bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

27-04-2017

B-log: 29 april t/m 5 mei 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 21:34

Vrijdag 5 mei:
Ik ben om kwart over zeven wakker en ga uit bed. Koffie, krant. Ik maak een fietsronde langs supermarkten en Turkse winkel. Het is nogal koud buiten en mijn handen zien wit en doen pijn als ik terug kom. Ik wacht op De Vrouw, die even uit huis is, voor de lunch. Dat duurt uiteindelijk tot half drie. Na die lunch wandelen we het centrum in en kijken we rond bij het vreetfeest in het Beekpark. Heel lang doen we daar niet over. We wandelen ook weer terug en onderweg zien we wat winkels van binnen. Kopen doen we niets. Om kwart voor zes zijn we thuis. Ik maak avondeten: kip tandoori met kerriesaus en bami, plus een salade van komkommer, bosui, mozzarella en tomaat. De Zoon is er om kwart over zeven en we gaan aan tafel. Toe is er ijs met verse ananas, frambozen en bramen. Toe maar. We ruimen uitgebreid op en ik breng afval naar buiten. Iets voor half negen is de rust weergekeerd. Ik lees de PROG uit. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Discreet Music (Brian Eno), If Summer Had It’s Ghosts (Bill Bruford with Ralph Towner and Eddie Gomez), Carmelina (Totó la Momposina), In Search Of The Lost Riddim (Ernest Ranglin), Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer (Ibrahim Ferrer), Lost And Found (Buena Vista Social Club), het tweede plaatje uit de doos The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd), het plaatje dat mee kwam met de PROG

Donderdag 4 mei:
En weer helder en zonnig buiten. De pieptoon binnen (in mijn hoofd) is er wel weer. Oh, oké. Aandacht, dus. Op de werkplek is het vanmorgen rustig om me heen. Dat geeft me mooi tijd en gelegenheid om de dringende zaken af te werken. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Ook in de middag weet ik wakker te blijven. Om kwart voor zes ben ik weer thuis. De Vrouw is daar ook en ik ga avondeten maken. Een chili, mag dat? Het mag. Wordt nog een fiks hete ook. Nog voor half acht loop ik mijn ronde hard. Ik ben net voor acht uur thuis. Daar lees en luister ik nog wat. Half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de doos The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Woensdag 3 mei:
Ik ben om kwart over zes wakker. Koffie, krant. Half acht staan de mannen van de ketelplaatserij op de stoep. Onze oude enorme verwarmingsketel gaat van de muur en er komt een kleinere en compacte voor in de plaats. Ondertussen heeft De Vrouw een hotel voor Kopenhagen en Birmingham in juli geboekt. Ik klap de werklaptop open en doe wat schrijfwerk voor Breda. Heel goed gaat het niet: ik doe drie dingen door elkaar: de ketelmannen in de gaten houden en te woord staan, de hotelvragen van De Vrouw beantwoorden en juwelen van zinnen bouwen in het stuk tekst dat ik aan het construeren ben. Halverwege de ochtend zijn de mannen weer weg. We ruimen hun achtergelaten troep op. De Vrouw gaat begin van de middag naar het werk. Ik heb nu meer rust in mijn hoofd en langzaam gaat het veel beter. Mooi. Half drie stap ik op de fiets en rijd naar de rolgordijnenboer. Daar zie ik De Vrouw weer en zoeken we een nieuw ontwerp uit, want de eerste keuze bleek niet leverbaar in onze benodigde maat. Op de terugweg pakken we de discountzaak mee en daar halen we de door ons bestelde vitrages voor de woon- en eetkamer op. Thuis hangen we die gelijk op en de boel is gelijk warmer. (Kan ook komen doordat de nieuwe verwarmingsketel te goed werk verricht.) De Vrouw gaat even na vijf uur opnieuw naar werk. Ik klap de werklaptop dicht en ga eten maken. Kipblokken bakken, uiten erbij, kruiden, en rodebietballen (?). Van zoete aardappel maak ik frieten en die duw ik in de oven. Ook maak ik een salade van bosui, komkommer en aardbeien. Tussendoor zie ik wat filmpjes op de online buis: de speciale gasten die we op 28 juli in Birmingham gaan zien zijn niet zomaar de eersten de besten! De Vrouw is er weer om kwart over zeven en dan gaan we ook aan tafel. De boel smaakt. Na de maaltijd regel ik mijn Verklaring Omtrent Gedrag voor de klus in Breda en ik hoop dat mijn contract en de betaling nu snel voor elkaar zijn; ik ben tenslotte al een half jaar aan het werk en heb nog geen cent gezien. Dan kan ik nog even zitten en luisteren en lezen in de PROG die gisteren binnen kwam. Iets na tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Heaven’s Isle (Oliver Wakeman), Discovery (Mike Oldfield), The Killing Fields (Mike Oldfield), Magnified (Beatrix Players), Bob Stanley & Pete Wiggs present English Weather (allerlei), Alas Salvation (Yak), Chicago II (Chicago), Lunático (Gotan Project), The Unreasonable Silence (Cosmograf), Changing Hands (Jansen Barbieri & Takemura)

Dinsdag 2 mei:
De lichte regen en donkere lucht heeft niet eens invloed op mijn stemming. Ik voel me goed en energiek. Vreemd is het niet. Ik ben begonnen te lezen in Laat je hersenen niet zitten (Erik Scherder) en het bevestigt wat ik inwendig al weet: door actief te zijn blijf je niet alleen lichamelijk, maar vooral ook geestelijk fit. Vandaag mag ik de hele dag weer lekker mijn zittend beroep uitoefenen. Ik doe iets fout. Of niet. Tussen de middag loop ik door veld en bos. Er valt een druppeltje, maar veel is het niet. Alles is frisgroen aan het worden en ik bruis. In de middag lijd ik mijn zittend bestaan. Kwart voor zes ben ik thuis. De Zoon is er niet veel later ook en De Vrouw zet eten op tafel. Een schotel van boerenkool en wortel, vegaburgers en een salade van peer en mandarijn. Het is zo op! We ruimen en wassen af. Om zeven uur loop ik buiten mijn ronde hard. Zeker de eerste helft gaat me gemakkelijk af. De tweede helft is moeilijker, maar het lukt me goed. Als ik thuis ben, heeft De Vrouw vluchten geboekt naar Birmingham. Niet veel later heeft ze ook kaarten voor een bijzonder concert op 28 juli in The Town Hall aldaar. Mijn grote held Keith Emerson en zijn leven worden er gevierd door een symfonie-orkest en allerlei speciale gasten, waaronder Rick Wakeman. Dat belooft wat. Ik lees en luister nog iets en ga niet ver na tien uur naar bed. Morgen toch weer op tijd op.
Muziek vandaag: Grimspound (Big Big Train), Fate Outsmarts Desire (Kaprekar’s Constant)

Maandag 1 mei:
Een ‘gewone’ week begint. Buiten is het redelijk zacht en helder. Echter, als ik Arnhem nader, is het bewolkt geworden en regent het licht. Niet heel erg. Zelf ben ik opgeruimd en opgewekt. Een spier in mijn rechterringvinger doet bij het samenknijpen van mijn hand ernstig zeer. Een pijnscheut merkte ik gisteren bij het tillen van de wasdroger al. Hoop dat het snel beter is. De wond op mijn linkerringvinger is mooi dicht en met een pleister eromheen kan ik hem niet opnieuw open stoten. Vanmorgen is er veel werk te doen en dat doe ik. Tussen de middag wandel ik door het bos. Het regent nog steeds fijn en alles is fel lentegroen. ’s Middags ook weer aan het werk. Om zes uur ben ik thuis. Ik maak avondeten. Eerst krielen kort koken en wat af laten koelen. Tussendoor salade maken van komkommer, bosui, tomaat en blauwe bes. Tafel op orde maken, krant lezen en om zeven uur de krielen en de kalkoenshoarma bakken en groene asperges blancheren. De Vrouw is er iets na kwart over zeven en we gaan gelijk aan tafel. Mooi gelukt, alles. Even natafelen en dan was ik af. Ik heb nog anderhalf uur om wat te lezen en te luisteren voordat ik ga slapen.
Muziek vandaag: The Ghosts Of Pripyat (Steve Rothery), Fate Outsmarts Desire (Kaprekar’s Constant), Grimspound (Big Big Train)

Zondag 30 april:
Acht uur uit bed. Douche, koffie, webstek. Eind van de ochtend wandelen we naar Reinier en GAteL. Daar leuten we koffie en bezichtigen we de nieuwe aankoop in de vorm van een lekkere Hammond. Rond één uur hebben we een bijzonder aangename koffiebijeenkomst gehad en nemen we afscheid. De Zoon komt er aan. We lunchen uitgebreid en De Zoon en ik zetten de wasdroger weer op z’n plek. Wel zodanig dat ik makkelijker de kraan kan opendraaien als we de wasmachine willen gebruiken. Nu blijft het droger op de badkamervloer. Als De Zoon is vertrokken, haal ik de stucloper uit de schuur en die leg ik in de keuken. Nu kan woensdag de ketelmeneer de nieuwe verwarmingsketel installeren en nog wat water knoeien ook. Halverwege de middag wandelen we nog de stad in, bekijken geëxposeerde kunstwerken in het ACEC, beluisteren wat muziek in Gigant Café, pikken Plonia op en drinken nog wat na in Art café Sam Sam. Iets voor zeven uur loop ik alvast naar huis om het avondeten te maken. Drie kwartier later is De Vrouw thuis. Ik heb de salade van pittige bladsla, komkommer, bosui, tomaat, moerbeien, frambozen en rode bessen op tafel gezet naast de verse knoflookyoghurt saus en daar komen de gebakken kalfskoteletten dan nog bij. Kwart over acht loop ik mijn ronde hard. Het is aangenaam buiten (net als de gehele dag), de wind is gaan liggen en ik loop prima. Thuis heb ik nog een uurtje om te lezen en te luisteren tot het tien uur is en ik ga slapen. Rond het middaguur had ik wat spanning, maar het rondje stappen, mensen ontmoeten en hardlopen heeft me goed gedaan. Goh.
Muziek vandaag: Alina (Arvo Pärt), Arvo Pärt – Complete Music For Violin And Piano And For Piano Solo (Ursula Schoch & Marcel Worms), Vivaldi – The Four Seasons (Nigel Kennedy & English Chamber Orchestra), Dois Selos E Um Carimbo (Deolinda), The Extinct Suite (Steve Jansen)

Zaterdag 29 april:
Half acht op. Koffie, webstek, krant. Dan fiets ik een boodschappenrondje langs de biowinkel, markt en super. Vervolgens haal ik broodjes bij de Turkse bakker in de straat. De Zoon komt vroeg meelunchen. Erna sleep ik de wasdroger uit de badkamer, om te kunnen kijken waar de lekkage van komt. Het gaat niet heel gemakkelijk; ik kom nogal klem te zitten met mijn hand en schaaf die vervelend open. Nogal pijnlijk. Au. De lekkage komt van de kraan. Als die open staat, dan. Is hij dicht, dan is er geen druppelende boel meer. Fijn. Weten we dat. De Vrouw en ik stappen op de fiets en bezoeken twee badkamerzaken om wat ideeën op te doen. O. Half vijf zijn we weer terug. Even zitten. De Vrouw vertrekt om te gaan oppassen bij De Neef. Ik heb de rest van de dag voor mijzelve. Ik bak een omelet met bosui, tomaat en pikante sla erin en met een boel kaas eroverheen. Zeer smakelijk. Dan zet ik mijzelf achter de dvd-speler en zie wat (muziek)films. Kwart over elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Trancendental – Daniil Trifonov plays Franz Liszt (Daniil Trifonov), het derde plaatje uit de doos Planet Squeezebox – Accordeon Music From Around The World (allerlei), Baile Bucanero (Ondatropica), Air Cut (Curved Air), de tweede dvd uit de doos The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd), delen van de dvd Beyond The Beginning (Emerson Lake & Palmer)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment