bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

24-08-2017

B-log: 26 augustus t/m 1 september 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 20:04

Vrijdag 1 september±
Kwart over zeven wakker en op. De pijn in mijn linkerhand is weg, maar de grote blaren zitten er nog wel. Koffie, krant, webstek. Ook werk ik wat ideeën uit voor mijn (korte) optreden tijdens de IJsselbiënnale in Twello op 16 september; langzaam begint er een boel goeds zich te openbaren. Met De Vrouw nog meer koffie. Dan wandel ik naar de biowinkel voor wat boodschappen. Nog meer koffie. Ik veeg de galerij, poets de plee en prepareer lunch. Vis, kaas, brood, vleeswaren, allerlei. Na de afwas zet ik de tafellamp die we maanden geleden hebben besteld en nooit hebben opgehangen op een online verkoopsite. Ben benieuwd. Vervolgens wandel ik een rondje en haal het groentepakket op. Dan is het alweer tijd om na te denken over het avondeten. In een boekje had ik een aardige curry gezien en ik heb veel van de ingrediënten in huis. Nog even kip halen bij de Turkse supermarkt in de straat. Kip bakken, aardappel en zoete aardappel koken, dan bakken met ui en currypasta, kip erbij, een hele krop sla erin, kokosmelk en water erbij, kikkererwten toevoegen en dan even laten pruttelen. Ondertussen heb ik dan een salade gemaakt van komkommer, bosui, paprika en tomaat, plus een fruitsalade van watermeloen, cactusvijg en aardbeien en gierst gekookt. De Zoon is er iets na zes uur. Beetje feta over de curry en aan tafel maar. Het blijkt een forse hap en morgen hoef ik niet na te denken over wat we eten. De fruitsalade is het nagerecht met fruityoghurt. Toe maar. De Vrouw is kwart voor zeven weg om te gaan oppassen bij Zwager. De Zoon heeft ook gedag gezegd. Ik ben alleen. Met een afwas en het afval. Als dat weg is, lees en luister ik. Ook zie ik de documentaire die mee kwam met To The Bone (Steven Wilson). Elf uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Eye Of The Soundscape (Riverside), Hunky Dory (David Bowie), To The Bone (Steven Wilson), Post (Björk), Glitters Is Gold (allerlei), In The Lounge Of The Naldo King (Caballero Reynaldo), The Piper At The Gates Of Dawn (Pink Floyd), A Saucerful Of Secrets (Pink Floyd)

Donderdag 31 augustus:
Het is nog heel donker. Bovendien regent het nogal. Als ik bij de werkplek kom, is het weer droog. Op de werkplek doe ik werk. De zon gaat schijnen. Tussen de middag wandel ik door bos en tussen plassen door. Het begint weer te regenen. In de middag is het weer droog. Ik maak wat mede. Kwart voor zes weer thuis. Eerst lees ik de krant. Dan maak ik het avondeten klaar. Restant stoemp in de oven, een salade van komkommer, bosui, paprika en tomaten, alles op tafel. Het duurt even voordat De Vrouw er is. Half acht is ze er en ik ben dan heel erg moe. Snel de kalfsbiefstukken bakken. Bij het serveren brand ik nogal ernstig mijn linkerwijsvinger. Au. Na de dis was ik (wat ongemakkelijk) af en ruim ik de papieren dozen van de lampen op. Energie om te gaan hardlopen heb ik niet, bovendien is het half negen. Ik lees en luister. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Baile Bucanero (Ondatropica), Sand (Allan Holdsworth), Wurdah Ïtah (Magma), Lost In The Ghost Light (Tim Bowness)

Woensdag 30 augustus:
Zeven uur op. Koffie, krant. Half negen wandel ik naar de markt voor het een en ander aan fruit. De Vrouw gaat naar het werk. Ik werk de webstek bij. Dan stap ik op de fiets voor wat boodschappen bij de supermarkt. Het regent, maar de warmte is nog niet weg. De Vrouw is om half twaalf terug voor de lunch. Die heb ik klaargemaakt. Roerei met bosui en paprika, een gerookte makreel, broodjes, kazen en biolimonade. De fruitsalade van meloen, aardbei en cactusvijg laten we even voor wat het is. De Vrouw gaat weer naar het werk. Ik heb net afgewassen of er staat een klusmeneer op de stoep. De komende drieënhalf uur is hij voor ons bezig om lampen op te hangen boven de eettafel, in de woonkamer en in de slaapkamer. Ook hangt hij de grote foto van Amsterdam (door Peter Vroon) boven de bank. Mooi. Half vijf ruim ik het meeste op en maak ik wat schoon. Dan is veel energie ook op, merk ik. Heel veel zin om nog een uitgebreid avondmaal te maken heb ik niet meer, dus wordt het iets simpels. Ik haal snel nog wat uit de Turkse supermarkt in de straat. Het eindresultaat is een stoemp van aardappel, ui en biet, met een salade van komkommer, bosui, paprika, tomaat en mozarella. De Vrouw is pas tegen half zeven thuis en ik braad kipworsten. De fruitsalade erbij, knoflookyoghurtsaus en klaar. Die stoemp is weer veel te veel. Voor morgen, dus. Ik was af en breng dan trap en ander spul weer terug naar de berging in de kelder. Zo. Lezen en luisteren. Tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: The Hay-Man Dreams (Cosmograf), Kinks Are The Village Green Preservation Society (The Kinks), Elastic Rock (Nucleus), We’ll Talk About It Later (Nucleus), Vihma (Värttinä), In The Hot Seat met het bonusplaatje Now 97/98 (2017 remaster) (Emerson Lake & Palmer)

Dinsdag 29 augustus:
Gaan we. Het belooft een mooie dag te worden. Geen jas aan. Buiten is het koud. Nah, valt wel mee. Op tijd aan de slag. Veel te doen op de werkplek. Tussen de middag wandel ik door veld, bos en zon. Kwart voor zes thuis. De Zoon is er ook voor het eten. De Vrouw serveert een groenteschotel van ui, knoflook, paprika en broccoli, met lamsshoarma en een salade van bladsla, komkommer, bosui en tomaatjes. Het is zo op. Toe is er een ijsje. Ik was af, breng afval weg en ga een ronde hardlopen. Levensgevaarlijk, gezien de hitte en de benauwde luchtomstandigheden. Ik pas mijn tempo en route wel aan. En ik neem wat korte wandelpauzes. Het gaat best lekker, maar ik ben wel echt goed stuk als ik thuiskom. Ik kan een beetje lezen en luisteren en dan is het half elf en ga ik slapen.
Muziek vandaag: het bonusplaatje bij Black Moon: Live at the Royal Albert Hall (2017 remaster) (Emerson Lake & Palmer), Homo Erraticus (Tour Edition) (Ian Anderson)

Maandag 28 augustus:
Buiten is het fris maar helder. In mijn kop zit weer ruimte. Ik ben opgeruimd en opgewekt. Op de werkplek allerlei collega’s terug van vakantie. Zelf heb ik een redelijk volle dag. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon. Zes uur ben ik thuis. De salontafel is weer terug. Hij is heel mooi geworden; de kleur ervan past nu goed bij de andere meubelstukken. Nu de vloer nog, grap ik. De Vrouw heeft broccoli gekookt en een fruitsalade bereid van meloen, pruim, cactusvijg en basilicum. Ik braad de lamsbiefstukken en we zetten de knoflookyoghurtsaus ook op tafel. De boel is snel op en opgeruimd. Ik lees en luister. Tien uur weer.
Muziek vandaag: Black Moon (2017 remaster) (Emerson Lake & Palmer), Machina Viva (Wolverine), _ism (Jansen Barbieri & Karn)

Zondag 27 augustus:
Ik ben om acht uur wakker en uit bed. Koffie, webstek, krant. Buiten op de galerij nog meer koffie. Ik lees Mogelijke memoires (Herman Brusselmans) uit en begin in Perfect Day en andere popverhalen (Joost Zwagerman). Het is zonnig en erg warm. De Zoon komt om een uur of één lunchen. Ik heb broodjes gehaald bij de Turkse bakker in de straat. Na de lunch wat kleine klussen. We fietsen naar de bouwmarkt voor wat klusspullen, die we misschien deze komende week nodig gaan hebben. Weer thuis weer op de galerij. Ik ben moe, heb weinig energie en val in slaap. Toch maar eten maken. Kip uit de oven, een salade van bosui, komkommer, tomaat, mozarella, met daarbij knoflookyoghurtsaus, en toe een fruitsalade van meloen en cactusvijgen plus bioijs. Afwas en afval. Te weinig puf om te gaan hardlopen; daarbij is het nog steeds heel erg warm. Ik lees en luister en lig nog voor tien uur in bed.
Muziek vandaag: Dreams & Absurdities (Dave Sturt), Northlands (Tony Patterson & Brendan Eyre), The Best Mixes From The Album Debut For All The People Who Don’t Buy White Labels (Björk), On Track (Damanek), To The Bone (Steven Wilson),

Zaterdag 26 augustus: neven- en nichtendag
Half zeven op. Diep geslapen. Koffie, webstek. Half negen belt De Zus aan. Ik loop naar beneden en stap bij haar in de auto. Tien uur zijn we bij mijn broer in Bergen en niet veel later zijn alle Neven en Nichten van mijn vaders kant er ook. We wandelen door het huis en dan naar de plaatselijke fietsenboer, alwaar we voor vandaag een rijwiel ter beschikking krijgen. Eerst koffie op een terras en dan rijden we in een half uurtje naar Bergen aan Zee. In een strandtent lunchen we en vervolgens wandelen we naar de branding. Dan weer op de fiets en in nog geen uurtje terug naar Bergen. In een lokale tent drinken we nog iets. Het is leuk, goed om een ieder weer te zien en te spreken. Zes uur brengt De Zus De jongste Broer naar het station in Alkmaar en rijden we door. Acht uur ben ik thuis. Even bijkletsen, iets te eten voor mezelf maken en opeten, foto’s van vandaag bewerken en dan lees en luister ik nog iets voor ik om elf uur naar bed ga.
Muziek vandaag: Riverhead (Ulver), Always With You (Rick Wakeman), Bundles (Soft Machine), Atavachron (Allan Holdsworth), Valley Of The Windmill (Circa)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment