bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

07-09-2017

B-log: 9 t/m 15 september 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 08:35

Vrijdag 15 september:
Ik wil al ‘december’ typen. Kwart voor acht op. Koffie, krant, webstek. Ik fiets een snelle boodschappenronde naar de biowinkel. Dan blijkt dat we net te laat zijn om een zekere bus te halen. We lunchen dus nog even thuis. Half een hebben we de bus naar Voorthuizen. Daar helpen we mee met wat opruimen en ordenen van kleine spullen. Niet iedereen is er en de sfeer is gemoedelijk en rustig. Half vijf is iedereen vertrokken en even later komt De Zoon ons ophalen en even naar Schoonmoeder kijken. Een uurtje later zijn we terug thuis. Ik stap nog op de fiets om het groentepakket op te halen en enkele boodschappen bij de nabijgelegen supermarkt te halen. Het avondmaal is eenvoudig: de chili van maandag, de soep van eergisteren en allerlei soorten ijs. De Zoon helpt mee met opmaken en dat lukt hem geweldig. Acht uur is alles opgeruimd. Ik heb wat tijd om te lezen en te luisteren. Kwart voor elf vind ik het wel weer mooi geweest. Morgen een intensieve dag.
Muziek vandaag: Tender Extinction (Steve Jansen), Foxlight (Iarla Ó Leonáird), Contrapasso (Seven Impale), Magic Machine (An Endless Sporadic), The Sixteen Men Of Tain (Allan Holdsworth)

Donderdag 14 september:
Slapen ging redelijk. Opstaan gaat goed. Op de werkplek heb ik wel een verhaal te vertellen. Dan kan ik in alle rust flink aan de slag. De Vrouw belt aan het begin van de ochtend. Ze was niet eens heel laat thuis gisterenavond. Vandaag gaat ze met de familie kaarten schrijven. Dinsdagavond heeft iedereen gelegenheid tot condoleren; woensdag is de uitvaart. Of ik een verhaal kan maken. Ik twijfel. De laatste tijd merk ik dat het schrijven in opdracht en onder druk me niet goed afgaat en veel stress oplevert, daarnaast zijn het mijn verhalen niet en vraag ik me af of ik de juiste toon wel kan vinden. We zullen zien. Eind van de morgen heb ik nog contact en om een uur heb ik de bus naar Voorthuizen. Nou ja, eerst naar het station in Arnhem en dan de bus naar Barneveld die doorrijdt naar Voorthuizen. Daar ben ik om kwart voor drie. De Vrouw heeft Schoonmoeder verzorgd. Moeder ligt er heel mooi bij. De broers en zussen maken nog wat afspraken en regelen enkele zaken. Ik ga tekst maken die een van de Zwagers gaat voorlezen, dus halen we herinneringen op en ik stel nog wat vragen om een idee te krijgen. Gaat goedkomen. Tegen half vijf rijdt Zwager ons naar Apeldoorn. Ik stap uit aan de andere kant van het centrum; De Vrouw heeft de fiets bij Zwager staan. Het regent stort. De gehele dag al zo’n beetje en niet zo’n beetje ook. Thuis warm ik de soep op. Na het eten was ik af en breng ik afval weg. De Vrouw gaat wat nieuwe kleren kopen. Er is mail- en appverkeer over een foto en een advertentie. Tussendoor lees en luister ik wat. Half elf ben ik echt heel moe. Dus ga ik slapen.
Muziek vandaag: Narcotango 2 (Marco Libedinsky), Crystal Machine (Tim Blake), Tim Blake’s New Jerusalem (Tim Blake)

Woensdag 13 september:
Ik ben om half acht op. Koffie, krant. Geen verder nieuws uit het ziekenhuis. Waarschijnlijk gaan we eind van de middag of vanavond erheen. De Vrouw gaat om kwart voor negen de deur uit om te werken. Ik ontbijt, werk de webstek bij en controleer of er werkzaamheden voor Brabant liggen. Die liggen er niet. Dan belt Zwager. Of we mee gaan naar het ziekenhuis; het gaat nu écht niet goed. De Vrouw komt halsoverkop terug; Zwager en Schoonzus halen ons op. Half elf zijn we in het ziekenhuis in Ede. Moeder ligt in coma. De bloeding onder in het achterhoofd is hevig geweest. Haar bewustzijnsniveau is zo laag, dat er van herstel nauwelijks tot geen sprake is. Gelukkig ervaart ze ook geen pijn, ongemak, gevoelens van dorst of honger. Neuroloog wil geen behandeling starten. We blijven bij haar of zitten in de koffiekamer. Iets voor drie uur lijkt het of ze verkrampingen en mogelijk wel pijn heeft. De arts geeft haar morfine en die versnelt het proces van achteruitgang. Om vijf over drie overlijdt ze. Er is natuurlijk verdriet, maar ook opluchting omdat Moeder er zelf niet veel van heeft hoeven meemaken. We bespreken hoe het verder gaat. De oudere kinderen gaan in Voorthuizen een afspraak maken met de begrafenisondernemer. Ik rijd met Zwager en Schoonzus terug naar Apeldoorn. Ik maak avondeten: een fikse pan soep van spek, ui, mais, chinese kool, pompoen en zwarte bonen. Hoop cayennepeper erin en heet dat-ie is! Na de afwas lees en luister ik wat. Tien uur is De Vrouw nog niet thuis; ik ga wel naar bed.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), het vierde en vijfde plaatje van Body Of Work – 1976-1988 (Godley & Creme), How Dare You! (10CC), None Too Soon (Allan Holdsworth), Rejoicing (Pat Metheny, Charlie Haden & Billy Higgins)

Dinsdag 12 september:
Ik ben wat moe. Niet erg. Virgil Howe, muzikant en de jongste zoon van, is plots overleden. Allemensen. Op de werkplek doe ik de dingen die ik moet doen. Veel klein spul, allerlei kort overleg, van alles en van alles. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. De middag is zo om. Iets voor zes ben ik weer thuis. De Zoon is er voor het avondeten. De Vrouw serveert kipkluiven uit de oven met erbij een schotel van chorizo, ui, bataat, pompoen en chinese kool. Allemaal erg smakelijk. Ik was af en werk het afval weg. Dan komt er bericht dat Schoonmoeder zojuist met spoed naar het ziekenhuis in Ede is gebracht, omdat ze onwel was geworden. Over allemensen gesproken. Zorgelijk en beangstigend. Toch ga ik hardlopen. Onderweg zie ik allerlei leven, hoe ironisch. En het lopen gaat best lekker. Ook dat nog. Tegen een uur of acht ben ik weer terug en kan ik wat lezen en luisteren. Bericht uit het ziekenhuis: Schoonmoeder heeft een hersenbloeding. Ze kan niet spreken, maar het lijkt er wel op dat ze mensen om zich heen herkent. Ik ga om kwart voor elf slapen.
Muziek vandaag: het tweede en derde plaatje van Body Of Work – 1976-1988 (Godley & Creme)

Maandag 11 september:
De wekker gaat en ik ben nog uitgerust ook. Het moet toch niet gekker worden. Buiten is het nog stikdonker. Als ik naar de werkplek vertrek, is het heel iets lichter. Op die werkplek ligt weer van alles. Ik ben er fijn bezig mee. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag werk ik op mijn gemak verder. Zes uur ben ik thuis. Eerst maar eens avondeten maken. Ik begin met een salade van bosui, komkommer, aardbei en blauwe druifjes. Daarna een ferme chili van biorundergehakt, uien, knoflook, peper, paprika, spinazie, tomaten, zwarte en bruine bonen. Parmesan raspen en klaar. De Vrouw is er pas even voor achten. We eten en kletsen. Als alles ook weer is opgeruimd heb ik een dik uur om te lezen en te luisteren. Dan is het tien uur.
Muziek vandaag: How Dare You! (10CC), het eerste plaatje van Body Of Work – 1976-1988 (Godley & Creme)

Zondag 10 september:
Acht uur uit bed. Koffie, webstek. Nog meer koffie en nog meer webstek. De Zoon komt lunchen rond een uur. Na de afwas en nog wat meer klussen wandelen De Vrouw en ik naar het huis van Jaap; hij is vandaag jarig, vandaag. Eind van de middag wandelen we met een omweggetje weer terug. Ik maak avondeten. Heel moeilijk is het niet. Eerst een salade van bosui, komkommer, tomaat en walnoot. Vervolgens warm ik de nasi van vrijdagavond op en bak ik zeewierburgers en kaasplakken. Dat eten we op. Ter nagerecht zet ik aardbeien, bramen en baklava op tafel. Dan was ik af en ruim ik afval weg. Ik heb dan nog bijna drie uur om te lezen en te luisteren, voordat het tien uur en bedtijd is.
Muziek vandaag: Souvenance (Anouar Brahem), Ojos de Novia (Mor Karbasi), Culcha Vulcha (Snarky Puppy), Kokko (Värttinä), Léro-Léro (Luísa Maita), On Her Journey To The Sun (Rikard Sjöblom’s Gungfly), The Slow Rust Of Forgotten Machinery (The Tangent)

Zaterdag 9 september:
Kwart over acht pas op. Bij vlagen goed geslapen, bij andere niet. Koffie, klussen, krant. Halverwege de ochtend fiets ik een boodschappenronde. Eerst naar de biowinkel en de markt, dan naar twee supermarkten. De Zoon komt lunchen. Erna even uitblazen. De pieptoon is weer genadeloos en maakt me doodmoe. De Vrouw doet wat werk aan de naaimachine, ik lees. Tussendoor doen we de was. Eind van de middag maak ik avondeten. De rode krielen die De Zoon heeft meegenomen kort koken. Een salade van bosui, komkommer, tomaat. Een fruitsalade van blauwe druiven, aardbeien en bramen. Krielen bakken. Kalfsbiefstukken bakken. Aan tafel. Bij de fruitsalade komt ook nog eens baklava. Dus. Na het eten en de afwas ga ik mijn ronde hardlopen. Het lukt helemaal niet. Ik moet heel veel stoppen en wandelen. Is het erg? Ik vind van niet. Volgende keer beter. Als ik thuis kom, ontmoet ik bij de voordeur onze nieuwe buurman. Na mijn douche heb ik nog ruim gelegenheid om wat te lezen en te luisteren. Kwart voor elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: The Astounding Eyes Of Rita (Anouar Brahem), Slope (Steve Jansen), Techari Live (Ojos de Brujo), Roxy By Proxy (Frank Zappa), Offramp (Pat Metheny Group), de dvd die mee kwam met Sylva (Snarky Puppy), Hard Hat Area (Allan Holdsworth)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment