bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

13-04-2017

B-log: 15 t/m 21 april 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 06:46

Vrijdag 21 april:
Kwart over zeven wakker en uit bed. Buiten is het een heel stuk aangenamer dan gisterenochtend. Koffie, webstek, krant. Ook bekijk ik of de huistelefoon die De Vrouw gisteren heeft gekocht aangesloten kan. Het lukt niet en dat doet me geen goed. Ik voel me gelijk zeer opgejaagd en verontrust. We besluiten het apparaat vanmiddag terug te brengen. De Vrouw gaat naar het jaarlijkse bevolkingsonderzoek; ik doe een ronde boodschappen bij de supermarkten en de Turkse winkel. We komen zo ongeveer gelijktijdig terug. Bij het onderzoek van De Vrouw in eerste instantie geen bijzonderheden, dus dat is voorlopig weer een opluchting. We leuten koffie en lunchen. Dan stappen we op de fiets. Bij de elektronicazaak brengen we de telefoon terug en bij de nabijgelegen sportwinkel koop ik nieuwe hardloopschoenen. Opnieuw degene met de meeste demping en vering en dus ook met het meeste loopcomfort. Thuis even een moment van rust. De Vrouw zoekt online naar een nieuwe mobiele telefoon, want die van haar heeft nu echt de geest gegeven. Rond vijf uur ga ik avondeten maken: een stoemp van aardappel, ui en rode, gele, witte en oranje wortel. Ernaast een fruitsalade van hamimeloen, ananas, aardbei en blauwe bes, plus rundersaucijzen. Hoop knoflookyoghurtsaus erbij. De Zoon is er pas om half zeven en in korte tijd eten we het meeste weg. Na de afwas ga ik mijn nieuwe loopschoenen uittesten. Ze lopen fantastisch, zoals verwacht. Zelf loop ik niet zo goed. Ik heb wat korte pauzes nodig. Doordat ik niets forceer, voelt het uiteindelijk wel goed. Thuis even douchen en dan lees en luister ik wat en zie ik een stuk van een muziekdvd. Na elf uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Piano Reductions Vol. 1 – Performed by Mike Keneally (Steve Vai), Rosetta (Vangelis), Bob Stanley & Pete Wiggs present English Weather (allerlei), Welcome To My DNA (Blackfield), het tweede plaatje uit de doos The Early Years 1969 – Dramatis/ation (Pink Floyd), de dvd die meekwam met de doos The Early Years 1969 – Dramatis/ation (Pink Floyd)

Donderdag 20 april:
Heel koud buiten. Vrieskou. Niet erg. Erger is de pieptoon. Is er druk? Leg ik mijzelve druk op? Niet dat ik me bewust ben. Toch neem ik het signaal serieus. Balans vinden tussen spanning en ontspanning, tussen (werk)druk en (werk)plezier en tussen werk en privé, daar gaat het om (en het is bij iedereen anders). Vanmorgen ligt er veel op de werkplek en ik doe eerst de klussen die echt voorrang hebben. Dat lucht al op. De rest mag blijven liggen tot volgende week. In de middag reizen we met alle collega’s naar een andere locatie. Vandaag gaan we samen aan de slag voor cliënten. Ik mag buiten zijn. Samen met een collega en de leidinggevende helpen we in de boerderij. Zo staan we schapenschijt te scheppen uit de schapenschuur (de potstal) en verzorgen we de pony’s en ezel. Niet heel veel te doen, maar omdat het mooi weer is en er wat cliënten bij zijn, toch leuk. Aansluitend bezoeken we de twee belevingslocaties en dan gaat het naar de camping. Daar zijn twee buitenkoks al druk voor ons aan het werk. Het koelt ondertussen wel redelijk af, maar dat valt niet zo heel op. Leuke dis van wortelsinaasappelsoep, gegrilde kip, lamskebab uit de tajine, vis uit de smoker, rode salade en salade van gele biet. Nagerecht is er ook: hangop van Griekse yoghurt, met pannenkoekje en gebakken peer. Om half negen brengt een collega me naar het station en een uur later ben ik weer thuis. Heel even napraten, de krant doornemen en dan ga ik iets na half elf slapen.
Muziek vandaag: geen

Woensdag 19 april:
Kwart over zeven ben ik echt wakker en ga ik uit bed. Koffie, webstek, krant. De Vrouw is ook op tijd op en zij gaat om half tien naar het werk. Ik doe de laptob open en doe wat klussen. Tussendoor lunch ik. Dan weer verder met klussen voor Breda. Drie uur stap ik op de fiets. Ik ontmoet De Vrouw in het uitvaartcentrum in Ugchelen en daar maken we de uitvaartbijeenkomst van mevrouw Smid mee, die donderdag is overleden. Het is warm en persoonlijk, helemaal zoals bij deze leuke en lieve oma past. Erna fietsen we terug. Ik maak avondeten. Eerst bak ik ui en venkel, later nog paprika erbij en het restant van de pastasaus van gisteren. Ook monteer ik een salade van bosui, radijs en bladsla en bak ik rosbieffiletlapjes. Het is snel klaar, snel op en snel opgeruimd. Dan ga ik mijn ronde hardlopen. Halverwege moet ik echt rusten. Ik heb fikse kramp of spierpijn in mijn onderbeen. Wandelend ga ik verder. Af en toe probeer ik nog een stukje hard te lopen, maar het gaat niet goed. Nou ja, vrijdag weer een nieuwe poging. Thuis heb ik nog anderhalf uur om iets te lezen en te luisteren. Dan is het tien uur.
Muziek vandaag: The Deform Variations (Adam Holzman), Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Guitar (Frank Zappa), The String Quartets (Jethro Tull), On Lonely Towers (Barren Earth), The Difference Machine (Big Big Train), het eerste plaatje uit de doos The Early Years 1969 – Dramatis/ation (Pink Floyd)

Dinsdag 18 april:
Heel koud maar wel zonnig vanmorgen. Het vriest. Gelukkig is het op de werkplek warm en ligt er een fikse boel werk. Tussen de middag wandel ik door het bos. ’s Middags gaat het verder met overleg en klussen. Kwart over zes ben ik thuis. Ik maak avondeten: een ferme pasta met tomatensaus. Erbij een salade van bladsla, radijs en bosui. De Zoon is er om kwart over zeven en een kwartiertje later De Vrouw ook. We eten alles (bijna) op. Half negen is alles ook weer opgeruimd. Ik ben moe, dus ga ik niet hardlopen. Wel ga ik wat lezen en luisteren tot het tien uur is geweest en dan is deze volle dag weer voorbij.
Muziek vandaag: In Search Of Ancient Gods (Absolute Elsewhere), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Maandag 17 april: Pasen
Acht uur op. Koffie, webstek. Eind van de ochtend wandelen we ons zondagmorgenrondje. Dit keer via de Mariastraat en Schotweg naar de Prinses Beatrixlaan en via de Apollolaan en het Amaliapark weer terug. Mooi zonnetje, wel koud. Ik maak een lunch en De Zoon eet mee: bacon and eggs, plus paasbrood en dergelijke. In de middag werk ik nog wat oud papier in opslagmappen of papiercontainer. Dan wandelen we nog naar het Oranjepark, in de hoop iets op te vangen van de herdenking dat Apeldoorn op 17 april 1945 bevrijd is. Vergeefse hoop, want als we aankomen, is de plechtigheid ruim voorbij. We lopen weer terug naar huis. Ik lees nog iets en maak dan avondeten: een paar overgebleven lamskoteletten en mooie lamsbiefstukken in de grillpan, een salade van bosui, bladsla en radijs, plus wat restanten ijs en chocolademousse toe. Als alles weer is opgeruimd en in de containers zit, neem ik tijd en gelegenheid om mijn vinylaanwinst te beluisteren. Raar, maar zeer intrigerend werk. Om tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: A Different Time (John Medeski), Scintilla (Nosound), The New Gospels (Rick Wakeman), Chemsi (Hijaz), About Time (Steve Winwood), Blackfield V (Blackfield), Unreleased Electronic Music (Steven Wilson) op vinyl, Magnified (Beatrix Players)

Zondag 16 april: Pasen
Ik ben kwart over acht wakker en sta op. Koffie, webstek. Ik lees in het blad New Scientist. Interessante kost. De Vrouw is ook op en we leuten koffie. Later maak ik paasbrunch. De Zoon doet mee. Carpaccio, croissants, eieren, paasbrood, kazen, van alles. Erna ruimen we alles weer op. De Zoon gaat naar huis en De Vrouw en ik ruimen een boel administratieve spullen op. Dan is het alweer half zes en ga ik avondeten maken. Een salade van komkommer, bosui, tomaat en radijs, de raapstelenstamppot van vrijdag in de oven, een knoflookyoghurtsaus en een een kilo lamskoteletten in de grillpan. De Zoon helpt mee met opeten en er blijft over. Nou ja. Toe is er chocolademousse en baklava. Acht uur ren ik mijn ronde buiten. Het lukt niet heel goed, maar het is niet erg. Ik neem een korte extra wandelpauze en ga weer verder. Als ik thuis kom, voelt het wel goed en lekker. Snelle douche en dan verder lezen en luisteren. Allan Holdsworth is overleden! Ik mocht hem twee keer zien spelen hier in Apeldoorn in Gigant, de laatste keer op 18 maart 2009. Ik ga om half elf slapen.
Muziek vandaag: het bonusplaatje van The Shutov Assembly (Brian Eno), Neroli en het bijbehorende bonusplaatje (Brian Eno), Lunático (Gotan Project), Finally Together – Volume 1 – Astor Piazolla & The New Tango Sex-Tet (Astor Piazolla & Osvaldo Publiese), Xapomelon (La Pegatina), Never Mind The Balkans (Max Paschm), Chasing The Deer (John Wetton), Monkey Business 1972-1997 (John Wetton & Richard Palmer-James), het derde plaatje uit de doos A Lazarus Taxon (Tortoise), Live at Rockpalast (Steve Hillage)

Zaterdag 15 april: dagje Amsterdam
De wekker gaat om zeven uur. Twee uur later staan we op het station en nog weer anderhalf uur later staan we in Amsterdam. We lopen de Haarlemmerstraat in en bezoeken een lampenwinkel. Raad eens? We kopen twee lampen die we over twee weken thuisbezorgd krijgen. Dan struinen we de Singel af op zoek naar de treinreiswinkel en vlakbij het Spui vinden we die. We boeken – voor zover dat al mogelijk is – onze zomervakantiereis van Kopenhagen terug naar huis. Op het Spui gebruiken we een lunch en vervolgens wandelen we de Leidschestraat af, onder het Rijksmuseum door, over het Museumplein naar het Concertgebouw. We zijn nog vroeg, dus drinken we iets in de brasserie. Drie uur begint het programma. Eerst is het de beurt aan Iris Sommer, die een korte presentatie houdt over haar onderzoek naar ‘haperende hersenen’. Maar dan Erik Scherder. Hij vertelt op de hem bekende, toegankelijke en aanstekelijke wijze over de invloed van muziek op de hersenen. Hij krijgt hulp van Tim Knol. Interessante kost. Na afloop krijgen we het speciale exemplaar van New Scientist, dat helemaal gewijd is aan de hersenen. We kopen het boek Laat je hersenen niet zitten en Erik signeert het. Op de terugweg naar het Leidscheplein koop ik in de platenwinkel de dubbelelpee Unreleased Electronic Music (Steven Wilson) en hoop dat ik nu ook echt meer vinyl ga draaien. We vinden een goed Indiaas restaurant en eten lamscurry en allerlei grillgerechten uit de tandoori-oven met kufti-ijs na. Half tien zijn we weer thuis. Ik ontdek dat ik – door allerlei oplaadgedoe – de foto’s van vandaag niet meer terug kan vinden. Gelukkig heeft De Vrouw wat plaatjes gemaakt. Nog heel even iets lezen en luisteren en om kwart over elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: het tweede plaatje uit de doos A Lazarus Taxon (Tortoise)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment