bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

08-12-2017

B-log: 9 t/m 15 december 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 10:31

Vrijdag 15 december:
Acht uur. Toe maar. Slaap nodig gehad. Koffie, krant. De Vrouw is vanmorgen naar het werk. Ik doe ook wat werkzaamheden voor De Kap en Kunst-Zinnig-Brein. Halverwege de ochtend wandel ik naar de biowinkel en weer terug. Heb ik nog even om naar de andere supermarkten te gaan? Volgens mij wel. In de drie (!) winkels die ik bezoek, is het onvoorstelbaar druk. Alsof het kerstweekend als is aangebroken. Dat belooft wat. Thuis is De Vrouw er ook een moment; dan moet zij weer weg. Ik lunch en dan is het tijd om iets te doen aan de kerstboom. Ik zet ‘m op z’n plek in een emmer en monteer de lampjes. Klaar voor dit jaar. De rest is aan De Vrouw. Die is er even later en gaat aan het werk. Ik begin aan het avondeten: een stoemp van pastinaak, wortel en aardappel, met een salade van komkommer, bosui, bleekselderij en tomaat, plus lamsworsten. De Zoon is er om zes uur en eet mee. Ik was af, breng afval weg en heb dan geen puf meer om te gaan hardlopen. In plaats daarvan lees ik. Michael Palins dagboek over de dood van zijn moeder en van Graham Chapman doet me trillen van emotie. Goh. Daarnaast luister ik en om half elf ga ik slapen. Opnieuw voelt mijn hoofd vol aan, ervaar ik druk en ja, zelfs ben ik angstig.
Muziek vandaag: On Track (Damanek), Skyscraper Souls – DBA3 (Geoffrey Downes & Christopher Braide), The Night Siren (Steve Hackett), Phantom Speaker (State Of Monc), Cover Version (Steven Wilson), Close To The Lounge (Caballero Reynaldo), In The Lounge Of The Naldo King (Caballero Reynaldo), Tales From The Punchbowl (Primus), The Universe Will Provide (Mike Keneally & Metropole Orkest), Parallel Universe (Mike Keneally & Metropole Orkest), Weir Keeper’s Tale (Damian Wilson & Adam Wakeman)

Donderdag 14 december:
Heb ik geslapen? Ik heb geslapen. Opstaan doe ik ook. Dan naar de werkplek. Mijn hoofd kent weer wat rust en ruimte. Fijn. Op de werkplek van alles te doen. Tussen de middag rijd ik met een collega naar een kerstmarkt in Arnhem-Zuid. Daar mogen we ons eigen kerstpakket samenstellen. Ik koop bij een of andere ondernemer zo’n beetje de gehele voorraad handgemaakte pralines. Met twee flesjes biosap erbij ben ik klaar. Nog heel even terug naar het werk en dan is het tijd voor de terugreis. Zes uur thuis. De Vrouw is naar de jaarafsluiting van haar werk. Voor mij kliekendag: een fiks restant van gisterenavond. Ik ruim alles ook weer op. Eigenlijk zou ik moeten gaan hardlopen, want is al meer dan een week geleden en de straat ziet er redelijk begaanbaar uit, maar ik ben doodop. In plaats daarvan lees en luister ik. Half elf ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Dark Side Of The Moon (2011 Experience Edition) (Pink Floyd), The Slow Rust Of Forgotten Machinery (The Tangent), Monochrome (Daniel Cavanagh)

Woensdag 13 december:
Kwart voor acht wakker. Koffie, krant. Dan sla ik de werklaptop open. Ik doe van alles. De Vrouw doet een boodschap. De Zoon is er om twaalf uur. We lunchen. De Zoon en De Vrouw gaan naar de bioscoop. Ik doe van alles. Halverwege de middag is het wat minder nat buiten en ik fiets naar een bouwmarkt. Daar vind ik een kleine kerstboom. Snel weer terug. De Vrouw en De Zoon komen terug. Ik ga avondeten maken. Gehaktballen draaien en braden, een salade van komkommer, bosui, bleekselderij en ei, een tomatensaus met wortel en pastinaak erin. Om zes uur eten we. Ik was af en breng afval weg. Dan ga ik lezen en luisteren. Mijn hoofd zit vol met van alles, ik voel wat druk en er is volop tinnitus. Het giert de bocht uit. Ik ontspan. Tien uur ontspan ik nóg meer.
Muziek vandaag: Pie Jesu (Robert Fripp), Love Cannot Bear (Robert Fripp), Skyscraper Souls – DBA3 (Geoffrey Downes & Christopher Braide), Merry Christmas (single) (Big Big Train), To The Bone (Steven Wilson), Miscelaneous Debris (Primus), Crest Of A Knave (Jethro Tull), The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table (rerecording) (Rick Wakeman), Tender Extinction (Steve Jansen)

Dinsdag 12 december:
Net als ik me omdraai gaat de wekker. O. Vanmorgen mooi op tijd op de werkplek. Gekke dag die in het teken staat van een ludieke actie van Kunst-Zinnig-Brein. Rond het middaguur schildert Ellert-Jan ter plekke een kunstwerk. De eerste verfstreek zet Julianne, Raad van Bestuur. Zowaar, er zijn mensen om te kijken en we verkopen loten. Ik ben vooral lekker op de achtergrond bezig met klaarzetten, organiseren en opruimen. Geen pauze. Wel ga ik een uur eerder weg. Iets na vijf uur thuis. Ik maak avondeten. De Vrouw had spruiten en wortelen al gekookt. Ik maak salade van komkommer, bosui, bleekselderij en tomaat. Ik kook ravioli. En ik bak chorizo, rode ui, knoflook, paprika en vervolgens de spruiten en wortelen. De Zoon en De Vrouw zijn er om zes uur en we gaan aan tafel. Vanavond zijn we bij de jaarvergadering van de Vereninging van Eigenaren (van woningen en winkels in ons appartementencomplex). Ik amuseer me kostelijk. De winkeleigenaren zitten op het puntje van hun stoel en proberen van alles voor zichzelf voor elkaar te krijgen en gebruiken daarbij heerlijk nietszeggende taal. Ik hoor wat voor mij van belang is. Nog voor half tien zijn we weer thuis. Ik lees en luister nog even en dan is het kwart voor elf en bedtijd.
Muziek vandaag: Skyscraper Souls – DBA3 (Geoffrey Downes & Christopher Braide), Merry Christmas (single) (Big Big Train)

Maandag 11 december:
Bam. Ik lig op het fietspad. Daarnet moest ik een sneeuwberg over zien te komen. De bus rijdt vanmorgen niet door de straat omdat er markt voor de deur is. Daarom moet ik een eindje lopen in plaats van alleen maar de straat oversteken. En de sneeuw is bevroren, dus is het overal nogal glad. Ik heb mijn handen in mijn zakken vanwege de kou, dus ik kan de klap val niet opvangen. Door de spanning doet het geeneens pijn. Dat komt later, weet ik. Even denk ik: laat mij maar liggen. Maar ik sta snel op. Mijn broek is nat van de sneeuwprut. Even later ben ik bij de bushalte. De bus is iets later. Door de sneeuw rijden we niet door. In Arnhem zie ik de aansluitende stadsbus wegrijden. Ik moet een half uur wachten. De aansluitende bus neemt een andere route. Zit ik in een verkeerde bus? Daar waar ik het eindpunt verwacht, stap ik uit om het laatste kwartier te lopen. De bus rijdt door, gewoon de vertrouwde route. Barst. Ik loop midden op straat, omdat het voetpad vol sneeuw ligt. Daar ga ik niet overheen glibberen met mijn mooie schoenen. Al met al ben ik drie kwartier later dan gepland op de werkplek. Het is er stil. Iedereen heeft van alles afgezegd. De verwachting is: nog meer horrorwinter vandaag. Ben benieuwd. Ik ga aan het werk. Rond half een vindt er een ware exodus plaats. De horrorwinter is in aantocht, dus biedt een collega aan om me met de auto een eind in de richting van het station te rijden. We lopen naar de parkeerplaats. ‘Waar staat je auto?’ vraag ik. ‘Welke is van jou?”Achteraan,’ zegt ze, ‘het is die witte.’ ‘Dat helpt niet echt,’ zeg ik. Alle auto’s zijn wit. De terugreis gaat bijzonder voorspoedig. Wat nou: we geven geen garantie dat u thuis komt? Ik kom gewoon thuis om twee uur en zie de gehele middag en avond volop stads- én streekbussen voorbij komen. Dan doe ik nog een paar werkzaamheden. Dan lees ik. Dan maak ik avondeten. Gebakken aardperen met champignons, lamsbiefstukken en een salade van komkommer, rode ui, aardbei en framboos. Om kwart over zes is alles op, schoon en klaar. Ik werk de webstek bij en lees en luister. Zo lees ik het machtige Moederland (Paul Theroux) uit en begin ik voorzichtig aan Travelling to work – Diaries 1988-1998 (Michael Palin). Buiten sneeuwt het nog altijd stort. Om tien uur ben ik ook echt aan slapen toe. Door mijn kop giert een troosteloze pieptoon. En mijn linkerheup doet pijn.
Muziek vandaag: From Senegal To Setesdal (Kirsten Braten Berg), Topographic Drama (Yes), Fate Outsmarts Desire (Kaprekar’s Constant), Dream Theory In Malaya (Jon Hassell)

Zondag 10 december:
Kwart voor negen op. Koffie, webstek. Eind van de ochtend organiseer ik lunch. De Zoon is wat later. Ik eet alvast iets en ga dan even voor enen door de sneeuwstorm naar theehuis Rembrandt met twee schilderijen een heleboel promomeuk. Ellert-Jan is er al. Alle schilderijen hebben een mooie plek gekregen in het knusse (lees: piepkleine) etablissement. Later komt schilder Joep ook nog even langs. Er is niet heel veel aanloop, maar toch verkopen we wat loten voor de actie van Kunst-Zinnig-Brein. Tussendoor wandel ik even naar het ACEC-gebouw om daar geveilde stukken te bekijken. Ook mooi. Om half vijf heeft Ellert-Jan zijn spullen al ingepakt. Ik neem een werk mee terug naar huis; het andere gaat morgen terug naar Coda. Om half zes maak ik avondeten. De Vrouw heeft gisteren victoriabaarsfilet meegenomen. Die leg ik in een ovenschaal en ik giet daar de tomatensaus van vrijdagavond overheen. Half uurtje op 190C in de oven en klaar. In de tussentijd heb ik dan de Griekse bietensalade gemaakt. Om kwart voor zeven is alles op en opgeruimd. Ik neem ruim de gelegenheid om webstek bij te werken, rond te twitteren, bustijden van de nieuwe dienstregeling uit te zoeken, te lezen en te luisteren. Tien uur slapen.
Muziek vandaag: The Gates Of Paradise (Robert Fripp), Magnified (Beatrix Players), Piano Portraits (Rick Wakeman), Homogenic Live (Björk), Dog (Special Edition met de bonus-cd Pup) (Mike Keneally)

Zaterdag 9 december:
Acht uur op. De genadeloze pieptoon is er nog. Voor de rest is het of ik een lama hoor schijten. Om met Willem Bierman te spreken. De krant is er nog niet. De jongen zal de weg niet hebben kunnen vinden door de sneeuw en tussen de vele marktkramen in de straat door. Halverwege de ochtend wandel ik naar de biowinkel voor de biowinkelboodschappen. Ook pik ik de markt mee. Het is link op straat. Blubbersneeuw, plassen, gladheid, glibberboel. Gedver. Derrie. De Zoon komt om een uur of een lunchen. De Vrouw heeft gebakken vis meegenomen. Amandel-abrikozenbrood erbij. Schapenkaas ook. Kortom. Dat u het weet. In de middag wandel ik door sneeuwstorm naar een andere supermarkt voor wat laatste kleine dingen. Ook de Turkse supermarkt in de straat bezoek ik. Dan is het mooi geweest. De Vrouw heeft het huis in kerstelijke atmosferen gebracht. Ook niet erg. Ik maak avondeten. Een ovenschotel van rode ui, biet, peer, walnoot, honing en blauwe kaas. Salade van komkommer, ui, aarbei en framboos. Lamsshoarma. Dat eten we. Ik was af en breng afval naar de containers. Dan is het klaar en nog vroeg ook. Ik werk de webstek bij en zie een muziekdvd. Ik lees en luister. Kwart voor elf is het weer zover.
Muziek vandaag: November Suite (Robert Fripp), Wooden Smoke (Special Edition met de bonus-cd Wooden Smoke Asleep) (Mike Keneally), Monochrome (Daniel Cavanagh), de dvd die mee kwam met de doos Forecast: Tomorrow (Weather Report), Hatfield And The North (Hatfield And The North)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment