bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

09-11-2017

B-log: 11 t/m 17 november 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 11:59

Vrijdag 17 november: optreden Bas, Willem en ik tijdens Schrijverscafé, Twello
De wekker gaat weer niet. Toch ben ik om zeven uur op. Vanmorgen wandel ik naar de Kap. Daar doe ik redactiewerkzaamheden. Met een collega ben ik in gesprek, onder andere over dat ik vier jaar geleden ziek werd. ‘Ben je weer helemaal de oude?’ vraagt ze, waarop mijn (standaard) antwoord is: ‘Gelukkig niet.’ Om half twaalf ben ik weer thuis. De Vrouw is aan het werk. Ik drink koffie, neem een lunch en bereid me voor op vanmiddag. Kwart voor drie wandel ik naar de woning van Reinier. Reinier rijdt met de auto langs het huis van Willem en we belanden in Galerie De Statenhoed in Twello. Als we binnen komen, krijgen we nogal wat blikken van ontzag. Ja, dames en heren, hier zijn Bas, Willem en ik! Helaas hebben we van te voren niet het thema en regels van het Schrijverscafé mogen ontvangen. Het betekent dat we ter plekke ons geplande programma moeten wijzigen. Niet erg, dat doen we vaker. De eerste helft van de bijeenkomst lezen aanwezige schrijvers hun teksten die wél binnen het thema van vandaag passen. Wat opvalt, is dat alles kan en dat alles heel verschillend is: van stijl, van inhoud, van voordracht, van niveau. Dat maakt het een zeer leuke bijeenkomst in het café van de galerie. Het doet me allemaal denken aan een buurthuis uit de jaren zeventig en ik vind het prachtig. Na de pauze komen de stukken zonder thema aan bod en uiteindelijk zijn wij aan de beurt. We vallen in de smaak. Doordat Twello nog door ons onontgonnen terrein is, kunnen we tekeer gaan met wat ouder materiaal en succesnummers. Volgens mij valt mijn verhaal Ontzettend geile beer tamelijk in de smaak en de bijdragen van Reinier en Willem oogsten eveneens waardering. Na afloop krijgen we veel complimenten. Reinier brengt ons weer naar huis. Daar ben ik iets voor zeven. Op de app lees ik dat De Vrouw naar de bioscoop is met De Zoon en aansluitend ergens een hapje eten. Ik krijg geen contact en ga dus zelf iets maken. Het wordt een kleine schotel van runderchipolata, bosui, paprika en tomaat met een restjes quinoa en spelt erdoorheen. Zeer smakelijk en nog vullend ook. Net als ik ga eten, komt De Vrouw thuis. Even bijkletsen. Dan ga ik lezen en luisteren en rond elf uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van More Than A Dream – The Dream Complete (Unitopia), Fractured (Lunatic Soul), Suck On This (Primus), The Bride Said No (Nad Sylvan)

Donderdag 16 november:
Welnu. Het is aangenaam buiten. Op de werkplek weet ik veel werk te verzetten. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag is er wat meer rust en toch doe ik veel. Kwart voor zes ben ik thuis. De Vrouw is er nog niet. Ik maak eten. Een risotto met kastanjechampignons erin, plus kebabgehaktballen in een tomatensaus. Erbij een salade van komkommer, bosui en kaki. De Vrouw is er om kwart over zeven. We gaan aan tafel, praten bij. Dan ruim ik en was ik af. De Vrouw gaat tegen negen uur met De Zoon naar de bioscoop. Ik lees en luister en ga om half elf naar bed. Vandaag is het vier jaar geleden dat ik de wereld instapte die de mijne niet was. Ik ben vier jaar verder. Goede zaak.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van Returning Jesus (Deluxe Edition) (no-man)

Woensdag 15 november:
De wekker gaat niet. Ik heb hem dan ook niet gezet. Half acht wakker en uit bed. Vanmorgen wandel ik iets voor negen uur naar de Kap. Daar log ik in met mijn nieuwe redactieaccount. Heel vlekkeloos gaat het niet, maar met wat technische aanpassingen en ondersteuning lukt het een uur later wel. Ik doe verschillende redactionele zaken. Tussendoor heb ik appcontact met Ank over de geldinzamelingsactie rondom Serious Request en we spreken om een uur af. Met die actie gaat het helemaal goed komen. In december zal ik een paar dagen actief zijn in verschillende locaties in de binnenstad van Apeldoorn. Goed dat we even samen kwamen om dingen door te nemen. Om half drie ben ik weer thuis. Ik eet iets en ga aan het werk voor Brabant. De Vrouw gaat om een uur of vijf naar een etentje. Ik doe de werklaptop dicht en ga mijn ronde hardlopen (regenroute). Het gaat niet onaardig. Ik houd het vrij lang vol en op viervijfde van de route houd ik een korte wandelpauze. Thuis warm ik een schotel met restanten van de afgelopen twee dagen op. Die smaakt. Daarna werk ik de website bij, handel ik wat mail af en lees en luister ik. Tien uur naar bed.
Muziek vandaag: het eerste plaatje van Returning Jesus (Deluxe Edition) (no-man), het liveplaatje dat mee kwam met de PROG (Opeth), Children Of The Sound (Kaipa), Summer Dancing (Judy Dyble & Andy Lewis)

Dinsdag 14 november:
Beter geslapen. Ook de rit naar de werkplek gaat beter. Op het werk volop werk. Tussen de middag wandel ik door bos. Om kwart voor zes ben ik thuis. De Vrouw zou eten maken, maar ze is niet thuis. Ik lees de krant. Om half zeven ga ik toch maar iets maken. Ik ren naar de Turkse supermarkt en slager in de straat en haal daar de nodige dingen. Het gerecht is oud en vertrouwd: een schotel van spek, gehakt, peper, knoflook, rode ui, boerenkool, bouillon en bij gebrek aan een knolselderij gebruik ik een zoete aardappel. Ernaast komt een fruitsalade van ananas en kaki. De Zoon is er om kwart over zeven en even later is De Vrouw er ook. De boel smaakt allemaal goed. Met de keuken van De Zoon schiet het ook al op. Hij is helemaal ontdaan van kastjes en dergelijke. Morgen de tegels en dan kan er gebouwd. Ik was af en breng afval naar de container. Dan wil ik een van de gebrande Zappa-Halloween-77-shows draaien. De speler herkent de tijdsindeling, maar er klinkt geen enkel geluid. Wat is er misgegaan bij het brandproces. Nou ja, dat is voor later. Ik lees en luister (wat anders) tot het tien uur is en ik echt heel moe ben en ga slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje van More Than A Dream – The Dream Complete (Unitopia)

Maandag 13 november:
Slapen gaat goed. Ik ben heel ver weg als de wekker gaat, dus wakker worden is niet zo gemakkelijk. Zoals gebruikelijk: als ik eenmaal uit bed ben, is het oké. File op de snelweg is minder oké. Ik ben een half uurtje later op de werkplek. Daar werk ik. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. In de middag krijg ik veel werk af. Ook veel nog niet. Morgen. Om zes uur ben ik thuis. Ik maak avondeten: een stoemp van aardappel, pastinaak, zoete bataat en raapstelen, met een salade van bosui, rode ui, komkommer, tomaat, quinoa en spelt. Daarbij bak ik rundersaucijzen. De Vrouw is er pas om kwart voor acht. Een uur later is alles op en opgeruimd en heb ik nog vijf kwartieren te lezen (in The Show That Never Ends – The Rise And Fall Of Prog Rock (David Weigel), bijvoorbeeld) en te luisteren voordat ik ga slapen.
Muziek vandaag: Towards Utopia (Bodast), Children Of The Sound (Kaipa)

Zondag 12 november:
Ik word wakker om iets voor negen uur. Zo. Slaap nodig gehad, kennelijk. Koffie, klussen. Met De Vrouw meer koffie. Ik trek de eetvoorraadkast leeg om eens te onderzoeken wat we ook weer allemaal in huis hebben en wat er snel op moet. Dat valt mee. De Zoon komt om half twee lunchen. In de middag help ik De Vrouw met het voorbereiden van een gesprek op haar werk en brand ik de rest van de shows van de usb-stick van de doos Halloween 77 (Frank Zappa) op cd. Dan ga ik avondeten maken. Een salade van bosui, komkommer, tomaat en feta, met een schotel van ui, knoflook, kastanjechampignons, peper, paprika, quinoa en spelt. Erbij grill ik lamskoteletten. Goed voer, zo blijkt. Ik was af en helaas is het dan buiten te nat om te gaan hardlopen. Jammer. Dan maar King Crimson door de kamer knallen. Ook lees en luister ik. Ik lees Lucky Man (Greg Lake) uit. Tijdens de laatste paar pagina’s, als hij vertelt over de dood van Keith Emerson, schieten me de tranen in mijn ogen. Ik ril en moet deze passage een paar keer lezen. Steeds weer natte ogen. Tien uur is de dag voorbij. Mooi weekeinde.
Muziek vandaag: Riverhead (Ulver), The 3 Ages Of Magick (Oliver Wakeman featuring Steve Howe), Before Sleep Comes (Luka Bloom), de cd die mee kwam met The Piano Portraits Program (Rick Wakeman), Debut Live (Björk), het eerste plaatje van Dancing (Special Edition) (Mike Keneally & Beer For Dolphins), Live in Chicago – June 28, 2017 (King Crimson)

Zaterdag 11 november 2017:
Half acht ben ik wakker en ga ik uit bed. Koffie, krant, klussen. De Vrouw gaat rond tien uur naar De Zoon om te beginnen met het uitpakken van zijn keuken, zodat maandag de renovatie ervan kan beginnen. Ik fiets een boodschappenronde, eerst naar een supermarkt, vervolgens naar de biowinkel en de markt. Thuis nog wat koffie en lunch. Ondertussen komt het bericht dat de keuken al helemaal leeg is. Om half twee fiets ik naar De Zoon en los ik De Vrouw af. We halen alle kasten en apparatuur uit de keuken, vinden een plek in de woonkamer en plakken de vloer af met stucloper. Vier uur is het gedaan. Verrassend snel, moet ik zeggen. Ik had verwacht dat we de gehele dag en morgen nodig zouden hebben en dan nog zou het de vraag zijn of we het zouden reden. Gelukkig had De Zoon gisteren zelf al het een en ander gedaan en vanmorgen is hij met De Vrouw zeer voortvarend te werk gegaan. Vanmiddag waren echt de laatste dingetjes. Ik ga naar huis. De Vrouw is nog even naar Zwager. Ik kopieer de inhoud van de usb-stick van de doos Halloween 77 (Frank Zappa) naar de harde schijf van onze computer en begin met branden van de shows op cd. Om half zeven is De Vrouw er weer en niet veel later De Zoon ook. We wandelen naar het Indiaas restaurant een straat verderop. Daar eten we van alles. Voor mij is er gefrituurde aubergine, een lamscurry Dansak met ananas en citroen, peshwara naan en toe Indiaas kulfi-ijs van mango, kokos, cashew en kaneel. Kwart over negen zijn we weer thuis. We vouwen de was van De Zoon en dan ga ik nog wat lezen en luisteren. Kwart voor elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Country Airs (Rick Wakeman), Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Meddle (Pink Floyd), delen van de tweede cd en de gehele derde cd van de set Anthology 2 – Groups & Collaborations (Steve Howe), Untold Tales (Glass Hammer)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment