bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

16-03-2017

B-log: 18 t/m 24 maart 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 20:12

Vrijdag 24 maart:
Zeven uur wakker en op. Koffie, krant. Half negen al staat de monteur voor de verwarmingsketel op de stoep. Hij maakt de boel schoon, vult water in het systeem bij en adviseert over de mogelijkheden van een nieuwe en kleinere ketel. Als hij weg is, is De Vrouw even aan het werk. Ik installeer een ander mailprogramma en probeer die te synchroniseren met het oude. Dat laatste lukt niet. Dan via webmail van de provider, maar ook daar kom ik niet meer in. De helpdesk van de provider begrijpt wat er aan de hand is. Sinds eergisteren is mijn oude account opgeheven en er is iets misgegaan bij de omzetting. Als het goed is, krijg ik vandaag spoedig bericht terug dat een en ander weer is hersteld. Ben benieuwd. Als ik met een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord inlog op de webmail, zie ik nul binnengekomen mail. Dat klopt dus niet. Het hele mailadres klopt ook niet. Ik ruim nog wat op en De Vrouw is terug tegen twaalf uur. We lunchen en dan stap ik op de fiets. In het buurtcentrum in Orden is een fotopresentatie over oud-Orden. Onze Vader is er ook. Leuke bijeenkomst. Veel platen van voor onze tijd in de wijk (1920-1960), maar voldoende herkenningspunten. De presentatie is in handen van Henk, onze oude buurman uit de Govert Flinckstraat. Na afloop wilden De Vrouw en ik nog naar een gordijnenzaak, maar De Vrouw zit nog thuis, in afwachting van het verhuisbedrijf dat de dozen komt ophalen. Dus fiets ik nog even langs het Bosje van Vos en rijd dan terug naar huis. Het verhuisbedrijf staat prompt op de stoep en dus hebben we nu veel ruimte op het balkon. Ik maak avondeten: een schotel van ui, knoflook, peper, paprika, hete pepersaus, rode linzen en kokosmelk. Daarnaast maak ik een salade van bosui, bleekselderij, komkommer en tomaat, plus ik warm de koolraap van gisteren op en bak kalfskoteletten. De Zoon is er om half zeven en we gaan aan tafel. We zijn net uitgegeten of we krijgen bezoek van Jaap. Hij is benieuwd hoe we er nu bij zitten. Ik doe de afwas, ruim afval op en doe wat noodzakelijk onderhoud aan de webstek. Halverwege de avond komt de email ter sprake en ik bedenk me dat ik niet ben teruggebeld door de provider. Omdat de meneer aan de telefoon zei dat het niet lang zou duren, ga ik voor de grap proberen om in te loggen op de webmail. Zie: het werkt. En het oude vertrouwde mailprogramma doet het ook oud en vertrouwd. Nou ja. Als Jaap weer is vertrokken, zie ik nog de extraatjes op de dvd Eat That Question – Frank Zappa In His Own Words (Thorsten Schütte) en dan is het elf uur geweest. Bedtijd.
Muziek vandaag: Return To Ommadawn (Mike Oldfield), 1492 (Vangelis), Go (Stomu Yamashta)

Donderdag 23 maart:
Alles lekker vanmorgen. Da’s fijn. Vroeg op de werkplek. Daar van alles te doen. Tussen de middag wandel ik door zon, veld en bos. In de middag krijg van alles af ook. Als ik weer in de bus zit en me buig om iets te lezen, hoor ik: ‘Bas? Ben jij Bas?’ Ik kijk op en zie Annemarie. Wat leuk! Ze heeft in de buurt gewandeld en is nu onderweg naar het station. We hebben twaalf minuten om bij te kletsen. Dat is veel te kort, maar wat is het goed om haar te zien en te spreken. Het voelt wat onwerkelijk als ik over het station naar de bus wandel. Ik ben er geloof ik zelfs wat van geschrokken; dus ik maak geen foto van ons. Kwart voor zes ben ik weer thuis. De Vrouw serveert een schotel van koolraap in roomsaus, een visburger en twee halve paprika’s uit de oven, de een gevuld met de pastasaus van eergisteren en de ander met de stamppot van gisteren. Alles snel op en opgeruimd. We hebben wat problemen met onze mail: het programma vraagt voortdurend om een wachtwoord en laten we dat nou net niet meer weten. Er is een oplossing, maar die laat nog even op zich wachten. Ondertussen ga ik hardlopen: een ronde langs het kanaal, de Laan van de Mensenresten, de Europaweg en via het Amaliapark weer terug. Als ik gedoucht ben, is het al negen uur geweest. Ik lees en luister wat en ga om half elf slapen.
Muziek vandaag: Planets + Persona (Richard Barbieri), Riverhead (Ulver)

Woensdag 22 maart:
Even na zeven ben ik echt wakker. Redelijk geslapen. Douche, koffie, krant. Dan begin ik met het uitladen van de laatste dozen. Veel kan ik nog her en der kwijt, maar er zijn ook zaken die onherroepelijk de papier- of plasticvullis of de doos voor de kringloop in gaan. De Vrouw gaat halverwege de ochtend naar het werk. Eind van de ochtend stap ik op de fiets voor een ronde boodschappen bij de oude vertrouwde supermarkten en Turkse winkel. Buiten is het frisjes maar wel zonnig. Weer terug lunch ik. Vervolgens doe ik de laptop van het werk aan en ga ik aan de gang met wat schrijfklussen voor Tilburg die ik af wil hebben. Nog ingewikkeld en ik schiet niet echt op. Toch lukt een deel uiteindelijk wel goed. Tegen vier uur begin ik met voorbereiden van avondeten. Ik bak spekjes, ui en prei, plus kook wat aardappels. Die aardappels pureer ik en ik meng ze met het bakmengsel. Ernaast bak ik biorunderchipolataworsten en monteer ik een salade van komkommer, tomaten, bosui en kaki. Ook warm ik de pastasaus van gisterenavond op. De Vrouw is er om half zes weer en ik serveer het diner. Zo rond zevenen is de maaltijd achter de rug en heb ik afgewassen en het afval weggebracht. Nog een korte tijd werk ik achter de laptop aan mijn teksten voor Tilburg en dan vind ik het welletjes geweest. Ik vind een goede dvd-speler online en ga de film Eat That Question – Frank Zappa In His Own Words (Thorsten Schütte) bekijken. Mooie aaneenschakeling van uitspraken door De Grote Meester. Aan het eind, als hij al heel ziek is en hij spreekt over goede en minder goede dagen, krijg ik een brok in mijn keel. Een andere keer ga ik de extra’s, veel interviews met oud-bandleden, bekijken. Nu is het tien uur en tijd om te gaan slapen.
Muziek vandaag: Mussorgsky: Pictures At An Exhibition (Leipzig Gewandhaus Orchestra, Igor Markewitch, Alexander Warenberg), Stand Up (Elevated Edition) (Jethro Tull), de eerste twee plaatjes uit de doos The Jimi Hendrix Experience (The Jimi Hendrix Experience), Eat That Question (dvd) (Thorsten Schütte)

Dinsdag 21 maart:
Niet zo heel goed geslapen. Geen idee waarom. Het is mooi weer vanmorgen. De zon schijnt. Ik ben op tijd op de werkplek. Daar weet ik van alles te doen. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Mijn afspraak voor overleg in een andere locatie vanmiddag gaat niet door en dat geeft me mooi de gelegenheid om een inhaalslag te maken. Eind van de middag ben ik weer helemaal bij. Om kwart voor zes ben ik thuis. De Vrouw is vanavond aan het werk en ik kook eten voor De Zoon en mijzelf. Die Zoon is er om zeven uur en we doen ons te goed aan een fikse pasta met een saus van uien, tomaten, paprika en veldsla. Erbij een salade van komkommer, bosui, groenselderij, rode kool, peer en kaki. De Zoon is net de deur uit of De Vrouw komt binnen. Ik sta op het punt om te gaan hardlopen en dat doe ik dan ook. Ongeveer hetzelfde rondje als zaterdagavond en het gaat me lekker af. Na een douche wat bijkletsen en dan kan ik een tijdje lezen en luisteren. Iets voor elf uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Café Atlantico (Cesária Évora), Deceptive Bends (10CC), The Extinct Suite (Steve Jansen)

Maandag 20 maart:
Alles verloopt voorspoedig vanmorgen. Van de druilerigheid heb ik geen last. Op de werkplek ligt weer het een en ander en ik voer het uit. Hoe eenvoudig kan het leven soms toch zijn. Tussen de middag wandel ik door het bos, de plassen omzeilend. Ook in de middag van alles te doen. Op de terugweg glip ik de muziekwinkel binnen en koop de film Eat That Question – Frank Zappa In His Own Words (Thorsten Schütte) op dvd. Kwart over zes uur ben ik thuis en ga ik eten maken. Ik warm de pruttelpot op, creëer een salade van bleekselderij, bosui, komkommer, kaki en peer, maak een knoflookyoghurtsaus en bak lamsshoarma. De Vrouw is er iets voor half acht en we eten de boel op. Half negen is alles ook weer afgewassen en opgeruimd. Ik neem anderhalf uur de tijd en gelegenheid om iets te lezen en te luisteren (het geniale 10CC) en dan is het tien uur. Weer een maandag kapot. Laat de lente beginnen?
Muziek vandaag: World After History – A Pannonian-Mediterranean Round-Trip (Boris Kovaç & La Campanella), 10CC (10CC), Sheet Music (10CC)

Zondag 19 maart:
Goed geslapen. Acht uur wakker en uit bed. Chuck Berry is dood. Weer een legende. Koffie. Ik lees Alle verhalen (Roald Dahl) uit. Ik heb me er kostelijk mee vermaakt. Dan begin ik in de PROG. Eind van de ochtend wandelen De Vrouw en ik een nog niet zo gebruikelijk zondagmorgenrondje langs plasticcontainer en het kanaal. Als we terug zijn, bereid ik lunch voor. De Zoon is er om een uur of een. Na het eten doet hij wat administratiezaken met De Vrouw. Ik was af en begin vast aan de pruttelpot van vanavond. Als die staat te pruttelen, is De Zoon weer naar huis. Ik wandel naar het ACEC om een laatste glimp op te vangen van twee exposities aldaar. Mooi werk van Medea Huisman en uit de verzameling tekeningen van Peter Kerschgens. Terug thuis is de pruttelpot al een eind op weg. De Vrouw gaat een moment weg; een goede bekende uit haar kankerclubje van zeven jaar geleden is afgelopen week overleden en vanavond is de uitvaart. Ik maak de rest van het avondeten. Naast de pruttelpot van lamsbout, uien, knoflook, paprika, postelein en tomaat prepareer ik een salade van komkommer, bosui, bleekselderij en frambozen. De Vrouw is rond kwart voor zeven alweer terug en we kunnen aan tafel. Die pruttelpot is goed! Erbij hebben we nog het Arabische brood van gisterenmiddag. De afwas stelt niets voor en het beetje afval dat buiten in de containers verdwijnt ook niet. Dan heb is het kwart voor acht en heb ik nog een beetje tijd om te lezen en te luisteren tot het tien uur is en dit weekend voorbij.
Muziek vandaag: Hollow Bamboo (Ma Deva Yoko), Warp (Jon Balke), het vierde en vijfde plaatje uit de doos Satie Piano Works (Aldo Ciccolini), Lost And Found (Buena Vista Social Club), Buena Vista Social Club Presents: Ibrahim Ferrer (Ibrahim Ferrer), Blackfield V (Blackfield), het plaatje dat met de PROG mee kwam, Journey To An Imaginary Land (Gandalf)

Zaterdag 18 maart:
De krant is er nog niet om kwart over zeven! Waar zijn de zekerheden in het leven gebleven? De wasmachine doet het gewoon en de koffie is goed. Fijn. Dan eerst de webstek. De was draaide al en de handwas is nu ook gedaan. Halverwege de ochtend wil ik een boodschappenronde doen. Als ik in de kelder met mijn fiets sta, blijkt de lift niet te werken. Dus moet ik de achteruitgang nemen en die gaat via een heel steile oprit. Niet te doen. Het regent. Ik bezoek de biowinkel en de markt. In de boekhandel koop ik de laatste PROG (die ik niet ontvangen heb – ook vreemd). Thuis drinken De Vrouw en ik koffie en vervolgens ga ik de dvdkast in elkaar zetten. Even na twaalf uur staat het frame rechtop op zijn plaats en haal ik de laatste boodschappen inclusief Arabische broodjes bij de Turkse supermarkt. De Zoon is er ook al snel en we lunchen. Van dat Arabische brood kun je goede ’tosti’s’ maken. Na de afwas ga ik sleutels bij maken en zet ik de fiets weer in de kelder. De lift doet het inmiddels weer, vandaar. En zowaar: de krant is er. Vervolgens zet ik de kast vast aan de muur, monteer ik alle planken (wacht, er is er eentje heel scheef geschroefd, hoe kan dat? ik heb het streepje wel goed gezet, maar de plank niet onder het streepje maar erboven gemonteerd, lekker slim, dus haal ik alles van de muur af en herstel ik mijn fout, het oponthoud duurt nog geen kwartier) en ruim ik de kast in. Weer vijf en een halve doos leeg. Zelfs de oude muziekvideobanden hebben een plekje gekregen en ik houd nog ruimte over. Inmiddels is het vijf uur geweest en maak ik avondeten. Eenvoudige hap: ik warm de bamisoep op en de zuurkoolschotel, maak een salade van bosui, komkommer, tomaat, kaki, avocado en frambozen en bak lamsbiefstukken. Ruim voldoende en nog lekker ook. Zeven uur ben ik buiten aan het hardlopen. Ik volg De Grift tot in de parken, ga via het Oranjepark en het Beekpark naar het Amaliapark en dan ben ik een half uur aan het lopen geweest. Mooi rondje. Na de douche eindelijk tijd om de krant te lezen. Tegelijkertijd luister ik. Na half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Siwan (Jon Balke), Archipelago (Hidden Orchestra), Discovery (Mike Oldfield), The Killing Fields (Mike Oldfield), Live in Europe (Flying Colors), Requiem (Goat), The Acoustic Motorbike (Luka Bloom), Live in Moscow (Keith Emerson Band featuring Marc Bonilla), The Extinct Suite (Steve Jansen)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment