bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

03-05-2017

B-log: 6 t/m 12 mei 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 19:30

Vrijdag 12 mei:
Gaat de wekker nou om tien voor half zes? Ja, dat doet hij. Macht der gewoonte. Pas om zeven uur ben ik opnieuw wakker en ga ik uit bed. Koffie, krant. Als ik om half tien met De Vrouw aan de koffie zit, staat de keukenboer op de stoep. Of nee, het transportbedrijf. Dat komt de keuken brengen. Da’s mooi op tijd. Met een half uurtje staat de eetkamer vol. Is dat alles? Ja, dat is alles. Dat valt dan mee. Dan heb ik voor niets overal in huis ruimte gemaakt. Als de heren weg zijn, wil ik ’s uitzoeken of het wel compleet is. Ik zie een onderkast te veel, volgens mij passen de vriezer en de koelkast niet in de ombouwkast, mist de kraan en komt het met dat aanrechtblad ook niet goed. Nou ja, maandag zal het heus wel meevallen als de monteur het ding in elkaar komt zetten. De Vrouw logt in op de webstek van de Royal Albert Hall en verrek, we hebben kaarten voor Steven Wilson op dinsdag 27 maart. Ik fiets naar de biowinkel. Vervolgens wandelen De Vrouw en ik naar een stadscafé voor een lunch. Geitenkaas, mag dat? Aansluitend fiets ik naar een supermarkt en Turkse winkel en op de terugweg haal ik het groentepakket op. Ook haal ik in de straat bij de Turkse supermarkt lamsbout. Thuis ga ik op de galerij zitten. Vanmorgen vroeg was het dreigend en miezerde het fiks; later werd het droog en nu is het zelfs zonnig. De Vrouw komt erbij. Dan ga ik het avondeten maken: een lamstajine met spinazie. Ik loop nog even naar de Turkse bakker en haal daar stokbrood. De Zoon is er om half zes. Naast de tajine staat een salade van bosui, komkommer, bladsla en blauwe bessen. Alles is zeer goed gelukt. Kwart voor zeven is alles ook weer opgeruimd en loop ik mijn ronde hard. Het is warm en benauwd en ik moet halverwege een extra wandelpauze nemen. Niet erg. Daarna loopt het weer lekker. In de avond heb ik ruim tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren en een muziekdvd te bekijken.
Muziek vandaag: Tapestries (Rick Wakeman & Adam Wakeman), Classical Variations (Rick Wakeman), Ministry Of Carnival (Kasha Nasha), Hand. Cannot. Erase. (Steven Wilson), Miero (Värttinä), The Weather (Pond), de dvd uit de doos The Early Years 1971 – Reverber/ation (Pink Floyd), The Extinction Suite (Steve Jansen)

Donderdag 11 mei:
Opnieuw redelijk geslapen. Kort na opstaan voel ik me opgeruimd en opgewekt. Buiten is het nog koud, maar wel zonnig. Het belooft een mooie dag te worden. Fijn. Op de werkplek van alles. Tussen de middag wandel ik door veld en bos en zon. Het is echt heel aangenaam. In de middag ook van alles. Onderwijl krijg ik telefoon dat de meubelboer vandaag over een week onze twee luxe fauteuils komt bezorgen. Ook fijn. Iets voor zes ben ik thuis. De Vrouw niet veel later. Ik ga eten maken. Ik snijd verse worst in plakken, bak die, voeg rode ui, knoflook, paprika en courgette toe. Dan Marokkaanse kruiden (paprika zoet en scherp, komijn, koriander, kaneel en geelwortel) erbij en bruine linzen. Ernaast op tafel zet ik een salade van bosui, bladsla, komkommer, tomaat en feta. Zeer fijn allemaal. Er is fruityoghurt als nagerecht. De afwas is zo klaar. Dan heb ik een tijdje gelegenheid om de webstek bij te werken en te lezen en te luisteren. Kwart over tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: Roux-ga-Roux (DeWolff), Blake’s New Jerusalem (Tim Blake), Invention Of Knowledge (Anderson/Stolt)

Woensdag 10 mei:
Kwart over zeven wakker. Goed geslapen. Wel zit mijn hoofd vol met zaken die ik denk te moeten. Ik moet niks, maar maak dat mezelf maar eens wijs. Koffie, krant. Ah, ik ben weer op orde. Half tien klap ik de werklaptop open en ga ik aan de slag. Half twaalf heb ik het schrijfwerk klaar. Dan ga ik aan de gang met de zakelijke kant. Twee uur heb ik een lunch achter de kiezen en ga ik eens naar buiten. Op de fiets rijd ik naar de bouwmarkt. Daar koop ik nog wat aanvullend schakelmateriaal. Op de terugweg bezoek ik een supermarkt voor wat niet-urgente boodschappen. Weer thuis corrigeer ik mijn schrijfwerk en om half zes ga ik een ronde hardlopen. Dan maak ik avondeten. Een soort stoemp van wortel, aardappel en zoete aardappel. Erbij een salade van komkommer, bosui, tomaat en mozarella. En ik bak twee soorten vegaburgers, waaronder eentje op basis van zeewier. De Vrouw is pas om acht uur thuis en dan gaan we ook aan tafel. We eten alles lekker op. Erna was ik af en breng ik afval weg. De Vrouw heeft geprobeerd kaarten voor Steven Wilson in Londen te kopen, maar het lukt nog niet, dus vrijdag verder. Ik heb nog drie kwartier om iets te lezen en te luisteren. Tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Reflection (Brian Eno), Romance Of The Victorian Age (Rick Wakeman & Adam Wakeman), Op Afbetaling (Theo Nijland), Metallic Spheres (The Orb featuring David Gilmour), The Weather (Pond), Man I Feel Like Space Again (Pond), Beacons Of Ancestorship (Tortoise), The Catastrophist (Tortoise), Visions And Ageless Light (EYE), Pacantó (Totó la Momposina), Bari (Ojos de Brujo), Tender Extinction (Steve Jansen)

Dinsdag 9 mei:
Ik word wakker met een snerpende piep in mijn hoofd. Ach zo. Het duurt even voor ik op orde ben, maar al snel voel ik me weer opgewekt. Zo ja. Buiten is het fiks koud, maar de zon schijnt mooi. Lekker op tijd op de werkplek. Daar doe ik van alles. Het is er rustig, dus ik kan mooi allerlei wat achterstallig en voor me uit geschoven werk uitvoeren. Het ruimt lekker op. Tussen de werkzaamheden door lees ik het bericht over de nieuwe plaat van Steven Wilson (die pas in augustus uitkomt) en de bijbehorende tour. Gaan we naar de afgrijselijke bak in Amsterdam of doen we de Royal Albert Hall in mei 2018? Denk het laatste, haha. Rond het middaguur wandel ik door bos en veld. In de middag is er een borrelbijeenkomst die wat langer duurt dan normaal. Ik ben iets na zeven uur thuis. De Vrouw en De Zoon hadden niet op me gerekend met eten (ikzelf ook niet) en De Zoon komt even later binnen met zakken vol frituur. Ik zou de schotel van zondag opwarmen en dat doe ik dan ook. Aan tafel merk ik dat ik heel moe ben. Alle energie voor vandaag is even weg. Als alles op en opgeruimd is, heeft De Vrouw de nieuwe Wilsonplaat in deluxe versie al voor me besteld. Morgen kaarten voor mei 2018. Ik lees de krant, luister iets en ga om tien uur slapen.
Muziek vandaag: Crystal Machine (Tim Blake)

Maandag 8 mei:
Slapen lukt beter, vannacht. Vanmorgen bij het klaarmaken van het lunchpakket merk ik dat ik van het weekend mijn brood uit de vriezer in de schuur niet heb meegenomen naar het vriesvakje in de keuken. Voor het eerst moet ik dus ’s morgens heel vroeg naar de kelder. Ha, vanaf volgende week hoef ik er niet meer alert op te zijn. Dan komt de nieuwe keuken mét vriezer. Heel erg is het trouwens niet, dat ik even naar beneden en naar boven moet. Zo heb ik op tijd al zes trappen gelopen. De reis naar de werkplek verloopt voorspoedig. Ook mooi. Op de werkplek is nog veel werk en dat komt goed uit, want daar kom ik voor. Tussen de middag wandel ik door bos. Ook in de middag weer aan het werk. Ik heb een overleg met Marcelle en we spreken af dat we wat meer vaart maken met het foldermateriaal en de teksten. Om zes uur ben ik weer thuis. De Vrouw zet zo ongeveer gelijk het eten op tafel: lamsshoarma met mijn knoflookyoghurtsaus en een salade van tomaat en komkommer, plus een fruitsalade van druif, peer, aardbei, blauwe bes en framboos. Ze laat nog even het oude tv-kastje zien dat ze vandaag voor de derde keer heeft geschilderd; het ziet er nu goed uit. Dan gaat ze de deur uit om nog even te werken. Zelf ga ik eerst afwassen en opruimen en dan hardlopen. Het is zonnig en het lukt me heel prima. Ik ben ook op tijd weer terug. Douche en dan kan ik wat lezen en luisteren. De Vrouw is er om kwart voor negen weer. We tafelen na met muffins, baklava en pistacherolletjes. Ik merk dat ik heel moe ben geworden. Tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: The Weather (Pond), het cd’tje uit de doos The Early Years 1971 – Reverber/ation (Pink Floyd), EP One (Paul Draper)

Zondag 7 mei:
Kwart over acht ga ik uit bed. Niet zo heel goed geslapen. Eerste twee uur flink onder zeil, daarna veel wakker en de laatste paar uren steeds een uurtje wel geslapen. Nou ja. Koffie, webstek, was. De Vrouw is halverwege de ochtend ook op. We drinken koffie en wandelen een rondje langs het kanaal. Op de terugweg nemen we broodjes en baklava van de Turkse bakker mee. De Zoon komt om kwart over een lunchen. Als hij is vertrokken, schildert De Vrouw het oude televisiekastje wit. Hm, die mag nog wel een keer. We laten het drogen en wandelen naar het Oranjepark. Daar is een alleraardigst mini-wereldfestivalletje aan de gang. Heel lang zijn we er niet en we lopen via een muziekcafé terug. In het muziekcafé speelt The Folk Road Show: mooie stemmen, mooie instrumenten, mooie composities, mooi jatwerk, mooi veel te perfect. Heel lang blijven we niet. Thuis maak ik avondeten: de Turkse gehaktschotel met warmoes erin. Erbij warm ik de kerriebami van vrijdagavond op en ik zet de fruitsalade van gisteren ernaast. Allemaal smakelijk. Terwijl ik afwas, schildert De Vrouw het televisiekastje voor de tweede keer. We eten het nagerecht: baklava met pistacherolletjes. Oei, goed. Dan is het tijd om even uit te rusten. Ik ben begonnen te lezen in het blad dat gewijd is aan Genesis en luister het een en ander. Tien uur ben ik moe en ga ik naar bed.
Muziek vandaag: More Music For Films (Brian Eno), Apollo (Brian Eno), Visor Fran Vinden (Sofia Karlsson), Nomansland (John Wetton), Oyoyoy (Amsterdam Klezmer Band), Somos Viento (Amparanoia), Mirando El Mundo Al Reves (Che Sudaka), Grimspound (Big Big Train), Ex-Tenebris (White Willow)

Zaterdag 6 mei:
Pas om acht uur ben ik wakker en sta ik op. Was, koffie, krant. Ook weet ik nog een mal stuk reclame te schrijven en te plaatsen op de stadsblog. Halverwege de ochtend fiets ik een rondje langs de biowinkel en de markt. Het is nog fris, maar als de zon begint te schijnen wordt het heus aangenaam. Met De Vrouw nog koffie en dan wandelen we wederom naar de markt. De Vrouw zoekt een hoes voor haar nieuwe telefoon. Onderweg komen we de tassenkraam tegen en ik vervang mijn oude retrotas voor een nieuwe retrotas. Welja. Op de terugweg halen we broodjes bij de Turkse bakker. De Zoon is er om een uur en we lunchen met haring, kaas, broodjes en meer. Als alles is afgewassen en De Zoon is vertrokken, stappen we op de fiets. We bezoeken twee keukenzaken aan de rand van het majestueuze Apeldoorn. In een doen we goede ideeën voor vloer- en wandtegels op en deze zaak gaat zelfs met mijn kladtekening kijken wat er in de kleine ruimte met de vele beperkingen toch mogelijk is. Ben benieuwd. Thuis kan ik drie kwartier zitten lezen. De Vrouw maakt rabarbersap en schuurt de oude televisiekast; ik maak een fruitsalade van verse ananas, aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen, bak zoete-aardappelfriet in de oven en kalfsbiefstuk in de pan. Die fruitsalade is – samen met (choco)muffins het nagerecht op het balkon in de zon. Welja. Nog voor half acht loop ik mijn ronde hard. Het is zeer aangenaam buiten en wellicht moe ik mijn winterkleed verruilen voor het zomertenue. Thuis lees en luister ik. Het boek van Erik Scherder komt uit. Half elf is het welletjes en ga ik slapen.
Muziek vandaag: Ambient 1 – Music For Airports (Brian Eno), Ambient 2 – The Plateaux Of Mirror (Harold Budd & Brian Eno), Vignettes (Rick Wakeman & Adam Wakeman), E L’Italiano Ride (Mirco Menna & Banda di Avola), The Dreamtime (Foday Musa Suso), Unreleased Electronic Music (Steven Wilson) (vinyl), Fate Outsmarts Desire (Kaprekar’s Constant)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment