bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

10-05-2017

B-log: 13 t/m 19 mei 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 20:43

Vrijdag 19 mei:
Kwart over zes uit bed. Mooi geslapen. Koffie en krant. Met De Vrouw nog meer koffie. We hebben wat contact met De Zoon. Been voelt minder heet, maar alles is nog even groot en pijnlijk. Naar de dokter dus. De Vrouw gaat eind van de ochtend. Voor die tijd ben ik begonnen met de keuken schoonmaken. Ondertussen krijgen we de twee fauteuils bezorgd. Heel mooi en comfortabel, maar een hoofdkussentje ontbreekt nog. Dat komt later vandaag nabezorgd. Oké. De Vrouw gaat iets voor elven naar De Zoon. Ik ga verder met de keuken (die k*tstickers verwijderen van de ovendeuren is een k*tkl*s, maar l*kt wel). Een paar zaakjes krijgen al een plek. Tussendoor doe ik strijkwerk en haal ik het bed af en zo. Van alles, eigenlijk. Ook haal ik wat spullen uit de koel- en vrieskast in de berging en breng die naar onze nieuwe keuken. Lalala. Snelle lunch. Dan fiets ik naar de supermarkt voor wat onnodige boodschappen. Weer terug maak ik nog meer schoon en ruim ik de galerij op, enzovoorts enzovoorts. De Vrouw is er om een uur of vijf weer. Ze is met De Zoon bij de dokter geweest. Dubbele dosis antibiotica en echt veel rust houden, denk aan twee weken. Daarnaast heeft ze veel huishoudelijk werk gedaan. Nu doet ze hier in huis nog wat dingetjes, terwijl ik avondeten maak. Een stoofschotel van spek, ui, knoflook, pastinaak, zoete aardappel en spinazie in kerrie. Erbij bak ik biokarbonades en monteer ik een fruitsalade van ananas, cantaloupemeloen en aardbeien. We eten alles zo goed als op. Ik doe de afwas en erna leggen we de tapijten weer in de woonkamer en eetkamer en krijgen de twee nieuwe fauteuils een goede plek. Morgen de rest van de keuken inrichten? Ik doe wat maildingen, werk de webstek bij en lees en luister tot het half elf of zo is.
Muziek vandaag: Blade Runner (Vangelis), Soil Festivities (Vangelis), Paper Mâché Dream Balloon (King Gizzard And The Lizard Wizard), A Portrait Of (Jon Larsen), Loophole (Sketch Show), Gallery Of Dreams – Live in Concert (Gandalf), Weir Keeper’s Tale (Adam Wakeman & Damian Wilson)

Donderdag 18 mei:
Niet zo heel goed geslapen, maar het is niet erg. Ik sta iets na zes uur op. Koffie, krant. De bouwfucker is er om acht uur. Ook heb ik contact met De Zoon. De rode plek op zijn been is wat groter, maar het gaat redelijk met hem. Mooi. De Vrouw gaat naar het werk. Ik doe de werklaptop open en handel wat zaakskes af. Half elf is de keuken klaar! Verroest, wat ziet hij er goed uit. Nog beter dan ik me had voorgesteld. Ik geef een heleboel contant geld aan de monteur, zwaai hem uit en begin met opruimen. Eerst de stucloper van de vloeren, dan goed vegen en stofzuigen en alle afval naar de containers brengen. Dan maak ik een snelle lunch. Via een supermarkt fiets ik naar De Zoon. Zijn been is nu echt vuurrood en de plek is uitgebreid. Ai. Als het morgen niet beter is, gaan we weer naar de dokter. Nu sorteren we wat post en verzamel ik allerlei afval. De Zoon stelt zelf voor om het gelijk weg te gaan brengen, want dan is hij ook even buiten, zegt hij. Het is nogal wat en we brengen het naar de containers bij een winkelcentrum. Ook leveren we een zooi statiegeldflessen in. Als we weer bij hem thuis zijn, laat ik hem zien hoe hij zijn been kan koelen. Dan vertrek ik weer. Ik merk dat hij moe is. Thuis doe ik wat boodschappen bij de Turkse supermarkt in de straat en ik maak de voorraadkast in de hal (van buiten) en de spullen die er bovenop staan schoon. Net als ik begin aan het avondeten, komt De Vrouw thuis van het werk. Aan de keukentafel doe ik allerlei snijwerk. De kit van het aanrechtblad moet een etmaal goed drogen, dus daar kan ik nog niet werken. Ik kan wel een pan op het vuur gebruiken en dat doe ik dan ook. Het wordt een schotel van lamsrundergehakt, ui, peper, knoflook, paprika, courgette en ras-el-hanout. Erbij een salade van bosui, komkommer, bladsla en tomaten. Dat smaakt. De afwas doen we nog een keer in de wastafel in de badkamer. Acht uur loop ik buiten mijn ronde hard. Nog niet halverwege krijg ik een venijnige steek aan de achterzijde in mijn linkerbovenbeen. Ik luister naar het signaal en verander mijn hardlooptempo in wandelen. Vijf minuten later probeer ik het nog een keer, maar lekker gaat het niet. Ik snijd een stukje af. Het merendeel van de route wandel ik met af en toe een honderd meter in looppas. Kijken hoe het zaterdag gaat. Ik doe nog wat aan de webstek, maak een mail naar de schilder dat hij kan komen en lees en luister tot het half elf is en ik ga slapen.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), Rosetta (Vangelis), Journey To An Imaginary Land (Gandalf), Gallery Of Dreams (Gandalf), Younger Than Yesterday (The Byrds), The Weather (Pond), Rising Sons featuring Ry Cooder (Rising Sons), Techari (Ojos de Brujo), de cd uit de doos The Early Years 1971 – Reverber/ation (Pink Floyd)

Woensdag 17 mei:
Kwart over zes uit bed. Koffie, krant. Buiten is het warm; het belooft een zomerse dag te worden. Bouwvakker om acht uur aan het werk. Ik klap werklaptop open om te regelen dat ik morgenochtend nog thuis ben en woensdag de 24e werk in plaats van morgen. Dat lukt. De Vrouw is om half elf even de hort op. In de keuken gaat het hard. Tussendoor doe ik wat werkzaamheden en ruim ik het balkon op. Tussen de middag lunchen we bij de Turkse bakker in de straat. In de keuken schiet het op. De koelkast en vriezer werken, de oven staat op zijn plaats en nu gaan de bovenkasten aan de wand. Dan is er bericht van De Zoon. Hij is vanmorgen niet fit opgestaan, denkt dat hij koorts heeft, klaagt over spierpijn in zijn been en is niet naar zijn werk gegaan. Niets voor hem. Ik bied aan even te komen kijken en dus stap ik op de fiets en rijd ik door de drukkende warmte naar zijn huis. Hij is traag en loopt ongemakkelijk. Als ik zijn onderbeen zie, zie ik vooral een zeer rode vlek en die voelt ook nog eens verhit aan. Dokter bellen? Dat doen we. We kunnen een half uur later terecht. Wondroos, waarschijnlijk veroorzaakt door een wondje tussen zijn tenen. Nog even een bloedmonster om te bevestigen dat het om een infectie gaat en ja hoor. Antibioticakuur en de eerste dagen veel rusten. Morgen kom ik nog eens en dan gaan we ook wat opruimen in huis. Als ik in mijn eigen huis terugkom, is het een stoffige bende. Ik ruim papier en plastic weg, veeg twee keer en stofzuig drie keer. Nu is het beter. Inmiddels is het zeven uur. De Vrouw komt terug van haar werk. Even uitblazen op de galerij en dan naar een Syrisch restaurant. Daar eten we lamshaas van de grill met Arabisch brood en fatous-salade. Goede kost. Iets voor tien uur zijn we ook weer terug. Ik werk de webstek bij en lees en luister nog iets. Dan is het elf uur geweest en tijd om te gaan slapen. Einde van mijn verjaardag.
Muziek vandaag: At Lincoln Cathedral (Rick Wakeman), Sea Airs (Rick Wakeman), Chansons Pour La Fin Du Jour (Gültekin, Vanvinckenroye, Vandenabeele & Tekin), Brilliant Trees (David Sylvian), Younger Than Yesterday (The Byrds), To Another Horizon (Gandalf), Magic Theatre (Gandalf), Molok (Gazpacho), The Power And The Glory (Gentle Giant)

Dinsdag 16 mei:
Half zeven ben ik wakker en sta ik op. Koffie maak ik in de eetkamer. Het belooft een warme dag te worden. Acht uur is de bouwvakker in huis. Die gaat fijn aan de slag. Ik ook. Laptop open en klussen voor Arnhem en Breda doen. Tussendoor weet ik de kraan te vinden in de stapel dozen en kasten die vrijdag zijn bezorgd. Mooi. De Vrouw gat tegen het middaguur naar haar werk. In de middag doe ik zo wat kleinigheidjes: een afwas, wat opruimklusje, werkmail afhandelen. Ondertussen gaat onze bouwvakker fiks verder en zowaar, er komen al contouren van de nieuwe keuken zichtbaar. Om half vier ben ik alleen. Ik veeg de vloer en ruim alle afval (plastic en karton) naar de containers. De Vrouw is om vijf uur al terug. Ik haal wat verse groente en vlees bij de Turkse supermarkt in de straat en ga aan de slag. Aubergineplakken op de grill met kalfsbiefstukken erbij op en dan ernaast een salade van bosui, bladsla, komkommer en tomaatjes. Toe is er ijs. De afwas is weer wat improviseren in de badkamer, maar om zeven uur loop ik buiten mijn ronde hard. Het is warm en benauwd en ik heb een wandelpauze nodig. Niet erg. Aan het eind weet ik dat het me goed doet. Ik douche en lees (in Trouweloze muziek en verdwijnende inkt (Elvis Costello)) en luister wat in de eetkamer tot het half elf is. Dan ga ik slapen.
Muziek vandaag: Prelude To A Century (Rick Wakeman), Live – Tokyo 1997 (John Wetton), Younger Than Yesterday (The Byrds), Rei Momo (David Byrne), Duke (Genesis), Unfaithful Music & Soundtrack Album (Elvis Costello), Black Water (Alexei Aigui & Dieter Bonnen), Zapping (Inventionis Mater), async (Ryuichi Sakamoto), Air (Frode Haltli)

Maandag 15 mei:
Op tijd weer op. Klaarmaken voor een werkdag. Laatste dingen opruimen in de keuken. Buiten is het zonnig. Prachtige dag. Op de werkplek loopt de boel voorspoedig. Thuis ook; af en toe ontvang ik bericht over de vorderingen in de keuken. De bouwvakker is lekker bezig. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. Ook in de middag heb ik werk. De Vrouw belt halverwege de middag en meldt dat het zeer goed gaat op de bouwvakvloer. Fijn. Om kwart over zes ben ik thuis. De keuken is gans gestript. Kale boel. Ik ga avondeten voorbereiden. Een uurtje later is De Vrouw thuis en ik zet de tafelgrill aan. Puntpaprika, courgette en rode ui, daarna kalkoenshoarma. Ernaast een salade van bosui, komkommer en tomaatjes. Allemaal zeer fijn, ondanks het idee van kamperen in ons eigen huis. De afwas is helemaal leuk: in een klein emmertje in de badkamer. Een voor een iets afwassen, afdrogen en dan opruimen. Het duurt allemaal even, maar dat is niet erg. Om half negen is alles voorbij en lees en luister ik tot het kwart over tien is geweest.
Muziek vandaag: Younger Than Yesterday (The Byrds), Duke (Genesis), async (Ryuichi Sakamoto), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Zondag 14 mei:
Slapen lukt me redelijk. Wel een paar keer wakker, maar ik ben toch ook veel onder zeil. Kwart over acht sta ik op. Koffie, webstek. Eind van de ochtend wandelen we een rondje langs het kanaal. De zon schijnt en het is zeer aangenaam. De Zoon komt om een uur lunchen. We vieren ook nog moederdag. Als alles is opgeruimd en De Zoon weer weg is, maak ik de keuken leeg. Alle spullen in dozen en die dan weer ergens in huis zien te stallen. Ook plak ik de vloer van de hal en een deel van de woonkamer af, zodat de bouwvakkers komende week lekker kunnen baggeren. Als alles klaar is, is het half vier. Ik loop nog even het centrum in. In het ACEC-gebouw is gisterenmiddag de expositie Abstract Wall Paintings #destijl geopend. Daar kon ik niet bij zijn, vandaar dat ik nu graag naar binnen loop. Ik ben er de enige. Er zit zeker mooi en goed werk bij, al vond ik die van vorig jaar beter. Ik kijk bij Gigant Café binnen en het bandje dat er speelt is leuk, maar de geluidsman zet de boel veel te luid voor mij. Vijf minuten blijf ik luisteren. Buiten regent het. Toch wandel ik naar huis. Ik maak voor de laatste keer in de oude keuken avondeten. Ras-el-hanout bakken. Ui, knoflook, peper en paksoy erbij en uiteindelijk aanvullen met linzen. Een salade van bosui, tomaten en feta. Lamsbiefstukken. We eten op tijd. Nagerecht is citroenijs met verse aardbeien. Nog voor zeven uur loop ik buiten. Het is droog en warm, dus ik heb mijn zomertenue aan. Het gaat niet gemakkelijk, maar wel goed en uiteindelijk voel ik me nog beter. Dan heb ik thuis nog twee uur om te lezen en te luisteren. Tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Sibelius – Complete Symphonies (Herbert von Karajan, Okko Kamu, Berliner Philharmoniker), English Electric Full Blown (Big Big Train)

Zaterdag 13 mei: Bas, Willem en ik lezen voor tijdens ‘Cultuur bij je Buur’
Kwart over zeven uit bed. Ik voel me goed. Koffie, krant, klussen. Ik wandel om half tien naar de markt. De Vrouw gaat vanmorgen naar een workshop en vanmiddag naar een familiefeest. Als ik weer terug ben, ben ik alleen. In alle rust bereid ik me voor op vanmiddag. Teksten doornemen, koffie, lunchen. Om kwart over twaalf stap ik op de fiets en rijd ik naar een appartement in de wijk Zuidbroek. In de huiskamer van Ank lezen Bas, Willem en ik (in het kader van het evenement Cultuur bij je Buur). Heel veel volk is er niet, maar de bezoekers waarderen de twee optredens die we doen. Ik lees twee recente verhalen en twee oudere uit ons boek. Leuke middag. Als we om half zes weer willen vertrekken, regent het stort, dus wachten we een moment. Ik ben pas om zeven uur thuis. Een moment ontspannen. Drie kwartier later is De Vrouw ook thuis. Vanmorgen bij de workshop kreeg ze te horen dat de afgrijselijkte die onze vriendin Bea heeft getroffen weer terug is in dusdanig hevige vorm, dat haar levensverwachting niet goed is. Die hakt erin. Ik bak een goedgevulde omelet voor mijzelf. Dan ga ik lezen en luisteren. Eigenlijk wilden we vanavond nog naar de presentatie van een project door Peter en Martin, maar dat begint pas heel laat en ik merk dat ik het niet ga redden. Als ik om kwart over tien in bed lig, vliegt alles me aan. Lang duurt de angstbui niet.
Muziek vandaag: The Heritage Suite (Rick Wakeman), Chronicles Of Man (Rick Wakeman), het cd’tje uit de doos The Early Years 1971 – Reverber/ation (Pink Floyd), Space Is The Place (Sun Ra), Ex-Tenebris (White Willow), Runaljod – Ragnarok (Wardruna)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment