bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

25-05-2017

B-log: 27 mei t/m 2 juni

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 19:26

Vrijdag 2 juni:
Zeven uur. Ik sta op. Af en toe wakker geweest, maar over het geheel best aardig geslapen. Helemaal uitgerust ben ik niet. Douche, koffie, krant. Ik ben nog altijd snipverkouden en niet fit. Rustig aan doen, vandaag. Het wordt ook nog eens heel warm buiten. De Vrouw gaat vanmorgen met De Zoon mee naar de huisarts. Ik doe wat klusjes in huis, lees en haal enkele boodschapjes. De Vrouw is tegen het middaguur weer terug. Het gaat goed met De Zoon. Hij mag stoppen met de antibiotica, maar moet nog minstens een week rustig aan doen. De Vrouw en ik lunchen met Arabisch brood, avocado, rauwkost, kazen en nog veel meer. Half twee stappen we op de fiets en rijden naar de badkamerboer. Daar bespreken we een ontwerp en een offerte. De kosten voor materialen zijn na een uur prima, maar als we het door het bedrijf ook laten plaatsen, gaan we waarschijnlijk ver over ons budget heen. Niettemin, binnenkort komt een mannetje eens kijken. We fietsen weer terug, eten ijs bij de ijsboer in de straat en rusten uit op de galerij. Ik val zelfs in slaap. Tegen half zes ga ik avondeten maken. De groenteschotel van gisterenavond in de oven, een salade van bladsla, paprika, komkommer, bosui en avocado, met lamskoteletten van de grillplaat. Dat met die grillplaat duurt even. De Zoon is er tegen half zeven en moet nog even wachten. Maar dan smaakt het ook goed en eten we bijna alles op. Een nagerecht heb ik ook geregeld: fruitsalade van watermeloen, ananas en aardbeien, Turks fruit en de laatste baklava en pistacherolletjes. Zo. Bam. Dat zit. Het opruimen en afwassen is even een klusje. Ik breng ook nog afval naar de containers en lees dan nog iets op de galerij. Tegen negenen ga ik naar binnen om iets te lezen en te luisteren. Even na half elf ga ik slapen. Ik ben de gehele dag al erg moe en nu mag het.
Muziek vandaag: Aspirant Sunrise (Rick Wakeman), Aspirant Sunset (Rick Wakeman), Future Hopes (White Willow), Gatecrashin’ (Eric Vloeimans Gatecrashin’), On Her Journey To The Sun (Rikard Sjöblom’s Gunglfy)

Donderdag 1 juni:
Slapen had beter gekund, maar het ging redelijk. Opstarten gaat goed. Wel ben ik nu fiks verkouden. Dat was te verwachten. Buiten is het fris, maar de zon schijnt al fel. Op de werkplek heb ik redelijk vlot alle dingen af die ik vandaag af wilde hebben. Halverwege de ochtend trakteer ik mijn naaste collega’s op baklava van de bakker bij mij uit de straat. Tussen de middag wandel ik door veld, bos en zon. ’s Middags doe ik ook nog iets. Nog voor zes uur ben ik weer thuis. Doodmoe. Echt, ik stort geheel in. De Vrouw serveert een groenteschotel van sperziebonen, doperwten en tomaat, met gebakken aardappelen en een zalmforel met dillesaus. De zalmforel is helaas niet helemaal gaar en er blijft veel over van de groenteschotel, dus de restanten gaan morgen de oven in. Na het eten breng ik wat afval naar de containers en daarna probeer ik wat te gaan hardlopen. Het is warm en ik ben niet fit, dus vanaf halverwege moet ik in kortere etappes gaan. Niet erg. Uiteindelijk heb ik toch flink gelopen. Half negen is het als ik wat kan gaan lezen en luisteren. Nog voor tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Folklore (Big Big Train)

Woensdag 31 mei:
Zeven uur wakker en op. Koffie, krant. Dan klap ik de werklaptop open. Om tien uur heb ik helder wat het werk gaat zijn voor vandaag: zo veel mogelijk teksten maken voor de nieuwe webstek van de organisatie in Breda. Ach zo. Aan de slag. Maar eerst koffie met De Vrouw. Die vertrekt rond kwart voor elf en dan heb ik de dag voor mijzelve. Ik werk me door wat teksten heen. Rond het middaguur maak ik een paar panini’s à la BigTony op de grillplaat van het fornuis. Halverwege de middag klap ik de werklaptop dicht. Ik stap op de fiets voor wat boodschapjes. Eerst rijd ik langs de oude fietsenboer om mijn versnellingen bij te laten stellen. Dat lukt niet. Vrijdag is er misschien tijd. Barst. Nou, dan niet. Terug via de supermarkt voor een boel waters en andere zaken. In de Turkse supermarkt koop ik nog wat vlees en bij de Turkse bakkerij in de straat haal ik traktatie voor morgen. Het staat helemaal niet raar dat ik midden in de ramadan overdag een kilo baklava koop. Thuis bereid ik het avondeten voor. Ik maak een knoflookyoghurtsaus en een salade van bosui, komkommer, tomaten, eikenbladsla en schapenkaas. Tegen een uur of zeven ga ik de lamsshoarma bakken. De Vrouw is er even na zevenen en we gaan uitgebreid aan tafel. Nagerecht is (oud) stoofperenijs met bioaardbeienkwark en Turks fruit. Het natafelen is nog uitgebreider. Ik was af en rond half negen kan ik in de eetkamer gaan zitten lezen en luisteren. Tien uur is de dag voorbij. Ik was om vijf uur al doodmoe, maar nu mag ik echt ineenzakken en ik ga naar bed.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), The Deform Variations (Adam Holzman), Northlands (Tony Patterson & Brendan Eyre), Afraid Of Sunlight (Marillion), het tweede plaatje (de singles en de derde elpee) van Back To The Story (Idle Race), Future Hopes (White Willow), Requiem (Goat), Rattle That Lock (David Gilmour), The Bride Said No (Nad Sylvan), Wassail (Big Big Train)

Dinsdag 30 mei:
Ik word moe wakker. Op gang komen lukt. Het lijkt een koelere dag te zijn. Ik heb nog wat last van mijn keel en volgens mij zet de verkoudheid door. Op tijd op de werkplek. Daar van alles. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Het frisse lentegroen is nu echt weg. In plaats daarvan nu overal dat zompig doffe zomergroen. Als de wind gaat liggen is het heerlijk warm. Zeker als de zon achter de wolken vandaan piept. Ook na het middaguur zit ik niet stil. Zes uur weer thuis. De Vrouw heeft een spaghettischotel gemaakt met spek en kaas en sperziebonen en met een quinoasalade ernaast, De Zoon komt mee-eten en als nagerecht maken we allerlei restanten schepijs op. Ik ruim en was af en ga dan mijn ronde hardlopen. Nog steeds is het warm en niet gemakkelijk. Maar het voelt goed. Om half negen zit ik in de eetkamer te lezen en te luisteren. Rond half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Future Hopes (White Willow), het eerste plaatje (de eerste twee elpees) van Back To The Story (Idle Race)

Maandag 29 mei:
Slapen lukt. Aanvankelijk ben ik wat wakker, maar later slaap ik diep. Net voor de wekker ben ik wakker. Ik ga zomers naar de werkplek, ondanks dat ik keelpijn heb en vermoed dat ik verkouden ga worden. Buiten is het heel aangenaam. Op de werkplek viert een collega haar vijftigste verjaardag. Ik doe van alles. Tussen de middag wandel ik door zon en bos. Ook in de middag ben ik actief, ook al wordt het langzaamaan goed broeierig. Om zes uur ben ik thuis. Ik maak een nogal pittige chili en zet er een fruitsalade van watermeloen en aardbeien naast. De Vrouw is er om zeven uur en we eten de hete boel helemaal op. Zweten! Toch koelen we af. Ik was af en daarna lees en luister ik tot het tien uur is.
Muziek vandaag: The Bride Said No (Nad Sylvan), Northlands (Tony Patterson & Brendan Eyre)

Zondag 28 mei:
Kwart over zeven ben ik toch echt wakker. Uit bed dus. Binnen is het koel. Heeft het geregend vannacht? Het lijkt erop. Koffie, webstek. Ook lees ik wat op de galerij. Nu is het nog aangenaam, maar het belooft weer een warme dag te worden. Eind van de ochtend wandel ik in mijn eentje een ronde langs het kanaal en ik weet die zwanenvader die z’n vrouw en nest beschermt te ontwijken. De Zoon komt lunchen. Ik heb allerlei broodjes en dergelijke. Als De Zoon weer is vertrokken, is het inderdaad zeer warm geworden. We proberen het koel te houden en gaan zowaar even slapen. Eind van de middag richt ik de ovens in en dan is het tijd om het ding te gaan gebruiken. Ik warm de gerechten van de afgelopen twee dagen op, inclusief gratineren. Het werkt mooi. Ook bak ik Toscaanse groentesticks en serveer ik een fruitsalade van peer, watermeloen en aardbeien. De Vrouw spoelt en ik was af en ruim het afval weg. Ga ik het doen? Ja, ik ga het doen. Kalm loop ik een ronde hard. Het is warm en benauwd en ik sta mijzelf toe wat wandelpauzes te nemen. Toch loop ik ook veel en ik houd het goed vol. Thuis wat afkoelen en dan is er nog even tijd en gelegenheid om wat te lezen en te luisteren. Tien uur probeer ik te slapen.
Muziek vandaag: Cenotaph (Bass Communion), Sinister (John Wetton), On Her Journey To The Sun (Rikard Sjöblom’s Gungfly)

Zaterdag 27 mei:
Zeven uur goed wakker en op. Koffie, webstek, krant. Buiten is het al goed warm. Halverwege de ochtend maak ik een korte boodschappenronde langs de biowinkel en de markt. Thuis koffie met De Vrouw. Nu het nog redelijk te doen is, hang ik de lamp in de keuken terug en maak ik de bovenkasten schoon. De Zoon komt iets na twaalf uur lunchen, dus haal ik nog broodjes bij de Turkse bakkerij in de straat. De Zoon is goed te pas. Na de lunch doe ik een kleine afwas. De Zoon vertrekt en De Vrouw en ik stappen op de fiets. We rijden naar het ziekenhuis. Bea is daar sinds enige dagen opgenomen, vanwege een infuus dat haar moet behoeden tegen misselijkheid en pijn. Ze is redelijk opgewekt ondanks de uitzichtloze situatie. Het is fijn haar te zien en te spreken in een – gezien de omstandigheden – goede conditie. Heel lang blijven we niet. We zien dat alles haar veel energie kost. Thuis bezoeken we de ijswinkel op de hoek van de straat en dan gaan we boven op de galerij zitten. Daar is het redelijk aangenaam in vergelijking met de hitte in de zon. Tegen het avonduur maak ik een eenvoudige docht vullende hap: een stoemp van aardpeer, aardappel, raapstelen, gebakken spek en champignons. Ernaast bak ik biefstukken en een fruitsalade van watermeloen, aardbeien en blauwe bessen. We eten niet heel veel, maar het is voldoende. Ook blijft er wat over voor morgen. (Dat wordt de oven uitproberen.) Ik doe was en de afwas en dan kan ik wat lezen en luisteren. Rond kwart voor elf vind ik het mooi geweest voor vandaag.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), Country Airs (rerecorded edition) (Rick Wakeman), Blake’s New Jerusalem (Tim Blake), Fate Outsmarts Desire (Kaprekar’s Constant)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment