bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

16-06-2017

B-log: 17 t/m 23 juni 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 06:49

Vrijdag 23 juni:
Kwart over zes uit bed. Koffie. Half acht stap ik op de fiets. Het is geweldig zacht en de zon schijnt. Ik rijd naar de huisarts. Mijn schimmel blijkt geen schimmel, maar eczeem. Vandaar de hardnekkigheid. Waarschijnlijke oorzaak is mijn allergie voor metalen op mijn huid: knoop van mijn broek, riem, ketting. Leuk gesprek met de huisarts, eigenlijk meer over hoe het me de afgelopen drie jaar is vergaan en wat het me heeft opgeleverd. Aan het eind zegt ze: ‘Leuk je te hebben gesproken!’ en ik zie dat het oprecht is. Fijn. Ik doe boodschappen bij twee supermarkten en ben rond half tien weer thuis. De Vrouw gaat een moment weg. De apotheek heeft mijn medicatie nog niet. Ik haal vlees, groente en fruit bij de Turkse supermarkt in de straat. Koffie, krant. De Vrouw is snel weer terug. Nog meer koffie. Dan gaat De Vrouw nog een moment weg. Ik haal het groentepakket op en lees. De Vrouw is terug. Dan komt Oma op bezoek. We zitten op de galerij, laten het huis zien en het is allemaal aangenaam. Zwager is er een kort moment met Neef. Ik maak het avondeten: venkel uit de oven, met gebakken lamsbiefstukken en een salade van kropsla, komkommer, bosui, tomaat, radijs en koolrabi. Toe is er een fruitsalade van aardbeien, ananas en Marokkaanse meloen. Na het eten heb ik de afwas snel gedaan. Het bezoek vertrekt en ik ga mijn ronde hardlopen. Ondanks het frisse windje is het nog steeds zeer benauwd voor al te veel inspanning. Toch lukt het. Ik neem gelegenheid om te lezen en te luisteren voordat ik om half elf ga slapen.
Muziek vandaag: Rosetta (Vangelis), The Optimist (Anathema), Amata (John Wetton), Lamentation (Gungly), Sand (Allan Holdsworth), Courting The Widow (Nad Sylvan)

Donderdag 22 juni
Ik heb geslapen. Het zou een warme nacht zijn, maar ik heb er geen last van. In alle rust kom ik op gang. Het is gelijk al heel aangenaam buiten. Op de werkplek neem ik plaats op een andere werkplek. Ik kan niet op mijn laptop werken. Anderhalf uur later kan ik toch het een en ander doen. De aanvraag voor een reparatie of nieuw exemplaar loopt. Ben benieuwd. Tussen de middag lunchen we met de naaste collega’s ter ere van ons driejarig bestaan. De middag duurt niet lang meer. Kwart voor zes ben ik thuis. Ik haal nog wat bij de Turkse supermarkt in de straat en ga het eten klaarmaken. Het wordt een soort chili van kip met bonen en dergelijke. Erbij een salade van bosui, komkommer, koolrabi en druiven. De Vrouw is eerder thuis dan verwacht. Inmiddels is de gruwelijke hitte (33 graden) wat voorbij; onweer dreigt, maar zet niet door. Met Zwager heb ik ondertussen afgesproken dat we een weekje schuiven met de grammofoonplatenluistersessie. Het eten smaakt. Ik was af en dan is er wat gelegenheid tot lezen en luisteren. Kwart over tien ga ik slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de doos Supernatural Fairy Tales – The Progressive Rock Era (allerlei), Atavachron (Allan Holdsworth), Quiet Life (Fish On Friday)

#kortverhaal

‘Kennisis macht,’ zeide professor. Zonderveelmoeitewisthijhet laatstebeetjelevenuitzijnoudemoederte knijpen.

— Bas Langereis (@balangereis) 22 juni2017

Woensdag 21 juni:
Half zeven op. Koffie, krant. Even verder lezen in Murakami. Ik wil het boek vandaag uit krijgen. Tegen een uur of negen klap ik de laptop open. Laptop kaduuk. Wat nu? Morgen een nieuwe aanvragen, denk ik. Voor nu kan ik het af met webmail en een eenvoudige tekstverwerker. De Vrouw gaat naar het werk. Ik ga aan het werk. Even over elf heb ik mijn werk al af en ik stuur het in concept weg. Wie weet later vandaag vervolgd. Nog wat koffie, planten in het water, stofzuigen en een korte wandeling voor een boodschap. Dan een lunch. Broodje met kaas en sla. Ook lekker. In de middag wandel ik nog een rondje. Op de galerij lees ik 1q84 (Haruki Murakami) uit. Wat een boek. Ik heb de pil van 1300 pagina’s in anderhalve week verslonden. De Vrouw is eind van de middag thuis. Een badkamerboer ook. Deze heeft ook een goed verhaal, maar is verbonden aan de badkamerboer bij wie we tegels zijn gaan kijken en de verwachting is dat hij een fikse rekening gaat presenteren. We zijn benieuwd. De Vrouw gaat weer werken. Ik ga avondeten voorbereiden: alvast maak ik de salade van bulgur, bosui, komkommer, radijs, tomaat en geitenkaas. Op de galerij begin ik te lezen in Zomer (Karl Ove Knausgard). Ook mooi. De Vrouw is er om half acht en dan staan de runderchipolata’s al te braden. We eten alles op, inclusief het restant fruitsalade dat er nog stond. Ik loop een ronde hard. Het is echt gemeen warm. In het begin heb ik het nog niet zo door, maar halverwege is het de halve hel. Even een pauze. Daarna loop ik rustig door. Het laatste uurtje van vandaag lees en luister ik. Tien uur ga ik proberen te slapen.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), The Deform Variations (Adam Holzman), Léos Janáçek: Sinfonietta & Taras Bulba (Czech Philharmonic Orchestra), Road Games (Allan Holdsworth), The Optimist (Anathema), Forever Comes To An End (Bjorn Riis), Metal Fatique (Alland Holdsworth & I.O.U.)

Dinsdag 20 juni:
Ondanks de warme nacht heb ik nog redelijk geslapen ook. Opstarten gaat verbazingwekkend goed en ik ben mooi vroeg op de werkplek. Daar doe ik werk. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en brandende zon. In de middag doe ik werk. Op de terugweg schiet ik de muziekwinkel binnen en: ja hoor! De Holdsworthdoos is er. Om kwart voor zes ben ik thuis. Snel maak ik avondeten. Het is gemakkelijk: een grote salade van eikenbladsla, komkommer, bosui, tomaat, radijs, ansjovis en zwarte olijven. Erbij bak ik kipshoarma en maak ik verse knoflookyoghurtsaus. De Vrouw is er om kwart over zes en De Zoon twintig minuten later. We eten de boel op. Ik merk dat we allen moe zijn, mede door het warme weer. We zijn prikkelbaar. Geeft niet, zolang we het benoemen. Ik was af. De Zoon gaat weer naar huis. Half acht is een badkamerboer er: de badkamerboer die zes jaar geleden in ons Oude Huis de badkamer en het toilet heeft gerenoveerd. Het voelt gelijk weer goed. Hij gaat een opzet en offerte maken en we zijn weer benieuwd. Dan is het bijna half negen. Ik lees de krant en luister en werk de webstek bij. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: I.O.U. (Allan Holdsworth), The Optimist (Anathema)

Maandag 19 juni:
Goed geslapen, zelfs. Toch had ik nog wel wat langer gekund. Buiten is het al schitterend als ik nog voor half zes op ben. Het wordt een warme dag. Op de werkplek is het ’s morgens goed uit te houden. Ik doe ook nog eens van alles. Eind van de ochtend wandel ik door het bos. In de middag weer volop aan de slag. Eind van de middag verzamelen we met een vaste club op een terras aan de Arnhemse Rijnkade voor een zomerborrel en een hapje eten. Ook leuk. Daardoor ben ik wel laat thuis. Kwart over negen. Ik lees de krant. Kwart voor tien ga ik naar bed.
Muziek vandaag: geen.

Zondag 18 juni:
Kwart voor acht wakker en op. Buiten is het schitterend en zonnig weer. Koffie, webstek. Dan ga ik lezen op de galerij. Heel lang houd ik dat niet vol. Snel weer naar binnen. Koffie met De Vrouw. Rond twaalf uur fietsen we naar de biologische tuinderij Stadsakkers. Daar is open dag. De Zoon is daar ook. We gebruiken een vaderdaglunch en kijken lekker rond. Na anderhalf uur fietsen we weer terug. De Zoon komt ons met de auto ophalen en brengt ons allen naar de verjaardag van Richard. Het is warm in de tuin en de barbecue gaat aan. Het is acht uur geweest als het mooi is geweest. Ik ben dan ook echt al een uur flink ingezakt. Thuis lees en luister ik nog een uurtje en dan ga ik slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje van Continuum II (Steven Wilson & Dirk Serries), Blackfield V (Blackfield), Blackfield IV (Blackfield), het tweede plaatje van Continuum II (Steven Wilson & Dirk Serries)

Zaterdag 17 juni:
Half zeven op. Koffie, klussen, krant. Halverwege de ochtend fiets ik naar de biowinkel en de markt. Koffie met De Vrouw. Broodjes halen. Koffie met De Vrouw. Lunch met De Vrouw en De Zoon. Lezen op de galerij. De Vrouw gaat mijn festivaljasje bewerken. Ik ga het avondeten voorbereiden: een bulgursalade van bulgur (goh), bosui, komkommer en radijs, plus een fruitsalade van watermeloen, aardbeien en frambozen. Het hoofdgerecht is victoriabaars met uien en tomaten uit de oven. Half zeven staat alles op tafel. De fruitsalade is het nagerecht, samen met een boel bioijs. Als ik alles heb afgewassen ga ik hardlopen. Hoewel de zon vandaag niet heeft geschenen, is het toch warm en daarom moet ik het rustig aan doen. Uiteindelijk loopt het lekker. De laatste uren van vandaag lees en luister ik. Kwart voor elf ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Continuum I (Steven Wilson & Dirk Serries), het derde en vierde plaatje uit de doos El Cancionero – Mas y Mas (Los Lobos), het derde plaatje uit de set This Is … Triphop (allerlei), Dutch Exotica (allerlei), Fate Outsmarts Desire (Kaprekar’s Constant), The Underfall Yard (Big Big Train)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment