bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

14-09-2017

B-log: 16 t/m 22 september 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 21:05

Vrijdag 22 september 2017:
Half acht wakker. Koffie, krant. De Vrouw gaat om negen uur naar Voorthuizen. Ik doe wat klussen in huis en wandel naar biowinkel voor wat boodschappen. Erna ga ik naar de boekwinkel en koop ik Hij schreef te weinig boeken, pas de vijfenzeventigste roman van Herman Brusselmans. Eenvoudige lunch in mijn eentje; De Vrouw heeft laten weten dat het nog even kan duren. Ik fiets nog naar twee supermarkten voor wat laatste dingetjes. De Vrouw is er om half vijf. Wat bijkletsen op de galerij, want het is de gehele dag al mooi zacht weer. Iets voor zes uur wandelen we naar een restaurant in het centrum van de stad. Daar vieren we ons zeventwintigjarig huwelijksfeest met een verrassingsmenu. We zitten er een paar goede uren en bespreken de zaken van de afgelopen anderhalve week. Het is bijna tien uur als we klaar zijn en afrekenen. Ik heb geen trek meer in een afzakker in een andere gelegenheid, dus gaan we naar huis. Om half elf ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Skylines (Steve Howe & Paul Sutin), Ladilika (Trio Da Kali & Kronos Quartet), Stupid Things That Mean The World (Tim Bowness), Gradually Going Tornado (Bruford), Miss Perfumado (Cesaria Evora)

Donderdag 21 september 2017
Hoe gewoon is het gewone leven weer? Ik ben nog steeds heel moe als ik opsta. De eerste uren blijft dat zo. Op de werkplek ligt er genoeg om mee bezig te gaan. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. En de zon. Het is heel mooi en zacht weer. Fijn. In de middag heb ik weer wat te doen. Iets voor zes uur ben ik thuis. De Vrouw serveert een slastoemp met runderchipolata en paprika. De boel is snel weer opgeruimd. Ook al ben ik heel moe, ik ga wel mijn ronde hardlopen. Het lukt me verrassend goed. Op drievijfde neem ik een korte wandelpauze en daarna gaat het weer lekker. Thuis neem ik nog ruim gelegenheid iets te lezen en te luisteren. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Travels (Pat Metheny), Lumen (Steve Jansen & Richard Barbieri)

Woensdag 20 september: Afscheid van Schoonmoeder
Ik slaap slecht. Half zeven uit bed. Koffie, krant. De Zoon komt ons om negen uur ophalen en we rijden naar het uitvaartcentrum in Voorthuizen. Om half elf begint de dienst. Het is een mooie mix tussen luchtigheid en dat wat oma had gewild. Zwager leest het verhaal voor dat ik heb geschreven en dat hij naar zijn persoonlijke hand heeft veranderd. Het is daardoor een heel goed geworden. Na drie kwartier is de dienst klaar en met zes man dragen we de kist naar het graf waar opa al eenentwintig jaar in ligt. Als we weer in de zaal zijn, is er gelegenheid tot condoleren, is er koffie en dan neemt iedereen weer afscheid. Mooi dat Marja en Robert, De Zus en Onze Vader er ook bij zijn geweest. Met de Zwagers en Schoonzussen en allerlei kinderen en aanhang gaan we naar een eetgelegenheid in het dorp voor een afsluitende lunch. De sfeer is prettig. Om vier uur is het klaar. We gaan nog even naar het huis van oma; De Zoon pikt er een paar praktische spulletjes voor zichzelf uit. Vijf uur zijn we thuis en doodmoe. Ik lees en luister en ga nog voor tien uur slapen.
Muziek vandaag: Hudson (Hudson), Unify (World Trade), Gizmodrome (Gizmodrome), het plaatje dat met de PROG mee kwam.

Dinsdag 19 september:
Half acht op. Iets beter geslapen. Koffie, krant. Ik klap de werklaptop open en doe wat werkzaamheden. Tussendoor wat huishoudelijks. We lunchen eenvoudig. Laatste dingetjes en dan klap ik de werklaptop weer dicht. Ik wandel een klein rondje. De PROG is er. Rond vijf uur haalt De Zoon ons met de auto op. We rijden naar het huis van oma in Voorthuizen. Daar is iedereen. Niet veel later komt de lijkwagen en verlaat oma haar huis voor haar laatste reis. We rijden ook naar het uitvaartcentrum. Vanaf zeven uur is daar een lange rij van mensen die komen condoleren. Dat er veel belangstelling is, is mooi. Heidi en Auke zijn er, Geert is er en een zwik collega’s van De Vrouw. Goed. Acht uur is het als we weer terug rijden naar Apeldoorn. Bij een grillzaak eten we iets. De Zoon gaat naar huis; wij wandelen de paar honderd meter ook naar huis. Ik ga niet eens zitten om te lezen en te luisteren en lig om kwart over tien in bed. En we zijn vandaag zevenentwintig jaar getrouwd.
Muziek vandaag: Ladilika (Trio Da Kali & Kronos Quartet), Hudson (Hudson), Return To Ommadawn (Mike Oldfield), Journey To An Imaginary Land (Gandalf), To The Bone (Steven Wilson), David Gilmour (David Gilmour), Playing In A Room With People (Jansen Barbieri Karn), Sylva (Snarky Puppy & Metropole Orkest)

Maandag 18 september:
Ik slaap slecht. Veel wakker. Opstaan gaat als een dolle en ik ben opgewekt en opgeruimd. Op de werkplek is van alles. Tussen de middag wandel ik door bos. Ik ben doodmoe. Daardoor ben ik niet echt productief. Ik doe honderdduizend kleine dingen en weet mezelf de middag door te slaan. Om kwart voor zes ben ik weer thuis. De Vrouw presenteert een schotel van rundergehaktballen, ui, bataat, courgette, tomaat en doperwt, met daarnaast een salade van bosui, komkommer, tomaat en aardbei. Fijn. Vandaag is het goed gegaan in het huis in Voorthuizen, met allerlei vorderingen. De sfeer is er ontspannen en de aanwezigen hebben mooi doorgepakt. Tot zover het natafelen. Ik was af en ruim afval weg. Dan lees en luister ik. Om half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Gizmodrome (Gizmodrome), The Early Years: 1965-1967 Cambridge St/ation (Pink Floyd)

Zondag 17 september:
Ik ben om kwart voor acht op. Koffie, webstek. Ook schrijf ik het concept stuk over Schoonmoeder, dat een Zwager woensdag tijdens de uitvaartdienst gaat voorlezen. Ik ben redelijk tevreden over de inhoud. Wat me niet zo goed is gelukt, is om het verhaal met een pakkend begin en daverend slot ‘rond’ te maken. Maar misschien past dat ook niet zo goed. We drinken koffie en lunchen op tijd. Half een stappen we op de fiets en rijden we naar Zwager. In zijn auto rijden we naar Voorthuizen. Het is de bedoeling dat we vanmiddag het huis rondgaan en opschrijven welke spullen ieder graag zou willen hebben en welke spullen wanneer al snel opgeruimd kunnen. Dat lukt niet helemaal. Men ontvangt mijn verhaal goed; ik krijg een paar aanvullingen en correcties. Mooi. Verder verloopt de middag voornamelijk nogal rommelig, maar in goede sfeer. Half vier rijden we gedrieën weer terug. Bij Zwager praten we nog wat na. De Vrouw wil nog wat langer napraten, maar ik ben nogal moe en fiets terug naar huis. Thuis bereid ik avondeten voor: rode krielen koken en een salade van bosui, komkommer, tomaat en aardbei. Ook stel ik het verhaal voor woensdag bij. De Vrouw is er even na zevenen. We bespreken hoe het vandaag is geweest. Ik was af en ruim afval weg. Dan heb ik nog anderhalf uur om wat te lezen en te luisteren. Tien uur ga ik weer slapen.
Muziek vandaag: When Loud Weather Buffeted Naoshima (David Sylvian), A Different Time (John Medeski), Icon II – Rubicon (John Wetton & Geoffrey Downes), Aitara (Värttinä), M. – Medium Label Sampler (Jansen Barbieri Karn), Flat Tyre – Music For A Non-Existant Movie (Allan Holdsworth), Weir Keeper’s Tale (Damian Wilson & Adam Wakeman)

Zaterdag 16 september: Schrijversfeest ‘Twello voor Taal’ + De Zus 50
Half acht uit bed. Koffie, klussen, krant. De Vrouw gaat naar een informatieochtend. Ik wandel het centrum in en haal fruit op de markt. De Zoon is er om half elf en we gaan samen een mooie broek voor hem kopen. Het lukt nog ook. Erna ben ik weer allen. Ik bereid me voor op vanmiddag, pak boeken, knip en plak nog iets aan mijn voorleestekst en neem een lunch. Dan pak ik de trein van 13.20 uur naar Twello. In galerie De Statenhoed vindt vandaag het Schrijversfeest ‘Twello voor Taal’ plaats. Ik val binnen tijdens het staartje van de eerste set. Ik ontmoet Henk, Willem en Resi. Wat me opvalt, is dat de voordrachten die ik zie nogal saai en vlak van toon zijn. Dan ben ik aan de beurt. Ik lees een serie teksten onder de titel De zeven sloten tegelijk en doe dat zoals ik gewend ben te doen: op mijn eigen manier. Na afloop krijg ik een heleboel complimenten. Ik word er wat verlegen van. Of ik tijdens het reguliere Schrijverscafé op een vrijdagavond in de maand ook kom voorlezen? Dat doe ik natuurlijk graag. De enige andere die in mijn ogen aantrekkelijk en boeiend voordraagt, dat is Willem. Goh. Zowaar, na afloop van de drie sets verkoop ik nog een boek ook. Wat een succes. Toch vind ik het een bijzonder aardig evenement en ik beloof dan ook dat ik een volgende keer weer van de partij ben. Truus komt Willem om half zes met de auto ophalen en ik mag met ze meerijden tot het centrum van Apeldoorn. Zes uur ben ik thuis. Spullen van mij af gooien en op de fiets naar het huis van mijn Zus. Zij viert vandaag samen met Zwager dat ze beiden dit jaar vijftig jaar oud worden. De Vrouw en De Zoon zijn al in de tuin, net als vele bekenden, zoals mijn Broer en Schoonzus en Onze Vader. De Italiaanse cateraar serveert een aantal hapjes. De eerste vind ik niet zo heel bijzonder, maar zijn pasta opgediend uit de grote geflambeerde parmigiano is fenomenaal. Rond een uur of half negen breng ik samen met mijn Schoonzus Onze Vader even naar huis. Als we weer terug zijn, beleven we nog heel even wat feestgedruis, maar De Vrouw en ik gaan op tijd weer weg. Het zijn intensieve dagen en ik ben doodmoe. Nog voor tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: The Extinction Suite (Steve Jansen), Telegram (Björk)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment