vrijdagmorgen zie ik hem in ons felbegeerde appartement en kan hij daar de keuken opmeten. Ook stel ik hem nog wat vragen over greepjes en meerwerk. Een uur fiets ik via de supermarkt weer terug. Het is droog en zelfs wat zonnig. Thuis ben ik alleen. Ik lunch, sleep de kerstboom naar de voorkant van het huis, schilder een zwik planken aan de ene kant, ga hardlopen (beetje moeizaam, heb een extra wandelpauze nodig) en schilder dan de zwik planken aan de andere kant. Dan is het vijf uur. De Vrouw is een paar tellen thuis. Ik doe de getekende offerte van de Küchenboer op de post. De Vrouw gaat weer aan het werk. Ik ga avondeten voorbereiden. Eerst een saus maken van ui, courgette en tomaten, vervolgens een victoriabaars in een ovenschaal bedekken met saus en laten intrekken, en dan een salade maken van bosui, bleekselderij, komkommer en blauwe bessen. Dan is er pauze. De Vrouw is er pas weer na acht uur, dus pas om acht uur zet ik de ovenschaal in de inmiddels voorverwarmde oven. Tussendoor ontspan ik door wat te lezen en te luisteren. De Vrouw is er pas weer om half negen. Ik heb het eten klaar en we kunnen gelijk aan tafel. Krijg nou wat: het is nog goed voer ook. Het laatste uurtje van vandaag lees en luister ik nog iets en om tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Endless (Fjieri), Magic Machine (An Endless Sporadic), Contrapasso (Seven Impale), Notes From The Past (Kaipa), het eerste plaatje van Eye Of The Soundscape (Riverside)

170111-066 170111-067-werkplek-van-vandaag

170111-068-nog-meer-werk-vandaag 170111-070-victoriabaars-met-tomatensaus-uit-de-oven

Dinsdag 10 januari:
Zowaar, slapen lukt weer aardig. Ik ben vroeg op de werkplek. Daar doe ik in alle rust de nodige werkzaamheden. Heel veel is het niet. Tussen de middag loop ik door veld en bos. Halverwege de middag gaa nwe naar een buitenlocatie voor een overleg met alle collega’s. Na afloop is er een hapje en een drankje en daardoor ben ik later thuis. Half acht. De Vrouw heeft een soep vooraf en serveert dan een schotel van gehakt, ui, tomaat en palmkool. Acht uur is alles opgeruimd. Net op tijd. De nieuwe bewoners staan op de stoep. Het Bulgaarse echtpaar wil wat opmeten en samen met hun twee puberkinderen het huis nog een keer zien. Ook tekenen ze een formulier waarop ze verklaren de verwarmingsketel over te nemen. Ook weer geregeld. Het laatste uur lees ik de krant en luister ik tot het tien uur en bedtijd is.
Muziek vandaag: OK (Talvin Singh)

170110-062-schaarsbergen-warnsborn 170110-063-schaarsbergen-warnsborn

170110-064-schaarsbergen-warnsborn 170110-065-schaarsbergen-warnsborn

Maandag 9 januari:
Redelijk geslapen. Het nieuwe dekbed is heel warm. Opstaan is oké en ik ga monter de dag in. Reis naar de werkplek verloopt voorspoedig en ik ben er vroeg. Op de werkplek van alles te doen en ik doe dan ook van alles. Tussen de middag wandel ik door het bos. In de middag werk ik gestaag door en om half zeven ben ik thuis. Daar maak ik een curry van chorizo, ui, paprika, postelein en tomaat, met een salade van bosui, avocado, komkommer en bleekselderij. De Vrouw is er al om zeven uur en een kwartier later laten we ons de voeding goed smaken. Aansluitend nemen we allerlei mail rondom schilderwerk en andere klussen van de nieuwe woning door. Half negen zit ik aan de keukentafel wat te lezen en te luisteren. De schilder met wie we in zee gaan belt nog voor een afspraak; hij kan gelijk 2 februari beginnen en zondagmiddag aanstaande spreken we hem. Tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Tubular Bells (2009 remaster) (Mike Oldfield), Pyramid (Alan Parsons Project), Reflection (Brian Eno)

170109-058-schaarsbergen 170109-059-schaarsbergen

170109-060-schaarsbergen 170109-061-curry-van-chorizo-ui-peper-paprika-postelein-en-tomaat

Zondag 8 januari:
Ik sta om half negen op. Koffie, klussen, webstek. Eind van de ochtend wandel ik het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. We lunchen gedrieën met het restje pannenkoeken, met broodjes en eieren. Als De Zoon weer naar huis is, maak ik mail naar de kopers van onze woning over het huurcontract van de cv-ketel en we plaatsen een advertentie voor schilderswerkzaamheden online. Drie uur stappen we op de fiets en rijden naar het centrum. Bij de klerenmuziekmeubelzaak doen we goede ideeën op voor ‘oude’ stoelen en in het Art café opent Peter zijn expositie van wazige foto’s. Ik vind er weer mooi en intrigerend werk tussen hangen. Daarnaast is het leuk om een aantal oude bekenden te begroeten, maar het optreden van Ralph de Jongh overweldigt me vanouds. Met slechts zijn klompen en (slide)gitaar is hij rauw en vol emotue. Daarnaast heeft hij ook zichtbaar enorm veel lol. Zes uur ben ik moe; bovendien staat de muziek van die andere band voor mij veel te hard en te slecht afgesteld en dat doet me zeer en vreet energie. Half uurtje later zijn we thuis. Ik zet de ovenschaal met het restant van de rodekoolstoemp in de oven, maak een salade van komkommer, bosui, bleekselderij, kerstomaatjes en blauwe bessen en bak rundertartaartjes. Tijdens het eten praten we fiks bij. De laatste twee uur lees en luister ik. Ik begin in Ry Cooder (Wouter Bulkaert) en om tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Andando El Tiempo (Carla Bley, Andy Sheppard & Steve Swallow), Copland: Appalatian Spring ea (New York Symphonic, Leonard Bernstein), Cellomania (Cellomania), The Sad Machinery Of Spring (Tin Hat), The Unravelling (Knifeworld), Scintilla (Nosound), het tweede plaatje van Cre/ation – The Early Years (Pink Floyd), From The Caves Of The Iron Mountain (Steve Gorn, Tony Levin & Jerry Marotta)

170108-044-langs-het-kanaal 170108-045-langs-het-kanaal

170108-046-vintage-meubelen 170108-047-vintage-meubelen

170108-048-ralph-de-jongh 170108-054-ralph-de-jongh

170108-056-ralph-de-jongh 170108-057-gegratineerde-rodekoolstoemp-met-tartaar

Zaterdag 7 januari:
Acht uur ga ik uit bed. De wereld is wit. Koffie, klussen, krant. Halverwege de ochtend fiets ik een boodschappenronde langs de markt, biowinkel en dekbeddenzaak. Het regent en ijzelt en het gaat goed totdat ik weer op de hoek van de straat ben. Ik glijd mooi onderuit en sta ook weer soepel op. Dan een tweede boodschappenronde, dit keer naar de Turkse winkel en een supermarkt. De Zoon komt lunchen. In de middag wandelen De Vrouw en ik naar een bouwmarkt om meer verf te kopen. Vervolgens wat uitrusten en een verhuis- en schildersbedrijf opsnorren. Ik ga ook hardlopen. Omdat het paadje achter de volkstuinen bedekt is met sneeuw en ijs, neem ik een iets andere route over het fietspad. Veel harde ondergrond; dat loopt niet prettig, maar toch ren ik lekker door. Thuis doe ik voorbereidingen aan het avondeten: pannenkoekenbeslag maken. Even laten rusten, ondertussen een pan water aan de kook brengen om straks een stapel warm te houden en beleg snijden en klaarleggen. Dan kan Het Grote Bakken beginnen. Om zeven uur is De Zoon er ook en pas om kwart voor acht is alles gebakken en eten we niet alles op. Als het alles wél weer opgeruimd is, lees ik het boek van Murakami uit en luister ik. Half elf vind ik deze zaterdag voorbij.
Muziek vandaag: Last Dance (Keith Jarrett & Charlie Haden), Archipelago (Hidden Orchestra), Circles (Gavin Harrison & O2ric), Hindsight (Anathema), V (Spock’s Beard), Invention Of Knowledge (Jon Anderson & Roine Stolt), Soniasikri (Bebo Baldan), Boulez conducts Zappa -The Perfect Stranger (Frank Zappa), het eerste plaatje van Cre/ation – The Early Years 1967-1972 (Pink Floyd)

170107-033 170107-034-witte-kerst

170107-035-langs-het-kanaal 170107-036-langs-het-kanaal

170107-037-langs-het-kanaal 170107-038-langs-het-kanaal

170107-039-garden-seats-today 170107-041-pannenkoeken-bakken

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment