bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

12-10-2017

B-log: 14 t/m 20 oktober 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 20:13

Vrijdag 20 oktober:
Acht uur wakker en op. Koffie, krant. Halverwege de ochtend fiets ik naar een supermarkt. Het is zonnig, maar niet meer zo warm als de afgelopen dagen. Herfstkleuren alom. De Vrouw gaat naar haar werk. Ik werk wat mail af, lunch en doe kleine klussen in huis. De Vrouw is er weer om half drie. We praten wat bij. Ik ga avondeten voorbereiden: een moussaka, salade van komkommer, bosui, bleekselderij en augurk, plus een fruitsalade van ananas, kaki en aardbei. De Zoon is er om zes uur en we kunnen aan tafel. Na het eten was ik af. De Zoon en De Vrouw gaan naar de bioscoop. Buiten regent het nogal, dus ik ga niet hardlopen. In plaats daarvan zie ik een deel van een muziekbluray en lees en luister ik. Om tien uur zijn de bioscoopgangers weer terug. Ik ga om kwart voor elf slapen.
Muziek vandaag: Blue Maqans (Anouar Brahem w. Jack Dejohnette, Dave Holland & Django Bates), Heavy Soul (Atomic Rooster), Two Sides Of Peter Banks (Peter Banks), het eerste plaatje uit de doos Space Box – 1970 & Beyond – Space, Krautrock & Acid Trips (allerlei), een deel van het bonusmateriaal van de bluray Live at Wembley (Electric Light Orchestra), One Live Badger (Badger), Time Is en allerlei non-albumtracks van (The Idle Race)

Donderdag 19 oktober:
Ik ben er weer. Opgeruimd en rustig. Gisteren heeft me goed gedaan. Veel gedaan en bereikt. Raar. Overzicht van wat me allemaal te doen staat, is weer terug. Orde in de chaos. Mooi. Het is nog donker als ik op de werkplek in Arnhem kom. Ook daar verzet ik veel werk. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. Om half zes ben ik weer thuis. De Vrouw heeft dan het eten al bijna klaar: een schotel van ui, spitskool, paprika en erwt, met kipworsten erbij. We zijn vroeg van tafel. Ik was af en dan heb ik veel tijd om te lezen en te luisteren. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Better Late Than Never (Anderson Ponty Band), English Electric Full Power (Big Big Train), Idle Race (The Idle Race)

Woensdag 18 oktober:
Half zeven ga ik uit bed. De Vrouw ligt naast mij, dus of was het loos alarm, of het kindje is al lang en breed geboren. Dat laatste blijkt het geval: in een appgroep zie ik een foto genomen om 01.00 uur vannacht. Neefje ziet er goed gelukt uit. Kwart voor negen wandel ik naar de Kap om er met de communicatiemedewerker wat afspraken te maken over mijn klussen de komende tijd. Erna loop ik door naar de biowinkel. Om elf uur ben ik thuis. De Vrouw trekt haar schoenen aan; zij is vannacht haar telefoon vergeten en gaat die even halen. Ik klap de werklaptop open en … zowaar, ik heb verbinding. Met De Vrouw lunch ik en daarna doe ik werk voor Arnhem, Brabant en Apeldoorn. Eind van de middag haal ik een paar boodschapjes bij de Turkse super in de straat en dan ga ik avondeten maken. Een salade van bleekselderij, bosui, komkommer en tomaten. Een fruitsalade van ananas, kaki en aardbei. Een saus van yoghurt, knoflook en mayo. Ten slotte bak ik kalkoenshoarma. We eten er goed van en dan is er ook nog een nagerecht. Naast de fruitsalade is er Turks fruit en een brownie of kokoskoek. Fijn. Ik was af, breng afval weg en dan ga ik hardlopen. Deze keer gaat het best lekker en hoef ik maar een extra wandelpauze te nemen. Thuis lees en luister ik en ik ga weer om tien uur naar bed. Fijne dag, wel.
Muziek vandaag: Blue Maqans (Anouar Brahem w. Jack Dejohnette, Dave Holland & Django Bates), Ladilikan (Trio Da Kali & Kronos Quartet), Scintilla (Nosound), Vespertine (Björk), Words Are All We Have (Fjieri), Flash (Flash), Pretending 2 Run (Tiles), The Birthday Party (Idle Race)

Dinsdag 17 oktober:
Dus. Vanmorgen gaat opstarten rustig. Ook fijn. Op de werkplek is er veel, heel veel. Merk dat mijn hoofd vol wordt. Ik moet goed plannen en ordenen. Er komt veel werk aan voor Kunst-Zinnig-Brein, maar ik weet dat ik niet veel kan bijdragen. Dat meld ik ook. Dan is er veel te doen voor de Kap en de klus in Brabant. En mijn ‘gewone’ werkzaamheden hier in Arnhem: ik neem veel voor een collega waar die op vakantie is en nou ja, als de kop nog niet gek is, dan is de kans groot dat-ie het alsnog wordt. Ik laat het niet gebeuren. Tussen de middag wandel ik door bos. Om kwart voor zes weer thuis. Eten maken. Een fikse spliterwtenpasta met een saus van rundergehakt, ui, knoflook, peper, paprika, veldsla en tomaten. De Zoon is er om zeven uur en we gaan vast aan tafel. Hij eet veel. Ik ook. Als hij vijf minuten weg is, is De Vrouw er. Die eet alles op. Fijn. We praten bij en ik was af. Heel veel tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren heb ik niet meer. Niet erg. Kwart over tien ga ik naar bed. De Vrouw krijgt telefoon. Kindje van Zwager en Schoonzus staat op het punt van geboren, dus De Vrouw vertrekt om op te gaan passen. Ben benieuwd.
Muziek vandaag: Sense & Sensitivity (allerlei), Fractured (Lunatic Soul), Talking With Strangers (Judy Dyble)

Maandag 16 oktober:
Al wat opgeruimder, leger en rustiger in mijn hoofd. Mooi. Buiten is het zeer aangenaam. Minder aangenaam is de twintig minuten vertraging van de streekbus, waardoor ik later op de werkplek ben. Nou ja. Volle dag vandaag. Ik werk rustig en plan alles zorgvuldig. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Aanvankelijk lijkt het nog koel, maar in het veld schijnt de zon fiks en is het gewoon warm. Ook in de middag kost het werk me puzzels. Niet erg. Goede planning, morgen verder. Iets na half zes ben ik thuis. De Vrouw maakt een schotel van chorizo, Chinese kool en rode ui, met een salade van bleekselderij, tomaat en bosui, plus zet de van gisteren overgebleven groene asperges met kaas onder de grill. Ik lees wat buiten op de galerij. Dan gaan we aan tafel. Het is snel op en weer opgeruimd. Dan doe ik wat aan de pc, inclusief webstek en de laatste twee uur lees en luister ik. Ik lees Hij schreef te weinig boeken (Herman Brusselmans) uit. Ik heb me twee weken lang geamuseerd met achthonderddertig pagina’s waarin weinig tot niets gebeurt. Ik heb gegrinnikt bij de vele onzinnige invallen en leuterpraatjes; ik heb mijn adem ingehouden bij evenzovele gedachtenspinsels over leven en liefde. Ik zet het boek in de kast en vraag me af of ik het ooit ga herlezen. Ook maak ik een begin met Majoor van het menselijk leed – Leven, werk en imago van Herman Brusselmans. Tien uur slapen.
Muziek vandaag: Talking With Strangers (Judy Dyble), Blue Maqans (Anouar Brahem w. Jack Dejohnette, Dave Holland & Django Bates), The Extinct Suite (Steve Jansen)

Zondag 15 oktober:
Pas om half tien uit bed. Hoofdpijn, vol, oorsuizen, nog steeds moe. Koffie, webstek. Dan naar de galerij. Er is volop zon, maar het is nog wel fris. Vest aan: lekker. Langzaam keert de rust terug. Meer koffie met De Vrouw op de galerij. Ik haal broodjes bij de Turkse bakker in de straat. De Zoon komt om een uur. Ik serveer bacon and eggs. Alles smaakt. Na de afwas en verdere klussen fiets ik naar het huis van De Zoon. Ik help hem met het schoonmaken van zijn balkon en de ramen van zijn woonkamer. Op zich een werkje van niets, maar het is heel warm vandaag en ik ben snel erg vermoeid. Vier uur rijd ik weer terug. Nog even iets lezen op de galerij. Dan maak ik avondeten. De tajine van gisteren gaat aan. Ik prepareer een salade van bleekselderij, mais en kerstomaatjes. Vier portabello’s vul ik met room- en kruidenkaas, zet ik in een schaal en die gaan de oven in. Ik kook groene asperges. Ten slotte bak ik kalfsbiefstukken. Verroest, het is wéér te veel. Opnieuw blijft de tajine voor morgen. De rest smaakt uitstekend. Nog wat aardbeien met pistache-Turks-fruit toe. Dan was ik af en ga ik hardlopen. De temperatuur is buiten nog zeer aangenaam. Lopen gaat redelijk, al moet ik nog wel twee korte wandelpauzes houden. Ik moet alles weer eens opbouwen. Niet erg. Thuis lees en luister ik. Tien uur lig ik weer in bed.
Muziek vandaag: Chariots Of Fire (Vangelis), Natural States (David Lanz & Paul Speer), Scorceress (Opeth)

Zaterdag 14 oktober:
Om half acht ben ik op. Koffie, krant. De zon begint goed te schijnen, het belooft een mooi en zonnig weekeinde te worden. Halverwege de ochtend wandel ik naar de markt voor fruit, vervolgens stap ik op de fiets en doe wat laatste boodschappen bij de supermarkt. Ik haal broodjes bij de Turkse bakker in de straat. Meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. De Zoon komt om een uur lunchen. We eten de soep van gisterenavond en broodjes en kaas en nog veel meer. Na de afwas een moment rust, maar ik maak al wel vast een begin met het avondeten. Er is nog iets over van de tajine van donderdagavond, die vul ik aan met vers lamsvlees, wat aardappelen, een verlepte krop sla. Tegen half vier wandelen De Vrouw en ik het centrum in. In een park vindt dit weekend het jaarlijkse lentefestival plaats. Ik loop er vijf minuten en weet dat ik er niet lang wil zijn: alleen eet- en drinktenten met slechts hier en daar iets van theater en muziek. We verlaten het terrein en bezoeken paar winkels om te zien wat er aan Halloweenmateriaal verkrijgbaar is. Over twee weken spelen The FoolZ hun tweejaarlijkse Zappaloweenconcert bij Anja en we hebben beloofd dat we het podium en de zaal zullen versieren, vandaar. We gaan naar het café van Anja, drinken er iets en bespreken hoe we het over twee weken gaan aanpakken. Dat gaat goed komen. Ik merk dat mijn hoofd vol is met van alles waarvan ik denk dat moet en ik voel weer letterlijk druk op mijn kop en die pieptoon is er ook weer en het is weer genoeg. Thuis maak ik het avondeten af: tomatengierst bij die tajine maken en een fruitsalade van kaki en aardbeien ernaast en hoppa: aan tafel. Het smaakt ook nog redelijk. Ik was af en maak de roosters van de afzuiger schoon. Dat doe ik iets te ruig; er springt iets los en ik zie iets vallen. Het is een minuscuul veertje, dat belangrijk is in het mechanisme waarmee het rooster vastgeklemd zit in de afzuiger. Morgen, mag dat? Ik ben doodmoe. Webstek. Reclame maken voor Zappaloween. Dan lezen en luisteren. Half elf weer. Nee. Goed gaat het niet.
Muziek vandaag: Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Soil Festivities (Vangelis), Procol Harum (Procol Harum), The Unreasonable Silence (Cosmograf)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment