bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

19-04-2017

B-log: 22 t/m 28 april 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 19:53

Vrijdag 28 april:
Half acht op. Het gaat. Ik voel me wat opgejaagd en gespannen. Maar het gaat. We drinken koffie en doen wat klussen in huis. Eind van de ochtend staat een bezorgbedrijf aan de deur met de nieuwe tv-kast. Die installeren we. Ziet er goed uit. Net als we willen lunchen, komt de ketelmeneer. Hij bekijkt de zooi. Heel veel aanpassingen zijn er niet nodig, behalve mogelijk een nieuwe pvc-afvoerleiding in plaats van de koperen die er nu ligt. Maandag even de meneer bellen die het voorwerk voor de keuken gaat doen. Na de lunch fiets ik naar de bouwmarkt voor wat schakelmateriaal en ander spul. Op de terugweg neem ik twee supermarkten, de Turkse winkel en het groentepakket mee. Dan is het kwart over vier als ik thuis ben. Er is bericht van De Zoon. Hij wil komen eten, maar ook om zeven uur in de bioscoop zijn. Ach zo. Dan ga ik avondeten maken. De beroemde kerrieraapstelenstoemp, dus. Met een salade van bosui, komkommer, frambozen en blauwe bessen. Plus lamsworsten. Waarom ook niet? We hebben alles snel ook weer op en opgeruimd, eten het nagerecht: baklava. Daarom dus! Ik loop mijn ronde hard. Het gaat lekker, maar is uiteindelijk ook zwaar. Niet erg. Ik ben op tijd weer helemaal klaar en heb dan ruim gelegenheid om wat aan de webstek te doen, een paar muziek-dvd’s te bekijken en wat te lezen en te luisteren. Kwart over elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Piano Portraits (Rick Wakeman), Theme Of Secrets (Eddie Jobson), Return To Ommadawn (Mike Oldfield), 4 1/2 (Steven Wilson), Narcotango 2 (Carlos Libedinsky), de eerste twee plaatjes uit de doos Planet Squeezebox – Accordeon Music From Around The World (allerlei), de dvd die meekwam met Summer Storms & Rocking Rivers (Steve Hackett & Djabe), de eerste dvd uit de doos The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd)

Donderdag 27 april: Koningsdag
Pas om kwart over negen zijn we wakker en staan we op. We drinken koffie in de hotelkamer, checken uit en nemen de trein naar huis. Daar zijn we rond kwart over twaalf. Bij de Turkse bakker in de straat nemen we iets te eten. Thuis pakken we de tas uit en drinken we koffie. Even na tweeën wandelen we de stad in. Lijkt het nu zo rustig op straat? We gaan via de markt naar het Oranjepark, dan via het Beekpark naar het ACEC. Vervolgens zien en horen we The Bottles aan het eind van de Hoofdstraat en dan is het wel tijd om iets te gaan eten. Bovendien is het koud en vliegt de drukte en alle lawaai me wat aan. In een goed restaurant komen we op temperatuur en tot rust en consumeren we een uitgebreide maaltijd. Zie de foto’s. Het is half negen als we terug wandelen naar huis. Onderweg zijn we nog getuige van een fijn slaande ruzie tussen enkele jongedames en een zeer beschonken heer. Achter mij hoor ik iemand anders tegen haar partner zeggen: ‘Even wachten. Dit moet ik zien.’ Er is niets leuks meer op tv. Thuis neem ik wat tijd voor de webstek en lezen en luisteren. Kwart over elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Danger Money (UK), Ex Tenebris (White Willow), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Woensdag 26 april: Fallen Angels – Eddie Jobson & Marc Bonilla tribute to Keith Emerson & John Wetton – De Boerderij, Zoetermeer
Kwart over zeven op. Buiten is het zonnig, maar heel koud. Koffie, krant. De Vrouw gaat werken. Ik doe iets aan de webstek en voer allerlei klussen uit. De Vrouw is rond het middaguur terug. We lunchen en dan nemen we de trein naar Zoetermeer. Kwart over vier zijn we in het hotel. We checken in en nemen dan de randstadrail naar het oergezellige stadscentrum van Zoetermeer. In een Ierse pub bestellen we eten: een kalfsribeye en een nagerecht. We zijn nog voor half acht bij poppaleis De Boerderij. Even wachten en we mogen naar binnen. We zijn toch niet de enigen? Gelukkig komt er wat meer volk opdagen. Eddie Jobson en Marc Bonilla brengen hun eerbetoon aan de (vorig jaar) overleden helden Keith Emerson en John Wetton, en nemen en passant ook nog even Allan Holdsworth, Greg Lake en Chris Squire mee. Na een wat lange introductie door Jobson krijgen we zeer mooie muziek in een wat uitgeklede setting: Jobson speelt midi-piano en viool, Marc Bonilla zingt, speelt gitaar, drumt met een voet en beheerst de baspedalen met de andere. Gelijk het eerste stuk, Trilogy (ELP), maakt op mij al indruk. Als daarna Starless inzet, ben ik om. Dit is een heel mooie avond. Andere hoogtepunten: Bitchess Crystal, A Place To Hide en Carrying No Cross. De toegift is Lucky Man en Jobsons synthesizer solo klinkt wel heel erg als die van Emerson op het origineel. Ondanks de wat kale instrumentatie weten de twee me volop te overtuigen. We gaan terug naar het hotel. In de lobby proberen we nog iets te drinken. Eigenlijk is de bar gesloten, maar het lukt De Vrouw. Niet veel later komen Marc en Eddie ook binnen. Ik vertel Eddie dat ik vanavond heb genoten en hij vraagt of de dood van onze helden iets heeft losgemaakt. Nogal, knik ik. Ik dank hem nogmaals voor deze avond. Niet ver naar middernacht liggen we in bed. De Vrouw en ik dan, bedoel ik.
Muziek vandaag: Zodiaque (Rick Wakeman & Tony Fernandez), Ex Tenebris (White Willow), Vision And Ageless Light (EYE), Andando el Tiempo (Carla Bley, Andy Sheppard & Steve Swallow), Lost In The Ghost Light (Tim Bowness), Alpha (Asia)

Dinsdag 25 april:
Zegt die pieptoon iets? Aandacht voor mijzelf. Die neem ik. Ik slaap redelijk, maar ben een paar keer wakker. Ik start in alle rust op. Buiten is het fiks koud. Op de werkplek ga ik verder. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. Ook ’s middags doe ik van alles. Zes uur ben ik thuis. Ik doe een kilo kipvleugels in de oven, vul de risottoschotel van gisteren aan met gebakken uien, paprika en courgette, maak een salade van bosui, komkommer, tomaat en walnoot en wacht tot iedereen thuis is. De Vrouw is er al om kwart voor zeven en drie kwartier later is De Zoon er ook. We eten de boel goed op. Kwart over acht loop ik buiten mijn ronde hard. Het gaat mooi. De wereld om me heen wordt weer groen. Ook mooi. Ik lees en luister tot het bijna elf uur is. Dan ga ik slapen. Is het (lang) weekend?
Muziek vandaag: Rollo (10″ vinyl single) (Frank Zappa), Jazz From Hell (Frank Zappa), de twee plaatjes uit de doos The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd)

Maandag 24 april:
Een goede maandagochtend. Ik voel me opgeruimd, ook al was ik voor het slapengaan erg angstig. Het boek van Knausgard ging in het laatste hoofdstuk over de manisch-depressiviteit van zijn vrouw en het opende mijn herinneringen aan de moeilijke periode die ik meemaakte. Vanmorgen is dat angstgevoel weg en heeft het plaatsgemaakt voor berusting en aanvaarding. Buiten is het koud. Ik moet even naar een andere bushalte lopen, want de halte die ik doorgaans gebruik is verplaatst in verband met de maandagmarkt aldaar. Onderweg is er oponthoud, maar ik ben nog op tijd voor de aansluiting in Arnhem. Op de werkplek heb ik veel te doen en ik doe het in alle rust. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Het is nog mooi zonnig; als ik terug kom is lucht donker geworden. ’s Middags fijn verder werken en morgen is er weer een dag. Op de terugweg schiet ik de muziekwinkel binnen, in de hoop dat ik de Record Store Day uitgave van Rollo (Frank Zappa) kan bemachtigen. En ze hebben hem nog! Da’s leuk. Ik ben om zes uur thuis. Gelijk eten maken. Eerst een salade van komkommer, bosui, radijs en tomaat. Dan spek bakken, champignons, knoflook, bosui, peper, paprika, courgette en daar een risottoschotel van maken. Ten slotte bak ik lamsbiefstukken. De Vrouw is er om kwart over zeven en we gaan uitgebreid aan tafel. De schotel is goed gelukt! Nadat we hebben nagetafeld en opgeruimd heb ik nog wat tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren. Iets na tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Themes (Rick Wakeman), Ex Tenebris (White Willow), een stuk van het eerste plaatje uit de doos The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd)

Zondag 23 april:
Acht uur wakker en op. Douche, koffie, webstek. Eind van de ochtend wandelen De Vrouw en ik een rondje langs het kanaal. Het is vrij kil en aan het eind begint het (stevig) te regenen. De Zoon luncht mee. In de middag doe ik een paar klusjes (niet veel) en maak ik avondeten: victoriabaars met uientomatensaus en groene asperges uit de oven. Mooi gerecht. Erbij een fruitsalade van hamimeloen, ananas, framboos en blauwe bes. Na het eten ga ik mijn ronde hardlopen. Het is zwaar, maar het lukt me zonder extra pauzes. Ik ben nog op tijd terug ook. Ruim gelegenheid om te lezen (Knausgards mooie dikke pil uit!) en te luisteren. Toch ga ik om tien uur naar bed. Fijne rustige dag. Goed.
Muziek vandaag: Stone To Flesh (Jansen & Barbieri), Other Worlds In A Small Room (Jansen & Barbieri), Does Humor Belong In Classical Music? (Inventionis Mater), Kong’s Revenge (Inventionis Mater), Macrocosm Microcosm (Pauw), Out Of The Tunnel’s Mouth (Steve Hackett), White City (Pete Townshend), Eye Of The Soundscape (Riverside), A Secret Life (D’Agostino Foxx & Jansen)

Zaterdag 22 april:
Acht uur uit bed. Koffie, webstek, krant. Op tijd fiets ik het boodschappenrondje, waarbij ik ook de platenwinkel aandoe. Helaas: om half tien is de 10″ vinyl single Rollo (Frank Zappa) al uitverkocht. Nou ja, misschien hebben ze ‘m maandagmiddag in Arnhem nog voor me. Ik bezoek de biowinkel en ga dan weer terug naar huis. Daar nog een keer koffie met De Vrouw. Vervolgens wandel ik over de markt voor de deur naar de boekwinkel op het Marktplein. Daar koop ik Singing in the brain (Erik Scherder), op de markt zelf allerlei fruit en bij de Turkse bakker diverse broodjes. Als De Zoon er om een uur ook is, haal ik gebakken vis. We lunchen uitgebreid. ’s Middags maken De Vrouw en ik nog een klein rondje door het centrum. Vervolgens gaat De Vrouw dozen uitpakken; ik ondersteun bij wat fotogedoe en rommel nog meer papierboel weg. Veel is het niet. Vijf uur ga ik eten maken. Ik kook krielen kort, maak een salade van komkommer, bosui, radijs, framboos en blauwe bes, bak de krielen met spek en bosui en bak ook een groenteburger met wortel en kaas. Dat alles zet ik op tafel. Erna wassen we af. De rest van de avond lees, luister en kijk ik.
Muziek vandaag: Blade Runner (Vangelis), Another Green World (Brian Eno), Before And After Science (Brian Eno), The First Twenty Years (Spock’s Beard), de dvd die meekwam met Live at Rockpalast (Adrian Belew), de dvd die meekwam met Live at Rockpalast (Steve Hillage), The Extinct Suite (Steve Jansen)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment