bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

20-01-2017

B-log: 21 t/m 27 januari 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 07:09

Vrijdag 27 januari:
Zo. Goed geslapen. Lang ook, voor mijn gevoel. Opnieuw zeer koud vanmorgen. De deur van de koelkast in de schuur en die van de poort buiten zijn vastgevroren. Even kracht zetten. Half negen ben ik op de nieuwe werkplek. Laatste loodjes aldaar. Een uur fiets ik ook weer naar huis. Via twee supermarkten, dat wel. Thuis een snelle lunch en vervolgens weer naar het centrum. Het stadhuis annex gemeentehuis, welteverstaan. Collectief Kunst-Zinnig-Brein exposeert er vanaf vandaag en de wethouder verricht de openingshandeling. Ik heb afgelopen weken weer veel aan promotie en publiciteit gedaan. Veel volk, leuke ceremonie met presentatie door drie kunstenaars en een mooie expositie van verhalen en schilderijen. Als bedankje krijg ik een werk van Sophia, heel mooi. Met De Vrouw wandel ik naar een (nieuw) Afghaans restaurant en daar eten we pastakussentjes met gehakt, tomatensaus en yoghurt vooraf, tikka kabab (lam) met naan, salade, groente en gebakken aardappelen, plus sherpita (zoet) met ijs. Allemaal zeer lekker. Rond negen uur zijn we thuis en ik lees en luister nog een uurtje voordat ik ga slapen. Goede dag.
Muziek vandaag: Rosetta (Vangelis)

Donderdag 26 januari:
Nogal tamelijk een beetje redelijk geslapen. Het is heel koud buiten. In de bus naar de werkplek is het gelukkig warm. Op de werkplek zelf is zo veel te doen dat ik geen tijd heb om stil te zitten en kou te lijden. Tussen de middag loop ik door bos en zon te gapen. Ook in de middag doe ik veel. Veel blijft ook nog liggen voor maandag. Fijn. Zes uur ben ik thuis. Heel moe. De Vrouw heeft een ovenschotel van wortel, ui, chorizo, sperziebonen en de gehaktbal met saus van gisteren. Ernaast de salade van gisteren. Ik heb weinig tot geen energie en beperk me voor de rest van de avond tot wat lezen en luisteren. Half tien haal ik.
Muziek vandaag: Apricity (Syd Arthur), Reflection (Brian Eno)

Woensdag 25 januari:
Half zeven op. Uur later staat er een meneer van een verhuisbedrijf op de stoep. We spreken wat dingen door, hij wandelt het huis rond en maakt ter plaatse een offerte. Die van de mevrouw van vrijdagmiddag is al binnen en valt prijzenswaardig gezien erg mede. Die van deze meneer valt voordeliger uit. De meneer zelf praat supersnel, raast door alles heen en maakt me doodmoe. En dat op de vroege woensdagmorgen. Half negen fiets ik naar de nieuwe werkplek. Daar fiets ik om een uur ook weer weg. Ik rijd via de supermarkt. Thuis een korte tostilunch, even wat webstek, laatste stukje van het trapkrukje eenmaal schilderen en dan ga ik hardlopen. Zowaar, het lukt me redelijk. Het is koud en ik heb een korte extra wandelpauze nodig, maar uiteindelijk loop ik lekker. Terug schilder ik het laatste stuk van het trapkrukje nog een keer en ik neem een douche. Dan heel even zitten lezen in de PROG en vervolgens wat mail en onlinezaken afhandelen. En ik bereid avondeten voor. Zo braad ik gehaktballen en maak ik een stoemp van knolselderij, aardappelen, witlof en rode paprika. Ernaast zet ik een salade van bosui, komkommer en tomaat. Mosterd erbij op tafel en schranzen maat. De Vrouw is om kwart over zeven thuis en dat is op tijd om te schranzen. Na het schranzen is alles ook weer snel opgeruimd en kan ik verder met lezen en luisteren. O, kijk nou: een plaatselijke sufferd heeft een artikel geplaatst waarvoor ik het bersbericht heb geschreven en nou staat mijn naam als auteur er nog bij ook. Fijn, weer materiaal voor in mijn portfolio. Ik krijg hrm al nauwelijks meer dicht. Tien uur is het van goedenachtenstein.
Muziek vandaag: Lost And Found (Buena Vista Social Club), Buena Vista Social Club presents: Ibrahim Ferrer (Ibrahim Ferrer), The Beauty And The Sea (Mor Karbasi), Man It Feels Like Space Again (Pond), het bonusplaatje bij Sorceress (Opeth), David Bowie (David Bowie), Space Oddity (David Bowie), Discretion (Travis & Fripp)

Dinsdag 24 januari:
Beetje beter geslapen. Na de pieptoon van de wekker is er die andere voortdurend in mijn hoofd. Er zijn momenten dat het steeds erger lijkt. Eenmaal opgestaan lukt De Wereld. Overdrijven is ook een vak. Reis naar de werkplek gaat mooi snel en ik ben vroeg aan de slag. Vanmorgen van alles wat inclusief een overleg; in de middag fiets ik naar een andere locatie voor een overleg en eind van de middag ben ik weer terug. Op tijd weet ik weg te wezen en zo kom ik om zes uur thuis. ’t Is allemaal wat. De Vrouw maakt een nasiachtige schotel en De Zoon eet mee. Toe is er ijs uit chocoladebekertjes die meer dan drie jaar over de datum zijn. Ik ben zo moe dat ik ervoor kies om vanavond niet te gaan hardlopen. Ik lees en luister. Het boek van Fry is uit. De PROG is binnen. En ik kocht op het station het nieuwe boek Guggenheimer koopt een neger (Herman Brusselmans).
Muziek vandaag: Random Acts Of Happiness (Bill Bruford’s Earthworks), Follow (Travis & Fripp)

Maandag 23 januari:
Vannacht slaap ik niet goed. Veel wakker geweest. Eenmaal opgestaan lukt van alles. Op de keukentafel vind ik een briefje: ‘De vaatwasser doet raar.’ Dat brengt me op een idee. Later meer. Buiten heerst de barre koude, maar gelukkig is de reis naar de werkplek voorspoedig. Veel te doen. Wel een korte dag. Om een uur zit ik alweer in de bus. Dit keer niet naar huis, maar vanaf Arnhem rijd ik met de trein naar Deventer. Op het station aldaar tref ik De Vrouw en we lopen naar het bedrijfspand van de financiële man. Bij zijn zoon ondertekenen we de hypotheekofferte. Zo. Hij stuurt alles door naar de notaris. Kwart over vijf zijn we thuis. Ik bak shoarma, maak knoflookyoghurtsaus en een salade van komkommer, bosui, tomaat en ei. Dat eten we op. Het lijkt erop dat ik de vaatwasser aan de praat krijg. Ik lees de krant en luister wat. Tien uur probeer ik ye gaan slapen.
Muziek vandaag: Words Are All We Have (Fjieri), Lost And Found (Buena Vista Social Club), Buena Vista Social Club presents: Ibrahim Ferrer (Ibrahim Ferrer), Live at Coventry Cathedral (Travis & Fripp)

Zondag 22 januari:
En ik ben pas om half negen wakker. Goed geslapen. Koffie, klussen, webstek. Zo schilder ik de rest van de onderkast verder. Even laten drogen en klaar. Eind van de ochtend wandelen we het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Koud, maar zonnig. De Zoon komt om half twee lunchen. In de middag schildert De Vrouw een trap/krukje en ik doe wat regel- en uitzoekdingen, al dan niet online. Ook nemen we de hypotheekofferte door. Ik maak avondeten: ik kook koolraap, maak een kaassaus met kokosmelk, prepareer een salade van bosui, komkommer, tomaat en avocado, en bak pepersteaks. Dat eten we op. In de avond lees en luister ik. Tien uur vind ik dat het weekend voorbij is.
Muziek vandaag: Siwan (Jon Balke), A Different Time (John Medeski), Big City Secrets (Joseph Arthur), Studio 105 (Mayra Andrade), Ma Ya (Habib Koité & Bamada), Bring On The Night (Sting), Love Fear And The Time Machine (Riverside), My Name Is Buddy (Ry Cooder), Southern Empire (Southern Empire), het bonusplaatje dat met Sluggo! mee kwam: Live at Mama Kin (Mike Keneally & Beer For Dolphins), Thread (Travis & Fripp)

Zaterdag 21 januari:
Ik ben om kwart voor acht echt wakker en ga uit bed. Koffie, krant, klussen. Half tien fiets ik weg voor een boodschappenronde langs de Turkse supermarkt, biowinkel, markt en supermarkt. Ik rijd door naar een verfwinkel, maar ze hebben niet wat ik wil hebben, dus rijd ik een heel eind door en bij een bouwmarkt vind ik het benodigde wel. Op de terugweg pak ik de Turkse winkel nog even mee. Twaalf uur ben ik weer thuis. Koffie, webstek. De Zoon is er om kwart over een en we lunchen samen; De Vrouw is vandaag uit, vandaar. In de middag maak ik de onderkast van de boekenkast schoon en ik schilder deze voor de eerste keer. Dan ga ik hardlopen. Lang geleden, lijkt het. Het is een week. Ondanks dat ik wat pijntjes en krampjes heb en een korte extra wandelpauze in moet lassen, gaat het lekker. Ik schilder de onderkast een tweede keer en ga dan avondeten maken. Ui, knoflook, peper en Chinese kool bakken, bloemkoolsoep erbij in en klaar is de schotel. Ernaast staat een salade van komkommer, kaki, ananas en blauwe bessen. En ik bak kalfsbiefstukken. Het is verrassend snel klaar en nog sneller eten we samen alles op. Dan ben ik moe. Ik lees en luister aan de keukentafel en ga iets na half elf slapen.
Muziek vandaag: Piano Portraits (Rick Wakeman), Too (Dizrhythmania), Monolith Of Phobos (The Claypool Lennon Delirium), Master Drummers of Jajouka featuring Bachir Attar (Master Drummers of Jajouka), Tala Matrix (Tabla Beat Science), Live at the Fillmore East (Allman Brothers Band), We’re Here Because We’re Here (Anathema), Snow (Spock’s Beard), Plight & Premonition (David Sylvian & Holger Czukay)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment