bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

30-06-2017

B-log: 1 t/m 7 juli 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 06:36

Vrijdag 7 juli:
Zeven uur op. Koffie, krant. De Vrouw is ook vroeg wakker. Nog even samen koffieleuten en besluiten dat we de stappentellers terugsturen naar China. Wat een gepiel. Ik wil niet afhankelijk zijn van een app op mijn telefoon; ik wil gewoon een klein apparaatje dat meet hoe veel stappen ik zet en welke afstand ik afleg. Meer niet. Het mag ook een ding zijn dat met tandwielen werkt. De Vrouw gaat rond negenen de deur uit voor de laatste werkzaamheden voor haar vakantie. Ik doe wat klussen in huis en werk de webstek bij. Halverwege de ochtend fiets ik zelf een rondje langs supermarkten voor wat weekendboodschappen. Weer thuis nog wat koffie met De Vrouw en dan een lunch met broodjes, kazen, fruit, enzovoorts. Na de afwas wandel ik nog een keer naar de biowinkel en op de terugweg doe ik een paar andere zaakjes in het centrum aan. Op de galerij lees ik het boekje De vrouw in de blauwe mantel (Deon Meyer) uit. De Vrouw is boodschappen doen en komt terug met de Prog (uit de brievenbus). Ik begin met voorbereiden van avondeten. Uiteindelijk staat er om kwart over zes op tafel: gebakken sucuk (met sumak en granaatappelmelasse), een groenteschotel van ui, knoflook, peper, spitskool, broccoli en kikkererwtenpasta, plus een salade van bosui, radijs, komkommer, tomaatjes en parelcouscous. Hoop knoflookpistacheyoghurt erbij. De Zoon helpt mee opeten en we krijgen het niet helemaal op. Wel is er nog een nagerecht: fruitsalade van watermeloen en ananas. De afwas is fors en daarna loop ik een ronde hard. Ondanks het benauwde weer en het idee dat ik vijf dagen heb overgeslagen, lukt het me heel aardig. Thuis heb ik dan nog even om te lezen in de Prog en te luisteren. Half elf lig ik bed.
Muziek vandaag: Follow (Travis & Fripp), Irritant (Schnauser), InGladAloneness (Dalis Car), Onder De Douche – Muziek uit ‘De Plantage’ (allerlei), On (Jane Getter Premonition), het eerste plaatje van The Elements – Tour Box 2017 (King Crimson)

Donderdag 6 juli: Afscheid van Bea
Kwart voor zeven uit bed. Koffie, webstek, krant. Ik doe wat boodschappen op de biomarkt, bij de biowinkel en in de Turkse supermarkt. Ook zoek ik telefonisch contact met het Duitse treinbedrijf, omdat we een mail ontvingen dat onze geplande treinreis dinsdag deels niet kan doorgaan. Het contact lukt niet. Rond het middaguur lunchen we met speltbrood, biokazen, kruisbessen en allerlei ander lekkers. Dan stappen we op de fiets en rijden we naar het huis van Bea. Ze ligt in de woonkamer en er is veel ander bezoek dat afscheid komt nemen. We spreken familie en vrienden van haar. Er is een hapje en een drankje en we vieren dat we haar hebben mogen kennen. Aan de ene kant voelt het goed dat ze zelf vrede had met haar einde. Toch blijft het verdrietig. Na een klein uurtje gaan we weer weg. Aansluitend zal ze in besloten kring worden gecremeerd. Thuis zijn we een moment stil. Dan bel ik nog een keer naar het treinenbedrijf en verroest, ik krijg contact. Het ziet ernaar uit dat we gewoon in de trein kunnen stappen en dan kan de conducteur veel regelen. In plaats van in Osnabrück stappen we dan over in Hannover en daar moeten we ons melden bij de servicebalie. Volgens de Britse heer die ik spreek hoeven we niets bij te betalen, omdat het niet onze schuld is dat de trein van Osnabrück naar Hamburg niet rijdt. We zijn benieuwd. Op de galerij bekijk ik een paar recepten uit het nieuwe mezzeboek en zowaar, ik vind een aardig bijgerecht. Dat maak ik. Het is niet moeilijk, maar het kost veel tijd en het is veel werk. Uiteindelijk smaakt de parelcouscoussalade met gefrituurde amandelen, gebakken uien en sinaasappelrasp prima. Onthouden. Even na zeven heb ik alles ook weer afgewassen en opgeruimd. Dan weet ik de app voor de stappenteller te downloaden. Die stappenteller is vorige week uit China binnengekomen. Het apparaatje moet vierentwintig uur per etmaal om mijn pols. Nou ja. De app kan niet op mijn eigen telefoon, maar wel op die van het werk. Wacht, de deurbel gaat. Daar is weer een badkamerboer. Deze heeft weer een andere insteek. Wij kopen veel materialen, hij doet het werk. Hij is van zinnens om de voorzetwand in de badkamer te slopen en zo heeft hij nog wat dingen. Voor we het weten is hij ook weer weg. We zijn benieuwd naar zijn offerte. Naar die van de andere badkamerboeren ook, want we hebben nog niets binnen. Ik ga weer aan mijn stappenteller. Ik krijg hem op mijn werktelefoon aan de praat, maar hoe het allemaal precies werkt, dat moet ik nog ontdekken. Ik lees en luister nog wat en om half elf ga ik slapen. ’s Kijken of mijn apparaatje dat ook registreert. Moet ik mijn telefoon ook voortdurend in de buurt houden? Ben bang van wel…
Muziek vandaag: Live at Coventry Cathedral (Travis & Fripp), Soil Festivities (Vangelis), het tweede plaatje van Pick ’n Mix – Delirium Sampler (allerlei), het bonusplaatje van de Deluxe Edition van Argus (Wishbone Ash), The 3 Ages Of Magick (Oliver Wakeman)

Woensdag 5 juli:
Redelijk geslapen. Het is buiten nog mooi weer ook. Vanmorgen mag ik op de werkplek al vroeg met de fiets naar een andere werkplek. Het is vandaag een volle dag met allerlei onderzoeksgesprekken. Rond het middaguur fiets ik weer terug naar het centraal bureau voor nog meer onderzoeksgesprekken. Alles loopt uit en pas om half zes heb ik vakantie. Zeven uur thuis. Ondertussen hebben De Vrouw en ik dan al afgesproken dat we ergens een snelle hap gaan eten. De Vrouw zelf is pas om half acht thuis en we wandelen naar een grillroom iets verderop. Daar eten we shoarmaschotels. (Ieder één. Dat u niet denkt.) Kwart over negen zijn we weer terug en dan lees en luister ik nog iets en om half elf is de dag voorbij.
Muziek vandaag: The Second Brightest Star (Big Big Train)

Dinsdag 4 juli:
Het gaat best goed. Ondanks het vooruitzicht op een volle werkdag, ben ik rustig en start ik in alle kalmte op. Op de werkplek merk ik wel wat druk in mijn hoofd en de pieptoon is er ook weer flink. Met die drukte valt het wel mee. Ik heb alles goed (ruim) gepland, maar heb toch geen gelegenheid om buiten te wandelen. Ai. De terugweg is langdurig, omdat op mijn reistraject de zomerdienstregeling al is ingegaan. Pas om zes uur ben ik thuis. De Vrouw warmt de ovenschotel van gisteren op en serveert er rauwkost bij. De Zoon helpt om half zeven met opeten. Ik was af en ruim op. Dan is het acht uur en ben ik heel moe. Ik heb geen energie meer voor wat dan ook. Bijna val ik in slaap. Ik weet nog even te luisteren en iets te lezen. Nog voor tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Irritant (Schnauser), wat bonusnummers van de Deluxe Edition van Argus (Wishbone Ash)

Maandag 3 juli:
Niet zo heel goed geslapen; ik ben een paar keer wakker geweest. De wekker haalt me wel uit diepe slaap. Niet veel later voel ik me opgeruimd en opgewekt. Buiten is het zonnig, nog wel wat fris. Op de werkplek doe ik vanmorgen van alles, waaronder een overdracht voor de komende weken. Dat lijkt heel wat, maar heel veel stelt het niet voor. Tussen de middag wandel ik door zon en bos. In de middag ga ik verder. Heel druk is het niet, vandaag. Dat wordt morgen anders. Zes uur ben ik thuis. Ik maak avondeten. Het wordt platbrood, gevuld met gehakt, ui, courgette, aubergine en tomaat en dat alles uit de oven. Erbij een sla van komkommer, bosui en koolrabi. De Vrouw is er om kwart voor acht. Dan kunnen we ook aan tafel. We eten de boel voor vanavond op. Voor morgen staat er nog een ovenschotel voor drie. Pas na half negen is alles opgeruimd en heb ik een moment om iets te lezen en te luisteren. Tien uur lig ik weer in bed. Ik voel me opgeklaard, maar ben wel zeer moe.
Muziek vandaag: het eerste plaatje van Pick ’n Mix – Delirium Sampler (allerlei), The Second Brightest Star (Big Big Train)

Zondag 2 juli:
Half acht uit bed. Koffie, webstek. Buiten begint de dag somber met donkere lucht en een boel motregen. Eind van de ochtend zijn Geert en Kitty er. We bekijken ons huis, we praten wat bij, we halen boodschappen bij de Turkse supermarkt en bakkerij in de straat. De Zoon is er ook. Net voor lunchtijd is het bezoek weer weg. Begin september brengen we tegenvisite in Eindhoven. We lunchen gedrieën. Na de afwas maak ik de pruttelpot voor vanavond. Als die een uurtje heeft staan borrelen, wandelen De Vrouw en ik nog een rondje langs het kanaal. Dan gaat de pruttelpot nog een tijdje aan. Hij is goed geworden. Erbij een salade van eikenbladsla, komkommer, bosui en mosterd. Ook goed. Na het eten en de afwas loop ik mijn ronde hard. Ik moet halverwege weer pauzeren, hoe graag ik het ook niet wil. Nou ja, het komt wel weer. In de avond heb ik eindelijk ruim de tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren. Ondertussen gaat het weer goed in mijn hoofd. Signalen herkend, snel op gereageerd. Fijn. Niettemin lig ik om tien uur in bed.
Muziek vandaag: Reflection (Brian Eno), Thread (Travis & Fripp), Malpensa (Nits), Ommadawn (Mike Oldfield), het tweede plaatje van Babel – Music From And Inspired By The Motion Picture (allerlei) Then! – Live (Allan Holdsworth), Argus (Wishbone Ash)

Zaterdag 1 juli:
Pas om zeven uur ben ik wakker en ga ik uit bed. Koffie, webstek, krant. Het is beter, maar nog wel wat vol in mijn hoofd. Iets na tienen wandel ik naar de markt. Daar komt alle leven en lawaai nogal verkeerd binnen. Ik voel druk, opgejaagdheid en ook angst. Nadat ik vis en fruit heb gekocht moet ik snel weer naar huis. Het is niet goed. Het is echt niet goed. Hoe meer ik voor me uit blijf kijken, hoe erger het wordt. De Vrouw drinkt koffie mee en gaat dan een boodschap doen. Ik bereid lunch voor. De Zoon is er om half een. Nog altijd voel ik me gespannen en onder druk. Na afloop was ik af en doe ik andere dingen en zoals zo vaak weet ik weer dat als ik maar actief blijf, het echt beter wordt. Zo ook nu. Wat de precieze oorzaak of aanleiding is, kan ik niet achterhalen. Soms gebeurt het gewoon. Maar inmiddels herken ik de signalen die mijn lijf me geeft en kan ik op tijd reageren. De Zoon en De Vrouw gaan naar een verjaardag. Ik breng post weg, wandel wat en haal de laatste boodschapjes bij de Turkse supermarkt in de straat. Zie daar: het klaart op in mijn hoofd en ik raak zelfs weer opgewekt. Ik ga het avondeten voorbereiden. Fruitsalade van gisteren aanvullen met frambozen. Spitskool en doperwten (vers) stomen. In de koekenpan knoflook fruiten en chorizoreepjes bakken. Groente mengen met chorizoreepjes. Lamskoteletten grillen. Sla van komkommer, eikenbladsla en gemengde tomaatjes. De Vrouw is er pas om half acht weer en dan gaan we aan tafel. Het is negen uur geweest als alles ook is opgeruimd. Ik lees en luister nog heel even en om half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), Northlands (Tony Patterson & Brendan Eyre), Archipelago (Hidden Orchestra), Murder Of The Century (King Gizzard and The Lizard Wizard), 3 Ages Of Magick (Oliver Wakeman with Steve Howe), het eerste plaatje van Babel – Music From And Inspired By The Motion Picture (allerlei) Flat Tire – Music For A Non-Existent Movie (Allan Holdsworth)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment