bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

12-01-2017

B-log: 14 t/m 20 januari 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 14:11

Vrijdag 20 januari:
Nu gaat slapen juist weer heel aardig. Wat zullen we er eens van zeggen? Niet meer. Over naar de orde van de dag. Ik sta goed op, kom rustig op gang en fiets door de kou naar de nieuwe werkplek. Om een uur fiets ik ook weer naar huis. Daar staat even later een mevrouw van een verhuisbedrijf voor de deur. Ze legt het een en ander uit, maakt een rondje door het huis en laat binnenkort weten wat een verhuizing gaat kosten. Mooi. Lunch. Dan fietsen we naar een bouwmarkt en vervolgens door naar de keukenboer. Ik laat hem mijn grove schets zien van wat ons voor ogen staat nu de keuken kleiner uitvalt dan aanvankelijk gedacht en die nemen we als uitgangspunt van verdere boodschappen. Als we om kwart over vijf weer terugfietsen naar huis, vinden we dat de bijgestelde keuken nog mooier gaat worden dan de eerste versie, ook al is hij kleiner. We zijn nog geen kwartier thuis of de deurbel gaat twee keer. Zwager komt De Vrouw ophalen voor een avondje oppassen en een stel belangstellenden komen de antieke naaimachine bekijken. Ze nemen hem nog mee ook. Voor een prikkie zijn wij er vanaf. Kwart over zes ben ik alleen in huis. Ik eet Indiase bloemkoolsoep en ontspan. Iets na negen uur fiets ik naar een café in het centrum van Apeldoorn. Reinier speelt tegenwoordig ook in een band die East Fillmore heet en die band treedt vanavond op in het café.
Muziek vandaag: Discovery (Mike Oldfield), The Killing Fields (Mike Oldfield), Sorceress (Opeth)

Donderdag 19 januari:
Niet zo goed geslapen, maar ik ben opgewekt en opgeruimd. De wandeling naar de carpoolplek is koud, maar mooi. Ik ben op tijd op de werkplek en concentreer me op een paar af te handelen zaken. Tussen de middag loop ik door bos, veld en zon. In de middag zelf het eerste deel van een workshop Taal en creatief schrijven. Veel echt nieuws hoor ik niet, maar ik krijg veel tips en werkwijzen bevestigd. Daarnaast kan ik voor collega’s het een en ander bijdragen. Het is een lange dag en pas om zeven uur ben ik thuis. De Vrouw is naar Schoonmoeder in het ziekenhuis en ik ben zeer moe. Wel weet ik een soep te maken van uien, bloemkool, spek en chorizo. Erbij zet ik brood met gezouten boter. De Vrouw is er pas om negen uur. We eten veel van de goed gelukte soep en zijn pas rond tien uur klaar. Ik begrijp dat De Zoon vandaag met mensen van zijn vrijwilligerswerk is langsgeweest en alle tuingereedschap en veel tuinmeubels heeft meegenomen. Mooi, dat ruimt ook op. Voor mij zit de dag erop en ik ga slapen.
Muziek vandaag: The Unbendable Sleep (Rikard Sjöblom), The Quiet Zone/The Pleasure Dome (Van Der Graaf), A Map Of The World (Pat Metheny)

Woensdag 18 januari:
Slapen gaat oké. Bij het wakker worden is de pieptoon nog steeds snijdend. Dat betekent iets. Gelukkig is de afspraak om vandaag naar Tilburg/Breda te gaan afgezegd en kan ik in alle rust vanmorgen naar de werkplek hier in Apeldoorn. Dat doe ik. Onderweg is het echt heel koud. Op de werkplek is het bijzonder: veel collega’s ziek en ik heb uitgebreid telefoondienst. Bij vlagen hectisch en bij andere vlagen kan ik in alle rust de dingen doen die er liggen. Nou ja. Tussendoor belt De Vrouw, maar ik ben net druk. Even later zie ik een sms: ‘We hebben een hypotheek.’ Koel. Daarmee hebben we nu ook echt een huis. Een uur fiets ik via de supermarkt weer naar huis. De Vrouw is daar aan het werk en ik lunch. Vervolgens mail ik nog wat bevindingen naar de aannemer en dan ga ik boven de laatste planken schilderen. Tussendoor is Auke er; hij haalt de antieke lamp die bijna achtentwintig jaar bij ons in de woonkamer(s) heeft gehangen op. De Vrouw gaat buitenshuis werken en ik ga nog iets schilderen. Een plankje slechts en dan houd ik het voor gezien. Letterlijk. Het is inmiddels bijna donker en ik zie niet meer welk stuk ik nu wel en welk stuk ik nu niet heb geschilderd. Wachten op daglicht, dus. Dan maar eten voorbereiden. Kliekendag. Zuurkool- en boerenkoolschotel en dhal curry, met daarnaast steaks en een salade van bosui, komkommer, kaki en ananas. De Vrouw is om zeven uur thuis en niet veel later zitten we aan tafel. Komt alles op? Bijna! De rest van de avond lees en luister ik nog tot het tien uur is.
Muziek vandaag: Beat (2016 Steven Wilson remaster) (King Crimson), California Screamin’ (Dixie Dregs), Sluggo! (Mike Keneally), Flux + Mutability (David Sylvian & Holger Czukay)

Dinsdag 17 januari:
Slapen lukt me beter. Midden in de nacht ben ik even wakker, maar de laatste uren slaap ik weer diep. Wakker worden is dan ook niet zo gemakkelijk. Vanmorgen is het goed koud buiten. De busrit is weer voorspoedig en ik kan vroeg flink aan de slag op de werkplek. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag verschillende overleggen. Volle dag. Zes uur ben ik weer thuis. De Vrouw heeft contact gehad met jet kantooor van de financiële man: de financiering van het huis is hopelijk morgen rond. Dat is ook de dag dat de ontbindende voorwaarden verlopen. Ik ben er niet gerust op. Kan ik het huis straks wel betalen? Wat kunnen we nog doen? De Zoon komt eten; De Vrouw heeft spruiten in honing met hazelnoten, een salade van komkommer, witlof, augurk en mandarijn, plus kalkoenshoarma. Toe eten we wat restanten schepijs. De Zoon gaat weer naar huis en wij tafelen nog wat na. De aannemer heeft een mooie offerte gemaakt met een goede prijs. Wanneer zou hij kunnen starten? Ik mail hem terug. Ik lees en luister nog een uurtje aan de keukentafel en ga nog voor tien uur slapen. De dag was vermoeiend, ik ben gespannen en wat opgejaagd en de genadeloze pieptoon giert door mijn hoofd. Het signaal is duidelijk.
Muziek vandaag: Last Night The Moon Came Dropping Its Clothes In The Street (Jon Hassell)

Maandag 16 januari:
Begin van de nacht slaap ik goed; de laatste anderhalf uur ben ik wakker. Nou ja. Ondanks de barre koude ben ik vanmorgen mooi op tijd op de werkplek. Daar een ietwat hectische dag. Er komt van alles onverwacht op de stapel werkzaamheden en daarnaast doe ik ook nog van alles wat ik had gepland. Tussen de middag bagger ik door het bos. In de middag werk ik nog wat verder en ik ga op tijd weer naar huis. Daar ben ik om zes uur. Ik maak avondeten: spek, gehakt, rode ui, knoflook, peper, knolselderij, paarse boerenkool en een scheutje bouillon, plus een salade van bleekselderij, bosui, komkommer en ananas. De Vrouw is om kwart voor zeven al thuis en een half uur later zitten we aan tafel, eten we en praten we bij. De rest van de avond lees en luister ik. Kwart over tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: Discovery (Mike Oldfield), The Killing Fields), Rising Sons featuring Taj Mahal and Ry Cooder (Rising Sons), Piano Portraits (Rick Wakeman)

Zondag 15 januari:
Kwart over acht ben ik uit bed. Koffie, klussen, webstek. Eind van de ochtend lopen De Vrouw en ik het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. De Zoon komt om een uur lunchen. Een uur later is Hij weer naar huis en staat een schilder op de stoep. Hij gaat vanaf vrijdagmiddag 3 februari in vijf dagen ons appartement schilderen en sauzen. Later komt hij nog terug voor de keuken, het wandje in de woonkamer en de radiatoren. We maken afspraken en weg is hij weer. Even bij de supermarkt dozen halen en dan gaat De Vrouw die dozen vullen met glas- en servieswerk dat naar de kringloop kan. Ik schilder boven nog een zwik planken, stuur wat mail en ga dan avondeten voorbereiden. Het wordt de beroemde schotel van spek, zuurkool en witte bonen en daarnaast bak ik lamsbiefstukken en monteer ik een salade van bosui, komkommer, bleekselderij en ananas. We eten (bijna) alles in nog geen kwartier op en nog een kwartier later is alles ook weer opgeruimd. Ik lees in More fool me (Stephen Fry) en luister aan de keukentafel tot kwart voor tien. Dan ben ik moe en ga ik doen wat ik wel vaker doe als ik moe ben.
Muziek vandaag: Hollow Bamboo (Ma Deva Yoko), Talking Timbuktu (Ali Farka Toure & Ry Cooder), Baciamo Le Mani (Roy Paci & Aretuska), Hommage à Piazzolla (Gidon Kremer), het derde plaatje van A Parcel Of Steeleye Span – Their First Five Chrysalis Albums 1972-1975 (Steeleye Span), Hand.Cannot.Erase. (Steven Wilson), In The Wake Of Evolution (Kaipa), Music For Wastelands (Ossicles), Warp (Jon Balke)

Zaterdag 14 januari:
Kwart over zeven ben ik echt wakker en ik ga uit bed. Koffie, klussen, krant. De Vrouw gaat vanmorgen naar Haar Moeder, die morgen voor een heupoperatie naar het ziekenhuis gaat. Ik fiets met haar mee in de richting van het station. Terwijl Zij de bus neemt, fiets ik een boodschappenronde langs de Turkse supermarkt, biowinkel, markt en Turkse winkel. Het is koud, zonnig en opvallend stil op straat. Half elf ben ik weer terug, het tijdstip dat ik doorgaans op zaterdag net onderweg ben. In alle rust drink ik koffie, ik knip de kerstboom in stukken en druk die in de groene container, met De Zoon lunch ik en dan ga ik boven nog een boel planken van de boekenkast schilderen. Tussendoor loop ik nog hard ook. De Vrouw is thuis als ik terug kom. Verder met schilderen. Kwart voor vijf is het mooi geweest. Even uitblazen en dan avondeten maken. Het wordt een dhal curry van rode linzen, kokosmelk, kip, uien, knoflook, peper en zoete aardappel. Erbij komt een salade van komkommer, bosui, ananas en avocado, een kwak Griekse yoghurt en bij gebrek aan naan Turks brood. Allemaal zeer smakelijk. Het nagerecht bestaat uit Turks fruit. Half acht is alles ook weer opgeruimd en lees en luister ik aan de keukentafel. Wouter Broekaerts prachtboek over Ry Cooder heb ik alweer uit om half elf. Dan maar slapen.
Muziek vandaag: Transcendental – Daniil Trifonov plays Franz Liszt (Daniil Trifonov), Pyramid (Alan Parsons Project), Lamentations (Gungfly), de eerste twee plaatjes uit de set A Parcel of Steeleye Span – Their First Five Chrysalis Albums 1972-1975 (Steeleye Span), From The Vaults Series Volume 4 – There & Here (Spock’s Beard), Mantelpiece (Ossicles)

170114-082-winterse-buien 170114-083-dhal-curry

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment