bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

08-03-2017

B-log: 11 t/m 17 maart 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 20:46

Vrijdag 17 maart:
Zeven uur uit bed. Koffie, krant. Dan begin ik met de voorbereidingen van het kluswerk van vandaag. Ik leg afdekzeil in de eetkamer, schuur de planken en begin te schilderen. De Vrouw is even uit huis. Twaalf uur staat alles in de eerste laag verf. Op naar de tweede. Begin van de middag is De Vrouw terug en gaan we een Turkse pizza eten bij de bakkerij in de straat. Dan maak ik de schilderklus klaar en ruim de gereedschappen en materialen op. Vanavond en vannacht kan alles goed drogen en morgen zet ik de kast in elkaar en kan ik weer dozen leegmaken. Ik hang nog wat op aan de voorgevel en halverwege de middag is De Zoon er om nog wat spullen naar de kringloop te brengen. Ik ben ook zo weer terug. Marja is op bezoek. Ik maak avondeten: bamisoep. De Zoon is er weer om zes uur en we eten een boel op. Het nagerecht is bessen- en stracciatellayoghurt. Na de afwas assisteer ik De Zoon om een app op zijn telefoon te installeren en in te stellen, zodat hij gratis berichten kan sturen. Acht uur gaat hij weer naar huis. Ik lees en luister tot het half elf is geweest.
Muziek vandaag: Riverhead (Ulver), Too (Dizrhythmania), Standards (Tortoise), It’s All Around You (Tortoise), Ramshackled (Alan White), Scintilla (Nosound), Strawberry Wood (Nits), Unplugged Live in New York (Nirvana), Behind The Gardens – Behind The Wall – Under The Tree (Andreas Vollenweider), Caverna Magica (… Under The Tree – In The Cave …) (Andreas Vollenweider), Tardigrades Will Inherit The Earth (The Mute Gods), The Oblivion Particle (Spock’s Beard)

Donderdag 16 maart:
Het belooft een mooie en zonnige dag te worden, maar vooralsnog is het gewoon koud als ik om half zeven de deur uit ga. Mijn sleutelbos voelt opvallend licht aan in mijn hand en broekzak. De busrit verloopt uitstekend en ik ben vroeg op de werkplek. Vandaag is het rustig om me heen. Ik doe veel inhaalwerk. Tussen de middag wandel ik door bos, veld, citroenvlinders en zon. In de middag werk ik fijn door. Uit de luidsprekerboxen: Barock Project. Ik ben om half zes thuis en maak avondeten. De schotel van spek, zuurkool en witte bonen, welteverstaan. Erbij bak ik lamsworsten (spetterkrengen) en maak ik een salade van bosui, komkommer, tomaat en avocado. Dat eten we allemaal op. Vervolgens ga ik mijn ronde hardlopen. Zelfde route als dinsdagavond en het lukt me weer wonderwel. Na de douche heb ik nog wat tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren en om half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: In Search Of Ancient Gods (Absolute Elsewhere), Flying Microtonal Banana (King Gizzard And The Lizard Wizard), The Extinct Suite (Steve Jansen)

Woensdag 15 maart: Afscheid van Het Oude Huis
Nog voor half zeven ben ik op. Koffie, krant. Half negen fietsen we naar Het Oude Huis. Daar zijn de nieuwe bewoners ook al snel en onze makelaar. We maken een laatste inspectieronde door het huis. Alles is in orde, behalve dan dat de papiercontainer sinds gisterenmorgen is verdwenen. Iemand zal hem per ongeluk hebben aangezien voor zijn of haar eigendom, dat heb ik ooit eens eerder bij de hand gehad. Vervelend. We nemen de meterstanden op en ik werp nog een laatste blik in de woning waar we bijna eenentwintig jaar met veel plezier hebben geleefd. Half tien zitten we weer op de fiets en we rijden naar een notaris. We moeten even wachten, maar als we binnen zijn, is ons aandeel kort. We tekenen de akte van levering, zeggen gedag en hebben niet langer twee huizen. Het zit erop. Als we bij ons huis aankomen, staat net onze financiële meneer voor de deur. Dat is mooi, want we hebben met hem afgesproken. Hij vult onze belastingaangifte in. Dit jaar moeten we nogal wat extra belasting betalen, omdat ik in 2016 een transitievergoeding heb ontvangen en die telt als loon, waardoor ik in een hogere tariefbox kom. Balen, maar het is niet anders. Volgend jaar valt het gunstiger uit, omdat we dan heel veel kosten voor de nieuwe woning kunnen opvoeren. Ik leg nog voor dat ik sinds januari werkzaamheden niet in loondienst doe en ik krijg uitgelegd dat het een zorgvuldige administratie vraagt. Oké. Eind van de ochtend rijden we naar een dichtbijgelegen lunchroom waar we alles vieren met een ruige salade. We fietsen via de supermarkt naar een warenhuis (waar de door ons bestelde lamp nog niet geleverd is) en de bouwmarkt. Daar kopen we opnieuw schilderspullen en ik neem twee lange planken mee, die onderdeel gaan worden van de dvd-kast in de eetkamer. Thuis pakken we onze stempas en als we de straat oversteken, lopen we zo het stembureau binnen. Ik kies voor een partij die vasthoudt aan idealen en die onze planeet, duurzaamheid en een goede toekomst voor onze kinderen voorrang geeft boven economie en kortetermijnoplossingen. Vervolgens doen we nog wat boodschappen bij de Turkse supermarkt. De Vrouw is redelijk uitgeteld, maar ik ga nog even door. Opnieuw fiets ik naar de bouwmarkt en daar haal ik de liggende planken voor de dvd-kast. Thuis maak ik ruimte in de eetkamer en dan ga ik avondeten maken. Ik warm de pilav met couscous van gisterenavond op, kook groene asperges en maak daar een aspergesalade van met komkommer, tomaat, bosui en avocado, monteer een knoflookyoghurtsaus en bak köfte. Ik zet het nog op tafel ook. Nu het nog warm is eten De Vrouw en ik er goed van. Dan doe ik de afwas. Kwart voor acht is er voor mij ook rust. Ik werk de webstek bij en lees en luister in de eetkamer tot het tien uur is.
Muziek vandaag: Piano Portraits (Rick Wakeman), Exo (Monomyth), Flags (Patrick Moraz & Bill Bruford), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Dinsdag 14 maart:
Het went. Opstaan en op gang komen in het nieuwe huis lukt. Nieuwe rituelen ontstaan. Mooi. In alle rust doe ik de dingen en ik heb ruim de tijd voor ik de deur uitga. Zo kom ik goed aan op de werkplek. Daar is weer van alles. Ik doe er van alles. Tussen de middag wandel ik door veld, bos en zon. Het is lentezacht. Het zijn de weken dat het ’s morgens vroeg goed koud is en ’s midddags bijna warm aanvoelt. In de middag doe ik eveneens van alles. Ik ben om kwart voor zes thuis. De Vrouw maakt pilav met couscous en De Zoon komt helpen opeten. Dat lukt niet. Om kwart voor acht loop ik buiten mijn ronde hard. Vanavond ga ik door het Amalia- naar het Jean Monetpark, dan langs de Europaweg de Laan van de Mensenresten in en vervolgens langs het kanaal terug. Precies een half uur. Mooi rondje. Onthouden. Na de douche lees en luister ik nog wat en om half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: In Search Of Ancient Gods (Absolute Elsewhere), The Extinct Suite (Steve Jansen)

Maandag 13 maart:
Het ‘gewone’ leven begint weer, dus op tijd op. Niet zo heel goed geslapen. Volgens mij is het volle maan. De busrit verloopt dit maal zeer voorspoedig: ik heb de bus van vijf over half zeven, heb in Arnhem tien minuten overstaptijd en ben op de gebruikelijke tijd (07.45 uur) op de werkplek. Mooi. Op de werkplek ligt weer van alles en ik kan alles in rustig tempo afwerken. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. Ook in de middag regel ik van alles. Tussendoor bericht van De Vrouw; ze heeft kaarten voor 26 april: het eerbetoonconcert aan Keith Emerson en John Wetton door Eddie Jobson en Marc Bonilla. Zes uur ben ik thuis. De Vrouw serveert paprika gevuld et de pastasaus van gisteren, kalfskoteletten en een salade van komkommer, bosui, tomaat, rode kool en gele chioggiabiet. Toe is er baklava. Ik was af en ruim groen afval op. Vervolgens zoeken we de papieren voor de belastingaangifte (woensdagmorgen) bij elkaar. En dan is er rust en tijd om te lezen en te luisteren. Tien uur.
Muziek vandaag: The Extinct Suite (Steve Jansen), In Search Of Ancient Gods (Absolute Elsewhere)

Zondag 12 maart:
Kwart over acht op. Koffie, webstek en verder puzzelen op de boekenkast. Het hele schrijfarchief staat er al in, zou de oude correspondentie met Hans en Aar ook passen? Ik weet een boel oude (jeugd)boeken weg te werken en cd-boxen een plek te geven. De Zoon komt lunchen en net als hij weg is, komt De Schoonmoeder op bezoek. De Vrouw heeft haar van de bus opgehaald. Terwijl de dames bijpraten, werk ik gestaag door. Ik monteer nog meer planken, verzet het werkblad van de computerhoek en maak avondeten: een goede pastasaus bij spaghetti. Kwart over zeven is alles weer opgeruimd. De Vrouw brengt De Schoonmoeder naar de bushalte en ik ga hardlopen. Dat is lang geleden. Ik neem de telefoon mee en zet de eerste tijdklok op twintig minuten. Ik loop een stuk langs het kanaal tot aan het sluisje en ga aan de overzijde weer terug. Na twintig minuten ben ik al bijna bij het eind, maar omdat ik niet heel hard ben gaan rennen, ben ik nog niet heel moe. Ik wandel een minuut en maak nog een rondje van tien minuten door het centrum. Dat ging boven verwachting goed. Snelle douche. Dan heb ik nog anderhalf uur om de laatste muziekcd’s uit te pakken en in de kast te zetten, iets te lezen en te luisteren. Tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: The Deform Variations (Adam Holzman), Muir Woods Suite (George Duke), Royal Albert Hall (Eels), The Collection (Geoffrey Downes), de eerste drie plaatjes uit de doos Satie Piano Works (Aldo Ciccolini), Live at Rockpalast (Steve Hillage)

Zaterdag 11 maart:
Kwart over zeven ben ik op. Koffie, krant, webstek. Om half tien maak ik een boodschappenronde. Eerst de biowinkel en de markt (en vervolgens de boodschappen even in de schuur zetten), dan de oude Turkse winkel en de supermarkt ertegenover. De Zoon komt lunchen en daarna gaat hij samen met De Vrouw naar de bioscoop (verjaardagscadeautje). Ik ruim op, gooi afval in de container en ga verder met het inrichten van de boekenkast. Ik moet een paar planken opnieuw monteren. O, wat dacht ik slim te zijn door gebruik te maken van bestaande spijkergaatjes om de kastplankdragers in te zetten, maar de planken zitten daardoor los en dreigen naar beneden te komen. Dat is niet de bedoeling. Zo tegen kwart over vier heb ik weer veel planken vast en vol. Dan wandel ik via papiercontainer, brievenbus en Auke (lp-dozen) naar een café. Daar zitten De Vrouw en De Zoon. We praten wat bij en vervolgens gaan we naar een hamburgerrestaurant. Niet mijn eerste keuze, maar wat we krijgen is echt bijzonder goed. Ik kies voor iets vegetarisch en krijg een burger gemaakt van zoete aardappel en biet met een geitenkaassaus. Hoogst smakelijk. Toe is er een brownie met ijs en slagroom. Leuke tent. Zeven uur zijn we weer thuis. Ik pak nog wat dozen boeken uit en orden de kast. Er zijn nog twee gaten, die ik ga vullen met cd’s, cd-boxen en het restant aan boeken. Vanaf half negen rust ik uit. Ik lees en luister en ga om half elf slapen.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Arvo Pärt – Complete Works For Violin And Piano And For Piano Solo (Ursula Schoch & Marcel Worms), Chariots Of Fire (Vangelis), Live at Rockpalast (Steve Hillage), Long Wave (Jeff Lynne), The Ghosts Of Prypriat (Steve Rothery), Air (Frode Haltli, Arditti Quartet & Trondheim Soloists), Riverhead (Ulver)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment