bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

24-02-2017

B-log: 25 februari t/m 3 maart 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 07:30

Vrijdag 3 maart: Verhuizen
De wekker gaat om half zes. Koffie. En dan? Dan gaat het gebeuren. Ik trek de tv en dvd-speler los. We ruimen de laatste dingen weg. Kwart voor acht staan de vier mannen van het verhuisbedrijf voor de deur, met een grote verhuiswagen en een verhuislift. Heel kort spreken we wat dingen door (graag de linnenkast en de bedden als eerste in het nieuwe huis, omdat die in elkaar gezet moeten en zo heel veel ruimte is er niet) en dan ga ik de pc loskoppelen. Ik ben daar vijf minuten mee bezig en als ik me omdraai, is de woonkamer zo goed als leeg. Pardon? Als de woonkamer écht leeg is, halen de mannen alle spullen van de bovenverdieping naar beneden, drinken koffie en maken dan de woonkamer weer leeg. Kwart over tien rijdt de vrachtwagen weg. Ik loop een laatste rondje door het lege huis en fiets erachteraan. Als ik even over half elf bij HNH kom, staat de verhuislift al klaar. Het gaat echt rap. Ik probeer nog enige ordening aan te brengen in de enorme hoeveelheid dozen die binnenkomt, maar dat lukt niet echt goed. Tussendoor zetten De Vrouw en ik de linnenkast in elkaar. De eetkamer is echt de stouwkamer en staat helemaal vol dozen. Om half een is het klaar. Zowaar, de stapels dozen staan enigszins gerangschikt. We nemen afscheid van het verhuisbedrijf en gaan eerst lunchen in een stadscafé. Dan doen we de dingen die de hoogste prioriteit hebben. Ik wil de wasmachine aankoppelen (eerst een tegel kapot bikken), maar om een of andere reden lukt het me niet. De slang zit wel aan de kraan, maar er is volop waterballet. Diepe zucht en weer verder. De tv en de dvd-speler weer aansluiten, zodat De Vrouw vanavond wat kan kijken. Onze internetaansluiting is er pas maandag laat in de middag, vandaar. We pakken dozen leeg. De Vrouw weet de twee slaapkamers redelijk op orde te krijgen. Op het balkon haal ik de stucloper er grotendeels uit zodat we daar wat spullen langer kunnen opbergen en de lege dozen kunnen stallen. Half zeven is het even genoeg. De Zoon komt kijken en in een nabijgelegen Indiaas restaurant eten we gebakken aubergine, lamscurry dansak, mixed grill, tandoori en pistache-ijs. Half tien zijn we thuis en ik kan een moment iets lezen en luisteren. En ik schrijf dit B-log met een pen op papier. Even nadenken hoe dat ook weer moest. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Blackfield IV (Blackfield), Riverside (Luka Bloom), Tender Extinction (Steve Jansen)

Donderdag 2 maart:
Zeven uur weer op. Koffie, webstek, krant en dan weer de gehele dag klussen. Eerst maar eens de oude linnenkast uit de slaapkamer uit elkaar en de badkamerkast van de muur. Dan komen de heren van de kringloop. Die nemen niet veel mee. Jammer, want het betekent dat er veel naar het grof vuil moet. Halverwege de ochtend beginnen we aan het inpakken van de keuken. De blikken, voorraad, kruidenkast, pannen en potten zijn zo gedaan. Veel meer werk is het glas en het serviesgoed. Tussendoor lunchen we snel. Ik schep orde in de zooi onder de carport. Half drie is het meeste op orde. We fietsen naar de bouwmarkt voor wat schakelmateriaal. Ik rijd door naar het appartement, smeer daar de gaten in het plafond weer dicht, pak er wat kratjes leeg en ruim nog wat op. Iets voor vijf uur ben ik weer terug. Nog een paar zaken inpakken, wat losse zooi ordenen en dan is het even fijn geweest. We fietsen met afval naar het winkelcentrum op de hoek. Bij de grillzaak eten we köfte en döner en nemen we afscheid. De Zoon komt thuis een paar laatste kratjes met oude spullen van hem halen en tegelijkertijd is Peter er even. Van hem heb ik twee foto’s en die mag hij weer terug hebben; in ons nieuwe huis is er helaas geen ruimte voor. Het is na negenen als ik nog wat mail doe en onderstaande foto’s op de webstek zet. En dan is het half tien. Nog een half uurtje lezen tot het tijd is om te gaan slapen. Voor de laatste keer in dit huis.

Woensdag 1 maart:
Kwart voor zeven echt wakker en uit bed. Ik heb nog aardig geslapen ook. Koffie, klussen, krant. En dan gaat het vanmorgen gebeuren. Ik douw de hele cd-verzameling in dozen. Ook de stereo ontkoppel ik en ik sloop een kast in de bergkamer boven. Eind van de ochtend een lunch en dan fiets ik naar HNH. Daar een flinke tegenvaller. Doordat de pluggen uit het plafond zijn, passen ze niet meer goed, brokkelt het beton en worden de gaten groter. Hoog tijd voor professionele gordijnen en goed gemonteerd door een vakman. Ik doe wat metingen, maak foto’s en organiseer een stekkerblok in de meterkast, zodat daar het modem en de telefoon kunnen staan. Reinier is er om een tweede gat naar buiten te maken. We trekken geluidskabels door het gat. Dank, Reinier, dank. Ik ruim jog van alles op zodat de weg en de vloer klaar zijn voor de verhuizing vrijdag. Dan weer naar huis. Ik trek de tuin leeg: oude plantenbakken legen, veel in de container en anders naar de kringloop. Boven haal ik het grote bureau weer uit elkaar en we sjouwen heel veel zooi naar beneden en zetten het onder de carport. Morgen komt de kringloop, vandaar. Het is alweer zes uur als ik avondeten maak. Soep van ui, witlof, postelein en mosterd, met gebakken spek en chorizo. Smaakt goed. De Zoon is wat laat; hij zou nog een keer met me naar HNH rijden. Dus sjouwen we nog meer spullen van boven naar beneden. Na acht uur rijden we de stereo en aanverwante spullen. Ik sluit de stereo én de platenspeler aan en… Jaaaaaa! We hebben muziek! Half tien zijn we weer terug. Veel tijd om te lezen heb ik niet en luisteren lukt al helemaal niet, want alles is of ingepakt of in HNH. Tien uur is het mooi geweest voor vandaag.
Muziek vandaag: Riverhead (Ulver), Cavaleiro Selvagem Aqui Te Sigo (Mariana Aydar)

Dinsdag 28 februari:
Slapen gaat redelijk. Ben ik opgewekt? Ik ben opgewekt. En dan loop ik voor de laatste keer naar de bushalte. De bus zelf laat nogal op zich wachten en zo kan het gebeuren dat ik de aansluiting in Arnhem mis en dus wat later op de werkplek ben. Daar doe ik van alles. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. In de middag rond ik mijn werkzaamheden af en maak ik een overdracht. Tot 9 maart! Als ik bij de bushalte sta, voel ik ineens: ik heb mijn jasje niet aan, dat hangt nog over mijn bureaustoel. Als een gek ren ik weer terug, trek mijn jasje aan en hol weer naar de bushalte. Ik haal het! Zes uur ben ik weer thuis. De Vrouw is nog aan het werk. Ik maak een malle maaltijd: een salade van komkommer, bosui, romanasla en avocado, en een pizza met tomatensaus, salami, paprika, ui en kaas. Ook bak ik lamsshoarma en serveer ik meloen. De Zoon en De Vrouw zijn er om kwart over zeven en dan eten we alles in weinig tijd op. Toe is er nog een restant bioijs. Het is al ver na achten als alles is opgeruimd en ik nog een klein beetje tijd heb om te lezen en te luisteren. Kwart over tien ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Tardigrades Will Inherit The Earth (The Mute Gods), Access All Areas(Steve Hackett), Cavaleiro Selvagem Aqui Te Sigo (Mariana Aydar)

Maandag 27 februari:
Niet zo heel goed geslapen, maar opstaan lukt. De laatste werkweek voor de verhuizing en dan bestaat die werkweek ook nog eens uit maar twee dagen. Zeer voorspoedige busrit naar de werkplek. Onderweg is het nu bijna licht en kan ik weer in de bossen speuren of er herten te zien zijn. Vandaag niet. Op de werkplek van alles te doen. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag heb ik contact met de internetprovider. De internetaansluiting komt in het nieuwe huis tot stand aanstaande donderdag 2 maart. Echter, de doos met alle benodigde apparaten en kabels is nog niet gearriveerd. Dat is vreemd, maar ik kom wel gelijk in contact met de dienst die de monteur plant. Nee, donderdag gelijk kan niet. De aansluiting komt die dag tot stand en dat kan om negen uur ’s morgens zijn, maar ook om vier uur ’s middags. Ach zo. Eerste mogelijkheid is maandag 6 maart. Precies, de verjaardag van De Vrouw. Willen we met bedrading of draadloos? Nou, draadloos graag. Bent u wel op de hoogte dat het nogal kostbaar is? Waar moet ik aan denken dan? Nou, voor iedere defolo zevenendertig euro vijftig. En hoe veel defolo’s heb ik nodig? Nou, eentje bij het modem voor de televisie, eentje bij de tv-ontvanger. En als u draadloos naar de computer wilt, dan nog eens twee. ik weet niet wat een defolo is, maar krijg wel een beetje een idee. Vooral van de meerkosten. En dan zijn we er nog niet, meneer. Voor ieder kwartier dat de monteur ermee bezig is, rekent hij een meerprijs. Laat u de draadloze drek maar zitten, mevrouw. Ik werk de kabeltjes wel weg achter of langs plint. Allemensen, wat een gedoe en gezeur. Half zeven ben ik weer thuis. Ik warm de pruttelpot van gisteren op, bak kalfsbiefstukken en monteer een fikse salade van komkommer, bosui, tomaat en frambozen. Na het eten ben ik moe, voel ik af en toe spanning en angst. Ik kan wat lezen en luisteren. Tien uur slaap ik al bijna.
Muziek vandaag: Cavaleiro Selvagem Aqui Te Sigo (Mariana Aydar), Tardigrades Will Inherit The Earth (The Mute Gods), Riverhead (Ulver)

Zondag 26 februari:
Acht uur uit bed. Koffie, klussen, webstek. Kwart over tien wandelen De Vrouw en ik voor de laatste keer het gebruikelijke zondagmorgenrondje langs de plasticcontainer, Matenpoort en het kanaal. Is het lente, zo zacht als het is? Thuis staat de pruttelpot op laag vuur. De Zoon luncht mee en helpt de twee joekelbanken onder de carport te zetten. Nogal k**werk, maar het lukt. Dan fietsen De Vrouw en ik naar HNH voor wat kluswerk. De nieuwe haken passen ook niet in de pluggen en ik krijg de lamp in de slaapkamer niet in het plafond. Rhaa! Wat wel leuk is: ik heb geen kroonsteentjes, loop even naar buiten om in verschillende winkels te zoeken en vind ze uiteindelijk wel. Voorlopig hangt er nu een peertje in de slaapkamer totdat De Vrouw een lamp vind die het definitief gaat worden. Twee planken in de boekenkast monteren lukt zowaar. Heidi en Auke komen kijken hoe ver het staat en het staat er mooi bij. Dat vinden we zelf ook. Half vijf rijden we naar de bouwmarkt om nog net voor sluitingstijd smallere haken te kopen. Nu moet het goed zijn. Thuis pakken we nog een paar dingen in. Kwart over zes is de pruttelpot van rund, ui, pompoen en blauwe rozijnen klaar. Ik zet er een fruitsalade van meloen, papaja, frambozen en blauwe bessen naast. Toe is er baklava. Half acht is alles opgeruimd en lees en luister ik tot het tien uur is en ik doodmoe naar bed ga.
Muziek vandaag: Radiophonics – 1995 Soundscapes Volume 1 – Live in Argentina (Robert Fripp), Peixes, Passaros, Pessoas (Mariana Aydar), La Semilla Escundida (Sergant Garcia), Mambo Sinuendo (Ry Cooder & Manuel Galbán), Marco Polo (Nicola Alesini & Pier Luigi Andreoni), La Tsadika (Mor Karbasi), 1999 – Soundscapes – Live in Argentina (Robert Fripp)

Zaterdag 25 februari:
Ik ben nog voor zeven uur echt wakker. Redelijk geslapen, al ben ik vannacht een paar keer wakker geweest. Koffie, klussen, krant. Negen uur fiets ik via de bouwmarkt (hollewandpluggen 10 mm) naar het appartement. Onderweg heb ik plots pijn in mijn hoofd, voel ik druk op mijn kop en is de pieptoon allesoverheersend. Het gaat even niet goed. Paniek en angst, lang niet gehad. Ik haal diep adem, weet dat het zo mag zijn en dat het ook weer beter gaat, en ben oprecht blij als ik in ons nieuwe huis aankom en een tijdje alle rust voor mezelf heb. Eerst eens kijken of de pluggen passen. Mooi. Dan de haken erin draaien. Barst. Die zijn te dik voor de pluggen. Ik heb het even helemaal gehad. De lamp in de leuken monteren lukt me wel. Boodschappen doen bij de biowinkel en op de markt ook. De stekker voor de kabel naar het balkon kost me wat meer moeite, maar uiteindelijk krijg ik het voor elkaar. Op het toilet word ik me plots een zoemtoon gewaar. Is mijn tinnitus acuut erger geworden? Wacht, als ik in de woonkamer ben, is de zoemtoon er nog, maar minder kuid. Terug naar de wc. Het zal toch niet zo zijn dat het inpandige afzuigsysteem kapot is? Ik drink koffie en pak nog twee dozen elpees op. Als ik weer op de wc zit is de zoemtoon echt oorverdovend. En moet je zien, er spoelt geen water door het toilet. Ik draai aan het kraantje ernaast, dat heeft al vaker geholpen. Kijk maar, ik hoor dat de stortbak weer vol eater loopt. En de zoemtoon is nu ook weg. Fijn. Na de zomer mag de gehele badkamer en toiletruimte gerenoveerd. Ik doe nog een boodschap bij de Turkse supermarkt en rijd via de Turkse winkel terug naar huis. De Zoon komt lunchen. In de middag pak ik boven nog wat dozen in. Vier uur rijden we via twee kluswinkels naar de verjaardag van mijn Neef. De Zoon is er ook. Het is er best aardig en na anderhalf uur stappen we weer op. Ik ben inmiddels flink ingestort van vermoeidheid. We eten kebab en shoarma bij de grillzaak op de hoek. Half negen zijn we thuis. Nog heel even lezen en luisteren. Iets na tien uur slaap ik al bijna.
Muziek vandaag: A Blessing Of Tears – 1995 Soundscapes – Volume Two – Live in California (Robert Fripp), Piano Portraits (Rick Wakeman), Folklore (Big Big Train), Daughter Of The Spring (Mor Karbasi), Soil Festivities (Vangelis)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment