bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

14-12-2017

B-log: 16 t/m 22 december 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 19:46

Vrijdag 22 december:
Kwart over zeven wakker en op. De Vrouw gaat naar haar werk. Ik wandel naar de Kap voor koffie en kerstpakket. Op de terugweg even bij Mireille naar binnen (lootjes ophalen en uitleggen wat Cultuur bij je Buur is). Half elf weer thuis. Geen internet verbinding, snel verholpen. Lunch. Om half drie ben ik in museum Coda voor de trekking van loten voor de KZB-actie in het kader van Serious Request. Er is een man of twintig die het meemaken; museum Coda heeft alle voorzieningen weer geweldig voor ons klaar. De heer Meervoort, oud-burgemeester van Gorssel, verricht de trekking van de loten en maakt de opbrengst van de actie Serious Brains bekend: €1758. We drinken nog iets in het museumcafé en gaan dan naar het Cafeetje van Marja. Daar hebben twee kunstenaars een interview in de live-uitzending van RTV-Apeldoorn. Het is vol in het café en heel erg lang duurt het niet, maar het is goed om te doen. Aansluitend gaan we naar het Marktplein. Het is er druk (goh) en we moeten een tijdje wachten voordat we met een man of acht bij het Glazen Huis de cheque met de opbrengst in de brievenbus kunnen doen. Maar het lukt. Na afloop eten we met z’n zessen een hapje in een eetcafé. Hoogst genoeglijke avond. Rond een uur of tien zit de actie erop. Tjonge. Als je kijkt naar hoe we dit hebben gedaan, dan kan ik zeggen dat het naar vermogen een werkelijk uitstekende actie is geweest, voor de kunstenaars, voor de opbrengst en voor onszelf. Thuis poets ik de foto’s alvast op en stuur ik die naar Ank en Riet. Elf uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Vespertine Live (Björk), Archipelago (Hidden Orchestra), Slope (Steve Jansen)

Donderdag 21 december:
Acht uur op. De Vrouw gaat de deur uit naar het werk. Koffie, krant. Ik klap de werklaptop open, handel wat zakelijks voor Brabant af, voor de Kap, een paar urgente dingentsjes voor Arnhem en dan is het weer mooi geweest. Koffie. De Vrouw is er om twaalf uur weer. Nog meer koffie. Ik wandel naar de biowinkel en op de terugweg laat ik bij een kopieerwinkel een grote cheque afdrukken waar de opbrengst van de KZB-actie op komt te staan. Thuis met De Vrouw een lunch. Dan gaat De Vrouw wat boodschappen doen. Ik wandel naar het Marktplein en neem een kijkje bij het Glazen Huis. Ik heb niets met de radio, met 3FM, met Serious Request, het Glazen Huis en de actie, maar ik moet zeggen dat ik het een alleraardigst evenement in Apeldoorn vind. De sfeer op het plein is gemoedelijk en prettig, het is er niet te lawaaierig, er is geen enkele ongeregeldheid. Toe maar. Thuis heel even zitten. Dan is De Vrouw ook weer terug. Ik maak het avondeten. Vandaag een gevaarlijke soep van chinese kool, aardappel, spek, kastanjechampignons en rookworst. Erbij Turks brood. Na de afwas ga ik een ronde hardlopen. Het weer is goed, er staat weinig wind en de temperatuur is aangenaam, maar het lopen gaat me niet heel goed af. Al snel kramp in mijn benen. Paar korte wandelpauzes. Marja is om acht uur op bezoek. Ik werk de webstek bij, lees en luister. Kwart voor elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Blue Maqams (Anouar Brahem), Black Sea (2017 Steven Wilson remix) (XTC), Unfaithful Music & Soundtrack Album (Elvis Costello), Bundles (Soft Machine), Believe It (The New Tony Williams Lifetime), Earthbound (2017 Steven Wilson remix) (King Crimson)

Woensdag 20 december:
Vandaar dan ook dat ik vanmorgen naar de werkplek in Arnhem ga. Op die plek werk ik. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. In de middag rond ik veel werkzaamheden af. Het betekent dat ik vanaf nu een hele week vrij ben van het werk in Arnhem. Om zes uur ben ik thuis. De Vrouw serveert een uitstekende schotel van salami, rucolapesto en spaghetti. Ik was af. Joep komt zijn schilderij halen dat al enige tijd bij ons in huis staat. Ik lees en luister. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Static (Dave Kerzner), Clock Unwound – Gentle Knife II (Gentle Knife)

Dinsdag 19 december:
Half zes. Ik hoor buiten lawaai, iets met een motor. Even kijken. Straatvegers. Met een bladblazer. Om half zes. Vreemd. Vanmorgen op de werkplek is het gelukkig rustig. Ik doe veel. Mijn laptop kaduuk maken, bijvoorbeeld. Tussen de middag wandel ik door bos en lichte regen. Dan blijft er nog een klein beetje middag over. Die werk ik. Om zes uur ben ik weer thuis. Eerst de krant lezen, dan eten maken. De Vrouw heeft vandaag een tandartsbehandeling en verwacht dat ze lastig kan eten, dus maak ik een goede chili. Erbij een salade van komkommer, bosui, bleekselderij en peer. De Zoon is er om half acht en De Vrouw twee minuten later. De chili is goed. Zo goed, dat De Zoon het weinig overgeblevene mee naar huis neemt. Ik was af en heb dan nog een uurtje om te lezen en te luisteren voordat ik naar bed ga.
Muziek vandaag: Clock Unwound – Gentle Knife II (Gentle Knife)

Maandag 18 december:
Is er weer rust in mijn hoofd? Het lijkt erop. Op de werkplek heb ik vandaag alle tijd en gelegenheid om achterstallig werk in te halen. Dat doe ik dan ook. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Ook in de middag veel doen, waaronder de actie van Kunst-Zinnig-Brein bijna afronden. Om zes uur ben ik thuis. Het eten belooft eenvoudig. Pruttelpot opnieuw aan, venkel van zaterdag in de oven, groene asperges koken, salade van komkommer, bosui, aardbei en framboos. Nog een Arabisch brood in de oven en klaar. De Vrouw is er om half acht en we eten alles zo goed als op. Ik was af en breng afval weg. Buiten klinkt het geluid van het grote Serious-Requestevenement op het Marktplein. Ik hoef er niet bij te zijn. Het is half negen en het zit erop voor vandaag. Ik lees de krant, werk de webstek bij, lees nog heel even en dan ga ik om tien uur slapen.
Muziek vandaag: Black Sea (2017 Steven Wilson remix) (XTC), Static (Dave Kerzner)

Zondag 17 december:
Half negen op. Koffie, webstek, lezen. Hoofdpijn, gillende oorsuizingen, angstvlagen. Ik zet de pruttelpot voor vanavond vast aan. Zwager komt met De Neven kort koffie drinken. De Zoon komt lunchen. Erna wandelen De Vrouw en ik naar het lokale museum. Er is best wat interessants, maar ik kom niet tot rust en daardoor vind ik het allemaal niet spectaculair. Thuis maak ik de pruttelpot af en prepareer ik een salade van komkommer, bosui, aardbei en framboos. Arabisch brood erbij en klaar. Vroeg opgeruimd. Ik moet gaan hardlopen. Heel goed gaat het niet, maar ik loop mijn hoofd wat leeg en word zowaar warm. Thuis nog iets lezen en luisteren. Half tien slapen.
Muziek vandaag: The Wine Of Silence (Robert Fripp, Andrew Keeling, David Singleton & Metropole Orkest), Arvo Pärt – Complete Works For Violin And Piano And For Piano Solo (Ursula Schoch & Marcel Worms), Holst – The Planets (Wiener Philharmoniker & Herbert von Karajan), From Silence To Somewhere (Wobbler), async (Ryuichi Sakamoto)

Zaterdag 16 december:
Kwart voor acht ga ik uit bed. Toch redelijk goed geslapen. Koffie, webstek, wat later de krant. Halverwege de ochtend fiets ik naar de biowinkel en een supermarkt voor de laatste dingen van dit weekend. De zon schijnt fel. De Zoon komt lunchen. Als dat gedaan is en alles is opgeruimd, schrijven we de kerstkaarten voor dit jaar. Erna wandelen De Vrouw en ik langs kerstmarktachtig gedoe in het centrum. Eind van de middag zijn we weer terug. Ik maak avondeten. Zoete bataatfrieten uit de oven, venkel uit de oven, plus kalfsbiefstukken. Goed, maar nogal veel. Ik was en droog af en serveer nog een nagerecht ook: tiramisu. Ik heb hoofdpijn en de tinnitus giert door mijn kop. Eigenlijk wil ik helemaal niets meer, maar na een klein uurtje fietsen we toch naar de verjaardag van Auke. Ik wil hem van harte feliciteren en dat doen we dan ook. Om half twaalf gaan we weer terug. Het heeft wat gevroren en de binnenweggetjes zijn spekglad. We zoeken de doorgaande wegen en komen veilig thuis. Ik ga slapen.
Muziek vandaag: At The End Of Time (Robert Fripp), Five Leaves Left (Nick Drake), Three Fates (Keith Emerson, Marc Bonilla, Terje Mikkelson), Ladilika (Trio Da Kali & Kronos Quartet)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment