bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

28-02-2017

B-Log: 4 t/m 10 maart 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 12:19

Vrijdag 10 maart:
Om vijf over zeven sta ik in de vrieskou allerlei afval in de containers te deponeren. Iemand moet het doen. Dan koffie, krant, webstek. We kijken de orderbevestiging van de nieuwe keuken na en zowaar kom ik wat onvolkomenheden tegen die om opheldering vragen. Die opheldering vraag ik telefonisch en alles is nu akkoord. De Vrouw gaat even uit huis en ik begin met het monteren van de planken in de boekenkast. Gaat alles passen? Als De Vrouw weer terug is, drinken we koffie in de zon op de galerij. Niet veel later lunchen we. In de middag zet ik de eerste boeken in de kast. Volgens mij gaat het lukken. Half vier sta ik bij het oude huis. De Zoon is er met de auto. We brengen de laatste spullen naar de kringloop. Als ik even na half vijf weer thuis ben, is De Vader er. We kletsen wat bij en begin van de avond wandelen we naar een restaurant in het centrum. Daar trakteren we Hem op een verjaardagsetentje. We eten buikspek, witbaars, rivierkreeftensoep, hamburger van gamba, rosé gebakken lamsrack met pastinaken puree en ratatouille en het nagerecht is peer met stoofperen- en karamelijs. Het is een mooie avond met veel verhalen en plezier. Half elf zetten we Vader weer op de bus en thuis neem ik nog een klein uurtje om te lezen en te luisteren.
Muziek vandaag: Archipelago (Hidden Orchestra), The Source (Afro Celt Sound System), Skylarking (XTC), Chicago II (Chicago), 2000 AD Into The Future (Rick Wakeman), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Donderdag 9 maart:
Tien voor half zes gaat de wekker. Ik weet alles te vinden en om tien voor half zeven loop ik naar beneden. Voor de deur stopt een bus. Even rennen en die pak ik. Ik ben in de veronderstelling dat hij pas tien voor half acht op het Willemsplein in Arnhem is, maar deze is er al om tien voor zeven. Op het Willemsplein heb ik ook nog eens de aansluiting (even rennen) en zo kan het gebeuren dat ik om tien over zeven al op mijn werkplek zit. Nou ja. Als ik de dienstregeling bekijk, ontdek ik dat er een kwartier later ook een bus naar Arnhem voor de deur stopt en die ruim op tijd op het Willemsplein aankomt, zodat ik de aansluiting goed heb en op de ‘normale’ tijd van kwart voor acht op de werkplek ben. Ik had me beter moeten voorbereiden. Op de werkplek ben ik verrassend snel bijgewerkt. Eind van de ochtend een lang en intensief overleg. Vandaag lunch ik samen met de twee teamleden en we kletsen ontspannen en informeel bij. In de middag ben ik grotendeels bezig het overleg van vanmorgen in een goed verslag te gieten. Half zeven ben ik thuis. Leuk: bus uit stappen, oversteken en deur van het appartementencomplex openen. De Vrouw serveert een schotel van chioggiabiet met spek, plus een ovenschotel van wortel en ui, met een salade van komkommer en tomaat. Acht uur bel ik Onze Vader nog even. Morgenmiddag komt hij op bezoek en nemen we hem mee uit eten, een verlaat verjaardagscadeau. Ik lees en luister in de eetkamer tot het tien uur is geweest en deze intensieve dag voorbij is.
Muziek vandaag: Flying Microtonal Banana (King Gizzard & The Lizard Wizard), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Woensdag 8 maart:
Tien voor half zes gaat mijn wekker. Zo. Twee uur later staan we bij ons oude huis en zetten we alle grof vuil aan de straat. Net als we klaar zijn, komt de vuilwagen. ‘Nee meneer, we nemen niet alles mee.’ O en waarom niet? ‘Het is meer dan de opgegeven kuub.’ Fijn. Hoe lossen we dit op? De Vrouw gaat naar dokter en Deventer; ik fiets naar het afvalverwerkingsbedrijf en betaal nog eens een kuub extra. Nu komen de heren vanmiddag de rest halen. Fijn. Half negen ben ik weer thuis. Koffie, krant, webstek. Dan ga ik verder met de planken in de cd-kast. Eind van de ochtend staat dik de helft erin. Ik vrees dat ik ruimte te kort ga komen. Tussendoor ben ik naar de Turkse supermarkt gelopen voor wat lunchboodschapjes. Met dat ik terugkom, weet ik dat ik vanmiddag nog een keer moet. De Vrouw is terug uit Deventer en is doende haar stripboekenkast te vullen. We lunchen met Arabisch brood en allerlei lekkers. Dan gaat De Vrouw naar de tandarts (er was nog een gaatje) en ik vervolg met de cd-kast. Halverwege de middag ga ik afval wegbrengen en ik neem gelijk groente bij de Turkse supermarkt mee. Eind van de middag staan de (pop/rock- en werelddmuziek-) cd’s in de kast, heb ik de laatste elpees en de grote cd-boxen een plek gegeven en is er wat meer ruimte in de eetkamer ontstaan. Volgende stap (vrijdag): een start met de boeken maken. Ik zal opnieuw moeten gaan schiften en ik zal toch echt boeken weg moeten doen. Voor de dvd’s en kleinere cd-boxen zal ik een aparte kast moeten gaan maken die tegen de nieuwe wand aan komt. Dat moet voorlopig voldoende zijn. De Vrouw heeft vandaag de stripboeken- en tijdschriftenkast ingeruimd. Er komt schot in. Tegen zessen ga ik eten maken. Ik vul twee helften van een grote paprika met de chili van gisteren en monteer een salade van bosui, komkommer, tomaat en rode kool. De schaal met gevulde paprika gaat in de oven. Ik heb het ding zonder gebruiksaanwijzing aan de praat. Twee kalfsbiefstukken bakken en klaar. Het is kwart voor acht als alles is opgeruimd en ik nog wat kan lezen en luisteren. Tien uur is het de hoogste tijd.
Muziek vandaag: Millions Now Living Will Never Die (Tortoise), TNT (Tortoise), Tardigrades Will Inherit The Earth (The Mute Gods), The Difference Machine (Big Big Train), Acoustic Performance Radio Ranch 12-22-1972 (Ry Cooder), het bonusplaatje bij Octane (Spock’s Beard), Brief Nocturnes And Dreamless Sleep (Spock’s Beard), Transcience (Steven Wilson), Access All Areas (Steve Hackett), Lost In The Ghost Light (Tim Bowness)

Dinsdag 7 maart:
Kwart over zeven ben ik toch echt wakker. Koffie, geen krant (!), webstek. Ik zet een boel foto’s van de afgelopen dagen online en ik leg de kabel van het modem in de meterkast naar de pc in de eetkamer achter de boekenkasten. De Vrouw is wat later op. We drinken koffie en werken nog wat door. Rond het middaguur lopen we naar buiten. Bij de kringloop in de straat vragen we of we spullen kunnen brengen. Dat kan, maar er is geen plaats. We kunnen dus geen spullen brengen. Dan organiseren we wel iets anders, waarover vanavond meer. We doen boodschappen bij de Turkse supermarkt en lunchen thuis met Arabisch brood. In de middag ga ik aan de gang in de eetkamer. Het kost me ruim twee uur om tweeënhalve boekenkast te vullen met planken. De eerste lading kastplankdragers is er doorheen. Verhip, ik ga twee planken van zestig bij twintig centimeter te kort komen. Half zes maak ik avondeten. De Zoon is er om kwart voor zeven en dan serveer ik een goede chili en een salade van komkommer, bosui, peer en rode kool. De Vrouw heeft nog koeken van gisterenavond over en dat is ons nagerecht. Erna rijdt De Zoon me met de auto en een lading kringloopspullen naar het oude huis. Daar halen we een boekenkast uit de schuur en zetten die in de auto, samen met de schoonmaakspullen van gisteren. Half negen is alles weer in HNH en vertrekt De Zoon naar zijn eigen huis. Zo, even iets lezen en luisteren. Tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Reflection (Brian Eno), The Wine Of Silence (Robert Fripp, Andrew Keeling, David Singleton & Metropole Orchestra), Akokan (Roberto Fonseca), Flying Colors (Flying Colors), Mother’s Heaven (Texas), Drunken Lullabies (Flogging Molly), Begining To Melt (Jansen Barbieri & Karn), Seed (Jansen Barbieri & Karn)

Maandag 6 maart: De Vrouw is jarig
Nog voor zeven uur ben ik uitgeslapen en ik sta op. Koffie, krant. Ook De Vrouw is uit bed gevallen. Ze viert vandaag haar verjaardag. We ontbijten en stappen op de fiets. In het oude huis maken we schoon. Ik stofzuig de bovenverdieping en moet de stofzuiger repareren. Beneden, vooral achter de verwarming en ombouwen is het een stofboel. Onze vaste schoonmaakster komt ons assisteren. Begin van de middag haal ik de vriezer leeg en fiets ik weer terug. Ik lunch en maak dan een gat tussen de meterkast en de eetkamer, zodat de internetkabels er kunnen liggen. Ik doe verder wat kleine klussen, want het wachten is op de monteur van de provider. De Vrouw komt terug van de schoonmaak en de boodschappen doen. Een uur na de afgesproken tijd is de monteur er. Het is een oudere man, die heel bedachtzaam is en langzaam en zachtjes spreekt. Ik zal maar niet beschrijven wat mijn vooroordelen zijn. De man weet echter de boel verbazingwekkend snel aan de praat te krijgen en alles werkt perfect. De enige vertraging die er is, ontstaat doordat wij zelf papieren met gegevens te goed hebben opgeborgen. Nadat we 12.354 dozen hebben open getrokken, vraag ik De Vrouw of zij de papieren misschien in een tas heeft gestopt. Dan gaat haar een licht op. Half vijf hebben we internet, televisie en draadloze telefoon. Mooi. Ik ga avondeten maken: de tussendoor gekookte wortelen doe ik bij het restant romanesco in kaassaus van zaterdag, ik maak een salade van rode kool, tomaat, komkommer en bosui, plus ik bak rundersteaks. Het smaakt, het smaakt. De afwas heb ik snel gedaan en De Vrouw heeft alles voor vanavond klaargezet. Er komt wat bezoek: Reinier is er met GAteL, De Zoon, Plonia, Auke en Heidi. Er is ruimte genoeg in de woonkamer, hoor. Alle dozen staan in de eetkamer. Half twaalf is het weer stil in huis. We doen een snelle afwas en om kwart over twaalf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Cenotaph (Bass Communion), Blackfield V (Blackfield), Evening Star (Fripp & Eno), Sensacional Soul – 37 Groovy Spanish Soul & Funk Stompers 1966/1976 (allerlei)

Zondag 5 maart:
Ik ben om acht uur wakker en op. Goed geslapen,en dat zonder neusspray. Toch een verslaving. Douche. Even uitzoeken wat werkt en handig is. Koffie. Vanmorgen maak ik de keuken en de voorraadkast verder op orde. Alle kruiden en de meeste kookspullen kunnen we kwijt. De Vrouw richt de woonkamer verder in. Nu ligt er alleen nog van alles aan schoonmaak, stripboeken, knutselspul en meuk die nergens bij hoort maar nog wel een plek moet krijgen. En de boeken- en muziekkast, natuurlijk. De Zoon luncht mee met verse broodjes uit de Turkse supermarkt.Nog wat verder opruimen en dan is het vier uur. We wandelen naar een café en daar treden The FoolZ op. Jean-Paul en Jessica zijn er, Heidi en Auke, Harrie, Chantal en Tim. Tim zingt mee op het podium. Het is een zeer leuk en goed optreden. De poging tot Strictly Genteel mag er zeker zijn. Na afloop gaan we met de ploeg vrienden (lamsshoarma) eten bij de nabijgelegen grillroom en om half tien zijn we thuis. Nog heel even iets schrijven, lezen en luisteren en om half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: de drie plaatjes uit de doos The Virgin Years 1974-1978 (Tangerine Dream), 20th Anniversary Collection (Tempest), Broadway The Hard Way (Frank Zappa), Elevator (Titan), Stories Across Borders (Jansen & Barbieri)

Zaterdag 4 maart:
Ik ben om zeven uur wakker. Het is niet zo’n heel goede nacht. Weinig geslapen vanwege een verstopte neus en ik weet niet waar de neusspray is. Eerst even kijken waar ik al mijn spullen vind die ik nodig heb om op te staan en op te starten. Eenmaal aangekleed ga ik beneden de krant halen. Koffie, krant, muziekje uit de wand met dozen. En voort gaan we weer. Ik fiets een boodschappenrondje langs de biowinkel en de markt. Dan start ik met de keuken schoonmaken en inrichten. Zwager is er even om schakelmateriaal in de woonkamer en badkamer te vervangen. Bovendien weet hij de wasmachineslang aan te sluiten. Mooi. Dank. Als hij is vertrokken, ga ik bij de Turkse supermarkt vlees en broodjes halen. De Zoon is er om half twee en we lunchen aan de salontafel. Als we weer alleen zijn, zeggen we de droger op de wasmachine. Ik orden de keuken grotendeels verder. Eind van de middag, nu het nog licht is, sluit ik de pc aan, inclusief geluid en hoofdtelefoon. Het werkt, ook al hebben we nog geen internetaansluiting. Ik ruim afval op en breng spullen die we voorlopig niet nodig hebben naar de schuur. De Vrouw heeft alle serviesgoed uitgepakt en de glazenkast ingericht. Het schiet op, al staat het huis nog vol dozen. Ik maak avondeten. Eerst romanesco koken, dan een kaassaus maken (bouillon! waar is de bouillon! nog in een doos! maar welke?) en daar dan de romanesco bij in. Salade van tomaat, bosui, komkommer en rode kool. Ook bak ik lamsbiefstukken. De eettafel is inmiddels vrij, dus we eten in de eetkamer. Half negen is alle afwas ook voorbij. Nog een keer wat zooi naar de container en spullen naar de schuur. Dan is er een uurtje gelegenheid om te luisteren (in de eetkamer met de schuifdeuren gesloten, dus de stereo kan gewoon goed aan), te schrijven (met pen die het begeeft) en te lezen. Het verhaal Mr. Feasey van Roald Dahl speelt zich af rond Aylesbury, Uxbridge, Thame, Oxford. Half elf.
Muziek vandaag: In The House Of Mirrors (Hector Zazou & Swara), Libero Como Il Vento (Zingari), Homage à Piazolla (Gidon Kremer), Southside (Texas), Naked (Talking Heads), Wolflight (Steve Hackett), Time (Steve Howe), A Scarcity Of Miracles (Jakszyk, Fripp & Collins), Fourth World Vol. 1 – Possible Musics (Jon Hassell & Brian Eno)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment